Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

O imagine a dictaturii în secolul 21: Belarus, țara în care ești arestat fără ca poliția să îți declare motivul

Imigranti la granita Belarus-Polonia

Foto: Getty Images

Imaginați-vă pentru o clipă că trăiți într-o altfel de țară. O țară în care sunteți arestat fără ca poliția să vă declare motivul. Și că apoi ajungeți la închisoare, unde sunteți șicanat cu pedepse și maltratat. În plus, gardienii vă obligă să purtați ecusoane de culoare galbenă pentru a vă recunoaște ca „deținut cu înclinații extremiste”. Cumva reușiți să transmiteți în afară informații despre condițiile de detenție și despre ecusonul galben. Informațiile devin virale. Apoi muriți în închisoare în condiții neelucidate încă.

Sau vă puteți imagina că sunteți o mamă cu cinci copii, ridicată de serviciile secrete în vreme ce își lua una dintre fete de la școala de muzică. Și asta doar pentru că serviciile secrete doresc parolele dumneavoastră de la un canal de Social Media pe care îl administrați. Avocatul dumneavoastră vă vede la proces, relatează că aveți semne de tortură și își pierde pentru afirmația asta dreptul de a practica avocatura. Procesul continuă fără vreo apărare reală pentru dumneavoastră.

Vi se pare că toate acestea sunt greu de imaginat? Ele se petrec acum, într-o țară aflată aproape în vecinătatea României: Belarus. Prima poveste este cea a lui Vitold Ashurak, mort la 21 mai 2021 în închisoarea din Škloŭ, la 900 de km de granița de nord a României. Într-un loc aflat mai aproape de noi decât Bruxelles, Paris, Madrid sau Londra. Iar a doua poveste este cea a Volhăi Zalatar, care își așteaptă termenul de judecată la Minsk după 7 luni de detenție.

Ei sunt doar doi dintre cei 882 de deținuți politici din Belarus, o țară aflată sub controlul dictatorial al regimului Lukashenko. Un regim care nu se dă înapoi să folosească migranți din Orientul Mijlociu pentru a slăbi Uniunea Europeană și NATO și a face uitate abuzurile și crimele sale.

Pe 27 noiembrie este ziua de solidaritate cu deținuții politici din Belarus. Un moment bun pentru a ne aduce aminte de toți cei 882 de deținuți politici, de a le scrie măcar un mesaj de solidaritate. Un moment bun pentru a le reaminti tuturor celor care au putere politică să îi ceară lui Lukashenko eliberarea necondiționată și grabnică a acestor oameni.

Noi, românii de la Rezist Zürich, vă rugăm să vă alăturați acestui demers. Pentru că și noi, românii, ne-am bucurat de sprijin internațional atunci când sufeream sub dictatură sau când independența justiției era amenințată. Astăzi este ziua în care ne putem arăta recunoștința față de cei care ne-au ajutat sprijinind alți oameni care sunt persecutați politic.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult