Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Republica împlinește opt ani de existență. Vă mulțumim că ne sunteți alături în această călătorie prin care ne poartă bunul simț, nevoia unei dezbateri de calitate și dorința pentru un loc mai bun în care să ne spunem ideile.

Noua tulpină de virus e posibil să fi ajuns și în România. Purtătorul de cuvânt de la „Matei Balș”: „În laboratorul de genetică al Institutului, două probe au avut rezultate diferite”

covid - spital - pat

Foto: Francine Orr/Los Angeles Times / Shutterstock Editorial / Profimedia

Noua tulpină a virusului SARS-CoV-2, cu 70% mai contagioasă, identificată în 8 decembrie în Marea Britanie, ar fi ajuns și în România, potrivit Digi24. Este vorba despre un pacient internat la Institutul Matei Balș, din Capitală. 

Purtătorul de cuvânt de la Matei Balș spune că în laborator au fost identificate două probe, cu rezultate diferite față de ce se cunoștea până acum, iar în următoarele zile se va putea spune cu certitudine dacă este vorba de noua tulpină.

„În laboratorul de genetică al Institutului, două probe au avut rezultate la reacția de amplificare diferite față de cele pe care le știam până acum. Urmează ca în zilele următoare să se facă secvențierea și să vedem dacă într-adevăr se confirmă noua tulpină a virusului. (Moderator: În acest moment nu știți 100% sigur că pacientul are această tulpină?). Nu avem această certitudine”, a declarat duminică la Digi24 medicul Cătălin Apostolescu, purtătorul de cuvânt al Institutului Matei Balș.

Cunoscută sub numele de B.1.1.7., noua variantă a virusului este considerată periculoasă nu pentru că ar conduce la cazuri mai severe de boală Covid-19, ci din cauza riscului crescut de transmitere, care duce la creșterea mai rapidă a numărului de persoane infectate, punând presiune mai mare pe sistemul medical. 

Specialiștii spun că nu există motive să se creadă că vaccinurile care au fost puse pe piață nu sunt eficiente și în cazul noii tulpini.

„Mutațiile identificate până acum nu încurcă vaccinarea și este important ca vaccinarea să se întâmple repede, pentru că mutații vor mai exista”, a declarat săptămâna trecută dr Adrian Marinescu, de la Institutul Matei Balș din București.

Medicul Adrian Marinescu a declarat la Digi24 în urmă cu cinci zile că nu sunt date că în România sunt pacienți infectați cu noua tulpină a coronavirusului, care în Marea Britanie a condus la creșterea explozivă a numărului de persoane cu Covid-19.

Numărul țărilor în care a fost constatată infectarea cu noua variantă a coronavirusului a ajuns la 33. 

Puțin peste 13.200 de persoane au fost vaccinate anti Covid-19 într-o săptămână în România.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • in sunt deja peste 7 tulpini noi identificate. Sigur sunt si in romania, romanii circula in europa iar distanta sociala nu e respectata deloc (intrebati orice farmacista daca au disparut vanzarile de sampoane antipaduchi :D ) .
    Tulpini noi virale apar si la alte virusuri, periodic (la rujeola la 3-5 ani, la, gripa anual etc) - intrebarea e cat de letale sunt tulpinile noi, si mai ales in cat timp vor fi acoperite vaccinal.
    • Like 0


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult