Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de șapte ani. Ascultați editorialele audio publicate pe platformă. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

Profesor universitar: „Fondurile alocate cercetării în România sunt de circa trei ori mai mici decât cele alocate pensiilor speciale”

Alfred Vespremeanu-Stroe

Care este statutul cercetătorului în România? „Din păcate, un statut foarte prost. Aproape ai crede că este vorba de o clasă care trebuie exterminată”, a declarat profesorul Alfred Vespremeanu-Stroe în emisiunea „În fața ta” de la Digi24.

Alfred Vespremeanu-Stroe este profesor de geografie fizică în cadrul Facultății de Geografie a UB și director al Grupului de cercetare de Geomorfologie, Geoarheologie și Paleomedii (GEODAR) afiliat ICUB. Totodată, este responsabil cu gestionarea activității Stațiunii de cercetări marine și fluviale Sfântu Gheorghe. Domeniile lui de interes vizează: geomorfologia costieră, geoarheologia (costieră și fluvială), reconstituirile paleomedii și procesele periglaciare. 

În urmă cu câțiva ani, a avut ocazia să vadă, în cadrul unui proiect despre furtunile din Marea Neagră, cum funcționează cercetarea în  Rusia și a constatat că există similitudini cu România, unde bugetul cercetării este infim. 

„Aproape există un dezinteres sau un interes ca în România cercetarea științifică să rămână o clasă- subdezvoltată, ca să nu pună probleme. Pe scurt, fondurile alocate cercetării științifice, punând aici institutele, nu vorbim de competițiile de proiecte, sunt, se pare, de circa trei ori mai mici decât fondurile pentru pensii speciale, cam ăsta e raportul. Noi avem obligația, prin tratatul de aderare la UE să avem un buget care trebuia să ajungă la 1,5% din PIB, dar noi dăm 0,27% pentru cercetare. Deci nu e problema că bugetul este mai mic, ci că este de mizerie. Suntem, de departe, pe ultimul loc la tot ce înseamnă fondurile alocate cercetării, singura sursă rămân proiectele de cercetare competiționale. Adică vii și te înscrii la această competiție, unde ratele de succes sunt exagerat de mici, sunt frecvent între 7% și 12%, adică inhibă. Oricum ca să te califici trebuie să ai tot felul de publicații, adică nu vine chiar oricine. ȘI pe urmă ai o rată în care poți să aplici de 7 ori și să nu câștigi”, a spus profesorul.

Echipa de cercetare pe care o conduce a avut succes în atragerea de finanțări, însă acestea nu acoperă toate zonele de interes.

„Finanțarea am obținut-o din competiții, întâmplarea a făcut să reușim să fim competitivi, să câștigăm mai mult decât am pierdut și să putem să desfășurăm cercetări. Însă ajungi la situația, aparent ilegală, în care ai un proiect pe o problemă punctuală, dar tu ai oameni, ai doctoranzi, ai interese să cercetezi și modelarea hidraulică în Deltă și să vezi ce au mai făcut lagunele A, B, C, D și ce se întâmplă în lunca Dunării. Și atunci normal că trebuie să redistribui banii și către teme care nu sunt acoperite de proiect, dar fără de care tu nu ai fi onest, ai fi o caricatură. Nu se poate să studiezi numai când vrea partidul. Sigur că trebuie să folosești banii, oarecum mascat, că tu nu poți să declari că te duci acolo și faci cercetările astea, că nu le-ai putea deconta”, a afirmat Alfred Vespremeanu-Stroe.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Iar vorbește profesorul politruc. Văd că are acces la datele economice ale guvernării și știe cât se cheltuiește pe pensiile speciale ca să compare cu finanțarea cerecetării. Oare în categoria pensiilor speciale le-a băgat, incorect, și pe cele militare? Poate. Oricum, știe toată lumea că cercetarea e de mult timp cenușăreasa economiei și asta e foarte rău pentru noi ca stat, dar văd că dom profesor o dă iar pe politică. Cred că e frustrat rău, tocmai fiindcă printre tehnicalități, o scoate și el în față pe asta cu pensiile speciale.
    • Like 0
  • ion check icon
    buna comparatie !
    • Like 0


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult