Sari la continut

Descoperă habits by Republica

Vă invităm să intrați în comunitatea habits, un spațiu în care înveți, găsești răspunsuri și resurse pentru a fi mai bun, pentru a avea o viață mai sănătoasă.

Nu mai merge cu șmecheria

Mirel Rădoi

Foto: UEFA U21 Championship Facebook

În minutul 67 al meciului cu Franța, Hagi, puștiul, a dat o pasă către Pușcaș, o diagonală care a traversat terenul, o minge care părea teleghidată. Balonul a făcut o boltă peste anii trecuți fără rezultate din fotbalul românesc, a ocolit toate ofurile suporterilor, toate scuzele lamentabile ale generațiilor trecute care ne păcăleau că vor face tot posibilul să câștige, și de fiecare dată, nu sfârșeau decât să ridice din umeri la interviurile pe care le ofereau în sictir. Se grăbeau să sărbătorească înfrângerile cu manele. Ce cearcăne erau a doua zi prin tabloide. 

Privind ardoarea cu care joacă puștii din naționala U21 de azi, ai senzația că toți dorm la propriu cu tricoul sub pernă. Pasiunea pe care o transmit copiii aceștia e atât de contagioasă, încât nu te mai saturi să-i privești cum joacă, cum pun osul, cum „o fac pătrată”, cum arată unei lumi că fotbalul românesc e fotbal, iar Dragomir, Sandu și alți căpcăuni care au nenorocit sportul rege atâta vreme cu șmecheria ce se transformase în cult, nu mai sunt și asta se vede. Că răul făcut începe în sfârșit să se vindece.

Indiferent dacă vor câștiga sau vor pierde semifinala, - cum sună, dragi republicani, semifinală de campionat european cu sufletul și emoțiile pe masă - povestea acestor copii nu va fi uitată niciodată. Pentru că vine într-un moment în care România nu mai are chef să plece capul, la aburelile pe care vremurile comunismului le-au lăsat înfipte în măduva națională, ca pe un reumatism cronic, că merge și cu șmecheria. Nu mai merge, în niciun domeniu. Ne-am întors acasă, ne-am întors în Europa, fix în fotbalul care contează.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Cu o floare nu se face primavara ! Smecheria e suverana in Romania , in absolut toata Romania "de la vladica pana la opinca" si nu va putea fi diminuata. Aia cu "succesurile" de acum a nationalei de fotbal U21 nu se vor uita, e SF, peste 5 ani vor fi uitate .
    Cred ca nu se va uita 26 august 2018, dec 89 si Simona Halep (mai vorbeste cineva acum de drumul pe care la parcurs de la ... la nr 1 mondial ?) .
    • Like 0
  • Ionel check icon
    Un articol politizat prin referire la comunism !!! Nu ne vindecam deloc, indeosebi tanara generatie, care macar a avut norocul sa nu traisca sau sa traiasca prea putin in fostul regim. Daca este sa vorbim de rezultate si sa facem comparatii sa lasam viitorului acest lucru. Cand vom ajunge intr-o semifinala de campionat european/mondial de seniori atunci sa vorbim. Pana una alta politica nu are ce cauta in fotbal si cred ca nici in analizele despre fotbal.
    • Like 1
    • @ Ionel
      Gabriel check icon
      Eu nu inteleg, cum de vine unul asa din neant, si ne spune el cu subiect si predicat ca o anume chestie nu are ce cauta intr-un anume loc. Cum oare gandeste un astfel de om? Are el rationament? Vino tata si lumineaza-ne si pe noi, vino si spune argumente daca te crezi Mesia si le sti pe toate. Cum nu are ce cauta politica daca oamenii din sport sunt in politica peste tot in lume? Cum nu are ce cauta daca sportul este direct influentat de politica, pentru ca exista un minister al sportului, minster cu o conducere politica. Tot ce se intampla in sport este sub influenta politica. Daca politic un gheorghe vine si spune ca Romania trebuie sa castige campionatele olimpice de iarna, brusc, majoritatea fondurilor merg catre sporturile de iarna si celelalte devin muribunde. De unde pana unde ajungeti la concluzia ca politica nu are ce sa caute? Domnule, tot, dar absolut tot din viata dumitale este influentat de politica, fie ca crei fie ca nu vrei. Chiar si cati copii faci, asta ca tot ai pomenit de comunism.
      • Like 0
  • Multe sageti jurnalistice din partea redactorilor cu privire la intrarea in istorie a pustilor U21....nu este cam devreme dragilor ? Dupa 89. Romania ( venita din comunism ) a trebuit sa sara niste etape serioase de civilizatie pana sa se alinieze cat de cat la standardele occidentale obiceiurile si lacunele vechi pastrandu-se pana in prezent. Nu ar fi pacat ca "pustii lui Hagi si Radoi" sa se transforme in batlani de balta dupa mediatizarea excesiv exaltata + linguselile tricolore ale fanilor regasiti in gloria altora ? Ar cam fi.... ( atentie mare sa nu-i stricati )
    • Like 3
  • au castigat 3-4 meciuri si ce să spun isterie generală ...mare chestie ...fabulos...toată lumea a căzut pe spate ... fraților .. mai e mult până departe...si astia oricum vor pleca la echipe de afară unde vor juca sau nu că acolo altul e nivelul si voi tot cu jiji & comp rămâneți...relax
    • Like 4
    • @ Adona Luiza Papadima
      Gabriel check icon
      Asa pare, cand nu sti ce vorbesti. Nu, nu au castigat 3-4 meciuri. In primul rand, s-au calificat, adica au mai castigat cateva inainte, dar e usor sa bagatelizam. Si apropos de castigat, nu la castig se refera autorul, ci la atitudine si la schimbari evidente fata de nationala mare. Da, cu un singur meci poti face istorie si merita recunoastere pentru asta, indiferent ca sunt fotbalisti sau mineri. Ar fi frumos sa invatam sa ii aplaudam atunci cand ne fac mandri si cand merita. zic si eu.
      • Like 0
  • Jmecheria e un fenomen post decembrist nu comunist, mergea mai greu jmecheria pe vremea aia iar în sportul de pe vremea comuniștilor numai de jmecherie nu putem vorbi, rezultatele au fost de excepție în sport în anii ăia. Să nu încurcăm borcanele, comunismul a fost o catastrofă dar jmecheria s-a încetățenit după '89 iar apropo de asta jucătorii ,, generației de aur " nu erau deloc jmecheri, generația lui Mutu a dat-o în jmecherie și manelism și de aici și rezultatele lor nule.
    • Like 3
    • @ Adrian Ionescu
      Roxana B check icon
      Da, asa e.Nu erau "jmecheri".Ma gindesc la Gica Popescu, de ex, care a vrut si el sa traga un tun dupa retragere si a nimerit in puscarie.
      Nu mai stiu cu cine s-a asociat, dar n-a ales bine.
      Si parca odata a declarat ca nu-i mai trebuie cit o trai....deh...nu-i sta in fire
      Domle, ne mai pricepem si noi "fetele" la fotbal, si stim sa apreciem un fotbalist tehnic, unul tehnic si cu carisma, si unul tehnic, cu carisma si ...U21( LOL....nu ma luati in serios ca scriam .....partial la misto).Ca nu ne uitam la toate meciurile asta inseamna ca sintem...selective si nu ne intereseaza pariurile....care sint apanajul baietilor, ca sa zic asa.
      • Like 2
    • @ Adrian Ionescu
      Dorin check icon
      Dar meciurile aranjamente de Cooperativa lui Tata Jean Pădureanu din vremea lui Ceașcă ce erau?Nu cumva Jmechereală și Golăneală pe față.?
      • Like 1
    • @ Dorin
      Cooperativa lui Tata Jean a funcționat în anii '90 - 2000.
      • Like 2
    • @ Adrian Ionescu
      Dorin check icon
      Dar când stabilea partidul și Secu cine e campioană și cine retrogradează,nu era șmechereală comunistă?
      • Like 1
    • @ Adrian Ionescu
      - generatia aia de aur era cel mult de bronz, s-a vazut in meciul cu suedezii
      - dupa aia, Mutu cu jmekeria si (GHEORGHE) Popescu cu infractiunile
      - unde vezi tu generatie de aur ??
      - Popescu a scris carti !!!, a iesit, si s-a lipit la loc acolo de unde-a fost dezlipit
      - si nimeni din sport sau tribune n-a avut nimic de protestat
      - sportul de performanta a fost, este si va fi o porcarie, adica o afacere
      • Like 2
    • @ Adrian Ionescu
      Alien check icon
      Sportul de performanta (si doar de performanta, nu de mase) in comunism a fost sprijinit pentru ca facea parte din masinaria de propaganda. Era necesar sa aratam ca suntem mai buni decat imperialistii americani. Asa ca exista o retea pusa sa punct de detectie a talentelor si o scoala dura din care ieseai fie campion fie rupt in 14 (si fizic si psihic). Publicul vedea doar campionii, noi aplaudam ca focile ne simteam superiori fatalailor aia din vest si ne consolam unii pe altii la coada la "tacamurile de pui" cu rezultatele de la jocurile olimpice.
      Cine stie daca nu cumva mai si ajutam natura, pe sistem sovietic sau est-german... sau generalizat, ca in ziua de azi.
      • Like 0
  • Alex Mag check icon
    Domnilor, domnilor, daca avem impresia ca suntem deasupra subiectelor asta nu presupune ca le si stăpânim. Subiectele ne duc unde vor ele. Nu aveți pic de imaginație. Cum ar fi arătat un tricou sfâșiat pe madam Dembele?
    • Like 1
  • Gabriel check icon
    hm... un articol despre fotbal si comenteaza fetele... da, poate sunt misogin pentru ca gandesc asa...
    bravo fetelor! bravo baieti, sper ca va ajunge la voi acest articol si comentariile, ca sa vedeti ce trebuie sa faceti sa re aduceti publicul la stadion. cand fetele se uita la meci, o sa se umple stadionul!
    pentru mine, cel mai important a fost comportamentul atunci cand paream defavorizati de arbitru. prefacatoria spune tot despre valoarea unei echipe. sper sa intelegem ca toti din tara asta suntem o echipa.
    mai sper ca putin cate putin se termina cu smecheria peste tot.
    • Like 2
    • @ Gabriel
      Am vazut si prin alte parti ca mai mult fetele comentau... ce sa zic, mi se pare legitim tinand cont ca eu m-am scarbit de fotbal si am incetat sa mai urmaresc fenomenul acum vreo 15 ani.
      • Like 1
    • @ Nicu Buculei
      Gabriel check icon
      :) acum 15 ani aveam abonament pe Oblemenco... acum nici meciurile nationalei nu le vad toate. dar fetele astea ne vor aduce inapoi la stadion, sunt sigur de asta!
      • Like 1
  • Felicitari, copii! Felicitari voua, OAMENI care ati pus umarul la formarea acestei noi generatii de aur al fotbalului romanesc: Hagi, Mirel Radoi ! Asa da! Imi place foarte, foarte mult, daruirea cu care joaca acesti copii, felul in carev se exprima ( atat pe teren, cat si in afara lui) si, nu in ultimul rand imi place modestia lor! Va multumim tuturor si eu, sincer, din toata inima imi doresc sa scrieti o istorie noua in fotbalul nostru! Nici nu mai conteaza ce se va intampla in meciurile urmatoare( spun meciuri, pentru ca am speranta ca veti juca finala)... Sper si simt ca nu va veti opri aici...Voi, dragilor ati reusit sa treziti o natiune intreaga, sa aduceti speranta, bucuria sincera in sufletul nostru! Tot voi reusiti sa schimbati si in noi mentaliatea...mentalitatea de invingatori ! Da, se poate ! Cu daruire, implicare, dorinta si, mai ales, prin unire...SE POATE! Va multumim!
    • Like 1
  • Roxana B check icon
    Toata admiratia pentru Hagi Sr care a avut ambitie si rabdare sa pregateasca pe majoritatea dintre cei care formeaza azi Nationala U21.
    Meciul de-aseara nu mi s-a parut extraordinar, s-a "simtit" ca se joaca in avantajul reciproc, dar nu s-a simtit ca se trage de timp....poate doar putin, in ultimele 4 minute.
    Dar se vede ca acesti tineri au alta mentalitate.Si da, alt vocabular, alt stil de exprimare (coerent si corect) in comparatie cu ce se vedea pina acum dupa finaluri de meci in general pierdute.
    Golurile din meciul cu Anglia au fost fantastice.
    Imi place ca acesti tineri cind primesc mingea trag la poarta, nu o plimba de la unul la altul pentru a pasa responsabilitatea.
    Nu stiu cum va fi cind vor juca cu nemtii.Evident ca-mi doresc sa cistige.Nemtii sint o nuca tare, fie doar si pentru incapatinarea cu care lupta pina in ultimul minut.
    Felicitari U21, Hagi Sr, M Radoi !!!Asa se-ntimpla cind lasi profesionisti sa faca ce stiu ei mai bine. Macar la fotbal daca in rest nu se poate.

    Era sa uit....ca deh...asa-i romanu...arbitrul de centru a fost sub orice critica.Evident ca l-am injurat asa...romaneste....la faza cu penalti-ul neacordat.Dar si aici baietii s-au purtat ca niste profesionisti si n-au facut circul cu care eram obisnuiti pe vremuri.
    Oare primeste vreo sanctiune dupa analiza VAR?
    • Like 7
  • Un artic
    ol minunat!M-a impresionat daruirea in lupta pana in ultima clipa.Si ce elegant se exprimau in l.romana!Smecherii sa ne lase!
    • Like 4


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult