Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

O imagine a dictaturii în secolul 21: Belarus, țara în care ești arestat fără ca poliția să îți declare motivul

Imigranti la granita Belarus-Polonia

Foto: Getty Images

Imaginați-vă pentru o clipă că trăiți într-o altfel de țară. O țară în care sunteți arestat fără ca poliția să vă declare motivul. Și că apoi ajungeți la închisoare, unde sunteți șicanat cu pedepse și maltratat. În plus, gardienii vă obligă să purtați ecusoane de culoare galbenă pentru a vă recunoaște ca „deținut cu înclinații extremiste”. Cumva reușiți să transmiteți în afară informații despre condițiile de detenție și despre ecusonul galben. Informațiile devin virale. Apoi muriți în închisoare în condiții neelucidate încă.

Sau vă puteți imagina că sunteți o mamă cu cinci copii, ridicată de serviciile secrete în vreme ce își lua una dintre fete de la școala de muzică. Și asta doar pentru că serviciile secrete doresc parolele dumneavoastră de la un canal de Social Media pe care îl administrați. Avocatul dumneavoastră vă vede la proces, relatează că aveți semne de tortură și își pierde pentru afirmația asta dreptul de a practica avocatura. Procesul continuă fără vreo apărare reală pentru dumneavoastră.

Vi se pare că toate acestea sunt greu de imaginat? Ele se petrec acum, într-o țară aflată aproape în vecinătatea României: Belarus. Prima poveste este cea a lui Vitold Ashurak, mort la 21 mai 2021 în închisoarea din Škloŭ, la 900 de km de granița de nord a României. Într-un loc aflat mai aproape de noi decât Bruxelles, Paris, Madrid sau Londra. Iar a doua poveste este cea a Volhăi Zalatar, care își așteaptă termenul de judecată la Minsk după 7 luni de detenție.

Ei sunt doar doi dintre cei 882 de deținuți politici din Belarus, o țară aflată sub controlul dictatorial al regimului Lukashenko. Un regim care nu se dă înapoi să folosească migranți din Orientul Mijlociu pentru a slăbi Uniunea Europeană și NATO și a face uitate abuzurile și crimele sale.

Pe 27 noiembrie este ziua de solidaritate cu deținuții politici din Belarus. Un moment bun pentru a ne aduce aminte de toți cei 882 de deținuți politici, de a le scrie măcar un mesaj de solidaritate. Un moment bun pentru a le reaminti tuturor celor care au putere politică să îi ceară lui Lukashenko eliberarea necondiționată și grabnică a acestor oameni.

Noi, românii de la Rezist Zürich, vă rugăm să vă alăturați acestui demers. Pentru că și noi, românii, ne-am bucurat de sprijin internațional atunci când sufeream sub dictatură sau când independența justiției era amenințată. Astăzi este ziua în care ne putem arăta recunoștința față de cei care ne-au ajutat sprijinind alți oameni care sunt persecutați politic.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult