Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Nu lăsa ploaia să-ți strice vacanța! Pont de călătorie la doar două ore de litoral!

Munții Măcinului

De mai bine de trei săptămâni, din motive care cred că-i depășesc chiar și pe meteorologi, litoralul este sub o permanentă “amenințare” de COD GALBEN de ploi. Că a plouat mocănește timp de 30 de minute la Valu lui Traian sau la Tuzla nu cred că justifică aceste avertizări. Dar, cum spunea un prieten care tocmai ce a câștigat un bax de rose pentru că a pariat că nu va ploua, vremea este probabilă, iar călătoriile trebuie să continue.

În căutarea soarelui pierdut de meteorologi

Să revenim la ploaie! Duminica trecută, cu un nou cod galben de ploaie, ne-am decis să pornim în căutarea soarelui prin Dobrogea. Nu am avut o destinație clară! Așa că ne-am trezit pe drumul DN2A Constanța – Hârșova.

La Horia am făcut dreapta, iar în fața noastră s-a dezvăluit un peisaj surprins parcă din galeria de imagini Windos XP.


Cu soarele sus pe cer și cu peste 26 de grade Celsius în atmosferă, ne-am dat seama că am făcut cea mai bună alegere. În jur de două ore și jumătate durează călătoria cu mașina, iar uneori asfaltul vălurit îți va amesteca gândurile. Ajunși în localitatea Greci am căutat indicatoarea spre traseele montane. Aici este un minus pe care autoritățile locale și cei care administreaza rezervația ar trebui să-l rezolve. Mi-ar fi plăcut să urmăresc indicatoare care să mă ducă spre o parcare cu plată unde să pot lăsa mașina. Cum nu am găsit, am folosit google maps și astfel am părăsit șoseaua asfaltată și vreo trei kilometri i-am parcurs pe ulițele satului. Drumul ne-a dus chiar la baza traseului montan spre Vârful Țuțuiatu. Am lăsat mașina în parcarea unei pensiuni și de acolo am intrat într-o altă lume.

Munții Măcinului

În cazul în care te avânți spre Vârful Țuțuiatu îți recomand să fii pregătit ca pentru o drumeție pe munte: apă, pelerină de ploaie, bocanci, iar dacă stai mai rău cu condiția fizică, ar fi bine să ai la tine și bețe de ajutor.

Nu îți dezvălui prea multe din traseu pentru că te las pe tine să te bucuri că ai ajuns într-o zonă extraordinară. Doar îți spun că pe drum poți să întâlnești și șopârle de iarbă. Nu uita că tu ești pe teritoriul lor și ar fi indicat să te porți ca un adevărat iubitor de natură!

Șopârla întâlnită de noi

În cazul în care ai parte de vreme frumoasă și te-ai pregătit și cu sandvișuri și apă, zona poate deveni o escapă pentru întreaga zi. Dacă vrei totuși să mânânci la prânz, ai la dispoziție o cofetărie a celor de la Angelo, dar și un popas chiar la intrarea în localitate. Noi ne-am oprit la Popas Laura unde vei descoperi un restaurant old school.

Nu te aștepta să găsești diverse preparate din pește! Sunt doar clasicele congelate – scrumbia mea cred că a fost prinsă pe la grecii aia originali din Grecia. Dar, ciorba de fasole cu afumătură a fost spectaculoasă, spune doamna! Și ceapa părea din pământ românesc. Ce recomand este înghețata cu miere și dulceață de nuci verzi- 10 puncte din 10.

Munții Măcinului o destinație într-o continuă dezvoltare

Zona Greci crește frumos, iar locul este căutat de turiștii amatori de circuite montane pentru ciclism. Chiar în acest weekend este programat un eveniment pentru astfel de amatori.

Iar dacă ești în căutare de cazare vei descoperi multe pensiuni. Îți recomand să negociezi cu gazdele să-ți gătească cel puțin micul dejun și cina. Nu uita că ești într-o zonă cu mulți machidoni și ar fi păcat să nu încerci preparatele locale!

Articol publicat pe Funky Travel.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Nume check icon
    Foarte frumos, bine de retinut
    P.S. Nu mai muscati va rog sa frumos la hipsterismele cu peste de Dunare sau Marea Neagra, Nu mai exista de mult asa ceva, in plus si daca ar exista nu are cine sa pescuiasca
    • Like 0


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult