Sari la continut
Republica
Sustenabilitate

O nouă sursă de energie: cum ar putea fi revalorificate minele părăsite

mina parasita

Foto: Petr Bonek / Alamy / Profimedia

O știre care ar trebui să ne dea de gândit: România este al doilea cel mai mare emiţător de metan din Uniunea Europeană, fiind responsabilă pentru 85% din metanul emis de minele de cărbune abandonate din UE. Dacă s-ar capta şi utiliza doar jumătate din aceste emisii de metan, ar exista suficientă căldură reziduală pentru a încălzi aproape 19.000 de paturi de spital pe an, arată o analiză publicată de Ember, un think tank european în domeniul energiei și climei. 

- Analiza Ember atrage atenția că două lacune majore din Regulamentul Uniunii Europene privind metanul ar permite minelor de cărbune să producă 2,2 milioane de tone de emisii de metan suplimentare până în anul 2050, echivalentul emisiilor anuale de CO2 combinate ale Belgiei şi Cehiei.

- Conform cercetărilor, Polonia era în 2020 principalul responsabil la nivel european pentru emisiile de metan din minele de cărbune din UE, fiindu-i atribuite două treimi din totalul acestor emisii. În acest sens, 12 dintre minele subterane de huilă din Polonia sunt responsabile pentru majoritatea acestor emisii de metan (87%), iar şapte dintre aceste mine produc cărbune termic şi ar putea fi închise cu prioritate şi înlocuite cu alte rezerve cu conţinut redus de metan, potrivit analizei realizate de Ember.

 În privința României, cantitatea emisiilor de metan de la minele abandonate depăşeşte cantitatea de dioxid de carbon echivalentă produsă de industria energetică într-un an, dacă se ia în considerare potenţialul de încălzire al metanului pe 20 de ani.

- Experţii apreciază că dacă s-ar capta şi utiliza doar jumătate dintre aceste emisii, s-ar putea genera 75 de milioane de euro de energie electrică, precum şi suficientă căldură reziduală pentru a încălzi aproape 19.000 de paturi de spital pe an.

- Regulamentul UE urmăreşte să limiteze cantitatea de emisii fugitive de metan pe care minele de cărbune au voie să o elibereze, în loc să o capteze și să o distrugă sau să o utilizeze.

- Un amendament recent mărește pragul de ventilație pentru minele de huilă de la 0,5 la 5 tone de metan pe kilotona de cărbune până în 2031, după care pragul va fi redus la 3 tone. În plus, regulamentul privind metanul nu aplică un prag de ventilație pentru cărbunele cocsificabil utilizat în producția de oțel.

 În privința României, cantitatea emisiilor de metan de la minele abandonate depăşeşte cantitatea de dioxid de carbon echivalentă produsă de industria energetică într-un an, dacă se ia în considerare potenţialul de încălzire al metanului pe 20 de ani.

- Cercetarea realizată de Ember arată că ultimele revizuiri ale Regulamentului UE vor reduce emisiile de metan din minele de cărbune cu doar 47%, cu mult sub obiectivul declarat de reducere cu 58% a emisiilor de metan.

- „Regulamentul privind reducerea emisiilor de metan din sectorul energetic este una dintre cele mai eficiente căi atât din punct de vedere al costurilor, cât şi din punct de vedere tehnic pentru reducerea emisiilor unui gaz cu efect de seră atât de puternic ca metanul. Efectiv nu avem nicio scuză. Dacă eşuăm în a reduce emisiile care ne sunt la îndemână, riscăm să deraiem procesul către atingerea neutralităţii climatice în 2050. Asta înseamnă că ne îndreptăm către o lume în care impactul schimbărilor climatice va fi devastator, o lume pe care o putem deja întrezări în seceta istorică care a lovit Europa în 2022”, a declarat Mihai Stoica, directorul executiv al Asociaţiei 2Celsius.

Raportul celor de la Ember relevă faptul că minele de cărbune reprezintă cea mai mare sursă de metan din UE în sectorul energetic. În acest context, minele subterane (de huilă) emit de şase ori mai mult metan decât minele (de lignit) de suprafaţă, iar în 2020 au fost responsabile pentru 59% din emisiile de metan provenite din minele de cărbune din UE.

- „Închiderea corespunzătoare a minelor de cărbune este o acțiune pe care România trebuie să și-o asume în mod responsabil, pentru evitarea accidentelor și prevenirea poluării. De exemplu, minele Lonea și Lupeni din Valea Jiului sunt în proces de închidere încă din 2018 și au beneficiat de ajutoare de stat pentru punerea în siguranță. Acestea nu sunt însă închise nici în ziua de azi, termenul limită fiind prelungit prin mai multe hotărâri de guvern. Ultima dată înaintată este 2026 conform legii decarbonizării. Aceasta împreună cu regulamentul privind metanul oferă o oportunitate României să ecologizeze minele într-un mod profitabil”, a spus Alexandra Doroftei de la Bankwatch România.

- Ember recomandă ca pragurile de aerisire a minelor de huilă să nu depăşească 3 tone de metan pe kilotona de cărbune extrasă începând cu 2027, apoi să fie reduse la o tonă de metan pe kilotonă de cărbune extrasă până în 2030. De asemenea, pentru minele de cărbune cocsificabil, realizatorii raportului recomandă ca Regulamentul UE să aplice un prag de ventilaţie de maximum 5 tone de metan pe kilotonă de cărbune începând cu 2027. „Un astfel de scenariu ar plasa UE pe drumul cel bun pentru a-şi atinge obiectivul de reducere a emisiilor cu 58%”, mai subliniază specialiştii Ember.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Pana la mine si captat si adus de acolo la orase, putem sustine cu taxe zero ca toate firmele /birourile /supermarketurile /blocurile sa se acopere cu panouri solare. Decathlon a demonstrat ca asa dintr-un magazin consumator de curent a devenit magazin producator de curent si la sfarsitul anului au profit.
    • Like 0
  • Interesant..... Cine le asigura fondurile ăstora de la Ember-climate ( sau Sandbag)?
    https://robertbryce.substack.com/p/the-billionaires-behind-the-gas-bans/comments#comment-12480010
    Pe de alta parte, de curiozitate, m-am uitat peste statistici:
    - Germania - https://www.worldometers.info/coal/germany-coal/
    - Polonia - https://www.worldometers.info/coal/poland-coal/
    Iar Germania, în opinia celor de la Amber, este curata și nu maninca usturoi.
    Aftoru' articolului ar trebui sa găsească alta meserie.
    • Like 0
    • @ Iancu Jianu
      Tehonogia noastra este mult depasita de catre marile corporatii ,ptr ca politicienii nostri au investit in fotbalisti ,stadioane biserici ,etc si zero in cercetare, retehnologizare etc, Asa ca , ramanem la mana ,corporatistilor cu toate rezervele noastre ,Pacat.
      • Like 0


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult