Sari la continut

Află ce se publică nou în Republica!

În fiecare dimineață, îți scrie unul dintre autorii fondatori ai platformei. Cristian Tudor Popescu, Claudiu Pândaru, Florin Negruțiu și Alex Livadaru sunt cei de la care primești emailul zilnic și cei cărora le poți trimite observațiile, propunerile, ideile tale.

Nouă măsuri de urgență pentru diminuarea impactului COVID-19 asupra celor mai săraci dintre copii și familiilor lor

Desen copil

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Cele mai multe drame ale copiilor din țara noastră pornesc din sărăcie, iar acest lucru e cu atât mai evident acum, în mijlocul crizei prin care trecem. Mii de familii sunt pe cale să se destrame, iar viețile copiilor înseamnă lipsuri, boli și nesiguranță. Odată cu această pandemie, avem cu atât mai mulți copii și părinți care trăiesc în condiții cumplite. Următoarele acțiuni îi pot ajuta foarte mult:

Interveniți rapid în Suceava, Constanța, Arad, București, Hunedoara, Timiș, și Vrancea, unde sunt cele mai puternice focare de Covid-19 și copiii sunt extrem de expuși. Suceava, în special, e o zonă extrem de vulnerabilă, iar copiii și familiile de aici au nevoie de sprijin în cel mai scurt timp. Cum? Plătind alimente, bunuri de strictă necesitate, produse de igienă, chirii, întreținere.

Faceți un Program Național de Tichete Sociale de Urgență. Trimiteți aceste tichete direcțiilor de protecție a copilului și serviciilor publice de asistență socială, să le disemineze în cel mai scurt timp în toate familiile din comunitățile marginalizate și în cele cunoscute ca fiind foarte sărace și fără venituri!

Faceți ceva concret pentru comunitățile marginalizate. Oamenii de aici sunt înfometați, sunt disperați. Nu au deloc bani, nu mai pot lucra cu ziua, așa cum o făceau, deplasarea lor e extrem de limitată și nu au nici un fel de rezerve, întotdeauna au funcționat pe avarie, iar acum sunt cu totul disperați. Trimite-ți-le cartofi, făină de mălai, lemne de foc.

Faceți câte un Modul de Igienă Minimală în fiecare comunitate marginalizată. Abordați, într-o primă fază de urgență, zonele marginalizate din orașele la care putem ajunge mai ușor. Modulele de igienă pot fi făcute în câte un container amenajat pentru fiecare comunitate, care să cuprindă dușuri, chiuvete și mașini de spălat rufe. Oamenii ar putea să facă un duș, să se ferească de păduchi și râie, să-și spele hainele, să se spele pe mâini. Am avea controlul minimal al infecțiilor care, altfel, vor exploda în focare de gunoi și mizerie. Putem reduce masiv riscul de îmbolnăvire, prin crearea acestor Centre de Igienă Minimală în comunitățile ghetoizate, acelea care au potențial enorm de răspândire a infecției. Aproape un milion de oameni nu au apă curentă, nici electricitate, nici vreo minimă infrastructură, lipsiți de orice idee de minimă igienă. Copiii resimt cu atât mai dramatic efectele stigmatului social și discriminarea, iar riscul lor de îmbolnăvire e extrem. 

Protejați copiii care vor avea ambii părinți bolnavi cu COVID-19. Faceți pregătiri pentru aceștia.  Stabiliți proceduri pentru aceste situații, pregătiți spații / dotări în care copii să poată fi puși sub observație sau carantină, în cazul în care părinții sunt diagnosticați pozitiv. Pregătiți personal și protocoale cu spitalele. Pregătiți protocoale pentru testarea lor. Asigurați-vă că angajații sistemului de protecție a copilului au echipamente de protecție și dezinfectanți.

Pentru preluarea copiilor cu ambii părinți bolnavi de Covid-19, angajați în regim de urgență asistenți maternali și persoane care să poată prelua acești copii în plasament simplu, în fiecare județ din țară, dar mai ales în cele care sunt focarele puternice.

Înființați de urgență locuri de cazare în Centre de Carantină Pilot pentru copii, în județele focar de Covid-19. Variante: hoteluri de mici dimensiuni, pensiuni, apartamente, locuințe de serviciu. 

Pregătiți un Pachet Național de Sprijin de Urgență pentru tinerii care au ieșit de curând din sistemul de protecție specială, pentru că sunt total expuși, lipsiți de orice resurse materiale și neputincioși. O sumă de bani, transferată lunar, cel puțin până la finalul anului 2020, în contul fiecăruia dintre ei, pentru hrană, bunuri de strictă necesitate și plata chiriei.

Mobilizați parte din fondurile europene disponibile pentru România, redirecționându-le spre aceste tipuri de sprijin urgent al familiilor sărace și al comunităților marginalizate. Puteți solicita alocarea a sute de milioane de Euro pentru plata multora din acțiunile de urgență enumerate mai sus, de la tichetele sociale de urgență, la modulele de igienă minimală, angajarea în regim de urgență a unui mare număr de asistenți maternali și pachetul de sprijin pentru tinerii care au ieșit din sistemul de protecție specială. 

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult