Sari la continut

Descoperă habits by Republica

Vă invităm să intrați în comunitatea habits, un spațiu în care înveți, găsești răspunsuri și resurse pentru a fi mai bun, pentru a avea o viață mai sănătoasă.

O fundație din Timișoara organizează webinarii pentru profesorii care vor să țină lecții la distanță. „Tot ce predai în sala de clasă poți preda și online, cu ajutorul unor instrumente gratuite”

Predare online, covid-19

Foto: Guliver/ Getty Images

De ani buni, Fundația EOS din Timișoara pregătește cadrele didactice care predau informatica să folosească în clasă tehnologia într-un mod care să îi atragă pe copii și să îi ajute să își dezvolte abilitățile digitale. De săptămâna trecută, a devenit însă important ca profesorii din toată țara, indiferent de specializare, să își poată crea virtual clasa și să îi invite pe copii, de la distanță, în ea.

Pentru a preveni răspândirea infecției cu coronavirus, autoritățile din România au decis, într-o primă fază, închiderea școlilor până pe 22 martie. Sâmbătă, după ce președintele Iohannis a anunțat că va declara stare de urgență, ministrul Educației, Monica Anisie, a declarat că școlile vor rămâne închise până după Paște. 

Măsurile de siguranță nu înseamnă însă învățarea trebuie să se oprească: trăim într-un perioadă în care ne putem conecta instantaneu unul cu celălalt de la mii de kilometri depărtare și în care resursele educaționale sunt mai numeroase și mai ușor accesibile decât oricând. „Toți ce predai în sala de clasă poți să predai și online cu ajutorul unor instrumente gratuite”, spune Gabriela Ford, directoarea Fundației EOS. În ultimii doi ani, EOS a desfășurat cu sprijinul Microsoft România, un program în care profesorii de gimnaziu au învățat cum să folosească instrumente precum Minecraft for Education și Make Code pentru a le dezvolta elevilor de gimnaziu abilități precum gândirea critică și capacitatea de a rezolva probleme.

Cum să creezi o clasă virtuală

Există însă platforme și soluții pe care toți profesorii le pot accesa gratuit. „Office 365 pentru educație este gratuit pentru elevi și profesori, ceea ce înseamnă că toți profesorii și elevii au acces gratuit la versiunea web a Word, Excel, Power Point. Iar mai mult decât atât, în contextul în care ne aflăm acum, profesorii și elevii au acces gratuit la aplicația Teams. Aceasta este o platformă relativ simplă care permite oricui, fără să aibă cunoștințe avansate sau traininguri la activ, să se conecteze la distanță. Orice profesor poate să se conecteze la distanță cu elevii și să predea în timp real, nu prin înregistrări video. Profesorul creează din contul său o clasă virtuală și le trimite elevilor un link, prin care se pot conecta de pe orice dispozitiv - telefon, tabletă sau laptop. Ca să aibă acces la lecțiile online, elevii au nevoie de o conexiune de internet și o adresă de e-mail”, explică Gabriela Ford. 

Platforma Teams permite conectarea a 250 de persoane în același timp, iar profesorul își poate ține ora de acasă din fața unui laptop. „Elevii trebuie să facă un simplu click pe acel link și sunt automat direcționați către clasa virtuală, unde profesorul poate să urmărească cine este prezent, poate să interacționeze cu copiii, poate să-i vadă video sau poate să aleagă să nu aibă interacțiune video, poate să transfere dreptul de prezentator oricărui elev. Platforma permite partajarea de ecran și conexiunea de voce.

Totodată, cadrul didactic poate să creeze teste, la care să dea feedback ulterior sau să analizeze răspunsurile împreună cu copiii. Poate să-și partajeze desktopul, ca și când ar fi tabla de la școală. Poate poate să răspundă la întrebări. Ca să poți să predai o disciplină de la distanță nu ai nevoie de mai mult”, explică directoarea Fundației EOS.

Începând de luni, Fundația EOS va organiza webinarii pentru profesorii din toată țara care vor să afle mai multe despre folosirea Teams. Înregistrările vor fi apoi disponibile online pentru cei care nu pot lua parte la cursurile web la ora stabilită. 

Videouri despre folosirea Teams în predare sunt disponibile și pe blogul de educație al Microsoft

„Trebuie să ne asigurăm că elevii nu pierd cumva șirul lecțiilor și progresia logică a lecțiilor care sunt prevăzute în curriculum. Ei trebuie să continue de unde au rămas. Poți să cauți resurse pe internet puse la dispoziție de tot felul de producători de activități. dar lecțiile trebuie să fie mentorate sau facilitate de către profesorul de la clasă. 

El știe exact care sunt elevii, care este nivelul lor. Teams e ca un portal gol în care profesorul vine cu propria expertiză și le transmite copiilor exact ce au nevoie. Doar că le transmite la distanță”, afirmă Gabriela Ford. 

Mulți dintre profesorii cu care au colaborat fac deja lecții la distanță. Alții sunt interesați acum să învețe. Alții așteaptă încă să vadă cum evoluează lucrurile. 

„Profesorul nu trebuie să se sperie. lucrurile sunt foarte simple. La fel cum predă în fața clasei și le dă sarcini de lucru copiilor, la fel poate să facă predarea asta de la distanță cu un minim efort și cu o minimă tehnologie”, crede ea.

Articolul face parte din seria Alt Viitor susținută de Microsoft România.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult