Sari la continut

Află ce se publică nou în Republica!

În fiecare dimineață, îți scrie unul dintre autorii fondatori ai platformei. Cristian Tudor Popescu, Claudiu Pândaru, Florin Negruțiu și Alex Livadaru sunt cei de la care primești emailul zilnic și cei cărora le poți trimite observațiile, propunerile, ideile tale.

NU amnistiei și grațierii! Șefa DNA, reacție dură după informația că Guvernul ar intenționa să modifice miercuri, prin ordonanță de urgență, legislația penală

Laura Codruța Kovesi-

Șefa DNA, Laura Codruța Kovesi, a reacționat, marți seara, la Digi24, la informația că Guvernul ar încerca să modifice miercuri, prin ordonanță de urgență, legislația penală.

„Dacă se dezincriminează abuzul în serviciu, prejudiciile cauzate statului nu vor fi recuperate. DNA a indisponibilizat bunuri de 1,5 miliarde de euro, care sunt bani care trebuie recuperați de stat. Dacă legea intră în vigoare, chiar și pentru câteva ore, ea își produce efectele”, a spus Kovesi.

În cursul zilei, Hotnews a publicat o știre, citând surse guvernamentale, care spune că Guvernul va da mâine o ordonanță de urgență care modifică legislația penală: „Ar urma sa fie grațiate o serie de pedepse. Pe lângă grațiere, tot prin OUG, Guvernul va modifica legislația în ce privește abuzul în serviciu, neglijența în serviciu, conflictul de interese și instituția denunțătorului. Dezincriminarea unor fapte echivalează cu o amnistie mascată, deoarece măsura oprește numeroase anchete și procese în curs având ca obiect faptele dezincriminate. O amnistie clasică nu va fi însă promovată prin OUG-ul de mâine”, scrie Hotnews.

În ceea ce privește amnistia și grațierea, șefa DNA s-a declarat ferm împotrivă: „De ce o nedreptate trebuie înlocuită cu altă nedreptate, iar statul să nu mai poată recupera prejudiciile?”

„La discuția pe care am avut-o cu ministrul Justiției, alături de procurorul general și procurorul șef al DIICOT, acesta a promis și a spus și în spațiul public că nu va face nici o modificare înainte de a consulta sistemul judiciar, înainte de a se consulta cu CSM. Ordonanța de urgență care vizează amnistierea, grațierea unor fapte, dezincriminarea unor fapte trebuie să aibă un aviz și din partea CSM. Majoritatea membrilor care au candidat în CSM și-au expirmat intenția, în proiectul lor, să aibă un rol activ în ceea ce privește legile ce afectează justiția. Mă aștept ca ministrul Justiției, înainte de a promova un astfel de act, să îl dea spre consultare”, a mai spus marți seara procurorul șef al DNA la Digi24. 

„Este foarte ciudat să avem pus pe ordinea de zi, dacă această informație e adevărată, un proiect care nu a fost dezbătut în interiorul sistemului și care poate afecta grav sistemul judiciar”, a mai spus Codruța Kovesi. 

Șefa DNA a precizat că 30 la sută din activitatea DNA în 2016 a avut ca obiect investigarea faptelor de abuz în serviciu. 

Din cele 7.500 de dosare pe care DNA le are în prezent în lucru, peste 2.200 de dosare au ca obiect investigarea faptelor de abuz în serviciu.

„ Să presupenem că această informație e adevărată și ar urma o amnistiere ori o dezincriminare a faptelor, avem două afecte majore: inculpații nu mai execută pedepsele și rămân cu banii în buzunar. E genul de decizie care face o nedreptate societății, prin aceea că nu mai poate recupera prejudiciile”, a continuat Kovesi, care a explicat că toate dosarele pentru astfel de infracțiuni vor fi clasate, dacă o asemenea ordonanță va fi adoptată de Executiv. „Efectul cel mai grav e că toate prejudiciile vor rămâne nerecuperate”, a subliniat Kovesi.

Procurorul șef al Direcției Naționale Anticorupție a precizat că în fiecare an sunt condamnate pentru fapte de corupție în dosarele întocmite de DNA un număr de circa 1.000 de persoane, din care aproape 60 la sută primesc pedepse cu suspendare.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • check icon
    imi pare rau sa vad ca dupa aproape 30 de ani aceeasi majoritate de 45% din voturi ma trimite in exil pentru totdeauna...intrebarea mea este: esti curajos, optimist, daca mai intrebi: "pana cand ?" cand se contureaza un hotarat: "forever"...
    • Like 0
  • Nu sint de acord cu legea amnistiei și a grațierii.Este bătaie de joc ,noi ne uităm că ei fura și își fac legi că sa scape ,cum e posibil așa ceva ?
    • Like 2
    • @ Dana Dana
      Nici eu nu sunt de acord cu legea amnistiei, dinpotriva ar trebui inasprite legile impotriva coruptilor!.
      • Like 1
  • Asta e PSD era de asteptat nu?Intai se protejeaza pe ei .Avantaj pt cei care beneficiaza si ei adica infractorii.Daca ne gandinm cum sant puscariile cred ca e un lucru bun pentru fapte minore .Dupa mine in puscarii ar trebui sa fie doar cei cu fapte violente criminali talhari violatori etc.Ceausescu ii pedepsea prin condamnari la locul de munca .Sincer nu cred ca merita sa cheltuim 2500 lei cu un detinut pentru fapte minore fapte care in alte state sant doar contraventii.In Romania te pitula astia pentru orice.Asta este parerea mea e doar o parere!!!
    • Like 0
  • Avem o țara mai frumoasa ca afara , păcat ca e locuita in mare majoritare de prostani ! Deja și aud celebra : acu dacă ne-a dat și noua un leu , lasă-i mama și pe ei sa fure .
    • Like 0
  • Eu zic ca ar trebui reintrodusa pedespsa cu moartea si sa vedeti cum se linistesc toti "baieti destepti"si din politica ,si din executiv .Oamenii corecti si cinstiti nu au motive de ingrijorare.Toleranta este ptr.un om bolnav nu ptr.un psihopat politic-Dragnea!Cu ce drept indivizii acestia (votati de 18%de alegatori)hotarasc in numele unui popor?Numai exista bun simt,educatie,credinta si compasiune ptr.nimeni si nimic.Oamenii destepti ,corecti ,cu simtul raspunderii si patrioti adevarati nu se mai pot afirma din cauza acestor inamici comunisti.Oare cei din Psd nu sunt la curent cu opinia publica cei blameaza zi de zi,nu citesc si ei informatiile de pe internet,nu vad ca toata lumea e trista si crispata numai la auzul cuvantului PSD?Au ajuns atat de nesimtiti si tupeisti doar sa-si atinga interesele personale?Nimic din cele pamantesti nu le vei lua cu tine Dragnea si acolitii tai!Am venit cu mainile goale pe lumea asta si la fel vom pleca si dupa moarte!
    • Like 1
    • @ Tita Berbece
      DanM check icon
      Exista pedeapsa mai mare decit moartea: sa-i condamni, sa le iei averea, sa-i condamni copii partasi in rele la inchisoare. Am vazut miliardari sinucigasi fara regrete dar si mai multi plangand in urma condamnarilor (Patriciu, Hrebenciuc, Pinalti). Toate pina la bani si la urmasi ("sa ai grija de Nicusor")... pedepasa cu moartea nu rezolva nimic. Doar da satisfactie multimii.
      • Like 0
  • check icon
    Huooo!
    Dacă penalii reușesc să-și facă o astfel de lege, atunci trebuie să ieșim cu furci, cu topoare, cu ce avem, și să nu plecăm până nu luăm o bucată din ei!
    • Like 0
  • Sa înțeleg ca modifica legi în favoarea lor. Așa, mai pe scurt ca timpu-i prețios.
    • Like 0
    • @ Adrian Chiriac
      Egzact! :|
      • Like 0
  • Santeti de acord cu amnistia și încetarea urmăririi penale a tuturor dosarelor aflate în cercetare?
    Pe cine stimați mai mult?
    Pe Klaus Iohannis sau Liviu Dragnea?
    COMPLECTAȚI SI DISTRIBUIȚI CÂT MAI MULȚI
    https://petitieonline.net/sondaj/santet_de_acord_cu_amnistia_-s04563049.html
    • Like 2
    • @ Balogh Ion
      Mi-ai dat doua optiuni la fel de penale, si la prorpiu si la figurat. Altceva ...
      • Like 0
    • @ Balogh Ion
      Aici nu este vorba de a stima pe cineva mai mult sau mai putin, opinia noastra civica conteaza.
      • Like 0
    • @ Balogh Ion
      DanM check icon
      Pe Klaus. S-a trezit mai devreme astazi si n-a mai prins ambuteiaje la semafor. Hai ca se poate, KWI.
      • Like 0


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult