Sari la continut

Ne vedem live pe Republica!

Facem anul ăsta un pas mai departe în această călătorie care ne-a unit: construirea unul loc al dezbaterii, al schimbului de idei, al bunului-simț. Lansăm un nou spațiu unde ne putem întâlni. Comunitate.republica.ro este locul unde ne vedem live.

Noua tulpină de virus e posibil să fi ajuns și în România. Purtătorul de cuvânt de la „Matei Balș”: „În laboratorul de genetică al Institutului, două probe au avut rezultate diferite”

covid - spital - pat

Foto: Francine Orr/Los Angeles Times / Shutterstock Editorial / Profimedia

Noua tulpină a virusului SARS-CoV-2, cu 70% mai contagioasă, identificată în 8 decembrie în Marea Britanie, ar fi ajuns și în România, potrivit Digi24. Este vorba despre un pacient internat la Institutul Matei Balș, din Capitală. 

Purtătorul de cuvânt de la Matei Balș spune că în laborator au fost identificate două probe, cu rezultate diferite față de ce se cunoștea până acum, iar în următoarele zile se va putea spune cu certitudine dacă este vorba de noua tulpină.

„În laboratorul de genetică al Institutului, două probe au avut rezultate la reacția de amplificare diferite față de cele pe care le știam până acum. Urmează ca în zilele următoare să se facă secvențierea și să vedem dacă într-adevăr se confirmă noua tulpină a virusului. (Moderator: În acest moment nu știți 100% sigur că pacientul are această tulpină?). Nu avem această certitudine”, a declarat duminică la Digi24 medicul Cătălin Apostolescu, purtătorul de cuvânt al Institutului Matei Balș.

Cunoscută sub numele de B.1.1.7., noua variantă a virusului este considerată periculoasă nu pentru că ar conduce la cazuri mai severe de boală Covid-19, ci din cauza riscului crescut de transmitere, care duce la creșterea mai rapidă a numărului de persoane infectate, punând presiune mai mare pe sistemul medical. 

Specialiștii spun că nu există motive să se creadă că vaccinurile care au fost puse pe piață nu sunt eficiente și în cazul noii tulpini.

„Mutațiile identificate până acum nu încurcă vaccinarea și este important ca vaccinarea să se întâmple repede, pentru că mutații vor mai exista”, a declarat săptămâna trecută dr Adrian Marinescu, de la Institutul Matei Balș din București.

Medicul Adrian Marinescu a declarat la Digi24 în urmă cu cinci zile că nu sunt date că în România sunt pacienți infectați cu noua tulpină a coronavirusului, care în Marea Britanie a condus la creșterea explozivă a numărului de persoane cu Covid-19.

Numărul țărilor în care a fost constatată infectarea cu noua variantă a coronavirusului a ajuns la 33. 

Puțin peste 13.200 de persoane au fost vaccinate anti Covid-19 într-o săptămână în România.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • in sunt deja peste 7 tulpini noi identificate. Sigur sunt si in romania, romanii circula in europa iar distanta sociala nu e respectata deloc (intrebati orice farmacista daca au disparut vanzarile de sampoane antipaduchi :D ) .
    Tulpini noi virale apar si la alte virusuri, periodic (la rujeola la 3-5 ani, la, gripa anual etc) - intrebarea e cat de letale sunt tulpinile noi, si mai ales in cat timp vor fi acoperite vaccinal.
    • Like 0


Îți recomandăm

Silvia Demeter

Acel grajd avea să capete, în doi ani, o nouă funcțiune - living, dining și bucătărie în ceea ce avea să devină, prin măiestria arhitectei, reședința de vară a Prințului Charles. Totul cu un mesaj – păstrarea tradiției, salvarea patrimoniului arhitectural din zonele rurale ale României. Foto opiniatimisoarei.ro

Citește mai mult

Testare Covid-19

„Toată lumea așteaptă ca rezultatul să fie pozitiv sau negativ. În biologia moleculară, rezultatul este detectabil/ nedetectabil. Negativ sau pozitiv se pot asocia altor tipuri de teste, dar nu acestor tipuri de teste”, explică dr. Andreea Alexandru, director medical, divizia de laboratoare Regina Maria.

Citește mai mult

Navigând împreună spre viitor

„M-a luat așa, ca pe șah, m-a aranjat, deci eu nu gândeam în perioada aia. De fapt, când primești vestea asta, tu... ești pur și simplu... te oprești în timp și ai în față un hău și nu știi unde să pornești”. Aceasta este mărturia Lilianei, a cărei poveste impresionantă vă invit să o descoperiți.

Citește mai mult