Sari la continut

Spune-ți părerea! Intră alături de noi în comunitatea Republica

Vă invităm să intrați în Comunitatea Republica, grupul de Facebook în care contributorii, cei care își scriu aici ideile, vor sta de vorbă cu tine. Tot ce trebuie să faci este să ceri intrarea în acest spațiu al dialogului.

Nu am răspuns la multe din ce văd sau trăiesc, dar există un adevăr care pleacă din inimă: credința neclintită că viața asta nu înseamnă tot

Sunt (mai ales) trei secvențe la care m-am gândit în Săptămâna asta, a Patimilor.

Prima - Grădina Ghetsimani, momentul în care Iuda vine cu ”mulţime multă, cu săbii şi cu ciomege” și-l predă pe Iisus.

Nu îl arată păcătoșilor cu ”Uite, ăla e, ăla slăbuț, cu barbă și plete care stă rezemat de măslin”, nu. Alege o variantă de un maxim rafinament al cruzimii și zice ”Pe care-l voi săruta, Acela este”. Apoi se duce la Iisus, îl sărută și-i spune ”Bucură-te!”.

Aici mi se întunecă mintea.

Nu putea altfel? Nu putea, de pildă, să-i șuiere la ureche că, de fapt, nu credea în aiurelile alea ale Lui așa că a luat banii?... N-ar fi fost mai bărbătește și mai onest? Nu, el alege sărutul și bucuria - amândouă expresii înalte ale iubirii…

Iar Iisus cum îi răspunde Iudei? Se enervează? Am văzut în cazul smochinului neroditor și al răsturnării tarabelor negustorilor din Templu, că putea. Îi zice ”Marș d-aici, mizerie complicată ce ești!”? Nu; îi zice ”Prietene”... Iisus nu a fost un miștocar - în nicio Evanghelie, pe nicăieri, nu se pomenește că Iisus a râs, în nicio situație - și-atunci, cum reacționează așa, cum să-i zică prietene?

Eu, om, nu am un răspuns la asta….

A doua secvență - Drumul până pe Golgota.

În timp ce-și purta crucea, Iisus era bătut la sânge. Scuipat în față. Biciuit cu cârlige care rupeau carnea până la os. I se punea pe frunte o cunună de spini. Era ocărât și umilit. Iar cei de pe margine priveau fără să intervină - e și ăsta un alt chin, mai subtil.

”Mi-e sete” și i s-a dat oțet...

Peste toată scena asta de o viermuială cumplită și înfiorătoare plutesc și urcă spre Cer, către inima unui Dumnezeu mut, cuvintele neomenești prin curăția lor: ”Părinte, iartă-le lor, că nu știu ce fac”.

Eu, om, nu am răspuns nici la reacția asta…

A treia - în acele zile de tulburare și dezechilibru ale Apostolilor, imediat după răstignirea Mântuitorului.

”Ce te face să crezi că El a-nviat?” se răstește Toma cel necredincios la Petru. Îl înțeleg perfect, avea tot dreptul să știe – păi cum, noi ne-am lăsat tot, neveste, copii, case, acareturi, te-am urmat și tu ce faci? Mori?…

Iar Petru ce-i raspunde calm Tomei? Zice ”Cred că a înviat, pentru că așa a spus El.”

Petru cel năvalnic, temperamental, temător și slab (“Nu știu pe omul acesta”) arată în acel ceas că inima lui nu se îndoia. Prin cuvintele lui, apostolul Petru spune esența creștinismului.

Înțeleg.

Eu, om, nu am răspuns la multe din ce văd sau trăiesc dar există un adevăr care pleacă din inimă și de aceea nu poate fi probat cu nimic din ce este rațional. Este credința neclintită, dârză și fără șovăială că viața asta nu înseamnă tot.

Acesta este Adevărul meu și abia asta înseamnă Viață.

Hristos a Înviat!

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Îți recomandăm
Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • la cina cea de taina ucenici vorbeau despre un anume ucenic ce avea sa traiasca pana la a 2 a venire ( codul lui davinci.. sfantul graal...). la care Hristos se intoarce catre vorbitor si ii spune "tie ce-ti pasa, tu iati crucea si urmeaza-ma" asta e esenta crestinismului. ...ala minte fura mai mult ca mine... tie ce-ti pasa.... poapa ala are mercedes, fura de la saraci, ridica catedrale peste catedrale... tie ce-ti pasa... iar mai apoi nt puncteaza: ... mi-am sfarsit alergarea, lupta cea buna... pt ca la final sa avem .... raspuns bun la intrebarea cea de pe urma... deoarece sf teofan zavoratul spune „Nu am cu ce să mă îndreptățesc la Judecată. Fapte nu am”
    • Like 2
  • Adevarat A Inviat! La fel ca domnia voastra si impreuna, ca multi altii, nici eu nu stiu multe, dar un lucru stiu, Nu exista Viata adevarata fara Hristos! Este vremea la care ori ne trezim cu totii ori vom avea parte de un sfarsit colectiv si cat se poate de urat, In clipa in care multi savanti, climatologi, virusologi anunta ca, nu mai este cu putinta umana spre a face ceva si numai o copila gen Greta Thumberg iese la rampa avem ca rasa o mare problema, cu viata, Si,despre adevarurile vietii numai Hristos, Fiul si Cuvantul lui Dumnezeu poate raspunde.
    • Like 1
  • sheicu check icon
    Referitor la prima secventa, marturisesc ca sunt robul variantei propuse de Amos Oz in cartea Iuda, aceea ca, de fapt, Iuda a fost cel mai credincios dintre apostoli si ca nu l-ar fi tradat, ci a vrut sa arate tuturor celor care se indoiau ca gresesc si ca Iisus va face o noua minune si se va salva. Asta si pentru ca, mereu l-am compatimit pe Iuda, l-am considerat personajul cel mai tragic.
    • Like 1


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult