Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

Nu există o greșeală mai mare decât a face vaccinarea anti-Covid să fie obligatorie. Nu avem suficiente argumente științifice, plus că este oricum târziu și deja suntem polarizați ca societate

vaccinare. - Foto: Inquam Photos / George Călin

Foto: Inquam Photos / George Călin

Trebuie să schimbăm narativul despre vaccinarea anti-Covid. Acum.

Da, a venit și acel moment: trebuie să schimbam narativul despre vaccinare în România.

La un an de la pornirea campaniilor de vaccinare în toată lumea, suntem în punctul în care putem afirma cu certitudine că:

- vaccinurile au un profil de siguranță foarte bun și, important, predictibil

- vaccinurile protejează în mare măsură față de apariția formelor grave de boală

- singure, vaccinurile din prima generație nu pot opri pandemia. Trebuie combinate cu alte măsuri.

La ce trebuie să ne așteptăm în perspectiva anului 2022:

- vom avea (deja avem, în Austria) situația în care persoane vaccinate trebuie să stea în lockdown și se vor întreba de ce, din moment ce s-au vaccinat

- vom avea persoane vaccinate complet (două sau chiar trei doze) care vor fi în situația să se infecteze și să aibă nevoie de acces la noile terapii orale sau la anticorpii monoclonali abia autorizați în UE

- este mare probabilitatea de apariție a unor variante ale virusului care să afecteze persoanele vaccinate într-o măsură mai mare decât s-a întâmplat cu variantele despre care discutăm acum

În acest context:

- nu există o greșeală mai mare decât a face vaccinarea anti-Covid să fie obligatorie. Nu avem suficiente argumente științifice, plus că este oricum târziu și deja suntem polarizați ca societate.

- nu există o greșeală mai mare decât, din dorința de a susține vaccinarea (personal, am fost printre primii medici care s-au pronunțat și rămân ferm pro-vaccinare), să scădem valorea terapiilor (medicamente orale, anticorpi monoclonali) sau a altor mijloace utile în lupta împotriva pandemiei (testare, ancheta epidemiologică, secventiere și utilizarea datelor, purtarea măștii, evitarea aglomerațiilor).

-nu există o greșeală mai mare decât să continuăm campaniile cu influenceri care răspund la întrebările anului 2020, accentuând de fapt infodemia

De fapt, trebuie să ne mutăm obiectivul, să schimbăm narativul, de la promovarea vaccinării și atât, către controlul pe termen scurt, mediu și lung al pandemiei, utilizând, nu e nicio îndoială, ca principală armă vaccinul. Dar să le adăugam, pe rând, și pe celelalte.

În acest moment, ezitarea față de vaccinarea anti-Covid are prea puțină legătură cu vaccinul în sine, cu proprietățile sale medicale și cu argumentele științifice.

Ezitarea se corelează cu încrederea redusă în autorități (de diverse feluri, de la politicieni, la medici) și o regăsim ca atitudine generală în privința mai multor măsuri anti-pandemie (purtarea măștii, lockdown, testare).

Restabilirea/reclădirea încrederii ar trebui să devină obiectivul nostru, al tuturor.

Să nu ne simțim, însă, mai vinovați decât ar trebui. Ducem cu noi un bagaj istoric greu de lepădat într-un timp atât de scurt. Pe de altă parte, nu există nicio țară (cu atât mai puțin în UE) care să fi controlat pandemia, acționând așa cum a făcut-o până acum. Suntem, la nivel global, aproximativ în aceeași situație, departe încă de o rezolvare a pandemiei, pentru că am cedat prea repede tentației de a reveni la „business aș usual”.

Mă gândesc că soluția va veni tot din partea științei și a inovației, cu condiția să fie utilizate inteligent și în beneficiul oamenilor, cu onestitate și bună credință.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Delia MC Delia MC check icon
    Bla bla bla.
    Lungește Doamne boala, până s-o coace poama.
    Ezitarea are legătură cu educația și cu unele nevoi psihice încă neîmplinite: de aprobare, de a avea un scop în viață, de a putea măcar o dată spune nu, etc, etc. N-are nici o legătură cu încrederea în stat (o teorie luată de mulți în brațe și rostogolită până la sațietate și peste). Are totuși legătură cu superstițiile, credința prost înțeleasă, cu naivitatea ce frizează prostia. Scindarea societății va continua inevitabil, fiind cei din ambele părți sătui de (non-)argumentele celorlalți. Asta e, nu văd vreo rezolvare favorabilă. Există doar speranța că va fi un vaccin perfect ori că ăsta după 2-3 doze plus/minus o îmbolnăvire ușoară va fi liniște iar ceilalți... ce va vrea Domnul.

    Pe scurt, ce propuneți, dle dr? Că de lamentări sterile, aia nu, aia nu, suntem sătui. Deci, soluția?
    • Like 2


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult