Sari la continut

Descoperă habits by Republica

Vă invităm să intrați în comunitatea habits, un spațiu în care înveți, găsești răspunsuri și resurse pentru a fi mai bun, pentru a avea o viață mai sănătoasă.

Nu e vorba despre Nicușor Dan, ci despre ce urmează după el

Nicușor Dan seara victoriei 2025

Foto: Profimedia

Alegerile nu au fost niciodată doar despre Nicușor Dan, ci despre semnificația alegerii lui în fruntea țării. Pentru mine, miza esențială era ca în turul al doilea să nu ajungă Crin Antonescu sau Victor Ponta. Acum că acest scenariu s-a confirmat, îmi pun speranțele în trei direcții esențiale:

1. „Ce e val, ca valul trece”

Partidele populiste sau cu tendințe extremiste – indiferent cum s-ar reinventa – sunt sortite aceluiași destin ca PRM, PNG sau PP-DD. Promisiunile lor nu pot fi susținute în realitate, iar electoratul se va convinge curând de acest lucru.

2. Reforma reală a PSD și PNL

Dacă vrem o schimbare autentică în politica românească, aceasta ar putea veni, paradoxal, chiar din interiorul celor două mari partide. PSD și PNL nu mai pot continua în forma actuală și sunt obligate să se reformeze. Așa că, dacă simțiți că puteți să vă păstrați principiile în ciuda faptul că vă asociați la drum cu niște „borfași” acum e momentul să intrați în cele două partide – dar numai după o autoanaliză onestă a propriei conștiințe.

3. Consolidarea alternativelor reale

Din multitudinea de partide noi – USR, PMP, REPER, FD, DREPT, SENS – ar trebui să rămână doar două direcții clare:

- Un partid conservator autentic, construit pe modelul CDU din Germania, nu pe retorica radicală a AfD, cum este acum cazul AUR. E nevoie ca intelectualii conservatori care s-au unit deja în jurul lui Nicușor Dan să coaguleze această energie politică într-o formă coerentă și asumată.

- Un partid progresist cu adevărat - de preferat, fără manele și fără poze cu Ciolacu. Există un electorat latent care așteaptă un astfel de mesaj clar, fără teamă.

Un președinte precum Nicușor Dan ar putea oferi speranța unei politici mai limpezi, în care pe dreapta să existe PNL și un partid conservator coerent, iar pe stânga, PSD și un partid progresist autentic. E cel mai optimist scenariu la care putem aspira acum.

Ieșiți la vot în turul al doilea. Vom fi (mai) bine. Nu vă lăsați speriați de cei care încearcă să vă manipuleze spunând cu cine vor vota „pesediștii” pe 18 mai.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult