Sari la continut

Află ce se publică nou în Republica!

În fiecare dimineață, îți scrie unul dintre autorii fondatori ai platformei. Cristian Tudor Popescu, Claudiu Pândaru, Florin Negruțiu și Alex Livadaru sunt cei de la care primești emailul zilnic și cei cărora le poți trimite observațiile, propunerile, ideile tale.

Lista finală a miniștrilor din Guvernul Ciucă

guvern. - presidency

Foto: presidency.ro

ACTUALIZARE. În guvernul PNL-PSD-UDMR, social-democrații vor avea nouă ministere, liberalii opt portofolii, iar Uniunea Democrată Maghiară își păstrează cele trei ministere. Noul executiv va avea doi vicepremieri - Sorin Grindeanu (PSD), care va fi și ministru al Transporturilor, și Kelemen Hunor (UDMR).

Miniștrii PSD:

  • Adrian Câciu - Ministerul Finanțelor  

Adrian Câciu este absolvent de ASE. A fost membru în Asociația „Marea Lojă Națională din România” și în Asociația de Administrare a Ritului Scoțian, dar s-a retras din masonerie de câțiva ani, potrivit unei declarații pe care acesta a făcut-o pentru Hotnews.ro. A fost consilier al unui secretar de stat de la Agricultură, pe vremea ministrului Petre Daea. 

  • Sorin Grindeanu - Ministerul Transporturilor

Grindeanu era premier în 2017, când au avut loc protestele împotriva OUG13. A ocupat între altele funcțiile de vicepreședinte al Consiliului Județean Timiș, ministru al Comunicațiilor și președinte ANCOM.

  • Marius Budăi - Ministerul Muncii

Budăi este economist, a fost directorul Casei Judeţene de Pensii Botoşani. A fost ministru al Muncii în cabinetul Dăncilă II.

  • Alexandru Rafila - Ministerul Sănătății

Medicul Alexandru Rafila, fost reprezentant al României la OMS, a fost secretar de stat în Ministerul Sănătății, director al INSP București. Este vicepreședinte al Camerei Deputaților.

  • Adrian Chesnoiu - Ministerul Agriculturii  

Chesnoiu este absolvent al Academiei de Poliție, a urmat cursurile Colegiului Național de Apărare. E șef al Comisiei parlamentare de agricultură din Camera Deputaților.

  • Marius Humelnicu - Ministerul Economiei  

Humelnicu a fost fotbalist profesionist până la vârsta de 30 de ani, șef al Autorității Rutiere Galați și secretar de stat în Ministerul Transporturilor în guvernele Ponta și Dăncilă, potrivit Economedia.ro.

  • Vasile Dîncu - Ministerul Apărării

Este licențiat în Filozofie și este doctor în Sociologie. A fost ministru al Informațiilor Publice în Guvernul Năstase, ulterior europarlamentar. A deținut portofoliul de la Ministerul Dezvoltării Regionale și a fost vicepremier în guvernul Cioloș în 2016. Este fondatorul companiei de cercetare sociologică IRES.

  • Lucian Romașcanu - Ministerul Culturii 

Romașcanu este senator PSD de Buzău. A mai îndeplinit funcția de ministru al Culturii, pe vremea premierului Mihai Tudose. A fost consilier al preşedintelui SRTV, director al ziarului Libertatea. 

  • Gabriela Firea - Ministerul Tineretului și Familiei 

Gabriela Firea a fost primarul Capitalei

  • Marian Neacșu - secretar general al Guvernului.

UDMR își păstrează cele trei ministere:

Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației - Cseke Attila

Ministerul Mediului - Tanczos Barna

Ministerul Sportului - Eduard Novak

STIREA INITIALA

Liderii PNL au votat luni lista celor opt miniștri liberali din guvernul PSD-PNL-UDMR, cu Nicolae Ciucă premier desemnat. Lista ar cuprinde următoarele nume, scrie G4Media.ro, care citează surse:

  • Cătălin Predoiu – Ministerul Justiției

Predoiu a figurat ca propunere pentru Ministerul Apărării pe lista de miniștri propusă la final de octombrie de premierul desemnat de la acea vreme, Nicolae Ciucă. Predoiu a fost ministru al Justiției în guvernele Tăriceanu, Boc și Orban.

  • Dan Vâlceanu – Ministerul Fondurile Europene

Vîlceanu a fost ministru al Finanţelor în guvernul condus de Florin Cîţu. Dan Vîlceanu este preşedinte al filialei PNL Gorj și secretar general al PNL 

  • Daniel Cadariu la Ministerul IMM-urilor, Antreprenoriatului și Turismului

Daniel Cadariu este absolvent al Facultății de Mecanică, Secția Mașini Termice, Institutul Politehnic Iași. A fost contabil la o firmă din Gura Humorului, deținută de Gabriela-Adriana Cadariu, soția sa, potrivit Hotnews.ro. Între 2005 și 2008, Constantin – Daniel Cadariu a lucrat la Ministerul de Interne, ca expert în cadrul Corpului de control al ministrului. A fost și consilier local în Gura Humorului, iar apoi consilier județean. Cadariu, deputat de Suceava, este susținut de Gheorghe Flutur, potrivit G4Media.

  • Florin Roman – Ministerul Digitalizării

Florin Roman a figurat ca propunere pentru Ministerul Economiei pe lista propusă pe 30 octombrie de premierul desemnat, Nicolae Ciucă. Este licenţiat în Ştiinţe Economice la Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca, unde s-a specializat în ''Contabilitate şi Gestiune Financiară. A urmat cursuri de apărare şi securitate naţională la Colegiul Naţional de Apărare. Începând cu septembrie 2021, ocupă funcţia de vicepreşedinte al Camerei Deputaţilor, iar din octombrie 2021 - preşedinte interimar al Camerei Deputaţilor.

  • Lucian Bode – Ministerul de Interne

Bode a fost ministru al Economiei în Guvernul Ungureanu, ministru al Transporturilor între nov. 2019-dec. 2020. Din decembrie 2020 a fost ministru al Afacerilor Interne. 

  • Bogdan Aurescu – Ministerul de Externe

A fost ministru al afacerilor externe al României în perioada 24 noiembrie 2014 - 17 noiembrie 2015.

  • Sorin Cîmpeanu – Ministerul Educației

Sorin Cîmpeanu a fost ministru al Educației în cabinetul Cîțu, din 23 decembrie 2020.

  • Virgil Popescu – Ministerul Energiei

Virgil Popescu a fost ministru al Energiei, în guvernul Cîțu.

„Bravo, Marcele, le-ai luat și banii de pe pieptul mortului”

„Bravo, Marcele, le-ai luat și banii de pe pieptul mortului”, l-ar fi felicitat Olguța Vasilescu pe Marcel Ciolacu, potrivit unor surse participante la ședința de luni a PSD, citate de Digi24.ro.  

Ciolacu a fost lăudat și de secretarul general al partidului, Paul Stănescu, care i-a transmis că este „un bun negociator, poate la fel de bun sau chiar mai bun ca Hrebenciuc”.

În urma negocierilor pentru noul executiv, PSD a obținut nouă ministere importante, plus conducerea secretariatului general al guvernului. 

Sursa imagine: Digi24

Ministerele pe care PSD le va avea în viitorul Guvern:

Ministerul Finanțelor

Ministerul Apărării

Ministerul Transporturilor

Ministerul Muncii

Ministerul Familiei

Ministerul Culturii

Ministerul Economiei

Ministerul Sănătății

Ministerul Agriculturii 

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Nu vreau sa jignesc , dar domnul general a ajuns caprar , la gărzile patriotice, peste tot felul de racani, și ...petarde !
    • Like 0
  • Deci, cel mai idioate mi se par numele ministerelor în sine, nu ale miniștrilor. Ministerul digitalizării? Al familiei? Astea se dregeau cu o comisie fiecare și gata. Bleah.
    • Like 0
  • Glorios guvern , singurele nume care probabil au o legatura cu competenta : Ciuca pe aparare dar a aterizat prim-ministru , Dancu sociolog dar a aterizat la aparare plus Aurescu si Rafila care au aterizat in locurile nimerite. Am mai putea sa zicem si de Predoiu sau Campeanu ca au legatura cu ministerele pe care le conduc. In rest o adunatura de derbedei si prosti obedienti.
    Asta arata cum nu se poate mai bine dispretul acestor doua partide pentru cei care i-au votat si in general pentru : decenta , educatie si competenta.
    • Like 0
  • Filbert check icon
    A iesit Cîțu, a intrat Câciu. E bine.
    • Like 0
  • De ce a vrut Iohannis Guvern stangist-dreptaci ca la nemtalai ?. ca nu cred ca il freca respectul si inspiratiunea sau binele Romaniei daca nu era "Der Spiegel" ( ghilimele ) pus in varianta mioritica guvernabila ? Dv. stiti ?
    • Like 0
    • @ HyperX Radu Panaitescu
      Filbert check icon
      Ca somnul linistit sa nu-i fie deranjat decit de partidele de golf, nu de cine stie ce procurori independenti si nici de vreo suspendare.
      Omul nostru tine la odihna, stim asta deja.
      • Like 0
    • @ Filbert
      Sa inteleg ca in Romania se viseaza mult la umbra "NUCILOR BATRANI" ? Si chiar si asa de ce ar da ascultare Iohannis marele Presedinte al Romaniei unui/unor visator/i ambulant/i din randul plebei....hmm numai daca acel cineva are ditamai "epoletii" ascunsi prin sifonier. Asa sigur s-ar explica.....
      • Like 0


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult