Sari la continut

Spune-ți părerea! Intră alături de noi în comunitatea Republica

Vă invităm să intrați în Comunitatea Republica, grupul de Facebook în care contributorii, cei care își scriu aici ideile, vor sta de vorbă cu tine. Tot ce trebuie să faci este să ceri intrarea în acest spațiu al dialogului.

O barcă intră cu viteză într-un stol de pelicani în Delta Dunării. Prețul plătit de natură pentru „fotografia vieții”

Barcă intrând cu viteză într-un stol de pelicani

Foto: Marian Strinoiu

Fotograful Marian Strinoiu a surprins în Delta Dunării imaginea revoltătoare a unei bărci care intră cu viteză într-o colonie de pelicani. „Un om fără suflet care ar trebui tras la răspundere”, a scris el pe Facebook. Potrivit Antena3, proprietarul firmei care deține barca l-a concediat pe conducătorul vinovat și le-a cerut scuze tuturor iubitorilor Deltei pentru incident.

Însă astfel de practici nu sunt izolate, în Deltă nu este doar „un om fără suflet” care face asta. „Anul trecut am avut un vârf de astfel de incidente. Din păcate se pare că aceste aspecte negative care afectează habitatele continuă", a precizat Cătălin Țibuleac, președintele Asociaţiei de Management al Destinaţiei Turistice Delta Dunării (AMDTDD).

Acesta a vorbit despre practica barcagiilor de a merge cu viteză mare pe canele, pentru „a se încadra în timp” și a le permite turiștilor să facă „fotografia vieții”.

"Turiştilor li se oferă la preţuri scăzute transferuri de la Bucureşti la Tulcea şi vizitarea Deltei. Un calcul matematic simplu arată că numai drumul Bucureşti-Tulcea durează patru ore şi jumătate, iar din dorinţa de a se încadra în timp, conducătorii bărcilor care preiau aceşti turişti merg pe câteva canale, cu viteze foarte mari, cu intrarea în colonii pentru a face fotografia vieţii, cu păsări în zbor, lucruri care impactează negativ asupra biodiversităţii. Astfel de vizitări toxice ale Deltei nu sunt dezirabile şi nu le susţinem", a declarat, de această dată pentru AGERPRES, preşedintele AMDTDD.

Asociaţia de Management al Destinaţiei Turistice Delta Dunării pledează pentru vizitarea lentă a Deltei, în bărci cu viteză mică sau în caiac canoe, cu ghizi care pot prezenta flora și fauna, respectând regulile impuse de autorităţi pentru proteharea naturii.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Cori Di Cori Di check icon
    Delta TREBUIE protejată. Delta TREBUIE închisă turismului de masa fără nici un alt comentariu sau opreliste. Delta trebuie închisă pescuitului /braconajului masiv, construirii de imobile și parjolirii stufarisului. Nu știm ce face Min Mediului în acest sens. Poate faceți un reportaj-anchetă pe subiect.
    • Like 0
  • Ar trebui retrasa licenta de operator turistic a firmei si amendat patronul pt ca raspunde pentru comportamentul angajatului sau. Individul trebuie si el ameandat si anulat permisul de conducator de ambarcatiune
    • Like 0
  • Cei care nu protejează frumusețile, curățenia, flora, fauna, aerul înmiresmat al Deltei, - UNICAT PROTEJAT de forurile internaționale, ajung foarte ușor pe fundul Dunării, un fluviu cu mulți curenți și anafoare!... Dacă așa zis - ”turiștii” zdruncinați la cap, nu respectă NATURA, NICI NATURA pe EI !!... RUȘINE țărănoilor care fac astfel de ”competiții” ca pe la stână, pe unde drk., s-au născut!!...
    • Like 0
  • Cuvântul ,,impactează" nu există în limba română...
    • Like 0


Îți recomandăm

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult

Testat e Hot

Vreau să vă arăt azi un program inedit de educație la firul ierbii: el începe chiar pe pajiștea a două festivaluri care atrag în fiecare an zeci de mii de tineri și își propune să fie un fel de curs introductiv într-o materie pe care școala românească se jenează să o predea.

Citește mai mult

BT Go

Într-o eră în care tehnologia avansează rapid, IMM-urile sunt nevoite să adopte rapid inovații digitale pentru a rămâne competitive și a profita de oportunitățile de pe piață. Serviciile care simplifică birocrația permit antreprenorilor să se concentreze pe inovație și dezvoltarea afacerilor lor.

Citește mai mult