Sari la continut

De șase ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Nu prostie (omenească), ci ticăloșie (vinovată)

Renate Weber, vot în Parlament

Foto: Octav Ganea/ Inquam Photos

Am citit cu mare satisfacție, în „România literarăˮ din 19 iunie a.c., editorialul dlui Nicolae Manolescu „Prostia omeneascăˮ. Și nota de pe ultima pagină a aceluiași număr, intitulată, mai explicit, „Ce face Avocatul Poporuluiˮ, semnată de... Cronicarul anonim. Cred că pe mulți i-a bucurat revenirea fostului președinte al PAC, dacă nu în politică, în orice caz în publicistica politico-civică, unde pare a se simți ca „peștele în apăˮ. Susținând pe fond opiniile din editorial, îmi permit totuși să accentuez unele nuanțe.

În cunoscuta povestire evocată a lui Creangă, „prostia omeneascăˮ era totuși benignă.

Pentru orice om de bună credință (și evident că și pentru autorul editorialului, poate prea delicat) este însă clar că, la contemporanii noștri vizați în text (unde spre final este numită explicit „prostia demagogicăˮ) este vorba de ceva mult mai grav.

Căci nu de prostie pot fi suspectați în primul rând politicienii în cauză, în frunte cu avocata poporului (care, deși neagă, face politică mai dihai decât oameni politici). Cine a urmărit cât de cât activitatea ei anterioară știe că numai de prostie nu suferă ea (și nici de lipsa unei pregătiri juridice solide). Aceasta o face cu atât mai periculoasă și mai vinovată de drumul pe care a apucat de când a devenit un fel de „avocată a diavoluluiˮ. (Parcă e un blestem cu această funcție la noi: după precedentul, care nu făcea nimic, nici măcar ce trebuia, avem acum o „tovarășă de drumˮ a pesediștilor și a alde aliaților lor, care face prea mult și mai ales ce nu ar trebui). Termenul de fudulie i se potrivește mai bine, căci se dă atotștiutoare, inclusiv în materie de medicină (mai nou și de stomatologie), nu numai expertă în „drepturi și libertățiˮ. Unele nemenționate însă ca atare în Constituție: dreptul de a nu fi precaut pentru sine și pentru ceilalți (purtând mască, respectând distanțarea, acceptând termometrizarea, respectiv internarea chiar dacă ești pentru moment asimptomatic) sau dreptul de a crea aglomerație, de a merge la mari spectacole în spații închise și mai ales la restaurant (căci cam atât i-a mai rămas de apărat).

Și mai trist este că se lansează atacuri nesprijinite pe dovezi la adresa măsurilor și a procedurilor aplicate de forurile colective competente, interne și internaționale, în combaterea actualei pandemii și se neagă bunele lor rezultate evidente nu numai de către persoane lipsite cu totul de calificările presupuse (cum sunt anumiți realizatori de emisiuni TV), ci până și de către câțiva foști și actuali medici – de alte specialități și neangrenați în acest efort (câte unul frizând aproape nebunia). Or, nu de prostie se face vinovată, de exemplu, nici celebra doctoriță omniprezentă... pe sticlă și în unele rețele sociale, care, fără nicio probă, își acuză confrații de breaslă, printre altele, de măsluire a datelor comunicate, făcându-se și ea avocata bietelor victime ale covidului, sau de agravarea stării pacienților noncovid prin neacordarea de asistență în afara cazurilor urgente.

Prost și, în niciun caz, fără educație din familie și nici fără școală făcută la vreme și ca lumea nu sunt nici Cațavencul zilelor noastre și nici distinsul economist și literat (nepomenit în editorial) care acum nu rostește în șoapte, ci cu glas tare (deși cu ceva mai multă fereală) enormități asemenea. Nici vehementul șef al unui partid chipurile pro România (de care te miri însă mult mai puțin), care ar putea fi adăugat și el anonimizaților ușor recognoscibili. Nici destui alții, la care această trăsătură se manifestă mai ales prin aceea că emit cele mai nesustenabile inepții, în care probabil că nu cred nici ei, dar cărora, într-un dialog al surzilor, nu le pot ține piept argumentele și datele științifice și nici măcar bunul-simț.

Și ce să mai creadă bieții oameni obișnuiți, bombardați... zi de zi și ceas de ceas, pe toate căile, și în primul rând prin televiziunile preferate (de care nu-și dau seama cât sunt de aservite), cu tot felul de afirmații aparent serioase, dar contrazise în fapt de realitate? Nu e de mirare că destui încalcă din ce în ce mai mult, după cum sunt îndemnați, cele mai elementare măsuri de prevedere recomandate de autorități. Și nici că s-a ajuns unde s-a ajuns și că situația se tot agravează, astfel că drepturile și libertățile redobândite după starea de urgență și de alertă riscă să se piardă din nou, cu costuri tot mai mari în planul sănătății publice și chiar al vieții unora. Ceea ce nu înseamnă că această propagandă i-ar scuti de responsabilitatea proprie.

Dar principalii vinovați de toate acestea sunt în primul rând cei care, deloc „inocențiˮ, ci din interes, ambiție, frustrare, fanfaronadă și frondă prost înțeleasă (precum patriotul comersant de mobile, care se dă prieten la cataramă cu pretinși „pozitiviˮ și este susținut medical și de soață), fac pe proștii și intoxică cu bună știință spațiul public la care au acces, tăgăduind realități vizibile cu ochiul liber și demonizându-i pe adevărații specialiști, care nu precupețesc cunoștințe, informare, efort și chiar sacrificiu în slujba cauzei combaterii pandemiei.

Dacă ar fi vorba numai de prostie omenească, mai treacă-meargă, doar i-am compătimi, căci fericiți sunt cei săraci cu duhul. Însă nu este pur și simplu vorba de așa ceva, ci de escrocherie și de ticăloșie de-a dreptul vinovată. Iar aceștia sunt cei mai feroce campioni ai zădărnicirii combaterii pandemiei, pentru care nicio amendă și nicio sancțiune legale nu ar fi suficiente.

Dar puțin probabil ca asemenea indivizi să recunoască vreodată câte victime vor avea pe conștiință – dacă acesta nu va fi fiind un cuvânt prea mare pentru ei.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Citesc cu plăcere articolele „politice” ale d. Manolescu din „România literară” Sunt nu numai la obiect dar scrise fără pompa unor „politologi”. Am constatat o evoluție curioasă la câteva personaje politice. Una dintre ele este d-na Weber. O foarte bună juristă care s-a transformat într-un politician penibil. Chiar prestația acesteia în parlamentul European a propulsat-o în funcția actuală susținută fiind de patronul ei Tăriceanu ajutat substanțial de psd.D. Vosganian i se alătură în această categorie ca și„la un moment dat, în timpul d. Băsescu a unor intelectuali, inclusiv de la ”România literară„ care pentru o sinecură substanțială s-au compromis cu atitudini și articole demne de o publicație a Lui barbu & comp.
  • Like 1
 • mai degraba e vorba de CRETINISM!
  • Like 1
 • Dorin check icon
  Pe Tăntica asta unsă cu toate alifiile o doare la bască de noi, și-a atins scopul de cârtiță PSD istă.Chiar dacă e dată afară ,se cară la pensia ăia babană și specială și o să ne râdă în nas,iar noi de fraieri ce suntem o să io plătim toată viața.
  • Like 2
 • Paul check icon
  Eu sunt convins ca noi ca societate suntem capabili sa diferențiem între funcție și persona. Așa cum parlamentul nu e rau, ci parlmentarii (in principal alde pesedistii), CCR nu e problema ci ccristii pesedisti, nici instituția avocatului poporului nu e problema, ci persoana care exercita aceasta funcție. Găina tembela e prea proasta ca sa înțeleagă ca e și ticăloasă, cu alte cuvinte se comporta in mod ticălos in propia ei prostie. Este arhetipul uneltei ticăloșilor și nu ar trebui sa mire pe nimeni ca jegul uman numit tariceanu este tartorul care a propulsat-o pe distinsa in funcție. Totuși prostia nu exculpa. Da, weber și dorneanu și restul găștii aldepesedsite din ccr și din justiție trebuiesc trasi la răspundere, totuși nu trebuie uitați cei din spatele lor. Tariceanu, colegul de nebunii al lui dragnea e încă in libertate, ceea ce e o nedreptate pentru idea de justiție din România si de oriunde.
  • Like 7
  • @ Paul
   Dragnea nu a fost inchis pt ticalosiile din parlament , ci din razbunarea lui Ponta care se intelege f bine cu soacra , fosta lui Dragnea , doamna Bombonica , care a primit un job fictiv din partea lui Dragnea pe vremea cand ii era sotie. Dar domnul Dragnea fiind prieten cu domnul Tariceanu , care are 7 neveste la activ, a vrut sa schimbe si el decorul si a gasit una mai tanara pe nume Irina. Stiuta fiind gelozia femeilor si ura lor , doamna Bombonica a depus marturie impotriva fostului sot consiliata fiind de ginerele ei , domnul Ponta , care nu a putut sa uite ca propriul socru ia bagat un cutit in spate cu cativa ani in urma cand a fost debarcat de la guvernare. Asa ca ii mai degraba o Vendetta familiala decat o realizare a justitiei romanesti. Doamna Bombonica , beneficiara jobului fictiv , bineinteles ca nu a patit nimic. In acest caz imi pare putin rau de domnul Dragnea. Cat despre restul ticalosiilor domnului Dragnea nici vb de urmarire sau judecata. Cazul TelDrum ramane la seif ca un eventual mijloc de santaj. Doar nu credem noi vreodata ca justitia romana o fi dreapra. Oarba posibil.
   • Like 2
 • Delia MC Delia MC check icon
  Doamna avocat al poporului ar trebui DATĂ ÎN JUDECATĂ pentru zădărnicirea combaterii bolilor: se știe bine că la români funcționează doar ce arde la buzunar. Disciplină ioc, nema solidaritate, kakaia conștiință. Bazându-se pe o curbă descendentă și pe...aer, nici un specialist nu știe și n-a știut când se va termina, ba mai mult, că singura șansă ar fi un vaccin ori un tratament eficace, ceea ce până acum NU există; s-a trezit vorbind, să declare măsurile punitive financiar neconstituționale.
  Dacă ar avea conștiință, ar avea pe ea îmbolnăvirile și morții după marea liberare (debandadă) de 3 zile. Dacă ar avea.
  Suntem într-o companie deloc selectă, a țărilor în care în lupta împotriva pandemiei a vorbit politicul. Trump o arde bezmetic, Bolsonaro așijderea, Italia a învățat o lecție amară, Boris Johnson a ridicat Herd Immunity, temporar și falimentar, la rang de politică de stat. Iar în România, după ce, cu chiu cu vai se depășise momentul critic, prin mașinațiunile politice demente concertate ale psd, avocatului aleșilor poporului și CCR, s-a " reușit " revenirea la date epidemiologice de acum 2 luni.
  După ce psd va deveni istorie, și pentru asta ar fi necesar coalizarea forțele politice ne-psd, aceste personaje sinistre ar trebui deferite justiției.
  • Like 9
  • @ Delia MC
   Dan check icon
   FELICITARI Delia MC,, asa este , Aceste personaje sinistre ar trebui deferite justitiei !! Care ,jaustitie ,,? Cea ,care este ruda cu ea ? Dupa cum foarte bine prezenta si autoarea articolului ,, Ca ; acesta functie ,de avocat al poporului ,,este un blestem , si se potriveste ,ca Avocat al diavolului ,,Perfect adevarat , Acest personaj weber ,ca si celalalt ,,cirobea ,cred ca au facut ,mai mult ,rau pentru popor ,decat bine !
   • Like 1
  • @ Dan
   Delia MC Delia MC check icon
   Ciorbea nu făcea nimic, era de decor, bibelou de porțelan, pe când dna Weber face de-a-ndoaselea. Cât e ea acolo, funcția ar putea foarte bine să se numească avocatul contra poporului.
   • Like 0
 • Fapte: instituția Avocatul Poporului condusă de către Renate Weber acționează legal, sesizând altă instituție a statului, respectiv Curtea Constituțională condusă de către Valer Dorneanu, asupra constituționalității sau încălcării drepturilor fundamentale constatate în conținutul unor legi sau OUG. În ambele instituții amintite mai sus lucrează mai multe persoane, profesioniști în domeniile de competență ale acestor instituții. Demersurile Avocatului Poporului sunt legale și fac parte din așa numitul principiu democratic „controlul reciproc al puterilor statului”.
  Rezultat: politicienii, deranjați în activitatea lor de depășire a ariei de competență instituită de Constituția țării, declanșează un atac iresponsabil cu o frazeologie suburbană la adresa Avocatului Poporului și a CCR. Fără să clipească ei spun că cele două instituții au fost luate în custodie de către conducătorii lor aruncând o nedreaptă anatemă asupra tuturor lucrătorilor din cele două instituții. Acest lucru arată cât de înrădăcinată este în constituția mentală a acestor politicieni ideea că șeful unei instituții este un satrap care poate face și chiar îi este permis să facă ce vrea el în cadrul instituției pe care o conduce.
  • Like 0
  • @ Voicu Nicolae
   Va faceti ca nu intelegeti unde e dreptatea? Intotdeauna veniti aici cu argumente in favoarea taberei psd-iste. Institutiile de care vorbiti sunt psd-iste si-si bat joc de vointa poporului, pe care il prostesc, sa fie clar. Sunt anti-occidentale si ataca din toate pozitiile autoritatea guvernarii si a presedintiei la ora actuala, in modul cel mai josnic. Le luati apararea cu un limbaj de lemn, ca in comunism, invocand autoritatea unor institutii in esenta pro-ruse(prin oamenii care le populeaza) pe care majoritatea romanilor nu le mai suporta. Sper ca se va vedea la vot.
   • Like 7
  • @ Adriana Negruti
   Nu înțeleg de ce mă „trolați”, care sunt resorturile emoționale și intelectual-raționale care vă „mână în luptă”. Nu vin cu argumente în favoarea sau defavoare vreunei tabere politice, oricum eu cred că PSD și PNL sunt două aripi cu aceeași origine, respectiv FSN și sunt rezultatul mafiei securisto-comuniste care a pus stăpânire pe toate domeniile vieții economice, politice și sociale din România post decembristă.
   Vă respect opiniile dar exprimați-le strict la subiectul pus în discuție de către autorul articolului, renunțați la a „vă da în stamb(p)ă” la adresa unuia sau altuia dintre comentatori în spiritul aceluiași principiu de a respecta opinia celuilalt, mai ales când nu este în același spirit cu propria opinie.
   • Like 0
  • @ Voicu Nicolae
   Dorin check icon
   Te plătește bine Pesedimea că să le fii avocat?
   • Like 2
  • @ Voicu Nicolae
   Nu o sa ma alatur reprosurilor , pentru ca desi ne situam pe pozitii in general opuse , va citesc opiniile un pic lemnoase in limbaj, dar coerente si fundamentate. Da , conform principiului democratiei sunt institutii care trebuie sa se supravegheze si sa se corecteze . Nimic gresit aici .
   Cat despre COVID , nu vad ce are Avocatul Poporului a spune , ca este evidenta ca drepturile "prost intelese" ale unora, ii omoara pe altii.
   Si mie mi se pare ca-mi sunt restranse drepturile cand ma urc cu un imbecil fara masca in autobuz. Astia care putem muri sau ramane cu sechele pentru multa vreme , cum stam ?
   Deci justitia nu elimina justetea si mai ales bunul simt . Ele merg mana in mana.
   Ca sa nu mai zic de pensiile speciale unde bunul simt trebuia sa intervina . Ca si principiu avocat , procuror , judecator trebuie sa faca un pas in spate in cazul unui conflict de interese .
   Cat despre competentele indivizilor de la CCR sa ma scuzati , sunt niste martafoi in majoritatea lor. Unii sunt habarnisti si altii sunt pregatiti dar in loc sa judece au devenit avocatii borfasilor si altor elemente securiste comuniste si kgb-iste ,categorie la care intra si Weber. Pe langa cele doua categorii , mai sunt cativa care se complac in aceasta cloaca dupa principiul "comunistilor de bine" , lupta cu sistemul din interior , sic ...
   Am vazut multi oameni in situatii asemanatoare care au avut puterea si demnitatea sa se retraga dintr-un grup care o ia razna. Aviz judecatorilor CCR care au impresia ca sunt altfel.
   Dar si caracterul este invers proportional cu marimea pensiei ... speciale.
   • Like 2


Îți recomandăm

UNStudio 1

UNStudio este unul dintre cele mai cunoscute și apreciate birouri de arhitectură din lume, cu filiale în Amsterdam, Frankfurt, Shanghai, Hong Kong, Dubai și Melbourne. are în portofoliu peste 120 de proiecte internaționale, precum clădiri de birouri, rezidențiale, muzee, poduri, dar și masterplanuri urbane. Printre cele mai cunoscute lucrări - Podul Erasmus din Rotterdam, Mercedes-Benz Museum din Stuttgart, Arnhem Central Station, Designul Doha Metro Station.

Citește mai mult

Marius Sava

„La mine pacienții nu vin niciodată singuri, vin cu partenerul”, spune medicul specialist pneumolog Marius Sava, cu competențe în somnologie, de la Rețeaua Privată de Sănătate Regina Maria, despre cei care ajung la ușa cabinetului cu simptome de apnee în somn.

Citește mai mult

articol audio
play icon mic icon Mihai Bran - Claudiu Pandaru

Când medicul psihiatru Mihai Bran le-a povestit colegilor săi de la muncă, în 2015, că ar vrea să își facă un startup în domeniul serviciilor de telemedicină, pentru a-și putea urmări mai ușor pacienții, cei mai mulți dintre ei au izbucnit în râs, neîncrezători. În prezent, business-ul său, ATLAS, pornit alături de câțiva prieteni IT-ști, a ajuns la o cifră de afaceri de un milion de euro și 400.000 de utilizatori.

Citește mai mult

Food waste Japonia

„În Japonia mâncarea e un personaj din marea poveste a lumii, un prim pas în călătorie. Fiecare regiune are cel puțin un ingredient sau o mâncare pentru care e faimoasă și care, când îi vine sezonul, e consumată în restul Japoniei. E și o formă ritualică de a reuni timpuri, locuri și oameni. Mâncarea japoneză e o formă de echilibru”, spune scriitorul George Moise într-un interviu pentru habits by Republica.

Citește mai mult