Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Ion Ionică Napoleon a lucrat în Franța, apoi timp de 3 luni a primit indemnizație de șomaj din partea statului francez. Autoritățile de acolo i-au solicitat o declarație privind declararea acestor venituri la ANAF. Ce ar trebui să răspundă această persoană fizică

Paris - cafenea

Foto: Nina Kissell / Alamy / Profimedia

Domnul Ion Ionică Napoleon este cetățean român cu domiciliul în România având rezidență fiscală în România. Această persoană a avut calitate de salariat la un angajator din Franța. Contractul de muncă a încetat din motive neimputabile persoanei fizice, iar pentru o perioadă de 3 luni această persoană fizică a beneficiat de indemnizație de șomaj din partea bugetului asigurărilor sociale din Franța. Autoritățile din Franța au notificat persoana fizică, solicitând o declarație pe propria răspundere privind declararea acestor venituri la Autoritățile fiscale din România. Ce ar trebui să răspundă această persoană fizică?

Potrivit art. 130 alin. (3) din Codul fiscal, pentru veniturile obținute din străinătate se aplică același tratament fiscal precum se aplică la veniturile obținute din România. Astfel, indemnizația de șomaj obținută de un cetățean român de la bugetul din Franța urmează aceleași reguli fiscale ca și indemnizația primită de la bugetul din România.

Noi apreciem că această indemnizație este la nivelul persoanei fizice din România un venit neimpozabil conform art. 62 lit. a) din Codul fiscal regăsit la pct. 3 alin. (1) lit. l) din HG nr. 1/2016 astfel: „3. (1) În categoria veniturilor neimpozabile prevăzute la art. 62 lit. a) din Codul fiscal se cuprind veniturile obținute de persoanele fizice, potrivit legii, cum sunt: l) indemnizația de șomaj și alte drepturi neimpozabile acordate conform legislației în materie”. Din analiza textului normativ reținem că aceste venituri sunt neimpozabile și nu se cunoaște obligația declarării acestor venituri la autoritățile fiscale.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Mihai check icon
    Posibil ca acordarea ajutorului de somaj sa fie conditionata de faptul ca persoana respectiva nu are venituri de un anume tip. Un exemplu ar fi sa isi depuna actele pentru ajutorul de somaj in Franta si sa se angajeze in Romania. Aceasta situatie poate fi detectata doar de ANAF deoarece autoritatea franceza nu are datele disponibile pentru a efectua aceasta verificare. In plus exista diferenta intre sistemele de impozitare, la sursa si cel anual, astfel ca este posibil ca in Franta sa primeasca ceva bani inapoi la recalculare pentru ca nu a obtinut venituri pe tot parcursul anului.
    • Like 0


Îți recomandăm

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult

Testat e Hot

Vreau să vă arăt azi un program inedit de educație la firul ierbii: el începe chiar pe pajiștea a două festivaluri care atrag în fiecare an zeci de mii de tineri și își propune să fie un fel de curs introductiv într-o materie pe care școala românească se jenează să o predea.

Citește mai mult

BT Go

Într-o eră în care tehnologia avansează rapid, IMM-urile sunt nevoite să adopte rapid inovații digitale pentru a rămâne competitive și a profita de oportunitățile de pe piață. Serviciile care simplifică birocrația permit antreprenorilor să se concentreze pe inovație și dezvoltarea afacerilor lor.

Citește mai mult