Sari la continut

Află ce se publică nou în Republica!

În fiecare dimineață, îți scrie unul dintre autorii fondatori ai platformei. Cristian Tudor Popescu, Claudiu Pândaru, Florin Negruțiu și Alex Livadaru sunt cei de la care primești emailul zilnic și cei cărora le poți trimite observațiile, propunerile, ideile tale.

O demonstrație inutilă de forță din partea USR-PLUS. Lupta „cu Mafia” stă într-un singur om?

Cioloș-Barna

Foto: George Călin/ Inquam Photos

Atitudinea față de demiterea lui Vlad Voiculescu, „retragerea sprijinului” pentru premierul Cîțu și zvonurile privind ieșirea de la guvernare ne arată că pentru USRPLUS este mai important să arate acum că nu pot fi intimidați decât să asigure stabilitatea coaliției.

Mi-ar fi plăcut să văd la USR PLUS asumare și deschidere către muncă în echipă. În schimb, văd o demonstrație inutilă de forță și protejarea unui om orgolios. Gafele lui Vlad Voiculescu au culminat cu ordinul semnat de Andreea Moldovan care a trecut peste toate procedurile necesare, inclusiv peste DSU și premier. Dacă acțiunea Andreei Moldovan ar fi fost din aroganță și sfidare, am fi înțeles jocul politic. Problema este mai gravă de atât pentru că cel mai probabil acel ordin a ajuns să fie publicat pentru că fostul secretat de stat nu cunoștea procedura. În plină pandemie și criză sanitară să ai un secretat de stat care nu știe ce are de făcut și un ministru care gafează continuu nu e chiar cea mai bună idee.

Pe de altă parte, este celebra „luptă cu mafia”. În tot acest timp, dl. Voiculescu nu a mișcat absolut nimic în schimbarea vechilor metehne din minister. Iar publicarea listelor cu centrele militare pentru vaccinare a fost doar subiect de inflamare în presă. Nu-mi spuneți că fix asta era marea mafie din sistemul sanitar. Dacă Vlad Voiculescu avea vreun plan pentru a speria cu adevărat „greii” din sistemul sanitar, ar fi căzut de pe un cal alb. Din păcate, cade din pricina unor abilități elementare de comunicare.

Vlad Voiculescu nu e genul de politician care să joace murdar și nu are experiență politică necesară să se lupte cu armele adversarului. Deși intențiile acestuia sunt bune. Nu l-aș suspecta că are „interese mari la mijloc”. E doar un polician slab și depășit. Ezitant și nesigur, Vlad Voiculescu chiar nu părea genul de om care să lupte „cu mafia”.

Acum, dacă USR PLUS iese de la guvernare sau impune demisia lui Florin Cîțu, nu fac nimic altceva decât să întărească spusele lui Dan Barna în urmă cu un an și jumătate, „ieșirea din criză nu e mandatul USR”. Ar fi cea mai iresponsabilă decizie și le-ar rupe orice șansă de a avea un scor decent în 2024.

Singura declarație decentă a venit astăzi din partea lui Ludovic Orban, „e mai importantă buna guvernare decât persoana unui ministru”. În schimb, Dan Barna consideră că decizia privind demiterea lui Vlad Voiculescu este una „imatură politic” și se arată surprins că a fost luată fără să fi fost consultați. Și ca să fie tabloul complet anunță că retrag sprijinul pentru premierul Florin Cîțu. Mi-ar fi plăcut și ca USR PLUS să realizeze că miza este o guvernare solidă și eficientă, să-și asume într-un final ieșirea din criză și să Salveze România.

Articol publicat pe blogul autoarei.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Așa cum arată azi România , ea nu poate fi salvată. O ieșire de la guvernare nu este de dorit , dar avem o coaliție in care partenerii ei au vederi de abordare a subiectelor , diametral opuse . In altă ordine de idei ieșirea de la guvernare poate fi o soluție , chiar dacă se vor putea declanșa alegeri anticipate. Nu mă înțelegeți greșit , nu cred că aceasta este soluția , eu doar vă proiectez acest scenariu care nu cred că este tocmai rău. Probabil partenerii de coaliție nu sunt încă pregătiți pentru a colabora unii cu alții . Lipsa de profesionalism a unora , orgoliile altora și bâlbele comune nu au darul de a crea înțelegere. Tocmai de aceea poate e bine acum să pierdem tot că să prețuim data viitoare ce am câștigat. Iar criza și contextul politic e așa de complicat încât fiecare crede că are dreptate și poate că fiecare chiar are dreptate , depinde din ce unghi privești lucrurile. Filozofii au un singur concept asupra căruia se pun de comun deacord și anume acela că nemulțumirea este totdeauna calea spre progres.
    • Like 0
  • Nume check icon
    Nu sunt neaparat un fan VV, dar cred ca are intenii bun. in ciuda intentiilor lui bune. Are clar o problema de adaptare si comunicare - cu toate ca nu este la primul mandat - si de aceea a ajuns in situatia actual, DAR modul in care a plecat nu este corect. PNL, in stilul clasic al comunistilor, l-au executat miseleste - cu un cutit in spate - pe VV. Prin urmare ca a facut Catu este mult mai rau decat toate greselile lui VV. Arata caracterul si duplicitatea acestui partid si mai ales incompetenta si imaturitatea lui Catu pentru pozitia de premier. A vrut si el sa arate ca este "barbat" si a aratat ca este un "baiat" imatur.
    Acum nici cu USR nu imi este rusine. Alt mare barbat al politicii romanesti, dl. Barna a arata si el ca nu prea gandeste inainte sa deschida gura. Nu pot sa declari asa ceva dupa ce acest lucru nu a fost agreat in partid. Iar in partid sunt si multe persoane care nu vor neaparat sa iasa de la guvernare, dupa ce au inceput si ei sa aiba un salariu decent, ca nu toate ONG-urile o duceau bine. Dar, poti sa spui ca in acest moment datorita agresiunii lui ne gandim daca sa ii mai acordam sprijinul lui Catu si va trebui sa discutam acest lucru in coalitie, este alta treaba. Lasi loc de negociere si daca obti ceva te poti intoarce ca salvatorul coalitiei de guvernare, cu sau fara Catu.
    P.S. Si apropo, trebuie sa mergi la sedintele de guvern si in continuare sa luati decizii pentru ca de aceea va platim.
    • Like 2
    • @ Nume
      Ministrii ongisti de la USR+ considera ca autopromovarea practicata in unele corporatii merge si in guvern,dar reusesc sa pacaleasca numai o mica parte a publicului,se vade plezirismul in actiuni concrete sibeficiente!De altfel fac o greseala fundamentala de apreciere ,se lauda ca sunt singurii reformisti,in timp ceveicau obligatia sa respecte un program de guvernare comun!Pai ori ei nu respecta programul de guvernare ori tot guvernul e reformist,ori ministrii PNL si UDMR nu-l respecta? E o fractura de logica care pacaleste numai pe unii fraieri fanatizati !
      • Like 0
  • Ca sa ne lamurim si cu succesul campaniei de vaccinare patronate de dl Catu :
    https://ourworldindata.org/grapher/cumulative-covid-vaccinations?tab=table&time=latest
    Ca si procent al populatiei vaccinate suntem pe antepenultimul loc in UE ( inaintea Croatiei si Bulgariei) . Asta ca sa separam mincinosii de restul lumii.
    • Like 0
    • @ Radu Bogdan
      Dacă vă uitați mai atent pe acest tabel România are cam 18-20% din populație vaccinată exact că și restul statelor comunitare , o zecime două de procent este nesemnificativ atât timp cât în anumite centre de vaccinare din România se poate merge la vaccin fără programare , deci nu induceți în eroare oamenii , cine vrea în România se poate vaccina , eu stau in altă țară și eu aș dori să pot să mă vaccinez dar încă grupa din care fac parte nu a ajuns la vaccin . Din acest punct de vedere România este extrem de norocoasă.
      • Like 0
  • Filbert check icon
    Orban asta care a facut 'singura declaratie decenta' e acelasi cu cel care i-a tinut ca ministri pe-alde Grinda si pe Bode-grabitul pus apoi de Citu la Interne ca sa faca accidente si in masini de politie?
    • Like 0
  • Ion Radu Ion Radu check icon
    Muncă în echipă face Cîțu cu PSD care a depus moțiune de cenzură la adresa lui Vlad Voiculescu. Câți mici dregători și câți mari boieri de județ din domeniul Sănătății sunt pesediști și peneliști și câți sunt useriștiplus? Asta este întrebarea: pe care oameni i-a supărat Vlad Voiculescu?
    • Like 2
  • Postarea asta probabil in Romania de azi , se numeste opinia unui tanar promitator si avantat. Pe unde sunt eu , se numeste lipsa de bun simt .
    Deci venim dupa un proaspat masterat la renumita universitate ASE si o gramada de lipsa de experienta si ne dam cu parerea despre niste oameni care:
    a) au facut niste scoli mult mai serioase decat ASE la timpul lor
    b) au performat in diferite domenii si au lasat niste lucruri in urma lor
    Dar vorba romanului , ne pricepem la orice si tupeul bate experienta.

    Ca sa nu mai vorbesc de ridicolul situatiei comentate. Probabil ca la ASE se invata niste chesti de genul:
    a) Daca esti manager de proiect intr-un proiect multi-site sau multi-company cel mai nimerit lucru este sa demiti alti manageri de proiect de la alte site-uri sau alte companii fara o analiza si o consultare prealabila a partilor.

    b) Mai mult, e bine sa demiti niste oameni care au facut un lucru bun in proiect chiar fara aprobarea si stiinta ta. Nu am bagat de seama ca a analizat cineva continutul documentului dewpre schimbarea conditiilor de carantinare...

    c) Dupa aia, cel mai bun lucru este sa te tavalesti pe jos si sa zbieri pe toate canalele media acuzand partenerul caruia i-ai spart capul, ca nu doreste succesul proiectului. Cum ar veni santaj emotional... gen Gabriela Firea alta managerita de success.

    Un sfat fara rautate de la un om care face management de peste 20 de ani in America. Inainte de a-ti da cu parerea, este foarte bine sa faci ceva si sa pricepi ce-ti trebuie sa fii un bun manager.
    Asta te va invata cum trebuie gestionate astfel de situatii si sa poti face o comparatie cu actiunile lui Florin Catu.

    Deci cu asa specialisti , asa natiune...




