Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

O echipă de biologi români a descoperit o nouă specie de plantă

O echipă de biologi români a descoperit în Dobrogea o nouă specie de plantă, denumită popular „Aerel dobrogean”, într-un proiect al Societăţii Ornitologice Române, după analize care au durat trei ani, potrivit news.ro.

„Vă prezentăm Ferula mikraskythiana (Apiaceae), o nouă specie de plantă cu flori din România. Epitetul specific se referă la numele antic grecesc MikRA Skythia (Μικρὰ Σκυθία) al regiunii istorice Scythia Minor sau Sciția Mică, unde a fost găsită această specie, și cunoscută azi sub numele de Dobrogea”, a scris pe Facebook biologul Matis Attila

(Foto Szabo Anna/ biologii Matis Attila (dreapta) și László Bartha)

Această nouă specie pare să fie endemică în România, cu un număr de exemplare foarte mic - 172 indivizi în 2015 -, spune biologul, limitată la câteva zone cu pășuni din cadrul Rezervației Pădurea Dumbrăveni. Prin urmare, specia ar trebui clasificată ca fiind pe cale de dispariție, conform criteriilor IUCN (International Union for Conservation of Nature), consideră Matis Attila. În opinia lui, descoperirea demonstrează importanța zonelor protejate, deoarece această specie a supraviețuit în zona izolate din Rezervația Pădurea Dumbrăveni, unde oile nu au avut acces până acum.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • check icon
    Bravo, bine că mai sunt cercetători în țară și își fac treaba.
    • Like 0
  • Felicitari pentru pasionatii biologi!!
    • Like 1
  • check icon
    Nostim este că planta a fost descoperită „într-un proiect al Societăţii Ornitologice Române”: de păsări cine s-o ocupa oare?
    Fără glumă, mă bucur că mai face cineva și așa ceva!
    Bravo
    • Like 1
  • Acum, nu-s expert, zic si eu: daca-i specie noua si-s putine exemplare, poate e pe cale de aparitie, nu pe cale de disparitie.
    • Like 0
    • @ Nicolae Tanase
      check icon
      @Nicolae Tanase , „Nouă„ în sensul de necunoscută până acum cercetătorilor, nu și ca apariție genetică în peisajul botanic.Nu trebuie să fi expert ci să citești atent.
      • Like 0


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult