Sari la continut

Încearcă noul modul de căutare din Republica

Folosește noul modul inteligent de căutare din Republica. Primești rezultate în timp ce tastezi și descoperi ceea ce te interesează filtrat pe trei categorii: texte publicate, contributori și subiecte. Încearcă-l și spune-ne cum funcționează, părerea ta ne ajută.

O învățătoare din Brașov spune că unii lideri de sindicat ar fi descurajat la nivel local greva. „Liderul de sindicat a scris pe hârtie primul nu, iar ceilalți s-au văzut obligați să scrie nu”. Reacția liderului sindicatului „Diaconul Coresi”

Daniela Reit

În timpul protestului profesorilor care a avut loc marți la Brașov, o învățătoare a susținut că unii lideri ai sindicatului „Diaconul Coresi” ar fi descurajat cadrele didactice să facă grevă și că nu ar fi transmis către acestea informările pe care colegii lor din alte județe le-au primit. „Eu sunt dezamăgită că brașovenii sunt codași la greviști. Am aflat cu stupoare că sunt școli unde li s-a recomandat să nu facă grevă. Liderul de sindicat a scris pe hârtie primul „nu”, iar ceilalți s-au văzut obligați să scrie „nu”. Liderii trebuie să ne reprezinte, să se consulte cu noi. Ei ne reprezintă pe noi, nu fac ce vor ei. De ce județul nostru nu a primit informările pe care le-au primit colegii din alte județe?”, a spus Daniela Reit, profesor pentru învățământ primar la Școala Gimnazială numărul 2 din Brașov. Marți, ea a ieșit în fața protestatarilor adunați în fața prefecturii, nemulțumită de lucrurile spuse de Ligia Mara Sezonov, președinte al Sindicatului „Diaconul Coresi”, afiliat FSLI. O înregistrare care a circulat pe WhatsApp printre profesorii din Brașov și care a fost postată ulterior pe Facebook arată momentul de tensiune dintre Daniela Reit și Ligia Mara Sezonov, căreia manifestanții i-au cerut să îi dea microfonul învățătoarei. În timpul intervenției în care a fost încurajată de ceilalți protestatari, aceasta le-a cerut liderilor de sindicat care au semnat pentru neintrarea în grevă să-și dea demisia. „Dar nu de onoare, că nu au așa ceva”, a spus Daniela Reit.

Mai jos, o postare cu clipul video în cauză. 

Contactată de Republica, învățătoarea a declarat că se simte dezamăgită de atitudinea conducerii sindicatului „Diaconul Coresi”, cu cel mai mare număr de membri din județ, și că de ea se leagă faptul că mulți profesori au decis să nu intre în grevă.

„Din ce am aflat de la colegi, a venit liderul de sindicat în școală cu foaia pe care scrisese „nu” , după care evident că majoritatea colegilor s-au dus la acest lider și au scris în continuare „nu”. Au fost câțiva mai cerebrali, cu puțină tărie, și au scris „da”. O doamnă profesoară ne-a spus că, la fel, a venit la școala ei liderul de sindicat și a spus că nu are rost să se facă această grevă, că nu dorește să intre în grevă și că dumnealui voia să scrie primul „nu”. Iar doamna i-a luat foaia din mână și a scris ea primul „da”, motiv pentru care evident că au fost și alți colegi destul de fermi. În școala respectivă cam 90% din cadrele didactice sunt în grevă. În școala noastră, sunt în grevă 97 din 100 de cadre didactice, avem un un lider de sindicat cu picioarele pe pământ, care ține cu noi, pentru că noi suntem un grup destul de închegat și chiar sunt foarte mândră de colegii mei. Sunt însă și cadre didactice care au avut anumite motive personale să nu intre în grevă”, a afirmat Daniela Reit, care a adăugat că există localități din județul Brașov unde nu există nicio școală în grevă. „Am discutat cu o educatoare dintr-o grădiniță cu 12 educatoare, doamna directoare le-a spus că nu este cazul să intre în grevă pentru că le afectează la gradele didactice. Acum nu știu dacă tonul a fost amenințător sau dacă doar a vrut cumva să le întoarcă din drum. Asta nu știu, dar realitatea este că și directorul are un rol foarte important. În Brașov vă spun cu toată sinceritatea că nu am informații să fie vreo grădiniță în grevă”, a spus învățătoarea. Potrivit ei, mulți profesori au primit de la superiorii ierarhici informații confuze sau eronate care i-au făcut să se teamă pentru siguranța drepturilor lor.

„I-am spus unei doamne la miting care se teamea că ne pierdem asigurarea de sănătate: Stați liniștită, nu ne pierdem asigurările de sănătate, puteți să solicitați și naveta, dacă este cazul. Într-adevăr, contractul se suspendă de drept și nu vom fi remunerați pentru această perioadă. Asta este normal. Am chemat-o pe dna Ligia Mara să o rugăm frumos să lămurească lucrurile, ca lumea să se liniștească vizavi de suspendarea de drept a contractului de muncă. Dumneaei când a ajuns în față a zis cu totul altceva: cei care ați intrat în grevă din data de 22, să știți că nu veți avea contractul suspendat pentru că nu a venit ITM-ul să vi-l suspende și că se va ocupa ea să nu se suspende. Deci ce discutaserăm noi și ce a spus dumneaei... Evident că m-am dus în față”, a spus Daniela Reit, care are și o diplomă în drept.

Școala cu un singur profesor grevist și cu liderul de sindicat la ore

Independent de afirmațiile Danielei Reit, Republica a putut identifica o școală din județul Brașov, în care un singur cadru didactic este în grevă. Acolo liderul de sindicat de la „Diaconul Coresi” nu a participat până acum la mișcarea de protest, spunând că i se va alătura, împreună cu alți colegi, pe 6 iunie.

Daniela Reit, care este membră a sindicatului „Diaconul Coresi”, susține că a insistat săptămâna trecută ca și la Brașov să fie organizat un miting. „Ca să înțelegeți, noi am insistat foarte mult pentru acest miting, Am spus că dacă toți colegii noștri din țară ies în stradă, vrem și noi să ieșim. Am discutat miercuri, nu am primit niciun răspuns, iar joia trecută, pe 25 mai, am insistat să facem și noi miting în fața Prefecturii. Eram lângă doamna lider de sindicat din școala noastră când a sunat la sediul sindicatului. I s-a spus că nu vor depune această cerere. După care persoana respectivă a predat telefonul altei doamne, care probabil că are ceva mai multă vechime, iar doamna respectivă a spus că în felul următor: Noi nu depunem cerere către primărie pentru ca să faceți miting, ce rezolvați dacă ieșiți în stradă? Celelalte județe ce au rezolvat? E exact ce ni sa spus nouă la telefon, pentru că eram mai multe cadre didactice care am auzit conversația. Vineri însă au depus această cerere și am fost și noi anunțați că va fi un mare miting organizat”, a declarat ea.

După intervenția sa de la protestul de marți, manifestanții i-au cerut Danielei Reit și unei colege de-a ei să participe la întâlnirea cu prefectul, la care fuseseră invitați inițial doar liderii sindicatului „Diaconul Coresi”. „Doamna Ligia Mara a refuzat să intre cu noi la discuții și în cele din urmă am fost invitate să participăm separat”, a spus învățătoarea. După terminarea grevei, Daniela Reit vrea să iasă din sindicatul „Diaconul Coresi”, despre care spune că nu o mai reprezintă, și să se alăture altui sindicat.

Președintele sindicatului: „Eu n-am spus că obligatoriu toată lumea trebuie să intre în grevă, pentru că legea nu-mi permite”

Contactată de Republica, Ligia Mara Sezonov, care conduce sindicatul „Diaconul Coresi” din 1990, a susținut că „aceste afirmații sunt defăimări”. Potrivit ei, peste 50% din profesorii din Brașov sunt în grevă. „Eu nu știu dacă asta înseamnă descurajare. Nu poți să-i obligi pe oameni să intre în grevă. Eu am avut ședințe cu toți liderii, le-am spus, dar ei au dreptul să aleagă. Eu n-am spus că obligatoriu toată lumea trebuie să intre în grevă, pentru că legea nu-mi permite. Dar eu le-am spus: dvs. hotărâți. Sigur că foarte mulți colegi au venit și au spus că nu e momentul potrivit, să mai lăsăm o săptămână ca să avem cu cine discuta. Asta a fost singura discuție. În rest, am spus că este grevă, am trimis referendumul, oamenii l-au semnat”, a declarat Ligia Mara Sezonov. 

Întrebată despre liderii de sindicat din școli care au refuzat să intre în grevă, a răspuns: „Trebuie să vorbiți cu dumnealor, noi nu putem să le dăm telefoane, imediat să fiți în grevă. Conform legii, nimeni nu poate. Fiecare om dintr-o grevă are dreptul să aleagă. Sunt de mult lider de sindicat, am făcut multe greve, am avut multe câștiguri și știu ce înseamnă greva. Eu vreau să respect legea și nu vreau să-i pun nici pe colegii mei într-o situație neplăcută. Eu am avut ședință și le-am explicat, am spus ce înseamnă grevă, care sunt implicațiile ei. Le-am citit legea și a fost totul în regulă”, a declarat ea. Ea a comentat printr-o întrebare afirmația potrivit căreia acolo unde liderul de sindicat a scris pe hârtie primul „nu”, ceilalți profesori s-au simțit obligați să spună la rândul lor „nu” grevei. „De ce să se simtă obligați? Cine i-a obligat?”

Ligia Mara Sezonov i-a numit „instigatori” pe cei care au contestat-o la miting. „Atmosfera din timpul grevei a fost foarte bună, cu excepția celei din piață, unde a fost ceva concertat. Am avut așa o coloană în spate, unde au fost instigatori”, a susținut ea, adăugând că s-a simțit „jenată” de momentele din piață. „Acolo au fost instigatori. Adică noi am avut delegație oficială care să intre la dl. prefect, intrăm și intră doamnele acelea peste noi că vor și ele să intre. Nu se poate”, a mai spus aceasta.

Greva continuă. O luptă pentru demnitate

Miercuri seară, sindicaliștii din educație au respins oferta guvernului și au hotărât să continue acțiunea de protest. Pentru mulți dintre profesori, greva reprezintă mult mai mult decât o luptă pentru salarii. „După cele întâmplate în ultimele zile, ne-am dat seama că noi vom ieși în stradă și vom fi în grevă, nu doar pentru salarii mărite, în primul rând pentru demnitate. Nu avem încredere în ceea ce ni se propune, nu mai avem încredere deloc. În decembrie mi s-a promis ceva. Legea educației prevede ceva și, din păcate, guvernanții nu respectă. Sinceră să fiu, nu înțeleg de unde această lipsă de respect a dumnealor față de învățământ. Să ne gândim că au ajuns acolo datorită unor cadre didactice. Au copii și au nevoie de cadre didactice pentru a-i forma”, spune Daniela Reit. 

Mamă a unui copil de clasa a opta, care trebuie la rândul său să dea Evaluarea Națională, ea vorbește despre încercarea de a învrăjbi societatea la adresa profesorilor și spune că este nevoie de solidaritate cu cadrele didactice. Crede că profesorii nu mai pot da înapoi. „Cum am răbdat atât, mai răbdăm. Pentru că dacă acum cedăm cu adevărat, vom fi călcați în picioare. Nu vom mai putea să cerem respect, dacă noi nu ne respectăm pe noi și nu mergem până la capăt. Eu am convingerea că, așa cum au rezistat, toți colegii din țară vor mai rezista. Profesorii sunt destul de de răbdători, sunt învățați cu răbdarea”, a declarat învățătoarea. 

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Cristian check icon
    Liderii de sindicat au interesele lor care, in majoritatea situațiilor, au puțină legătură cu membri de sindicat. Legea nu se respecta de multi ani, unde erau domnii Hancescu, Nistor și Hadar acum un an? Dar acum 2/3/4/5 ani? Ați ghicit! Tot acolo.! Ei sunt veșnici! Se schimbă anual ministrul, la doi anii PM, și la 10 ani președintele. Liderii de sindicat sunt pe viață! Aș,zice, după aparențe, ca domnii Hadar și Hancescu ar putea să fie lider la sindicatul pensionarilor, greșesc? De ce ii scot în fața pe debutanți? Că sa nu spună că sunt profesori cu 5/6/7.000 lei. Poate unii merită, poate unii nu.... Cine are copii în școală poate să aprecieze. Propun liderii o metoda de evaluare și diferențiere a profesorilor cu rezultate de cei fără? Eu nu cred. Voi credeți?
    • Like 0
  • Pe mine ma apuca nervii cand aud profesorii ca ei sunt in greva nu neaparat pt salarii, ci pentru demnitate, respect, etc.....Serios???? Pai ce respect doriti daca incepeti o greva si apoi va suciti cu lideri cu tot, ba ca nu ne dau de-ajuns, ba noi vrem respect inainte de toate, ba vrem aia, sau cealalta. Sunteti profesori, cadre didactice!!!! Nu ati putut sa faceti o lista de revendicari, concrete, publicata zilnic,, pct.1, 2, 3...etc???? Sa va trimiteti lideriii la discutii cu lista aia, unica pt toti, si sa bifati din ea ce ati obtinut si nu, ce a ramas, sa actualizati zilnic lista, si sa o printati/publicati zilnic, asta avem asta nu????? Lasati respectul si demnitatea, pt asa ceva nu intri in greva, te impui in clasa, in grup, in societate. Daca esti insa saracan, fara bani si rupt in fund, ce respect asteptati de la bogatanii tarii???? Daca va impuneti fata de elevi, parinti, politicieni atunci veti avea si respect. Insa daca va duceti cu cusma in mana si cu spinarea indoita, doar doar o sa ne dea si noua ceva, veti ramane si saraci si cu "onoarea nereperata". Fruntea sus, determinare, obligati guvernul sa va satisfaca cerintele! Bani exista, imbuibam firmele de armament americane si noi crapam de foame?????
    • Like 3
    • @ Eliza Mioc
      Dan check icon
      „Eliza Mioc” pare mai îngrijorată de armamentul american decât de problemele învățământului românesc. Puțin mai multă atenție, acolo, la Tiraspol, că se dă de gol cam repede.
      • Like 1
    • @ Dan
      Da.. Greva profesorilor este comandata de la Kremlin! Am auzit ca vor sa agite spiritele in Romania. Cica o sa iasa uni la protest sa elimine pensiile speciala. Vezi ca sunt pro-Kremlin aia. Sa iesi sa ii bati.
      • Like 0
    • @ ControlTheNarrative
      Dan check icon
      „ControlTheNarrative from Kremlin” se pare că a fost în tura de noapte. Chiar ideea asta încearcă trollii putiniști să o inducă, că „greva e comandată” de șefii lor, și din păcate trepădușii USL au mers pe fentă. Nicio problemă, manualul kaghebistului e respectat la literă de către „ControlTheNarrative from Kremlin”: albul e negru și negrul e alb.
      La subiect, se pare că lui „ControlTheNarrative from Kremlin” chiar i-ar fi priit niște lecții de gramatică în ciclul gimnazial, altfel n-ar insista cu „uni” și alte perle prin diversele comentarii cu care poluează forumul „Republica”. Sau poate Google Translate le face figuri la Tiraspol.
      P.S. Nici faptul că a sărit în apărarea unui troll putinist notoriu, precum „Eliza Mioc”, nu-l ajută.
      • Like 1


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult