Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

O fundație din Timișoara organizează webinarii pentru profesorii care vor să țină lecții la distanță. „Tot ce predai în sala de clasă poți preda și online, cu ajutorul unor instrumente gratuite”

Predare online, covid-19

Foto: Guliver/ Getty Images

De ani buni, Fundația EOS din Timișoara pregătește cadrele didactice care predau informatica să folosească în clasă tehnologia într-un mod care să îi atragă pe copii și să îi ajute să își dezvolte abilitățile digitale. De săptămâna trecută, a devenit însă important ca profesorii din toată țara, indiferent de specializare, să își poată crea virtual clasa și să îi invite pe copii, de la distanță, în ea.

Pentru a preveni răspândirea infecției cu coronavirus, autoritățile din România au decis, într-o primă fază, închiderea școlilor până pe 22 martie. Sâmbătă, după ce președintele Iohannis a anunțat că va declara stare de urgență, ministrul Educației, Monica Anisie, a declarat că școlile vor rămâne închise până după Paște. 

Măsurile de siguranță nu înseamnă însă învățarea trebuie să se oprească: trăim într-un perioadă în care ne putem conecta instantaneu unul cu celălalt de la mii de kilometri depărtare și în care resursele educaționale sunt mai numeroase și mai ușor accesibile decât oricând. „Toți ce predai în sala de clasă poți să predai și online cu ajutorul unor instrumente gratuite”, spune Gabriela Ford, directoarea Fundației EOS. În ultimii doi ani, EOS a desfășurat cu sprijinul Microsoft România, un program în care profesorii de gimnaziu au învățat cum să folosească instrumente precum Minecraft for Education și Make Code pentru a le dezvolta elevilor de gimnaziu abilități precum gândirea critică și capacitatea de a rezolva probleme.

Cum să creezi o clasă virtuală

Există însă platforme și soluții pe care toți profesorii le pot accesa gratuit. „Office 365 pentru educație este gratuit pentru elevi și profesori, ceea ce înseamnă că toți profesorii și elevii au acces gratuit la versiunea web a Word, Excel, Power Point. Iar mai mult decât atât, în contextul în care ne aflăm acum, profesorii și elevii au acces gratuit la aplicația Teams. Aceasta este o platformă relativ simplă care permite oricui, fără să aibă cunoștințe avansate sau traininguri la activ, să se conecteze la distanță. Orice profesor poate să se conecteze la distanță cu elevii și să predea în timp real, nu prin înregistrări video. Profesorul creează din contul său o clasă virtuală și le trimite elevilor un link, prin care se pot conecta de pe orice dispozitiv - telefon, tabletă sau laptop. Ca să aibă acces la lecțiile online, elevii au nevoie de o conexiune de internet și o adresă de e-mail”, explică Gabriela Ford. 

Platforma Teams permite conectarea a 250 de persoane în același timp, iar profesorul își poate ține ora de acasă din fața unui laptop. „Elevii trebuie să facă un simplu click pe acel link și sunt automat direcționați către clasa virtuală, unde profesorul poate să urmărească cine este prezent, poate să interacționeze cu copiii, poate să-i vadă video sau poate să aleagă să nu aibă interacțiune video, poate să transfere dreptul de prezentator oricărui elev. Platforma permite partajarea de ecran și conexiunea de voce.

Totodată, cadrul didactic poate să creeze teste, la care să dea feedback ulterior sau să analizeze răspunsurile împreună cu copiii. Poate să-și partajeze desktopul, ca și când ar fi tabla de la școală. Poate poate să răspundă la întrebări. Ca să poți să predai o disciplină de la distanță nu ai nevoie de mai mult”, explică directoarea Fundației EOS.

Începând de luni, Fundația EOS va organiza webinarii pentru profesorii din toată țara care vor să afle mai multe despre folosirea Teams. Înregistrările vor fi apoi disponibile online pentru cei care nu pot lua parte la cursurile web la ora stabilită. 

Videouri despre folosirea Teams în predare sunt disponibile și pe blogul de educație al Microsoft

„Trebuie să ne asigurăm că elevii nu pierd cumva șirul lecțiilor și progresia logică a lecțiilor care sunt prevăzute în curriculum. Ei trebuie să continue de unde au rămas. Poți să cauți resurse pe internet puse la dispoziție de tot felul de producători de activități. dar lecțiile trebuie să fie mentorate sau facilitate de către profesorul de la clasă. 

El știe exact care sunt elevii, care este nivelul lor. Teams e ca un portal gol în care profesorul vine cu propria expertiză și le transmite copiilor exact ce au nevoie. Doar că le transmite la distanță”, afirmă Gabriela Ford. 

Mulți dintre profesorii cu care au colaborat fac deja lecții la distanță. Alții sunt interesați acum să învețe. Alții așteaptă încă să vadă cum evoluează lucrurile. 

„Profesorul nu trebuie să se sperie. lucrurile sunt foarte simple. La fel cum predă în fața clasei și le dă sarcini de lucru copiilor, la fel poate să facă predarea asta de la distanță cu un minim efort și cu o minimă tehnologie”, crede ea.

Articolul face parte din seria Alt Viitor susținută de Microsoft România.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult