Foto: Nina Kissell / Alamy / Profimedia
Domnul Ion Ionică Napoleon este cetățean român cu domiciliul în România având rezidență fiscală în România. Această persoană a avut calitate de salariat la un angajator din Franța. Contractul de muncă a încetat din motive neimputabile persoanei fizice, iar pentru o perioadă de 3 luni această persoană fizică a beneficiat de indemnizație de șomaj din partea bugetului asigurărilor sociale din Franța. Autoritățile din Franța au notificat persoana fizică, solicitând o declarație pe propria răspundere privind declararea acestor venituri la Autoritățile fiscale din România. Ce ar trebui să răspundă această persoană fizică?
Potrivit art. 130 alin. (3) din Codul fiscal, pentru veniturile obținute din străinătate se aplică același tratament fiscal precum se aplică la veniturile obținute din România. Astfel, indemnizația de șomaj obținută de un cetățean român de la bugetul din Franța urmează aceleași reguli fiscale ca și indemnizația primită de la bugetul din România.
Noi apreciem că această indemnizație este la nivelul persoanei fizice din România un venit neimpozabil conform art. 62 lit. a) din Codul fiscal regăsit la pct. 3 alin. (1) lit. l) din HG nr. 1/2016 astfel: „3. (1) În categoria veniturilor neimpozabile prevăzute la art. 62 lit. a) din Codul fiscal se cuprind veniturile obținute de persoanele fizice, potrivit legii, cum sunt: l) indemnizația de șomaj și alte drepturi neimpozabile acordate conform legislației în materie”. Din analiza textului normativ reținem că aceste venituri sunt neimpozabile și nu se cunoaște obligația declarării acestor venituri la autoritățile fiscale.
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.