Sari la continut

De șase ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Nu există o greșeală mai mare decât a face vaccinarea anti-Covid să fie obligatorie. Nu avem suficiente argumente științifice, plus că este oricum târziu și deja suntem polarizați ca societate

vaccinare. - Foto: Inquam Photos / George Călin

Foto: Inquam Photos / George Călin

Trebuie să schimbăm narativul despre vaccinarea anti-Covid. Acum.

Da, a venit și acel moment: trebuie să schimbam narativul despre vaccinare în România.

La un an de la pornirea campaniilor de vaccinare în toată lumea, suntem în punctul în care putem afirma cu certitudine că:

- vaccinurile au un profil de siguranță foarte bun și, important, predictibil

- vaccinurile protejează în mare măsură față de apariția formelor grave de boală

- singure, vaccinurile din prima generație nu pot opri pandemia. Trebuie combinate cu alte măsuri.

La ce trebuie să ne așteptăm în perspectiva anului 2022:

- vom avea (deja avem, în Austria) situația în care persoane vaccinate trebuie să stea în lockdown și se vor întreba de ce, din moment ce s-au vaccinat

- vom avea persoane vaccinate complet (două sau chiar trei doze) care vor fi în situația să se infecteze și să aibă nevoie de acces la noile terapii orale sau la anticorpii monoclonali abia autorizați în UE

- este mare probabilitatea de apariție a unor variante ale virusului care să afecteze persoanele vaccinate într-o măsură mai mare decât s-a întâmplat cu variantele despre care discutăm acum

În acest context:

- nu există o greșeală mai mare decât a face vaccinarea anti-Covid să fie obligatorie. Nu avem suficiente argumente științifice, plus că este oricum târziu și deja suntem polarizați ca societate.

- nu există o greșeală mai mare decât, din dorința de a susține vaccinarea (personal, am fost printre primii medici care s-au pronunțat și rămân ferm pro-vaccinare), să scădem valorea terapiilor (medicamente orale, anticorpi monoclonali) sau a altor mijloace utile în lupta împotriva pandemiei (testare, ancheta epidemiologică, secventiere și utilizarea datelor, purtarea măștii, evitarea aglomerațiilor).

-nu există o greșeală mai mare decât să continuăm campaniile cu influenceri care răspund la întrebările anului 2020, accentuând de fapt infodemia

De fapt, trebuie să ne mutăm obiectivul, să schimbăm narativul, de la promovarea vaccinării și atât, către controlul pe termen scurt, mediu și lung al pandemiei, utilizând, nu e nicio îndoială, ca principală armă vaccinul. Dar să le adăugam, pe rând, și pe celelalte.

În acest moment, ezitarea față de vaccinarea anti-Covid are prea puțină legătură cu vaccinul în sine, cu proprietățile sale medicale și cu argumentele științifice.

Ezitarea se corelează cu încrederea redusă în autorități (de diverse feluri, de la politicieni, la medici) și o regăsim ca atitudine generală în privința mai multor măsuri anti-pandemie (purtarea măștii, lockdown, testare).

Restabilirea/reclădirea încrederii ar trebui să devină obiectivul nostru, al tuturor.

Să nu ne simțim, însă, mai vinovați decât ar trebui. Ducem cu noi un bagaj istoric greu de lepădat într-un timp atât de scurt. Pe de altă parte, nu există nicio țară (cu atât mai puțin în UE) care să fi controlat pandemia, acționând așa cum a făcut-o până acum. Suntem, la nivel global, aproximativ în aceeași situație, departe încă de o rezolvare a pandemiei, pentru că am cedat prea repede tentației de a reveni la „business aș usual”.

Mă gândesc că soluția va veni tot din partea științei și a inovației, cu condiția să fie utilizate inteligent și în beneficiul oamenilor, cu onestitate și bună credință.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Delia MC Delia MC check icon
  Bla bla bla.
  Lungește Doamne boala, până s-o coace poama.
  Ezitarea are legătură cu educația și cu unele nevoi psihice încă neîmplinite: de aprobare, de a avea un scop în viață, de a putea măcar o dată spune nu, etc, etc. N-are nici o legătură cu încrederea în stat (o teorie luată de mulți în brațe și rostogolită până la sațietate și peste). Are totuși legătură cu superstițiile, credința prost înțeleasă, cu naivitatea ce frizează prostia. Scindarea societății va continua inevitabil, fiind cei din ambele părți sătui de (non-)argumentele celorlalți. Asta e, nu văd vreo rezolvare favorabilă. Există doar speranța că va fi un vaccin perfect ori că ăsta după 2-3 doze plus/minus o îmbolnăvire ușoară va fi liniște iar ceilalți... ce va vrea Domnul.

  Pe scurt, ce propuneți, dle dr? Că de lamentări sterile, aia nu, aia nu, suntem sătui. Deci, soluția?
  • Like 2
 • Mr.Oh check icon
  Subscriu acestui comentariu. In acest caz particular vaccinarea obligatorie nu e o solutie desi vaccinul ca solutie in sine a rezolvat in trecut multe probleme.

  Personal sustin ideea "nu te grabi sa mori". Deci nu incurajez pe nimeni sa fie ignorant si astfel sa moara inutil si mai devreme decat necesar.

  Dar sustin si ideile "traieste in asa fel incat sa sa te simti bine" si "ceea ce faci sa aiba sens".

  Din perspectiva mea orice problema existentiala trebuie privita simultan sub cele trei aspecte enuntate anterior. Voi accepta ca solutie la criza pandemica, sociala si politica doar pe aceea care satisface cerintele de mai sus.

  Situatia e complexa iar asteptarea oamenilor ca viata lor printr-o simpla injectie va reveni la forma anterioara va ramane neimplinita. Eu recomand fiecaruia sa-si revizuiasca modul de viata.
  • Like 1
  • @ Mr.Oh
   Dan check icon
   Subscriu total ptr ideile intelepte ,asa este.
   --Dar cine ,are Cap Limpede sa judece normal ? Traieste cine nu ? Sporeste cifra de afaceri a popilor bor fani ,caci acolo a ajuns sa coste o inmormantare aproape cat o nunta !! Obiceiurii medievale ,care din pacate tin de nivelul de educatie al fiecarui individ, Dar nu inteleg ,?
   -- De unde atata inversunare la popii BOR fani ,care -i contrazic pe specialistii in virusologie , precum ca virusul este ceva , facatura satanista cu cipuri etc , si tot felul de scenarii SF ! Mentionez ca,,NU sunt ateu ,ci dimpotriva la Biserica noastra ,pastorii indeamna membrii credinciosi sa respecte normele in vigoare ,iar in biserica se respecta su sfintenie toate regulile impuse de specialistii DE CE LA UNII SE POATE SI LA ALTII NU ????
   --- Raman la parerea mea ,ca aceste intrigi provocate de popii bor fani tine de Nivelul de educatie .
   • Like 1
  • @ Dan
   Delia MC Delia MC check icon
   Presupunem că o fi o făcătură satanistă. Dar e aici, pe Pământ. Și ne apărăm cu metode pământești. Ce să facem, să depunem armele? Cu apă sfințită e clar că nu trece, au murit credincioși, preoți, episcopi. Dacă Cel de Sus a permis boala, ne-a dat și antidotul. Problema e că nu-l vrem.
   Pe plan spiritual sunt valabile metode spirituale. Dar fizic funcționează metode fizice, lumești. Ca să gândim mai departe ori să evoluăm, trebuie să trăim. Ca să trăim, trebuie să luăm ce avem să ne apărăm de virus. Apoi om mai vedea. Nu văd unde-i problema.
   Nu văd de ce să crap acum de covid când avem o armă. Când vom avea una mai bună, OK. Dar dacă aștept se poate să n-o mai apuc. Asta e, absolut pragmatic.
   Aleg să îmbogățesc pe preot ori pe Farma? În primul caz, game over. În al doilea am șanse să trăiesc. Ce aleg, e destul de simplu.
   • Like 0


Îți recomandăm

Dove cover

De ce au nevoie adolescenții pentru a-și dezvolta o imagine sănătoasă de sine? De mai mulți factori protectori, dintre care cel mai important este relația de încredere și apropiere cu adulții din viața lor, cu precădere părinții.

Citește mai mult

Mădălina Stănescu

„Nu ar trebui să existe business de niciun fel care să nu aibă prezență minimă în online, iar aici mă refer la website în primul rând și apoi la pagini pe rețelele de socializare. Încă mai sunt afaceri care au numai prezență pe Facebook, iar noi le spunem că nu e sănătos să-ți pui tot ce ține de identitatea și brandul tău pe o singură platformă, care, iată, acum ceva săptămâni, a picat 6 ore, nu a mai funcționat deloc”, spune Mădălina Stănescu, fondator Optimized,

Citește mai mult