Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

O echipă de biologi români a descoperit o nouă specie de plantă

O echipă de biologi români a descoperit în Dobrogea o nouă specie de plantă, denumită popular „Aerel dobrogean”, într-un proiect al Societăţii Ornitologice Române, după analize care au durat trei ani, potrivit news.ro.

„Vă prezentăm Ferula mikraskythiana (Apiaceae), o nouă specie de plantă cu flori din România. Epitetul specific se referă la numele antic grecesc MikRA Skythia (Μικρὰ Σκυθία) al regiunii istorice Scythia Minor sau Sciția Mică, unde a fost găsită această specie, și cunoscută azi sub numele de Dobrogea”, a scris pe Facebook biologul Matis Attila

(Foto Szabo Anna/ biologii Matis Attila (dreapta) și László Bartha)

Această nouă specie pare să fie endemică în România, cu un număr de exemplare foarte mic - 172 indivizi în 2015 -, spune biologul, limitată la câteva zone cu pășuni din cadrul Rezervației Pădurea Dumbrăveni. Prin urmare, specia ar trebui clasificată ca fiind pe cale de dispariție, conform criteriilor IUCN (International Union for Conservation of Nature), consideră Matis Attila. În opinia lui, descoperirea demonstrează importanța zonelor protejate, deoarece această specie a supraviețuit în zona izolate din Rezervația Pădurea Dumbrăveni, unde oile nu au avut acces până acum.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • check icon
    Bravo, bine că mai sunt cercetători în țară și își fac treaba.
    • Like 0
  • Felicitari pentru pasionatii biologi!!
    • Like 1
  • check icon
    Nostim este că planta a fost descoperită „într-un proiect al Societăţii Ornitologice Române”: de păsări cine s-o ocupa oare?
    Fără glumă, mă bucur că mai face cineva și așa ceva!
    Bravo
    • Like 1
  • Acum, nu-s expert, zic si eu: daca-i specie noua si-s putine exemplare, poate e pe cale de aparitie, nu pe cale de disparitie.
    • Like 0
    • @ Nicolae Tanase
      check icon
      @Nicolae Tanase , „Nouă„ în sensul de necunoscută până acum cercetătorilor, nu și ca apariție genetică în peisajul botanic.Nu trebuie să fi expert ci să citești atent.
      • Like 0


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult