Sari la continut

Generația B. Imaginea României care merge înainte

Generația B este generația românilor care și-au luat destinul în propriile mâini. Ei sunt motorul evoluției, sunt cei care depășesc obstacole și fac lucrurile să se întâmple. Trimite povestea afacerii tale și o vom publica în cadrul proiectului susținut de BRD.

O nouă religie își propune să vindece boala corporatistului român: despre șarlatanie și coaching

În aproape 9 ani de când sunt redactor șef al revistei Psychologies România, am cunoscut o mare parte din psihologii din București, am colaborat cu câțiva psihologi și psihoterapeuți competenți de prin orașele mari din provincie. 

Și am avut conversații instructive cu pseudoînțelepți care promit vindecarea cancerului prin tehnici de meditație sau vindecarea aurei.

Psihoterapia este încă un demers scump la noi. De aia vedem oameni care stau în depresii și care nu se duc să vorbească despre ceea ce îi macină. I-ar ajuta, dar costă mult. Fundația Ana Aslan International a făcut publice câteva cifre: 1 din 4 europeni a trecut o dată în viață printr-o depresie, foarte probabil nediagnosticată; 1 din 6 femei din Europa este afectată de depresie; 2020: anul în care se estimează că anxietatea și depresia vor reprezenta a doua cauză de invaliditate și incapacitate în muncă. 

Stresul și pseudoterapiile

Așadar, suntem tot mai stresați. În aceste condiții, nevoia de mesaj pozitiv, de puțină lumină, semnalul că mai contezi și tu, devine necesară ca aerul. Că nu contează doar productivitatea ta, doar munca și stresul aferent, că ai dreptul să te relaxezi, să te iubești așa cum ești. Aici vine și se instalează câte un coach de viață bună, care îți spune că ești o ființă minunată, că meriți tot binele din lume și toată dragostea de sine și gata, te simți mai bine... Sau nu.

Coachingul este o formă de optimizare a potențialului uman, derivată din psihoterapii, și care, la început, se adresa echipelor de lucru. Ar fi trebuit să rămână o astfel de metodă de optimizare a personalului, de motivare și de direcționare, ale cărei rezultate să fie măsurabile. Că așa e cinstit. Dacă un coach ajută compania respectivă să vândă de la ...X mii de euro până la X+ mii de euro, atunci da, respectivul își merită banii. Dacă un coach stimulează creativitatea angajaților, dacă îi face să fie mai motivați și mai proactivi, da, merită plătit. Dacă bate câmpii cu „iubirea de sine“ și „copilul interior“, merită concediat respectuos pe motiv de inadecvare.

Un soi de religie

Coachingul a degenerat și a devenit un soi de religie, cu aderenți care se adună într-o sală mare și repetă niște clișee care nu au nicio valoare. Repet, nicio valoare. Coachingul nu e nici scientologie, nici integrare în absolut, à la guru Bivolaru. A-l transforma în așa ceva înseamnă să nu recunoaștem valoarea sa pragmatică. Au apărut în ultima vreme o puzderie de inși care se recomandă drept coach și care aruncă o lumină negativă asupra acestei metode utile și onorabile de optimizare a potențialului.

Îi invit pe cei care mă citesc să gândească cu mintea lor. Chiar credeți că funcționează astfel de idei? Aveți nevoie să vi se spună, în bloc și fără argumente, că pentru a avea un „job mai bun, un partener mai atent și un copil cuminte e necesară o schimbare și schimbarea începe cu tine“? O fi chiar așa de simplu? 

Am vizionat pe internet o asemenea întâlnire, unde amfitrioana, o doamnă coach, secondată de Mihaela Rădulescu, Teo Trandafir și Adriana Bahmuțeanu, le vorbea câtorva zeci de inși din sală despre „iubire de sine“, „diamantul interior“, și alte bălării. La final i-a pus să se îmbrățișeze, necunoscut cu necunoscut, și să-și spună „te iubesc“. Greu de conceput un show mai indecent de submisiune la comenzi. Și mai ieftin.

Am aflat că doamna coach „și-a vindecat un cancer“, că „avem o inteligență pe care nu o folosim“, că „fiecare om e un geniu“, că „avem toate resursele pentru a reuși“, că „suntem eroi“, că „toți ne-am născut fericiți“, „schimbarea începe cu tine“ etc. Nu stau acum să combat clișeele acestea isterice. 

Foto: Guliver Getty Images

Îi invit pe cei care mă citesc să gândească cu mintea lor. Chiar credeți că funcționează astfel de idei? Aveți nevoie să vi se spună, în bloc și fără argumente, că pentru a avea un „job mai bun, un partener mai atent și un copil cuminte e necesară o schimbare și schimbarea începe cu tine“? O fi chiar așa de simplu? Totul pe fundalul melodiei „I belive I can fly“. Vorba unui personaj moromețian: „Pă ce te bazezi?“

Știu pe cineva care și-a dat demisia, oripilat de ieftinăciunea acestor sesiuni de coaching și team building – că doar trebuie prelungită treaba și în weekend – la care l-a supus în mod repetat și cam obligatoriu banca la care lucra.

Psihologia, dezvoltarea personală, psihoterapiile, nu sunt o apă de ploaie, o colecție de idei și sfaturi la care se pricepe oricine. Schimbarea comportamentelor nu e așa de ușoară, nu ne-am născut toți fericiți și cu șanse egale, nu se vindecă niciun cancer printr-o injecție de emoții pozitive (e posibil să ajute, însă, pentru că stresul redus, bucuria de viață sunt binevenite și ajută la vindecare, dar nu sunt o cauză). Departamentele de resurse umane, cele care cumpără pachete de coaching de la diverși, ar trebui să măsoare ulterior rezultatele echipelor lor. Sunt aceștia mai relaxați, mai creativi sau mai productivi? Mai motivați? Dacă nu, data viitoare mai bine să primească angajații o zi liberă decât o ședință de coaching.

O calitate mai bună a vieții vine, da, și din coaching. De fapt, din orice demers de autocunoaștere, de aliniere a așteptărilor la realitate, de descoperire a unor resurse personale încă neexploatate. De la rețeaua socială la abilități nefolosite. Dar realizat conform unor principii, de către oameni care au experiență în lucrul cu oamenii. 

Am tot respectul pentru ingineri, dar ei, dacă au făcut o formare, nu înseamnă că gata, sunt calificați să lucreze cu oamenii. Trebuie ceva mai mult, mai mulți ani de bibliotecă și de lecturi din psihologie. Și de exersare, în paralel, a muncii cu psihicul uman. Spun asta pentru că văd astfel de inși reșapați rapid, convinși de bruma de informație pe care au obținut-o la nu știu ce curs, pe care o trântesc ca pe un pat al lui Procust asupra celor cu care „lucrează“. Piața dezvoltării personale ia avânt și la noi, e nevoie de ajutor și de mesaje bune, încurajatoare. Dar e nevoie și de buni specialiști în lucrul cu oamenii. Și de măsurare a rezultatelor, de ce nu. 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Care este scopul acestei insiruiri de prejudecati si elemente de gandire rigida? In afara de a ostraciza orice om ce incearca sa ajute alti oameni si nu a stat 6 ani invatand multe elemente teoretice care intre timp s-au dovedit a fi inexacte?
  • Like 0
  • @ Tudor Miron
   Victor66 check icon
   Care elemente s-au dovedit a fi inexacte?
   • Like 0
 • Foarte bun articol. Felicitari!
  • Like 0
 • Aveți grijă ce vă doriți. Să îi invitați să gândească ei cu propriile creierașe înseamnă să rămâneți fără pâine în domeniul în care activați. Eu nu fac coaching, am participat și mi se pare o pierdere de vreme, de calitate sau nu. Dar să vă apucați să spuneți niște statistici care nu pot fi probate despre oameni pe care nu îi cunoașteți, mi se pare o foarte adâncă insecuritate. Mai mult, dacă ăia din tabăra opusă sunt „proști, da' mulți”, vorba scriitorului, trebuie să treceți dvs. prin coaching, că aveți așteptări nerealiste.
  • Like 0
 • Adevarat sau fals, totul tine de validarea noastra.Nu exista adevaruri universale dupa cum nu exista greseli la modul absolut.
  Noi, fiecare, validam un lucru ca fiind placut, util, functional( valid deci) sau neplacut, inutil, artificial, iluzoriu samd.(nevalid).
  Daca vorbim de spirit, constiinta, emotii sau perceptie, numai noi putem da valoare si cumva viata "ceva"-ului ca sa fie real...sau nu.
  Totul este o alegere, mai mult sau mai putin constienta.Alegi sa crezi (in efectul placebo de ex.), si efectul va functiona, vindecandu-te.Alegi sa fii sceptic- nu va functiona si nu te vei vindeca.
  La fel si cu religia: alegi sa crezi-si validezi povestea, religia si rugaciunea iti vor aduce liniste, pace, echilibru.Alegi sa o contesti- nu vei simti nimic decat cel mult ridicolul sau limitarea fata de cei care "cred".
  Couch-ingul este fix la fel: Alegi sa crezi ca functioneaza, atunci va functiona.Alegi sa nu functioneze, va deveni totul o tampenie, o gogorita de spalat creierul.
  Noi oamenii suntem tributari inconstient alegerii de validare/invalidare.De aici si rezultatele ulterioare.
  Nu mai vorbesc de psihologie/psihologi: alegi sa crezi ca te va ajuta, ai sanse reale ca ceva sa se imbunatateasca si chiar sa functioneze terapia.Daca alegi insa sa nu crezi, vor fi doar bani aruncati pe fereastra, nici un psiholog nu te va putea ajuta.
  Pentru clarificare, propun urmatorul experiment de o simplitate aproape puerila si elocventa:
  Acest comentariu; al meu.Poti alege sa il consideri valid, echilibrat in argumente si lipsit de subiectivism.
  Sau poti alege sa il vezi subiectiv si sa ma acuzi ca fiind partinitor vreuneia dintre parti.
  In caz extrem poti alege chiar sa ma ataci personal(in loc sa ataci ideea), asa cum multi ignoranti confunda persoana cu ideea, atacand persoana :)
  Orice alegere ai face, ea va fi adevarata sau "universal valabila" doar pentru tine, care ai ales sa fie cumva si sa-i conferi propria ta valoare de adevar.
  • Like 1
 • Excelent!
  DAAAA e și adevărul meu.
  Mulţumesc!
  • Like 0
 • domna Iuliana Alexa, redactor-sef Psychologies de la aparitia primei editii a revistei si coach (autocar, trasura, vagon, ...), nu stiu prin ce modalitate va permiteti sa jigniti la gramada oameni pe care nu ii cunosteti. noua comentatorilor ne este permis, dar contributorilor NU.
  ce este/inseamna asta : "Am tot respectul pentru ingineri, dar ei, dacă au făcut o formare, nu înseamnă că gata, sunt calificați să lucreze cu oamenii" ?
  poate nu cunosteti, dar :
  - 30% dintre ingineri conduc echipe de lucru, de la simpli mincitori cu 4 clase primare pana la ministere - transporturi, it, industrie -.
  - aprox. 90% din ce va inconjoara in viata este realizat sub supravegherea unui inginer ... tampit dupa opinia dumneavostra !
  domna Iuliana Alexa, propun sa intrati pe lista Nobel, la descoperitori. tocmai ce ati descoperit prostia ... sau ati inventat-o ... sa ati gasit-o ... ramane la alegerea dumneavostra.
  totusi ... ne ajunge opinia dumneavostra despre ingineri, nu dorim alte dezvaluiri ... incercati acuma sa faceti un efort, sa va dezbarati de ea ... de prostie zic ... scolile nu ajuta, incercati sa cooperati si va asigur ca cei din jurul dumneavoastra va vor ajuta. posibil ca in cazul dumneavoastra prostia sa aibe o baza materiala solida si initial sa fi fost numai o sfidare a celor din jur si in timp sa fi crescut sindromul prost.
  acuma, repejor, pe baza frustrarilor si a impulsului feminin de a demonstra ca taria nu are legatura cu sexul, luati-mi textul la o analiza gramatico-literara. dar nu aiurea, ci pe baza diplomei obtinute Facultatea de Litere.
  bravo, acuma bagati o postare de zile mari din care sa va fac eu un portret psihologic ... asa ca sa vedem daca un inginer reuseste sa se ridice la nivelul unui literist ... hai ... ca sunt curios pana unde puteti merge cu jignirile !
  asa la prima privire : sotul/prietenul/prietena, de profesie inginer, tocmai va parasit, din nou ! adevarat, ca acest articol este o izbucnire a frustrarilor de natura sexuala ? ca si cel anterior, unde subiectul era acelasi personaj !
  deci ... aveti motivatia sa intrati in dialog sau ... inapoi in pat :))
  si ca sa zambim : acum la varsta mea sentimentul ca am adus echilibru, egaleaza sentimentul din tinerete dupa un sex bun.
  • Like 0
  • @ Andriescuus Lucian
   Victor66 check icon
   Ați început bine, dar ați continuat și mai ales sfârșit pe o notă care ar putea permite unui specialist să vă facă dumneavoastră un profil psihologic.
   • Like 0
 • Spoiala falselor vedete mai ține, parțial, doar pentru păstrarea sau redobândirea avantajului unui salariu exagerat pentru unele dintre respectivele doamne cu apetit logoreic cultivat.
  • Like 0
 • Incercati sa ii dezbracati pe oameni de auto-iluzionism ... cred ca veti primi niste replici destul de acide .... si tocmai de la cei care nu mai au altceva decat iluziile :)
  • Like 1
  • @ Dana Eugenia Moinescu
   Dana, dupa comentariu inteleg ca esti psiholog, convinsa de ceea ce ti-a dat facultatea, de perceptele clare si fara echivoc...dedicate mintii...logice cu alte cuvinte.
   Nu iau apararea organizatorilor acelui eveniment, nu-i cunosc, nu ma intereseaza, sunt multi care nu-s potriviti, altii care-s indoielnici...samd.
   Iuliana a scris insa un articol, cu toata autoritatea sa "manipulatoare"...tocmai pt ca este o autoritate, credibila atunci cand se exprima public, despre o zona pe care nu o cunoaste. Nu a testat, nu gustat, nu a practicat, trait asemenea percepte, nu poate asadar sa inteleaga sau sa se exprime in cunostinta de cauza. Nu-i ca si cand ai testa o mancare, e mult mai mult de atat :)
   Ce sa zic, intreaba si cauta despre cei mai mult de 10 mii de oameni de pe planeta care nu se hranesc si nu beau apa...unii dintre ei observati de institutii medicale pe care nu le poti pune la indoiala. Vezi Jasmuheen, e la indemana. I-am scris si Iulianei, vezi experienta Anitei Moorjani(Am murit si m-am regasit pe mine insumi), deasemenea fara urma de indoiala...si altele si altele. E mai mult decat mintea noastra logica...cu logica de acum din 2016, cu ceea ce numim logic in acest moment al existentei planetei poate fi inteles. Toate au legatura, inclusiv teoria "copilului interior". Cauta, citeste, stai pe ele un timp si apoi vei putea sa vorbesti in cunostinta de cauza :)

   • Like 0
 • Stimata dna care aveti privilegiul sa va expuneti parerea atat de vizibil...oare in ziua in care veti constata ca este ceva mai mult decat un calcul matematic... stiinta, asa cum o intelegem noi in 2016, sau perceptele unei facultati de psihologie (vai cat se cunoaste ca nu ati trecut dincolo de asta), veti veni si scrie un alt articol cu impact in care veti recunoaste limitele de acum ?
  Aveti dreptate, "sarlatanii" nu sunt de dorit niciunde, ei sunt aceea care fac lucrurile in mod rau intentionat...in mod constient. Asa ceva nu are cum sa mai functioneze. Intentia dvs s-ar putea sa fie buna dar...vy siguranta ca n-ati avut si altfel de experiente, nu ati gustat si din altceva si nu ati parcurs acel drum care sa te faca sa spui apoi, am fost acolo, stiu despre ce vorbesc.
  Eu vreau sa va atrag atentia ca ati scris articolul cu siguranta celui care Stie...si ca ar fi bine sa lasati spatiu pentru ceea ce nu cunoasteti sau nu intelegeti...sau nu a venit timpul sa intelegeti.
  Va recomand sa cititi o carte si,eventual, daca veti dori si simti, sa ma contactati sa vorbim pe marginea subiectului dezbatut de dumneavoastra.
  Cartea se numeste "Am murit si m-am regasit pe mine insumi", este scrisa de Anuta Moorjani si este mai presus de indoiala ca material credibil. Lectura frumoasa si deschidere maxima :)
  • Like 0
 • Am participat la un astfel de eveniment. Acolo m-am simtit efectiv ca intr-o secta ascultand ce spune un Guru - in fine - poate nu am avut eu atitudinea potrivita sa fiu acolo atunci. Insa, un coaching efecient se face in grupuri mici , cel mai bine 1:1. Rolul coachingului nu este doar de a fi narator (ceea ce se intampla in majoritatea asa ziselor sesiuni de coaching) sau pentru 1 - 3 ore intr-o zi. Daca incerci sa adresezi o intrebare - schimba directia. Iar intrebarile nu pot fi foarte la subiect - confidentialitate. Can urmezi un program de coaching, trebuie sa faci un plan, sa iti setezi niste obiective, actiuni, sa urmaresti daca chiar aplici, sa faci o evaluare. Iar astea nu cred ca se pot face in intalnirile acelor aspiranti la titlul de Coach - poate doar sa afli ce carti sa cumperi si la cine sa apelezi - tot la ei normal. Un alt aspect de mentionat - coachingul nu este terapie. Clar! Un coach profesionist ar trebuie sa identifice clar motivul pentru care este abordat. De exemplu, daca considera ca un client ar avea nevoie de ajutor de specialitate (pshioterapie) ar trebui sa il indrume catre un astfel de specialist. E ca si cum, ai fost la medicul ORL dar de fapt te doare inima/o masea etc.
  • Like 0


Îți recomandăm

Simona Halep

„Opriți asta! E inuman!”, nu m-aș fi putut abține să strig dacă eram pe Rod Laver Arena, cu toate că vedeam mai mult decât meciul de tenis Simona Halep -Lauren Davis, vedeam unul dintre marile filme ale tuturor timpurilor.

Citește mai mult

Gabriela Firea - Carmen Dan

Noi, cei mulți și tăcuți, care am tolerat ani după ani impostura, nesimțirea, lipsa responsabilității și a integrității. „Nu putem face nimic!” - m-am uitat în ochii lui mânioși și m-a invadat o rușine teribilă pentru că generația mea nu a reușit să schimbe nimic. (Foto: Inquam Photos / Octav Ganea)

Citește mai mult

Help Autism

Mărul este roșu. Jucăria este roșie. Geaca este roșie. Un copil „tipic” învață culorile spontan, aproape fără ca părintele să își dea seama când s-a petrecut acest lucru. Un copil cu autism are, de obicei, o astfel de achiziție doar după eforturi chinuitoare și după munca neobosită pe care o fac psihologii, terapeuții și părinții, nevoiți să lupte în fiecare zi pentru fiecare mic progres, pentru fiecare nouă punte legată cu lumea.

Citește mai mult