Sari la continut

Încearcă noul modul de căutare din Republica

Folosește noul modul inteligent de căutare din Republica. Primești rezultate în timp ce tastezi și descoperi ceea ce te interesează filtrat pe trei categorii: texte publicate, contributori și subiecte. Încearcă-l și spune-ne cum funcționează, părerea ta ne ajută.

O microîntreprindere din România realizează servicii de programare către o societate din Germania pentru un proiect informatic la o fabrică din Brazilia. Ce procedură urmărim în domeniul TVA

IT-sti

Foto: Getty Images

Am primit următoarea întrebare: „O microîntreprindere din România înregistrată în scopuri de TVA realizează servicii de programare către o societate din Germania pentru un proiect informatic ce se implementează la o fabrică din Brazilia. Ce procedură urmărim în domeniul TVA?”.

În relația dintre microîntreprinderea din România și client are relevanță calitatea beneficiarului ce cumpără serviciile și nu utilizatorul final al serviciilor. Dacă cumpărătorul este o persoană juridică din Uniunea Europeană, facturarea acestor servicii de tehnologie a informației se va face în regim de scutire de TVA doar dacă cumpărătorul comunică un cod valid de TVA emis de autoritățile fiscale din alt stat verificat în sistemul VIES la fiecare emitere de factură.

Această opinie pornește de la ipoteza aplicării regulii generale a locului de prestare a serviciilor din punctul de vedere al TVA (doar pentru TVA), locul unde beneficiarul, persoană impozabilă, își desfășoară activitatea conform art. 278 alin. (2) din Codul fiscal, iar acest fapt (locul prestării de servicii nu este considerat în România) conduce ca prestarea să nu fie supusă TVA în România, întrucât nu este îndeplinită condiția prevăzută de art. 268 alin. (1) lit. b) din Codul fiscal – locul prestării de servicii nu este considerat în România.

În concluzie, dacă titularul către care s-a emis factura comunică un cod valid de TVA emis de o autoritate din alt stat membru, pentru aceste servicii din domeniul tehnologiei informației nu se va colecta TVA, chiar dacă beneficiarul final este o societate din Brazilia.

În cazul în care clientul este chiar din Brazilia, facturarea serviciilor este tot scutită de TVA, indiferent dacă clientul este o companie/societate sau o persoană fizică. În cazul în care clientul este companie, scutirea de TVA este reglementată tot de art. 268 alin. (1) lit. b) coroborat cu art. 278 alin. (2) din Codul fiscal.

În ipoteza în care clientul este o persoană neimpozabilă (persoană fizică obișnuită, unitate de cult, asociație, fundație cu caracter umanitar, instituție guvernamentală), facturarea serviciilor de tehnologie a informației se va efectua tot în regim de scutire de TVA având ca temei normativ excepția de la art. 278 alin. (5) lit. e) pct. 5 din Codul fiscal, astfel: „(5) Prin excepție de la prevederile alin. (3), locul următoarelor servicii este considerat a fi: (...) e) locul unde beneficiarul este stabilit sau își are domiciliul stabil ori reședința obișnuită, dacă respectivul beneficiar este o persoană neimpozabilă care este stabilită sau își are domiciliul stabil sau reședința obișnuită în afara Uniunii Europene, în cazul următoarelor servicii: (…) 5. serviciile consultanților, inginerilor, juriștilor și avocaților, contabililor și experților contabili, ale birourilor de studii și alte servicii similare, precum și prelucrarea de date și furnizarea de informații”. 

Altfel spus, locul prestării de servicii din punctul de vedere al TVA este considerat tot în afara României și nu se îndeplinește condiția de la art. 268 alin. (1) lit. b) din Codul fiscal – locul prestării de servicii nu este considerat în România.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult

Testat e Hot

Vreau să vă arăt azi un program inedit de educație la firul ierbii: el începe chiar pe pajiștea a două festivaluri care atrag în fiecare an zeci de mii de tineri și își propune să fie un fel de curs introductiv într-o materie pe care școala românească se jenează să o predea.

Citește mai mult

BT Go

Într-o eră în care tehnologia avansează rapid, IMM-urile sunt nevoite să adopte rapid inovații digitale pentru a rămâne competitive și a profita de oportunitățile de pe piață. Serviciile care simplifică birocrația permit antreprenorilor să se concentreze pe inovație și dezvoltarea afacerilor lor.

Citește mai mult