Sari la continut

Află ce se publică nou în Republica!

În fiecare dimineață, îți scrie unul dintre autorii fondatori ai platformei. Cristian Tudor Popescu, Claudiu Pândaru, Florin Negruțiu și Alex Livadaru sunt cei de la care primești emailul zilnic și cei cărora le poți trimite observațiile, propunerile, ideile tale.

O imagine brutală: Un jandarm lovește în mod repetat un bărbat care stă cu mâinile ridicate

(Foto: Alberto Groșescu/Inquam Photos)

452 de persoane, între care 9 jandarmi au fost răniți în timpul protestelor de vineri seară, în care jandarmii au intervenit în forță. 65 de persoane au avut nevoie de spitalizare.

Jurnalistul Cristian Scutariu a postat pe pagina sa de Facebook momentul în care un jandarm lovește în repetat un bărbat care stă nemișcat, cu mâinile ridicate.

Hotnews scrie că jurnalistul Robert Mihăilescu, a fost lovit cu pumnii și picioarele de jandarmi la mitingul Diasporei din Piața Universității, după ce Jandarmeria a început intervenția în forță împotriva manifestanților. 

„Transmiteam LIVE intervenția jandarmilor. Bărbatul în alb m-a prins de mână și mi-a smuls telefonul. I-am strigat că sunt ziarist și am ridicat mâinile deasupra capului, cu legitimația care se afla la gât ridicată în aer. Bărbatul m-a tras în mijlocul jandarmilor cărora le-a spus: 'Luați-l și pe ăsta'. Unul dintre jandarmi m-a lovit cu pumnul și m-a împins în spatele cordonului în timp ce un al jandarm mi-a mai dat un picior în spate. I-am cerut să îmi dea telefonul înapoi, spunându-le din nou că sunt ziarist. Un jandarm m-a înjurat și m-a lovit cu piciorul. În acest timp, un alt jandarm zdrobea de asfalt telefonul meu”, a spus Robert Mihăilescu.  

Violente 10 august

„Aveam cauciuc topit în piele”

La 11 noaptea, jandarmii au tras cu tunurile cu apă pe Kiseleff. Anca Pandrea povestește că pe carosabil nu mai era nimeni, iar ea cu prietenul ei se adaposteau pe spațiul verde dintre bulevardele Kiseleff și Aviatorilor. Voiau să se liniștească puțin lucrurile și să poată pleca spre casă. Atunci jandarmii au tras cu petarde, iar ei au început sa fugă.

Nu au fugit destul de repede, iar o petarda a explodat chiar lângă piciorul Ancăi. A simțit o durere ascuțită și nu a mai putut să meargă. Prietenul ei a dus-o la salvare, unde mai era un bărbat rănit la ambele picioare de petardele jandarmilor. Un altul avea capul spart.

Echipajul medical i-a acordat primele îngrijiri și a trimis-o la Elias. Fiecare ambulanță pleca cu doi sau trei răniți.

Medicii de la Elias i-au spus că are un deget de la picior rupt, pe care îl pot pune ei în ghips, însă petarda i-a provocat arsuri care trebuie tratate la spitalul de arși.

„Aveam cauciuc topit în piele. Sunt trei zone de arsură destul de mari, cam de 8 pe 6 cm. Medicii mi-au spus că sunt destul de adânci și că o să-mi rămână cicatrici”, povestește Anca.

Este revoltată ca jandarmii au tras cu petarde în protestatarii care se retrăseseră. „Pe carosabil nu mai era nimeni, nu îi ataca nimeni”.

440 de persoane au fost rănite în timpul protestului de vineri seara, după ce jandarmii au intervenit în forță.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Cristi check icon
  Diferenta dintre jandarmul despre care e vorba in acest articol si unul dintre descreieratii care lovea un jandarm cazut la pamant este uniforma, insa ei sunt din acelasi aluat.
  • Like 0
 • Arunci cu pietre iar când jandarmii ajung lângă tine ridici ,,pacifist" mâinile şi pozezi in victimă . Republica se umple de ridicol azi , e plin de ,,articole " de toată jena.
  • Like 0
  • @ Adrian Adrian
   cox check icon
   Amice... va ustură rău, așa-i ? Va zgârie timpanele când auziți înjurături la adresa faraonului vostru, va ia cu amețeli când vedeți câtă m**e puteți lua.
   Dar, ia întreabă-te, de ce nu au fost identificați și reținuți cei care au provocat violențele. Era cel mai simplu. Dar nu așa era în scenariu.

   Tipul ăla, purtător de cuvânt al jandarmeriei, ne prostește în față zicând că au acționat profesionist. Profesionist pe dracu ! Au fost la nivelul genunchiul broaștei ! Au lovit oameni nevinovați. Ai văzut filmările ?
   Ah, scuze, așa ați primit ordin să comentați...
   • Like 5
  • @ cox
   Mă ,,ustură" când văd abordarea ,,opoziției" , mă ,,ustură" când văd ,,argumentele" ,limbajul şi comentariile ,,oamenilor de bine". Cu aşa putere ( PSD ) şi aşa opoziție ( nimeni ) ne ustură pe toți . Aşa vrea Iohanis să formeze ,,guvernul meu" ? Soluția stă in formarea unei forțe politice în stare să câştige in fața psd-ului dar cu cine ? Cu Orban ? Cu Buşoi ? E o situație de tot rahatul .
   • Like 0
 • Dan Dan Dan Dan check icon
  Cine se intoarce in Romania sa o salveze, sfarseste la urgente cu picioarele rupte de jandarmi, cu capul spart si plamanii intoxicati de gaze. Politicienii astia de rahat au castigat campanii electorale pe banii romanilor din strainatate, pe banii lor supravietuieste Romania, nu pe economia lor de rahat. Ca e USR, PSD, PNL, PDL toti sunt un FSN ordinar. Sa va ia dracu pe toti. Renunt la cetatenia romana si la tot. Sa va duceti dracu cu tara voastra cu tot. Nici la vot nu mai merg. Muie ! Nu vreau sa mai aud de voi, m-am saturat !
  • Like 3
  • @ Dan Dan
   Care sint argumentele pentru care bagi USR-ul in aceeiasi oala cu PSD-ul ? De la infiintare se lupta pentru combaterea coruptiei.
   Este mizerabil comentariul tau, manipulator, stil postac Psd. Cu falsa poezie de pe Antena 3 : "nici ceilalti nu sint mai buni".

   Usr, miscarea lui Ciolos, nu au nici o legatura cu ceilalti, sint noi si necompromise. Sa le dam o sansa sa vedem ce pot, PSD-ul a aratat ca e mai rau decat PCR, nu are nici macar nationalismul comunistilor.
   Argumenteaza cind scrii, imi fac greata sloganurile stil A3
   • Like 0


Îți recomandăm

Komoder 1

Fotoliile smart fac masaj la degetele de la picioare, la călcâi, la gambe, la mâini, au role încălzite care fac masaj la spate, mai puternic sau mai blând, te cântăresc, îți măsoară pulsul.

Citește mai mult

Tânără la calculator

Academia prietenoasă de IT Wantsome și-a făcut în ultimii patru ani o misiune din a ajuta profesioniști din toate domeniile să facă tranziția spre o carieră de succes în domeniul tehnologiei informației, prin cursuri care urmează atent cerințele companiilor IT, prin sesiuni de practică și printr-o activitate intensă de mentorat calibrată pe nevoile lor. (Foto: Getty Images)

Citește mai mult

Marc Areny

Marc Areny este de origine catalană, este cetățean spaniol și francez și a venit în România în urmă cu 10 ani. Este unul dintre primii din Europa care a identificat o nouă nișă de piață: convertește mașini cu motor termic în mașini electrice.

Citește mai mult