    • Like 3
    • @ Radu Bogdan
      Domnule manager, dar sa publici chestii importante, gen care inchid sau deschid sate si orase, in monitorul oficial fara sa te consulti cu seful, recte prim ministrul, cum e? PS: am mers din cluj unde lucrez, in judetul mures ca sa votez unde am buletin pentru a vota usr plus. asta ca sa nu fiu acuzat ca tin cu pnl
      • Like 4
    • @ Marius Andrei
      Am invatat ca o greseala nu se repara cu alta greseala mai mare si daca un subordonat face o bocoana atunci e datoria managerului sa adreseze problema in mod rational , nu sa arunce in aer proiectul. Cat despre faptul ca premierul nu stia , n-as fi atat de sigur . Eu nu prea o vad pe Andreea Moldovan facand asta in secret , dar probabil ca dumneata stii chestia asta cu certitudine de la televizor. Chiar nu am auzit pe nimeni discutand despre continutul acestei schimbari, pana mai devreme la Digi , unde se spunea ca de fapt erau niste modificari punctuale relativ la calcularea ratei de infectare. Prin zona asta , nu prea e loc de interpretari politicianiste ,caci vorbim de o formula . Era formula corecta sau nu ? Daca nu, probabil ca Andreea Moldovan trebuia pedepsita sau discutat cu seful ei pe aceasta tema. Daca Andreea Moldovan a pus acolo o formula corecta , intrebarea este de ce a fost demisa ? Ca nu i-a spus premierului ?
      Deci interpretarea mea este urmatoarea : pentru o greseala de natura neclara deocamdata , premierul Catu s-a comportat precum un vechil si l-a demis pe ministru si pe un consilier de stat foarte competent, fara sa analizeze situatia sau sa aiba o discutie cu partenerii de guvernare.
      Din ce am auzit eu , Andreea Moldovan era printre cei mai buni manageri de spital din Romania , daca nu cea mai buna.
      In rest e treaba dumitale cum ai votat si din ce motive.
      • Like 3
    • @ Radu Bogdan
      Mărturisesc că ASE-ul are o secție de management foarte bună și nu spun asta din auzite. Nu discut aici dacă formula punctuală a doamnei secretar de stat e corectă sau nu pentru că spre deosebire de o secție de spital un oraș ca Bucureștiul sau alte orașe mari nu se pot carantina doar pe baza unei formule a ratei de infectare fie ea chiar corectă pentru că trebuie ținut cont de multe alte aspecte. Marius are dreptate una-i una alta-i alta , nu contest meritele doamnei doctor, problema e că în calitate de secretar de stat ești politician nu medic și trebuie să faci politici publice nu consultații indiferent de rezultatele obținute într-un spital, nu e același lucru cu a conduce un minister. Când bagi în carantină Bucureștiul și celelalte orașe mari trebuie să cântărești atent fiecare aspect nu doar pandemia ( noi nu suntem Germania sau SUA să putem plăti oamenii stând acasă), vreau doar să reamintesc că guvernul Cîțu nu are resursele necesare unui astfel de obiectiv. Apoi chiar legile date de sprijinire a afacerilor nu au fost respectate în carantină, guvernul neavând suficientă forță să le impună ( vă reamintesc că nici un proprietar nu a amânat chiriile și nici o firmă de utilități nu a amânat sau suspendat facturile în perioada de carantină). Deci trebuie gândite măsurile care se vor lua din toate punctele de vedere. Noi așteptam pachete de legi ale reformei de la toate ministerele USR/PLUS nu doar PR și oameni numiți în funcții.
      • Like 0
    • @ Rusu Liviu
      Totuși care " alte aspecte"? Mai mulți morți , mai mulți bolnavi la ati , de ce mai trebuie să țină seama o formulă că să se poată carantina chiar și capitala? Este o singură formulă corectă în această situație , foarte simplu incidența de caz la mia de locuitori , alte lucruri sunt doar povești , trebuie să înțelegeți , foarte puțini dintre noi au competențe în a gestiona această criză , iar dacă decidenții iau decizii , că ne place că nu ne place TREBUIE să le respectăm. Pot apărea pe parcurs tragedii , neînțelegeri dar cum poți tu că economist să te gândești măcar o clipă că nu îți place ce a decis un om care are această competență? Iar cei de la ISU indiferent ce decizie se ea in minister ei trebuie să o pună în aplicare , cred că sau cam amestecat rolurile , chiar dacă d-nul Câțu este șefu
      • Like 0
  • "Gafele lui Vlad Voiculescu au culminat cu ordinul semnat de Andreea Moldovan care a trecut peste toate procedurile necesare, inclusiv peste DSU și premier". Pe ce va bazati aceasta afirmatie? Care sunt procedurile incalcate?
    • Like 4
    • @ Lucian Florea
      Pai domnule comentator cam asta intreb si eu de ceva vreme in legatura cu multe din acuzele aduse echipei lui Vlad Voiculescu. Dar doamna studenta la management de proiecte, nu se incurca cu detalii, ci face o analiza lucida a managementului politic al premierului PNL.
      Acum cel mai important lucru pentru USR-PLUS este sa incaseze pumnul in bot cu zambetul pe buze in numele concordiei la guvernare.
      • Like 1
    • @ Lucian Florea
      Tare ma bate gandul sa incalc si eu procedurile si sa public in Monitorul Oficial un ordin de-al meu, gasesc eu ceva sa-mi cada bine, ma mai gandesc, oricum, daca ma hotarasc pana la pranz, bag de seama ca MO mi-l publica pana-n seara...ca la MO nu verifica nimeni daca aveai dreptul sa publici ordinul ala si daca n-ai incalcat vreo procedura...prin proceduri intelegand eu obtinerea oricarui acord necesar unui astfel de ordin pentru a fi publicat. Iar daca doamna Moldovan a avut dreptul si a urmat procedurile necesare sa poata publica acel ordin vad ca se pune intrebarea daca, subiectul fiind sensibil, a avut libertatea sa isi asume un ordin care inchide orase si sate si...I-o fi specificat pe undeva prim-ministrul, si nu stim noi, ca era libera sa inchida cotetele de gaini dar nu mai departe de atat...desi ma cam indoiesc.
      • Like 3
  • Excelent punctat
    • Like 2


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult