Sari la continut

De șase ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Ticăloșia unui ministru de Externe

Serghei Lavrov

Serghei Lavrov, ministrul Afacerilor Externe al Rusiei / Foto: Getty Images

Să te prezinți în fața întregii omeniri și să spui cu nerușinare că țara ta nu a atacat Ucraina, în condițiile în care sunt mii de morți și clădiri puse la pământ, printre care și spitale, milioane de oameni și-au părăsit familiile, casele, pe cei dragi, fugind din calea bombelor și a gloanțelor, asta înseamnă să fii produsul școlii sovietice de securitate, al comunismului nenorocit de care se pare că nu mai scăpăm.

L-am auzit cum condamna vestul, occidentul, asimilat parcă cu răul, cu decadența, adică același discurs bolșevic pe care îl auzeam în copilărie, în urmă cu 4 decenii. 

În loc de liniște și armonie, un standard decent de viață, acești nemernici aleg genocidul și ruina. În loc să protejeze planeta, aceștia o îngroapă, iar tot ce ating moare. În loc să investească în cercetarea medicală sau cucerirea spațiului cosmic, aceștia investesc în înarmare, obsedați de expansiune, de teritorii, de popoare subjugate și umilite, până la dispariție. 

Nu credeam că omenirea mai poate trece printr-o asemenea năpastă. Dar când totul se va fi sfârșit, acești ticăloși trebuie să plătească, iar sistemele totalitare, stârpite de la primele semne. Cred că aici am greșit cu toții, și aici mă refer la cei care puteau sa facă ceva și nu au făcut, fiindcă și-au văzut propriile interese.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Ce mai poți spune? Uman și moral un microcefal!
  • Like 0
 • Am auzit pe un post de televiziune, altfel respectabil, un comentator de politică externă caracterizând pe Lavrov ca pe un serios și respectat specialist în politica externă, în diplomație. La vestita conferință de presă s-a prezentat ca un analfabet al diplomației susținând aceleași aberații ca și idolul lui, paranoicul Putin. De o nerușinare rar întâlnită. Ar fi trebuit, în timp ce își etala inepțiile să se proiecteze imagini din Ucraina și mamele care și-au luat copii și au pornit în băjenie din cauza „prietenilor” ruși. O rușine !. În același timp la noi sunt difuzate pe toate căile de comunicație aberațiile unor indivizi care , normal, ar trebui ignorate total. Ar fi cea mai bună cenzură.
  • Like 3
  • @ Ion Podocea
   Am vazut emisiunea, nu am retinut numele marelui dom profesor, dar mai avea putin si incepea sa-i faca si o statuie marelui diplomat rus.
   • Like 0
 • Nume check icon
  Toți am gresit pentru ca i-am tratat pe rușii ca pe niște parteneri după 1989. Când noi esticii le spuneam vesticilor ca rușii fac pe dos ce zic, ca sunt monștrii, sa ei sunt iadul pe pământ, ziceau ca suntem paranoici, ca suntem obsedați de ei după atâția ani de comunism, ca exageram și ca s-au schimbat. Chiar dacă putini și-au data seama, totuși imbătați de posibilitatea unor profituri uriașe în Rusia au închis ochii și noua ne-au închis gura cu integrări în NATO (nu va fie frica suntem cu voi la nevoie...sper), libera circulație în EU și fonduri europene. Și noi bineînțeles am acceptat. Cineva poate sa zică se putea altcumva? Buna întrebare, nu știu. Dar cred ca acesta este adevarul și trebuie sa ni-l asumam cu toții. Sa nu uitam ca singurii care au fost întotdeauna vocali împotriva rușilor a fost UK, foarte interesant ca între timp și ei au fost foarte ospitalieri cu oligarhii ruși.
  In rest noi continuam sa ii tratam și judecam pe ruși pe baza valorilor europene și eu cred ca nu are nici un efect. Ei nu cred ca acest lucru are vreun efect asupra lor, ci numai o creștere - binemeritata de altfel - a rusofobiei. Și ar trebui ca nici un picior de rus sa nu mai stea sau sa mai calce pe teritoriul EU, iar cei cu dubla cetățenie sa aleagă sau pur și simplu, iar dacă exista dubii referitor la loialitatea fata de EU sa li se retragă cetățenia și sa devină indezirabili. De ce zic acest lucru, este pentru ca ce face Putin, cu complicitatea tuturor cetățenilor ruși, este de a distruge modul de viață european, imperfect cu siguranță, dar de o mie de ori mai bun decât al lor. Prin urmare dacă voi considerați sa suntem naziști, fatalăi, homosexuali, efeminați, etc. etc. atunci de ce voi - marii ruși - sunteți înnebuniți de a vizita orașele "decadente" ale Europei, de ce măncati produse străine și nu va hrăniți numai cu borș de sfecla tot anul, de vreți sa va îmbracați numai de la case de moda cu haine dezvoltate de designeri LGBTQ+, de ce va cumpărați mașini americane sau europene și nu umblați cu luxoasa și performanta LADA, de ce folosiți internetul malefic și neortodox inventat de americani, de ce toți vreți ultimul iPhone și nu vreo cărămidă rusească pe post de telefon, cum de puteți sa va trimiteti progeniturile la școlile decadente din Vest, de ce va țineți banii în bancile din Vest și faceți investiții pe active bancare din Vest? Suntem înnebuniți după viață noastră și acum vreți sa o distrugeți? Pai cât de prosti puteți sa fiți sa înțelegeți ca dacă distrugeți civilizatia occidentala nu o sa mai ramaneti nici voi cu nimic?
  • Like 6
 • Am incercat sa mi-l inchipui pe acest Lavrov ca pe un bunic, citind seara povesti nepotilor. Nu mi-a iesit de niciun fel. Imaginea care imi vine in fata ochilor este aceea a unui calau din Evul Mediu, cu o secure uriasa in maini, taind capetele celor care nu se supun unui stapan feroce.
  Este un criminal odios, care trebuie sa plateasca alaturi de stapanul sau nemernic si de ceilalti complici la genocid.
  • Like 2
  • @ Dan Filip
   Gandalf check icon
   Amin!
   • Like 0
 • Problema e ca nici macar acum cei din occident in ceasul al 12-lea se pare ca nu fac ceva care sa ii deranjeze foarte tare pe rusi (ma refer la planurile expansioniste). Am impresia ca tot ce face Putin este gandit dupa modelul unui joc de sah, iar el acum este intr-un atac dezlantuit. Din pacate riposta primita este prea slaba. La sah daca te concentrezi doar pe aparare poti spune ca ai pierdut meciul. Problema e ca daca intr-un final se va hotara UE si Nato sa iasa si ei la atac, intrebarea e daca Putin va sacrifica regina. Si care sau ce ar fi regina?
  • Like 2


Îți recomandăm