Sari la continut

Află ce se publică nou în Republica!

În fiecare dimineață, îți scrie unul dintre autorii fondatori ai platformei. Cristian Tudor Popescu, Claudiu Pândaru, Florin Negruțiu și Alex Livadaru sunt cei de la care primești emailul zilnic și cei cărora le poți trimite observațiile, propunerile, ideile tale.

O microîntreprindere din România realizează servicii de programare către o societate din Germania pentru un proiect informatic la o fabrică din Brazilia. Ce procedură urmărim în domeniul TVA

IT-sti

Foto: Getty Images

Am primit următoarea întrebare: „O microîntreprindere din România înregistrată în scopuri de TVA realizează servicii de programare către o societate din Germania pentru un proiect informatic ce se implementează la o fabrică din Brazilia. Ce procedură urmărim în domeniul TVA?”.

În relația dintre microîntreprinderea din România și client are relevanță calitatea beneficiarului ce cumpără serviciile și nu utilizatorul final al serviciilor. Dacă cumpărătorul este o persoană juridică din Uniunea Europeană, facturarea acestor servicii de tehnologie a informației se va face în regim de scutire de TVA doar dacă cumpărătorul comunică un cod valid de TVA emis de autoritățile fiscale din alt stat verificat în sistemul VIES la fiecare emitere de factură.

Această opinie pornește de la ipoteza aplicării regulii generale a locului de prestare a serviciilor din punctul de vedere al TVA (doar pentru TVA), locul unde beneficiarul, persoană impozabilă, își desfășoară activitatea conform art. 278 alin. (2) din Codul fiscal, iar acest fapt (locul prestării de servicii nu este considerat în România) conduce ca prestarea să nu fie supusă TVA în România, întrucât nu este îndeplinită condiția prevăzută de art. 268 alin. (1) lit. b) din Codul fiscal – locul prestării de servicii nu este considerat în România.

În concluzie, dacă titularul către care s-a emis factura comunică un cod valid de TVA emis de o autoritate din alt stat membru, pentru aceste servicii din domeniul tehnologiei informației nu se va colecta TVA, chiar dacă beneficiarul final este o societate din Brazilia.

În cazul în care clientul este chiar din Brazilia, facturarea serviciilor este tot scutită de TVA, indiferent dacă clientul este o companie/societate sau o persoană fizică. În cazul în care clientul este companie, scutirea de TVA este reglementată tot de art. 268 alin. (1) lit. b) coroborat cu art. 278 alin. (2) din Codul fiscal.

În ipoteza în care clientul este o persoană neimpozabilă (persoană fizică obișnuită, unitate de cult, asociație, fundație cu caracter umanitar, instituție guvernamentală), facturarea serviciilor de tehnologie a informației se va efectua tot în regim de scutire de TVA având ca temei normativ excepția de la art. 278 alin. (5) lit. e) pct. 5 din Codul fiscal, astfel: „(5) Prin excepție de la prevederile alin. (3), locul următoarelor servicii este considerat a fi: (...) e) locul unde beneficiarul este stabilit sau își are domiciliul stabil ori reședința obișnuită, dacă respectivul beneficiar este o persoană neimpozabilă care este stabilită sau își are domiciliul stabil sau reședința obișnuită în afara Uniunii Europene, în cazul următoarelor servicii: (…) 5. serviciile consultanților, inginerilor, juriștilor și avocaților, contabililor și experților contabili, ale birourilor de studii și alte servicii similare, precum și prelucrarea de date și furnizarea de informații”. 

Altfel spus, locul prestării de servicii din punctul de vedere al TVA este considerat tot în afara României și nu se îndeplinește condiția de la art. 268 alin. (1) lit. b) din Codul fiscal – locul prestării de servicii nu este considerat în România.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult