Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

O barcă intră cu viteză într-un stol de pelicani în Delta Dunării. Prețul plătit de natură pentru „fotografia vieții”

Barcă intrând cu viteză într-un stol de pelicani

Foto: Marian Strinoiu

Fotograful Marian Strinoiu a surprins în Delta Dunării imaginea revoltătoare a unei bărci care intră cu viteză într-o colonie de pelicani. „Un om fără suflet care ar trebui tras la răspundere”, a scris el pe Facebook. Potrivit Antena3, proprietarul firmei care deține barca l-a concediat pe conducătorul vinovat și le-a cerut scuze tuturor iubitorilor Deltei pentru incident.

Însă astfel de practici nu sunt izolate, în Deltă nu este doar „un om fără suflet” care face asta. „Anul trecut am avut un vârf de astfel de incidente. Din păcate se pare că aceste aspecte negative care afectează habitatele continuă", a precizat Cătălin Țibuleac, președintele Asociaţiei de Management al Destinaţiei Turistice Delta Dunării (AMDTDD).

Acesta a vorbit despre practica barcagiilor de a merge cu viteză mare pe canele, pentru „a se încadra în timp” și a le permite turiștilor să facă „fotografia vieții”.

"Turiştilor li se oferă la preţuri scăzute transferuri de la Bucureşti la Tulcea şi vizitarea Deltei. Un calcul matematic simplu arată că numai drumul Bucureşti-Tulcea durează patru ore şi jumătate, iar din dorinţa de a se încadra în timp, conducătorii bărcilor care preiau aceşti turişti merg pe câteva canale, cu viteze foarte mari, cu intrarea în colonii pentru a face fotografia vieţii, cu păsări în zbor, lucruri care impactează negativ asupra biodiversităţii. Astfel de vizitări toxice ale Deltei nu sunt dezirabile şi nu le susţinem", a declarat, de această dată pentru AGERPRES, preşedintele AMDTDD.

Asociaţia de Management al Destinaţiei Turistice Delta Dunării pledează pentru vizitarea lentă a Deltei, în bărci cu viteză mică sau în caiac canoe, cu ghizi care pot prezenta flora și fauna, respectând regulile impuse de autorităţi pentru proteharea naturii.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Cori Di Cori Di check icon
    Delta TREBUIE protejată. Delta TREBUIE închisă turismului de masa fără nici un alt comentariu sau opreliste. Delta trebuie închisă pescuitului /braconajului masiv, construirii de imobile și parjolirii stufarisului. Nu știm ce face Min Mediului în acest sens. Poate faceți un reportaj-anchetă pe subiect.
    • Like 0
  • Ar trebui retrasa licenta de operator turistic a firmei si amendat patronul pt ca raspunde pentru comportamentul angajatului sau. Individul trebuie si el ameandat si anulat permisul de conducator de ambarcatiune
    • Like 0
  • Cei care nu protejează frumusețile, curățenia, flora, fauna, aerul înmiresmat al Deltei, - UNICAT PROTEJAT de forurile internaționale, ajung foarte ușor pe fundul Dunării, un fluviu cu mulți curenți și anafoare!... Dacă așa zis - ”turiștii” zdruncinați la cap, nu respectă NATURA, NICI NATURA pe EI !!... RUȘINE țărănoilor care fac astfel de ”competiții” ca pe la stână, pe unde drk., s-au născut!!...
    • Like 0
  • Cuvântul ,,impactează" nu există în limba română...
    • Like 0


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult