Sari la continut

Ne vedem live pe Republica!

Facem anul ăsta un pas mai departe în această călătorie care ne-a unit: construirea unul loc al dezbaterii, al schimbului de idei, al bunului-simț. Lansăm un nou spațiu unde ne putem întâlni. Comunitate.republica.ro este locul unde ne vedem live.

O barcă intră cu viteză într-un stol de pelicani în Delta Dunării. Prețul plătit de natură pentru „fotografia vieții”

Barcă intrând cu viteză într-un stol de pelicani

Foto: Marian Strinoiu

Fotograful Marian Strinoiu a surprins în Delta Dunării imaginea revoltătoare a unei bărci care intră cu viteză într-o colonie de pelicani. „Un om fără suflet care ar trebui tras la răspundere”, a scris el pe Facebook. Potrivit Antena3, proprietarul firmei care deține barca l-a concediat pe conducătorul vinovat și le-a cerut scuze tuturor iubitorilor Deltei pentru incident.

Însă astfel de practici nu sunt izolate, în Deltă nu este doar „un om fără suflet” care face asta. „Anul trecut am avut un vârf de astfel de incidente. Din păcate se pare că aceste aspecte negative care afectează habitatele continuă", a precizat Cătălin Țibuleac, președintele Asociaţiei de Management al Destinaţiei Turistice Delta Dunării (AMDTDD).

Acesta a vorbit despre practica barcagiilor de a merge cu viteză mare pe canele, pentru „a se încadra în timp” și a le permite turiștilor să facă „fotografia vieții”.

"Turiştilor li se oferă la preţuri scăzute transferuri de la Bucureşti la Tulcea şi vizitarea Deltei. Un calcul matematic simplu arată că numai drumul Bucureşti-Tulcea durează patru ore şi jumătate, iar din dorinţa de a se încadra în timp, conducătorii bărcilor care preiau aceşti turişti merg pe câteva canale, cu viteze foarte mari, cu intrarea în colonii pentru a face fotografia vieţii, cu păsări în zbor, lucruri care impactează negativ asupra biodiversităţii. Astfel de vizitări toxice ale Deltei nu sunt dezirabile şi nu le susţinem", a declarat, de această dată pentru AGERPRES, preşedintele AMDTDD.

Asociaţia de Management al Destinaţiei Turistice Delta Dunării pledează pentru vizitarea lentă a Deltei, în bărci cu viteză mică sau în caiac canoe, cu ghizi care pot prezenta flora și fauna, respectând regulile impuse de autorităţi pentru proteharea naturii.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Cori Di Cori Di check icon
  Delta TREBUIE protejată. Delta TREBUIE închisă turismului de masa fără nici un alt comentariu sau opreliste. Delta trebuie închisă pescuitului /braconajului masiv, construirii de imobile și parjolirii stufarisului. Nu știm ce face Min Mediului în acest sens. Poate faceți un reportaj-anchetă pe subiect.
  • Like 0
 • Ar trebui retrasa licenta de operator turistic a firmei si amendat patronul pt ca raspunde pentru comportamentul angajatului sau. Individul trebuie si el ameandat si anulat permisul de conducator de ambarcatiune
  • Like 0
 • Cei care nu protejează frumusețile, curățenia, flora, fauna, aerul înmiresmat al Deltei, - UNICAT PROTEJAT de forurile internaționale, ajung foarte ușor pe fundul Dunării, un fluviu cu mulți curenți și anafoare!... Dacă așa zis - ”turiștii” zdruncinați la cap, nu respectă NATURA, NICI NATURA pe EI !!... RUȘINE țărănoilor care fac astfel de ”competiții” ca pe la stână, pe unde drk., s-au născut!!...
  • Like 0
 • Cuvântul ,,impactează" nu există în limba română...
  • Like 0


Îți recomandăm

Tânără la calculator

Academia prietenoasă de IT Wantsome și-a făcut în ultimii patru ani o misiune din a ajuta profesioniști din toate domeniile să facă tranziția spre o carieră de succes în domeniul tehnologiei informației, prin cursuri care urmează atent cerințele companiilor IT, prin sesiuni de practică și printr-o activitate intensă de mentorat calibrată pe nevoile lor. (Foto: Getty Images)

Citește mai mult

Marc Areny

Marc Areny este de origine catalană, este cetățean spaniol și francez și a venit în România în urmă cu 10 ani. Este unul dintre primii din Europa care a identificat o nouă nișă de piață: convertește mașini cu motor termic în mașini electrice.

Citește mai mult