Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

Nu ne furați încă o dată Revoluția

Revolutia romana 89

Foto Getty Images

Eu sunt un decrețel – născută în perioada interzicerii avorturilor de către Ceaușescu. Nu știu dacă știți, dragele mele tinere cititoare, că pe vremea aceea femeile erau supuse lunar controlului ginecologic obligatoriu. Orice femeie sau fată suspectă c-ar fi fost însărcinată era luată în evidență și urmărită îndeaproape de organele de partid. Întreruperea ilegală a sarcinii le-a costat viața pe multe femei atunci. Altele au născut copii cu malformații, ajunși în „orfelinatele groazei”; altele „n-au primit aprobare pentru cezariană” și s-au chinuit ore în șir să nască normal; iar altele au născut copii pe care în anii '80 au fost nevoite să-i înfometeze și să-i țină în frig. Nu vă gândiți că erau mame rele, doar că dictatura ceaușistă a dus o politică atât de păguboasă, încât în ultimii ei zece ani poporul român a fost sistematic înfometat, înfrigurat, ținut pe întuneric. Dar eram o țară „suverană”, „neatârnată”. Cei cu nervii mai slabi se atârnau singuri de lustră.

Întreaga copilărie și adolescență am auzit lozinci de partid – la televizor, la școală, la radio. În adolescența mea, dincolo, afară, erau la modă Madonna, Michael Jackson, Metallica. Aici, în țara noastră, ei erau cenzurați. Nu-i vedeai la televizor (în cele 2 ore de program zilnic), nu-i ascultai la radio, nu se importau viniluri sau casete cu muzica lor. Dacă făceai rost pe sub mână de muzică „de afară” aveai grijă s-o asculți la căști și ascuns sub pături, să nu te dea în gât vreun vecin mai cu inițiativă. Și nu, nu aveam computer, internet sau 5G.

La grădiniță am purtat costum de șoim al patriei, la școală am purtat uniformă albastră și bentiță, în adolescență obligatoriu sarafan peste genunchi și cu dres alb sau de culoarea pielii (exclus negru, probabil că li se părea prea sexy); apoi costumul de pionier, cu fusta plisată, cămașa albă de nylon și cravata roșie – toate fetele arătam la fel – nu tu păr vopsit, buric la vedere sau fuste „pân' la cur”. Din mai multe motive, dar nu că nu ne-ar fi plăcut, așa cum vă plac și vouă azi: cel mai important, nu aveam de unde să cumpărăm haine la modă, farduri, bijuterii; apoi, morala părinților noștri era foarte strictă, iar a școlii și a societății, nu mai vorbesc; al treilea motiv erau bărbații de pe stradă, care nu se sfiau să spună tot felul de vorbe deocheate sau chiar să mai și pună mâna pe ici, pe colo – un sân, un fund, ce prindeau. Dar guvernul nostru avea grijă de „familie – celula societății”, să observe că pe stradă se întâmplă așa ceva ar fi însemnat să-și recunoască falimentul. Apropo, celula societății în care femeile erau abuzate fizic și verbal, violate de soți dacă refuzau contactul sexual și apoi tot ele erau blamate de societate dacă divorțau – nu el era bețiv/curvar/violent, ea era proastă că n-a știut să-l țină.

Oare pe vremea noastră existau homosexuali? Da, cu siguranță. Unii nu-și recunoșteau înclinațiile și se supuneau societății, căsătorindu-se cu persoane de sex opus, supunându-se unei vieți deprimante – și pe sine și pe partener. Alții, care-și asumau condiția, erau nevoiți să se ascundă permanent de lume, să disimuleze.

În comunism religia nu era încurajată, dar nici interzisă – probabli că vreunul dintre mai-marii de atunci auzise de celebra maximă a lui Freud, cum că religia e opiumul poporului. Înfometați, înfrigurați, dar lăsați opiumul să curgă-n pace. Unde mai pui că în spatele aproape oricărui preot care-ți asculta spovedania se afla turnătorul (și nu mă refer la muncitorul de la turnătorie!)

Eram o țară atât de neatârnată și de autosuficientă, încât pentru noi produse precum mai nou cipuitele pepsi și coca-cola erau povești fantastice, iar ciocolata venea dintr-o singură direcție - China - și avea gust de plastic. Nu puteam ieși nici până în Bulgaria fără aprobare specială, iar țările vestice erau pentru noi o utopie – un vis roz, cu parfum interbelic, dantele și flori devenite imortele.

La Revoluție, celebra noastră revoluție din '89, care nici acum nu se știe dacă a fost sau nu furată, am recâștigat dreptul de a ne exprima liber, de a ne alege politicienii, am recâștigat dreptul de a alege ce facem cu trupul nostru, de a ne alege orientarea sexuală, credința religioasă, starea civilă. Și mai mult, cred că cel mai important dintre toate, am câștigat dreptul de a (ne) pune întrebări, de a cerceta, de a chestiona orice afirmație, fie ea cât de împopoțonată. Apoi, în 2007, ne-am întors oficial în Europa, acolo unde ne-a fost de fapt locul dintotdeauna. Sunt pași pe drumul devenirii, maturizării noastre ca țară și ca popor, care, dacă ar fi făcuți îndărăt, ne-ar duce înapoi nu cu 35, ci cu 350 de ani. Iar dacă m-am născut în comunism, așa cum spunea deunăzi o prietenă de-ale mele, refuz să mor în fascism (sau tot în comunism). Puterea e încă în mâna noastră.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Îți recomandăm
Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • As dori sa mai zgandar un pic amintirea celor care au trăit acele vremuri mizerabile, lucru despre care s-a vorbit foarte puțin. Pe lângă faptul ca femeile erau ucise de acest regim blestemat așa cum ați citit mai sus, bărbații peste 25 de ani plăteau lunar o "taxă pe celibat". Adică dacă nu erai căsătorit și nu aveai copii, plăteai un impozit majorat. Și chiar dacă unii suferă de pudoare, e bine ca tinerii să știe că după 1980 în România nu se mai vindeau oficial prezervative. Dacă vreți astfel de vremuri votați CG. Și nu cumva să ne reproșați vreodată că nu v-am spus.
    • Like 3
  • Laura check icon
    Iar astăzi trai o psedo-democrație,mor unele femei însărcinateîn fața spitaluiui, caci nu este personal, fertlitatea a scăzut enorm iar toată lumea are librrtatea să mănânce porcărik ambalate dnşi să arunce ambalajul unde vrea. Trăim.o alt fel de extremă.
    • Like 0
  • Urmaresc articolele din Republica, dar nu stiu cati din cei care il sustin pe reptilianul CG le citesc . Va adresati celor care gandesc ca dv si va impartasesc opiniile si experientele de viata, iar cei care riposteaza o fac doar ca sa-si intretina focul urii, fara argumente, pentru ca nici nu le au. Trist. Foarte trist tot ce ni se intampla. Si, a propos de religie ( citatul ii apartine lui Marx, nu lui Freud), e uluitor ce adanc s-au infiltrat apologetii Moscovei in altarele ortodoxiei romane (transformandu-le intr-o adevarata Coloana a 5-a) ca sa-i converteasca pe cei mai slabi de ingeri si sa-i trimita in lupta impotriva democratiei si libertatii.
    • Like 1
  • pixel check icon
    dictatura ceaușistă, nu comunism.
    • Like 0
  • Aprinde lumânări lui Ceaușescu ”decrețelule”! Fără el n-ai fi existat și n-ai fi debitat ce-ți trece prin cap, doar doar te-o băga cineva (ca mine) în seamă!
    • Like 0
    • @ Niculae Moromete
      Nu te mai da deștept și nu da sfaturile de doi bani cuiva căruia nu ii cunoști situația. Nu toată lumea vouă să scape de copii. Eu m-am născut in perioada în care s-a adoptat celebrul decret. Am fost primul copil al părinților mei, un copil așteptat și dorit.
      • Like 1
    • @ Vasile Ostaciuc
      Valabil și pentru tine!
      • Like 0
    • @ Niculae Moromete
      Ia um Leponex
      • Like 0
    • @ Niculae Moromete
      Corina check icon
      Am o curiozitate. Vă place Călin Georgescu?
      • Like 0
    • @ Vasile Ostaciuc
      .... ești doctor ca Ciucă
      • Like 0
    • @ Corina
      Nu, dar nici Lasconi. Nu-mi place ce se întâmăplă în România de 35 de ani! Nu-mi place că Românul a devenit sclavul unui ansamblu de instituții parazit denumit generic stat român... Nu-mi place să mi se spună că e secret cât cheltuiește președintele în deplasări și în general, nu-mi place să fie secret cât ne costă sprijinul necondiționat pentru Ucraina pe care nepoții mei și ai Dumneavoastră îl vor achita! Îmi place UE și NATO. Fiți liniștită, o să fie bine! Îmi place Trump pentru că este patriot. Iubesc femeile pentru că fără ele bărbatul nu s-ar putea ruga lui Dumnezeu. M-ați dibuit?
      • Like 1
    • @ Niculae Moromete
      Corina check icon
      Cineva v-a dat un (prim?) like. Mie îmi e greu s-o fac, din cauza lui Trump. Dacă v-am dibuit nu știu sigur. Important e că oferiți ceva demn de discutat. Mulțumesc pentru răspuns.
      • Like 0
    • @ Vasile Ostaciuc
      Ești doctor ca Ciucă
      • Like 0
    • @ Niculae Moromete
      Sunt doctor. dar nu ca Ciuca sau Ponta. Simplu fapt ca nu am nici o pozitie politica si nici o functie inalta e un indiciu ca nimeni nu mi-ar fi acceptat o teza de doctorat plagiata
      • Like 0


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult