Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

Nu merge la vot! Stai acasă duminică! Bagă un film pe Netflix! Un horror. În filmul acesta vei juca chiar tu

steag UE - 11 mai

foto: Mihai Barbu / AFP / Profimedia

E atât de ușor să dezertezi tocmai acum, să cazi în capcana defetismului. E așa de „cool” să afișezi grimasa lamentării cinice de tipul: ce mai contează? Oricum va fi ales cine vor ei! Sunt toți la fel! Nu mai am încredere în nimeni! Mă doare-n cot!

Circumstanțe atenuante ai destule. E atâta zgomot ridicol, fals, scrâșnet de dinți, ipocrizie groasă, scamatorii social media, încât până și frica ți-a paralizat în amigdală. Frica legitimă de a nu pierde tot ce avem – libertatea de expresie, libertatea de mișcare, libertatea de inițiativă. Rostul european, regăsit atât de greu după traversarea deșertului comunist. Libertatea de a spera măcar. Libertatea.

Știu – suntem epuizați de corupția în care am băltit peste 30 de ani, de incompetența abisală a clasei politice, de stridența agresivă a unor lideri aroganți, cu valori strâmbe și fără conținut. De fluviile de promisiuni neonorate. Atât de epuizați, încât parcă ni s-a gripat iremediabil mecanismul gândirii critice. Nu mai deosebim zâmbetul de rânjet. Oboseala ta are mii de km pătrați, exact atâția cât dezamăgirea. Dar nu e o scuză. Deloc.

Stai acasă. Itisuatitis. Doar că miza de acum e uriașă. It is.

Stai acasă duminică și uită-te la un film tare. Un horror. O distopie. Nu-i Netflix de data asta. Îi poate zice România post-2025. The day after. Ești și tu în distribuție. Ai scris și tu la scenariul ăsta. Stând acasă. Că erau pur și simplu insurmontabile cele 1156 de secunde până la cabina de vot și înapoi.

Stai acasă duminică. Arată fără echivoc că nu-ți mai pasă. Că ți se rupe. Știi ceva? De data asta chiar e posibil să ți se rupă. Destinul în bucăți. Ție și nouă tuturor.

Stai acasă. E dreptul tău să fii scârbit, neimplicat, superior, imun, acru, critic, detașat. Doar că detașarea s-ar putea să fie acum pe tărâmul înghețat al lipsei de opțiuni. Al beznei.

Stai acasă duminică. Măcar să ne merităm soarta cu vârf și îndesat, nu? Praful să se aleagă. Pentru că prețul lipsei de discernământ, al dezertării și nepăsării, de data asta va fi crâncen. Vom plăti în ani. Sumbri. Ăia pe care de obicei îi numim viitor. Dar îi putem numi și coșmar.

Stai acasă duminică. Nu veni la vot. Și uită-te pe geam. Ce vezi acolo formându-se e negura deasă care se pregătește să învăluie România. O negură la nașterea căreia ai participat din plin. Stând acasă. O negură bolnavă pe care e posibil să o respiri adânc, sufocându-te, chiar începând de lunea viitoare. Vine din est, cum a venit de atâtea și atâtea ori, ca o răsuflare de duh rău. Poate intra peste tot, va intra și-n casa ta, acolo unde ai decis că vei sta duminică, inert, absent, pasiv.

Sau nu sta! Du-te la vot!

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • check icon
    Ba merg : https://mcscrib.blogspot.com/2025/05/cu-sufletul-deschis.html
    • Like 0


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult