Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Republica împlinește opt ani de existență. Vă mulțumim că ne sunteți alături în această călătorie prin care ne poartă bunul simț, nevoia unei dezbateri de calitate și dorința pentru un loc mai bun în care să ne spunem ideile.

O gogoașă înfuriată începe să se dezumfle

Ciolacu și Simion

Foto: Sabin Cîrstoveanu/ Inquam Photos

În ciuda faptului că acest comentariu va supăra multă lume, realitatea care se simte la Bruxelles, dincolo de declarațiile politice de la București, este că „extrema dreaptă” e doar o sperietoare electorală folosită de partidele tradiționale pentru a-și securiza voturile celor dezamăgiți și care nu au timp (din motive obiective) să analizeze și alte oferte electorale.

PSD și PNL, două partide tradiționale care fac parte din familii politice diferite la nivel european, au motivat alianța lor electorală pentru alegerile europene din 9 iunie prin faptul că doar așa pot să oprească avansul extremiștilor în Parlamentul European.

Pe de altă parte, tot PSD și PNL nu au nicio problemă să racoleze membri AUR din diverse județe pentru a-și consolida pozițiile și a-și securiza cât mai multe victorii la alegerile locale tot din 9 iunie.

Însă nu doar partidele conduse de Ciucă sau Ciolacu au în vedere această practică. PPE, cel mai mare grup politic din Parlamentul European, are și el în vedere colaborarea pe viitor cu politicienii de extremă dreapta din viitorul Parlament European și chiar racolarea lor (dacă va fi nevoie de mai multe voturi). Iar acest lucru l-am aflat zilele astea chiar de la cineva care lucrează la Bruxelles pentru Partidul Popularilor Europeni.

Oficial, PPE menține ideea unui cordon politic sanitar, care să izoleze extrema dreaptă în Parlamentul European. Cu toate acestea, departe de ochii publicului, eurodeputații PPE care sunt deja siguri de un nou mandat se pregătesc să lucreze cu extrema dreaptă pe mai multe dosare, chiar și fără acorduri oficiale. 

Că așa e în politică: una declari pentru electorat ca să aduni voturi, alta faci efectiv pentru a-ți consolida puterea după ce poporul ți-a dat un nou mandat de reprezentare.

Compromisul are și el rolul său în politică și este un instrument extrem de util atunci când apar blocaje. Însă este inacceptabil atunci când nu este prezentat încă din campanie ca fiind o „armă” disponibilă pentru folosire pentru a se rezolva diverse probleme ale oamenilor.

Altfel spus, extremiștii europeni care vor ajunge în Parlamentul European nu au mari șanse să-și impună agenda anti-UE, pro-Rusia și profund conspiraționistă, căci nu vor putea forma o majoritate. Dar vor putea să dilueze sau să întârzie mult dintre proiectele de dezvoltare ale UE dacă vor primi suficiente voturi. Așa că e necesar să fim atenți cu cine votăm pe 9 iunie!

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult