Sari la continut

Descoperă habits by Republica

Vă invităm să intrați în comunitatea habits, un spațiu în care înveți, găsești răspunsuri și resurse pentru a fi mai bun, pentru a avea o viață mai sănătoasă.

Nu mai „merge și așa”

România este ucisă

(Foto: George Călin/Inquam Photos)

„România nu e nici Germania, nici Congo, pentru că românii se descurcă”, zicea Andrei Pleşu acum câțiva ani. Într-o oarecare măsură, dl. Pleşu are dreptate. Statul şi instituţiile sale demonstrează, însă, o realitate mult mai tristă şi periculoasă decât simpla șubrezenie a improvizaţiei.

În România sunt răpite, violate sau traficate fete „în fiecare zi”. Până la apariția „monstrului din Caracal”, dimensiunea acestui fenomen care a îngrozit Europa pe noi însă nu ne-a mișcat. Dincolo de crime, în acest caz, natura profund putredă a instituţiilor statului român este expusă.

Descurcăreala, merge-şi-aşa-ul, plecatul acasă cu un şurub din fabrică în fiecare zi s-au născut înainte de ’89 şi au construit statul de după. Restructurarea vechilor instituţii şi construirea celor noi s-au petrecut în spiritul improvizaţiei de moment. Statul şi instituţiile sale au fost fondate doar ca paravan pentru plecatul acasă cu şurubul al creatorilor noului stat. Acesta este o realitate în care noi, cei născuţi după ’89, am crescut şi pe care am învăţat să o acceptăm. Cei ce au acceptat noul stat, conștientizând natura sa de paravan, l-au acceptat fără revoltă. „N-ai ce face”, „ăştia sunt”, „toţi fură”, „merge şi-aşa”.

Mineriadele n-au schimbat nimic. Colectiv a produs o relativă trezire. Guvernarea Dragnea şi natura adolescentină a poporului român, popor ce începe să pună întrebări, au produs reflexul reacţiei. Caracal, însă, are o faţă. Caracal are chiar două, sau trei, sau cine ştie câte feţe. Caracal are chipul unei copile pe care statul o tratează cu „mă”. Caracal pune poporul român nu doar în faţa paravanului-stat, nu doar în faţa unui criminal, ci şi în faţa unei oglinzi.

În primul rând, Caracal reprezintă expresia violentă a efectelor pe care improvizaţia numită stat le are asupra societăţii. În al doilea rând, Caracal reprezintă relaţia statului cu cetăţeanul. Cetăţeanul este, pentru stat, un „mă”. În al treilea rând, Caracal expune brutalitatea impulsivă a poporului român. Pentru mulţi cetăţeni, pedeapsa capitală, preferabil prin decapitare, tortură sau spânzurare, reprezintă acum o măsură evidentă şi necesară.

Poporul vrea sângele criminalului. Poporul doreşte o soluție de moment, vizibilă și dură.

Ce nu pare să dorească, însă, poporul? Revoluţie. Nu reformă, nu schimbare, nu modificare, nu îmbunătăţire. Revoluţie. Revoluţia reprezintă singurul tratament al tumorii canceroase a României. Extirparea tumorii este singura soluţie. Paravanul trebuie doborât, cei ce duc şurubul acasă înlăturaţi, de la conducătorii ţării, la portarul primăriei. În astfel de crize ale societății, Revoluţia „of the people, by the people, for the people” reprezintă singura rezolvare. O ţară, pentru a oferi prosperitate cetăţenilor ei, are nevoie de instituţii funcţionale, gândite ca instituţii funcţionale, nu ca paravane pentru furt organizat.

Revoluţia implică, însă, destabilizare, insecuritate, ieşire din patul cald şi moale, recesiune, suferință şi un „morning after” incert. Dacă Revoluţia nu se va întâmpla, criminalul se va reabilita după legile lui Toader, va beneficia de recurs compensatoriu dacă va avea norocul să ajungă într-o închisoare cu igrasie, poporul va uita, va „merge şi-aşa”, iar instituţiile statului vor creşte pe fundaţia șubredă a statului-paravan.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Isi doresc sangele criminalului pentru ca sunt simpli. Romanii conduc la bara din fata, Nu-i intereseaza cauza stationarii. Il claxoneaza pe ala din fata.
    La fel, nu cauta sa priceapa cauza, ci vor sa inlature efectul.
    Spuneam si in alta parte - romanii trebuie sa inteleaga ca A NU MINTII, nu inseamna sa minti mai putin sau mai frumos, ci sa nu mai minti DELOC si sa nu mai accepti din postrua de om integru nici minciuna altora.
    • Like 0
  • Revolutia trebuie sa se petreaca in primul rind la nivel de mentalitate si asta-i aproape imposibil . In teorie lucrurile sunt simple , trebuie sa iesim la vot masiv si sa nu mai permitem niciunei clici de politicieni sa numeasca in administratie toti verisorii si parasutele.
    • Like 1
  • Paul check icon
    DA DA DA!!! Acest articol pune punctul pe “i”! Dar ca sa transpunem asta in practica trebuie ca fiecare din noi sa aplice aceste reguli și in plus trebuie sa ii punem la stâlpul infamiei pe toți cei care la încalcă, de preferat cu impact public și emoțional cât mai puternic.
    • Like 1
  • dan check icon
    Revolutie este un cuvant mare folosit de multi dar fara garantii de reusita , ia intrebati 10 vecini daca ar iesi sa faca o revolutie in loc sa se uite la Steaua -Dinamo cu berea in fata sau sa stea la terasa.
    Nu spuneti si cum sa facem revolutia asta si cu ce oameni inlocuiti coruptii daca 5 milioane de romani au plecat scarbiti si nu se mai intorc sa ''repare'' sistemul.
    CIne garanteaza ca dupa revolutie nu profita tot cei corupti .
    Solutia este alta .
    Pana la revolutie ar trebui sa ne rupem 10 minute din timpul nostru sa votam nu costa nimic si ai si sanse de reusita.
    Nu garanteaza nimic ca noua clasa politica va fi mai buna dar cel putin incercam ,ceva tot se va schimba.
    Revolutia trebuie sa fie in mentalitatea noastra sa votam ,sa avem simt civic , ,sa luam atitudine de cate ori un parlamentar devine ticalos ,daca vom reusi asta ne vom schimba.
    Vorbiti de cazul Colectiv , nu a dus la nimic, PSD ALDE au castigat bine mersi , asa cum si cazul Alexandra nu va schimba mare lucru , lumea va uita mizeria din Caracal facuta de politisti si politicieni corupti in cel mult 3 luni.
    Vom vedea anul viitor ce se intampla la vot.
    • Like 2


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult