Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de nouă ani Ascultați editorialele audio publicate pe platformă. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

O gogoașă înfuriată începe să se dezumfle

Ciolacu și Simion

Foto: Sabin Cîrstoveanu/ Inquam Photos

În ciuda faptului că acest comentariu va supăra multă lume, realitatea care se simte la Bruxelles, dincolo de declarațiile politice de la București, este că „extrema dreaptă” e doar o sperietoare electorală folosită de partidele tradiționale pentru a-și securiza voturile celor dezamăgiți și care nu au timp (din motive obiective) să analizeze și alte oferte electorale.

PSD și PNL, două partide tradiționale care fac parte din familii politice diferite la nivel european, au motivat alianța lor electorală pentru alegerile europene din 9 iunie prin faptul că doar așa pot să oprească avansul extremiștilor în Parlamentul European.

Pe de altă parte, tot PSD și PNL nu au nicio problemă să racoleze membri AUR din diverse județe pentru a-și consolida pozițiile și a-și securiza cât mai multe victorii la alegerile locale tot din 9 iunie.

Însă nu doar partidele conduse de Ciucă sau Ciolacu au în vedere această practică. PPE, cel mai mare grup politic din Parlamentul European, are și el în vedere colaborarea pe viitor cu politicienii de extremă dreapta din viitorul Parlament European și chiar racolarea lor (dacă va fi nevoie de mai multe voturi). Iar acest lucru l-am aflat zilele astea chiar de la cineva care lucrează la Bruxelles pentru Partidul Popularilor Europeni.

Oficial, PPE menține ideea unui cordon politic sanitar, care să izoleze extrema dreaptă în Parlamentul European. Cu toate acestea, departe de ochii publicului, eurodeputații PPE care sunt deja siguri de un nou mandat se pregătesc să lucreze cu extrema dreaptă pe mai multe dosare, chiar și fără acorduri oficiale. 

Că așa e în politică: una declari pentru electorat ca să aduni voturi, alta faci efectiv pentru a-ți consolida puterea după ce poporul ți-a dat un nou mandat de reprezentare.

Compromisul are și el rolul său în politică și este un instrument extrem de util atunci când apar blocaje. Însă este inacceptabil atunci când nu este prezentat încă din campanie ca fiind o „armă” disponibilă pentru folosire pentru a se rezolva diverse probleme ale oamenilor.

Altfel spus, extremiștii europeni care vor ajunge în Parlamentul European nu au mari șanse să-și impună agenda anti-UE, pro-Rusia și profund conspiraționistă, căci nu vor putea forma o majoritate. Dar vor putea să dilueze sau să întârzie mult dintre proiectele de dezvoltare ale UE dacă vor primi suficiente voturi. Așa că e necesar să fim atenți cu cine votăm pe 9 iunie!

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult