Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Nu există o greșeală mai mare decât a face vaccinarea anti-Covid să fie obligatorie. Nu avem suficiente argumente științifice, plus că este oricum târziu și deja suntem polarizați ca societate

vaccinare. - Foto: Inquam Photos / George Călin

Foto: Inquam Photos / George Călin

Trebuie să schimbăm narativul despre vaccinarea anti-Covid. Acum.

Da, a venit și acel moment: trebuie să schimbam narativul despre vaccinare în România.

La un an de la pornirea campaniilor de vaccinare în toată lumea, suntem în punctul în care putem afirma cu certitudine că:

- vaccinurile au un profil de siguranță foarte bun și, important, predictibil

- vaccinurile protejează în mare măsură față de apariția formelor grave de boală

- singure, vaccinurile din prima generație nu pot opri pandemia. Trebuie combinate cu alte măsuri.

La ce trebuie să ne așteptăm în perspectiva anului 2022:

- vom avea (deja avem, în Austria) situația în care persoane vaccinate trebuie să stea în lockdown și se vor întreba de ce, din moment ce s-au vaccinat

- vom avea persoane vaccinate complet (două sau chiar trei doze) care vor fi în situația să se infecteze și să aibă nevoie de acces la noile terapii orale sau la anticorpii monoclonali abia autorizați în UE

- este mare probabilitatea de apariție a unor variante ale virusului care să afecteze persoanele vaccinate într-o măsură mai mare decât s-a întâmplat cu variantele despre care discutăm acum

În acest context:

- nu există o greșeală mai mare decât a face vaccinarea anti-Covid să fie obligatorie. Nu avem suficiente argumente științifice, plus că este oricum târziu și deja suntem polarizați ca societate.

- nu există o greșeală mai mare decât, din dorința de a susține vaccinarea (personal, am fost printre primii medici care s-au pronunțat și rămân ferm pro-vaccinare), să scădem valorea terapiilor (medicamente orale, anticorpi monoclonali) sau a altor mijloace utile în lupta împotriva pandemiei (testare, ancheta epidemiologică, secventiere și utilizarea datelor, purtarea măștii, evitarea aglomerațiilor).

-nu există o greșeală mai mare decât să continuăm campaniile cu influenceri care răspund la întrebările anului 2020, accentuând de fapt infodemia

De fapt, trebuie să ne mutăm obiectivul, să schimbăm narativul, de la promovarea vaccinării și atât, către controlul pe termen scurt, mediu și lung al pandemiei, utilizând, nu e nicio îndoială, ca principală armă vaccinul. Dar să le adăugam, pe rând, și pe celelalte.

În acest moment, ezitarea față de vaccinarea anti-Covid are prea puțină legătură cu vaccinul în sine, cu proprietățile sale medicale și cu argumentele științifice.

Ezitarea se corelează cu încrederea redusă în autorități (de diverse feluri, de la politicieni, la medici) și o regăsim ca atitudine generală în privința mai multor măsuri anti-pandemie (purtarea măștii, lockdown, testare).

Restabilirea/reclădirea încrederii ar trebui să devină obiectivul nostru, al tuturor.

Să nu ne simțim, însă, mai vinovați decât ar trebui. Ducem cu noi un bagaj istoric greu de lepădat într-un timp atât de scurt. Pe de altă parte, nu există nicio țară (cu atât mai puțin în UE) care să fi controlat pandemia, acționând așa cum a făcut-o până acum. Suntem, la nivel global, aproximativ în aceeași situație, departe încă de o rezolvare a pandemiei, pentru că am cedat prea repede tentației de a reveni la „business aș usual”.

Mă gândesc că soluția va veni tot din partea științei și a inovației, cu condiția să fie utilizate inteligent și în beneficiul oamenilor, cu onestitate și bună credință.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Delia MC Delia MC check icon
    Bla bla bla.
    Lungește Doamne boala, până s-o coace poama.
    Ezitarea are legătură cu educația și cu unele nevoi psihice încă neîmplinite: de aprobare, de a avea un scop în viață, de a putea măcar o dată spune nu, etc, etc. N-are nici o legătură cu încrederea în stat (o teorie luată de mulți în brațe și rostogolită până la sațietate și peste). Are totuși legătură cu superstițiile, credința prost înțeleasă, cu naivitatea ce frizează prostia. Scindarea societății va continua inevitabil, fiind cei din ambele părți sătui de (non-)argumentele celorlalți. Asta e, nu văd vreo rezolvare favorabilă. Există doar speranța că va fi un vaccin perfect ori că ăsta după 2-3 doze plus/minus o îmbolnăvire ușoară va fi liniște iar ceilalți... ce va vrea Domnul.

    Pe scurt, ce propuneți, dle dr? Că de lamentări sterile, aia nu, aia nu, suntem sătui. Deci, soluția?
    • Like 2


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult