O echipă de biologi români a descoperit în Dobrogea o nouă specie de plantă, denumită popular „Aerel dobrogean”, într-un proiect al Societăţii Ornitologice Române, după analize care au durat trei ani, potrivit news.ro.
„Vă prezentăm Ferula mikraskythiana (Apiaceae), o nouă specie de plantă cu flori din România. Epitetul specific se referă la numele antic grecesc MikRA Skythia (Μικρὰ Σκυθία) al regiunii istorice Scythia Minor sau Sciția Mică, unde a fost găsită această specie, și cunoscută azi sub numele de Dobrogea”, a scris pe Facebook biologul Matis Attila.
(Foto Szabo Anna/ biologii Matis Attila (dreapta) și László Bartha)
Această nouă specie pare să fie endemică în România, cu un număr de exemplare foarte mic - 172 indivizi în 2015 -, spune biologul, limitată la câteva zone cu pășuni din cadrul Rezervației Pădurea Dumbrăveni. Prin urmare, specia ar trebui clasificată ca fiind pe cale de dispariție, conform criteriilor IUCN (International Union for Conservation of Nature), consideră Matis Attila. În opinia lui, descoperirea demonstrează importanța zonelor protejate, deoarece această specie a supraviețuit în zona izolate din Rezervația Pădurea Dumbrăveni, unde oile nu au avut acces până acum.
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.
Fără glumă, mă bucur că mai face cineva și așa ceva!
Bravo