Sari la continut

Descoperă habits by Republica

Vă invităm să intrați în comunitatea habits, un spațiu în care înveți, găsești răspunsuri și resurse pentru a fi mai bun, pentru a avea o viață mai sănătoasă.

O palmă mică, domnule Trump! Iată de ce ați pierdut

În limba română, America e de genul feminin: o Americă, două Americi. Metodele machiste de a cuceri America (în toate sensurile) au funcționat decenii de-a rândul pentru Donald Trump. A clădit un imperiu financiar folosindu-se de carismă, capacitatea de a risca până la limita falimentului, arta cinică a negocierii bazate pe manipulare și lipsă de scrupule, plus milioanele tatălui său, Fred Trump. 

Foarte bine, vor zice unii, bravo lui. A construit hoteluri, a cumpărat terenuri, clădiri și cazinouri, ba chiar și concursul Miss Univers. A vrut mai mult, și mai mult, a ajuns star de televiziune, devenind faimos în întreaga țară datorită unui reality show în care judeca și concedia oameni: The Apprentice

Iar, bravo lui, vor zice aceiași. A obținut celebritatea dorită. Unde mai putea să urce de aici: la președinția Americii. Să-l cunoască o lume întreagă. Pare o poveste tapetată cu hubrisul tragediilor grecești. Urmează episodul cu decăderea și înfrângerea.

În această campanie electorală unică, Trump a coborât standardele discursului public spre limitele de jos ale mârlăniei și agresivității verbale. Mulți oameni au reacționat prompt la jignirile pe care bilionarul le-a adus imigranților, mexicanilor, musulmanilor, femeilor, veteranilor, persoanelor cu dizabilități, dar și colegilor republicani cu care s-a luptat să obțină nominalizarea. 

Alții însă au fost încântați că cineva „spune lucrurilor pe nume” și expune limitele corectitudinii politice. Obosiți de probleme economice și financiare, peticind zilnic visul american al realizării prin muncă, și-au investit frustrările și speranțele în Trump, un actor versat în a proiecta imaginea învingătorului și a bogăției. Acesta le-a dat ceea ce aveau nevoie: iluzii, justificări și dușmani - ținte și țevi de eșapament pentru o durere/furie mocnită ce aștepta să răbufnească. N-aveți locuri de muncă pentru că vi le iau imigranții, refugiații, străinii, discriminații pozitiv, etc. Eu o sa fac America great (mare și tare) din nou. Etc, etc. Demagogie de manual. Divide et impera.

Pe acest fond de susținere absolută pentru idolul lor în tabăra hardcore Trump, apare înregistrarea de la Access Hollywood, în care miliardarul vorbește despre femei ca de niște obiecte de vitrină, menite să fie apreciate, manipulate, atinse, sărutate, sexualizate, valorizate, notate de domnia sa, marele mogul. E uimitoare și periculoasă convingerea pe care o are că toate femeile nu-și doresc decât să-și desfacă picioarele pentru el, pentru că este bogat și celebru.

Și-a cerut scuze, din motive electorale, pentru că era pe punctul că piardă totul - liderii republicani discutau posibilitatea de a-l înlocui cu Mike Pence, candidatul la vicepreședinție sau să găsească alte soluții să-l oprească pe Trump. De data aceasta, vulgaritatea expusă public n-a mai mers. Cuvintele lui au atins coarda cea mai sensibilă a poporului american: familia. Democrații și republicanii s-au gândit la soțiile, fiicele, mamele, surorile lor, și nu l-au putut ierta pe Trump (cu excepția celor care îi iartă orice, chiar și crima, după cum afirma chiar domnia sa). 

Trump e convins că nu e mare lucru ce s-a întâmplat. A explicat că au fost doar „vorbe de vestiar”, de mult expirate, de acum un deceniu (când era un june imperb de 59 de ani). Adică așa vorbesc băieții între ei, să-i înțelegem, toată lumea o face.

Nu, nu toți bărbații se comportă așa. Asta-i surpriza din octombrie pentru dl Trump: există milioane de reprezentanți ai genului masculin care respectă femeile și nu le obiectizează, nu se laudă că pot să apuce orice doamnă de p--ardon de expresie, nu consideră că picioarele, sânii, părțile genitale ale femeilor sunt la cheremul lor pentru că sunt bogați sau pentru că sunt bărbați.

Mitul masculului faimos și puternic care poate avea orice femeie vrea mușchii lui e pe ducă în era internetului și a milenariștilor. Nu mai este un model de invidiat și urmat ca în secolele trecute. Tinerii nu mai gândesc și nu mai acționează așa, relaționările se petrec în termeni mult mai echitabili. Vremea machismului fără frontiere a apus, Mr Trump. Felul în care vorbeați cu Howard Stern la radio (vezi aici) aparține trecutului dumneavoastră „glorios”. Nu, nu mai puteți nota aspectul fizic al femeilor după cum aveți chef și nu mai puteți fi admirat pentru asta. Nu, femeile din alte țări nu "say hello with vagina", după cum zice, parodiind accentul străin, Dl Stern. We say good bye, Mr Trump. Zicem la revedere și știm că măcar aceste alegeri vă vor da o palmă (mică, de femeie, dar mare pentru omenire) peste acel obraz îngroșat de putere și privilegii.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • check icon
    scria undeva ca daca castiga madam clinton, 1/2 dintre americani emigreaza in romania, nasol ar fi sa castige trump, cica emigreaza in romania ceilalti :)
    • Like 2
  • Vad ca LA Times ii dau la egalitate: http://graphics.latimes.com/usc-presidential-poll-dashboard/
    Poate ca-s oamenii lu' Trump. Nu stiu. Dar cred ca e prematur pentru a declara un castigator.
    • Like 1
  • check icon
    Sondaje Rasmussen: Luni Clinton +7. Marti Clinton +5. Miercuri Clinton +4. Joi(azi) Trump +2 . Sa nu va fi grabit doamna Stanescu, Hillary a pierdut 9 puncte in 4 zile :-)
    • Like 0
    • @
      golan check icon
      Rasmussen, bajetii care au gresit la ultimele alegeri cu 4 puncte procentuale? Buna alegere. Hai ca sondajele de opinie le mai putem intelege, nu ai de unde sa stii cum se schimba opinia publica in mod real, pentru ca nu poti verifica independent (desi cand difera semnificativ de media agentiilor care nimeresc in marja de eroare prognozele, stii deja ca pute), dar cand gresesti atunci cand stii ca urmeaza sa iti fie infirmate rezultatele, deja o dam in cu totul alte poveste.
      • Like 0
    • @ golan
      check icon
      Ce sa fac, sa-i citez pe ceilalti care sunt platiti direct de Clinton?
      • Like 0
  • check icon
    adevarul ca lumea are nevoie cateodata de 2 clowni, posibil trupa "trump & putin", ramane chestiunea painii, ca circ cat cuprinde :) sper sa triumfe madam clinton si sa ne distram in WWIV - Vae victis !
    • Like 3
  • check icon
    În limba română, substantivul de gen feminin America înseamnă un continent: țara este numită S(tatele)U(nite)(ale)A(mericii). Tot în limba română, cuvântul BILIONAR nu prea există, ce zic eu nu prea, nu există deloc! Apoi, sunt nedumerit în legătură cu presupusa aroganță a tragediilor grecești! A propos, a obiectiza nu există nici el în limba noastră maternă! Ca să terminăm și noi povestea, doamna SS nu face o corespondență din Statele Unite ale Americii ci o formă de campanie electorală, bazându-se pe prostiile lui Trump pentru a nu se vedea obligată să dezvolte părțile pseudo pozitive ale doamnei Clinton. Așadar, campania doamnei SS este atât de pur românească, încât nici nu știu ce este mai bine să fac, s-o felicit sau s-o plâng că după 15 ani de „Americi”, exceptând câteva neologisme rău înțelese și prost folosite a rămas „o fată de-a noastră, din popor”! P.S. Restul limbajului păsăresc vi-l las la dispoziție spre descoperirea amuzantelor gafe: sau nu ...
    • Like 3
  • Se pare ca societatea romaneasca doreste ca "distinsul domn" Trump sa castige aceste alegeri. Acest lucru nu ma mira, e inca prea devreme pentru populatia acestei tari sa inteleaga ce reprezinta democratia si mai ales Amendamentele Constitutiei SUA. Ne pierdem dorinta de libertate si dam frau tuturor frustarilor sa se rataceasca in lume sub forma de xenofobie, rasism, homofobie, misoginism, etc. Au americanii o vorba: It's just sad...
    • Like 2
    • @ Raluca Diaconescu
      check icon
      Spune tu, Raluca, ce inseamna democratia americana si Amendamentele Constitutiei... lumineaza-ne- ca noi "o parte" nu prea intelegem....
      Zi-ne si despre "dorinta de libertate" ...explica-ne cum e cu aia, si cum e cu Snowden ( poate ai auzit de el) si despre libertatea lui de a sta ascuns unde "vrea muschii lui" din dorinta de a nu se intalni cu dronele madamei ex-State Secretary..
      Sau poate , ca sa discutam despre xenofobie, cum ai primi tu cu bratele deschise ( si i-ai alimenta- macar cu 600 de euro/luna, daca nu poti mai mult) pe fratii tai din Siria sau Egipt sau, de c enu, din Turcia;
      E simpu si usor de vorbit din fata tastaturii, d emulte ori nestiind nici macar "unde vine aia pe harta";
      Dar daca te-ai intalni cu xenofobia pe strada...ai recunoaste-o cu siguranta; Si cu misoginismul, mai ales daca te-ai afla pe langa studiourile televiziunilor, prin cluburile de distractii, pe langa echipele de fotbal sau pe langa cabinetele politicienilor;
      Atat de simplu e;
      Am si eu o vorba ( nu americaneasca) : daca e...e; Daca nu e...nu e; Asta E!
      • Like 2
    • @
      check icon
      am auzit ca si rusia baga "loteria vizelor", cica mai sunt locuri in chutko pe dreapta, ca stanga e ocupata de pe vremea lui stalin :)
      • Like 3
    • @ Raluca Diaconescu
      golan check icon
      Nu este chiar asa, stati linistita. Oamenii cu un minim de educatie si ocupatie serioasa au preferinte serioase. In plus, acest tip de oameni sunt o categorie mai putin vocala pentru ca au mult mai putin timp liber la dispozitie. Sunt vizate si atrasi si alte tipuri de cititori prin o parte de articole, ca sa nu mai vorbim de postaci care fac galagie mai multa decat sunt ei la numar. Nu stiu daca ati observat ca se repeta anumite nume de utilizatori obsesiv la rubrica de comentarii. Asta nu le face opiniile mai relevante, ci sunt doar cei mai galagiosi. Acum nu stiu cat de eficienta este gargara lor in mediul online, dar fenomenul s-ar putea sa fie de amploare. Printre pensionarii din ultimii ani avem pentru prima oara oameni care stiu sa utilizeze destul de bine calculatorul. Si au muuuuult timp liber la dispozitie. Am observat ca functioneaza in special pentru publicul online din SUA. In Romania, categoria ii include in special pe cei fara job, care pierd vremea pe acasa mai tot timpul. "Formatorii de opinie" de tip A3 care pierd audienta la TV catre online incearca si ei sa se reprofileze si capteze atentia prin slogane usor de memorat. Este trist sa vezi oameni obisnuiti repetand ineptiile regurgitate in nestire si pe la alte tipuri de articole, in cel mai abject stil antenist. S-ar putea sa fie si postaci platiti printre ei, nu zic nu, dar fenomenul a prins la o categorie de public care pierde foarte mult timp prin comentariile diverselor publicatii incercand sa forteze un alt stil editorial. Dar nu sunt convins ca poate avea efecte pe termen lung. Tineretul este destul de imun la tipul asta de propaganda pentru ca are preferinte contradictorii, oamenii cu joburi sunt mai cumpatati de fel, informatia ajunge mai greu la ei pentru ca nu au mult timp la dispozitie, ramane categoria de varsta mai inaintata vulnerabila. Dar in timp, audienta va capata "imunitate" fata de stilul asta propagandistic si cretinoid. Se va intampla treptat sau va forta un dialog social si electoral pe astfel de teme daca devine problematic. Din cauza, nici nu deplang acest trend. Este un test bun pentru democratie capacitatea de adaptare la manipulare si influenta nefasta. Comunicarea mai eficienta vine cu capcane si in general, omul de astazi este asaltat de o cantitate mare de informatii - dar nu sesizam riscul pana nu ne lovim de probleme care sa ne atraga atentia. Ca societate, va trebui sa deprindem abilitatea de a filtra informatiile mult mai bine decat parintii nostri si poate ca acest fenomen va forta o adaptare mai rapida. Ramane de vazut si de urmarit.
      • Like 0
    • @ golan
      check icon
      1. pensionarul de romania nu-si permite sa acceseze internetul, nici tehnic, nici financiar. deci postacii sunt pensionarii vorbitori de limba romana din occident. mai cultivati sau nu, important este ca opinia lor exprima experimentele romanului intro lume iesita din tranzitie :), dar tot odata este pozitiva. 2. "Formatorii de opinie" se recunosc dupa "ideile crete" care vin in sustinerea anormalitatii :), in general platiti si unsi cu mir :). observati legatura dintre subiecte si modalitatea de postare, respectiv injurii si negativism. 3. remarca perfecta : "Este un test bun pentru democratie capacitatea de adaptare la manipulare". pt romania este importanta iesirea din amorteala, cultivarea dreptului la exprimare, exercitiul logicii prin confruntare. ps. observ ca in sprijinul teoretic pt tramp se implica "postacii rosii", chiar nu inteleg, spera ei ca tramp sa instituie statele sovietice ale americii ?
      • Like 0
  • Nu e "bilionar" doamna. E miliardar. Ce e aia bilionar? Unul care are bile?
    • Like 2
    • @ Lucian Baciu
      check icon
      bilionar asta e un vaucher, sau o premonitie, ... daca nu o fi ... ceva clitoris, de la clinton ? adica o forma de persuasiune ... sau presiune ... pe limba, pe limba romana adica, nu asa dna lucica ?
      • Like 0
  • Intru totul de acord. Ce-ar fi sa scrieti si un articol la fel de „obiectiv” si bine documentat despre oponenta lui Trump, stiti dvs. cine. Nu-i asa ca acolo gasim toate calitatile „parintilor fondatori” plus Kennedy si Roosevelt si ceva pe deasupra? Adica faptul ca este o femeie care ii respecta, nu-i umileste, pe barbati - vezi cit de glorios s-a purtat cu distinsul sot, nu?
    • Like 4
  • Cu alte cuvinte, cei care isi impun punctul de vedere spun ca o palma e mai grava decat o crima si ridicatul vocii trebuie pedepsit mai mult decat coruptia. Sunt exact criteriile psihopatilor (si pobabil multi dintre cei care le impun chiar sunt)! Problema cu alegerile din SUA e urmatoarea: ambii candidati sunt controlati de romani care, prin informaticienii de la Microsoft si Silicon Valley, le-au umblat fara jena in calculatoare, iar prin agentii romani de etnie evreiasca ii tin legati si pe Clinton, dar si pe Trump (Paulson). Mi-as dori ca SUA sa aiba cel mai bun presedinte, asta inseamna primul dintre cei doi care va scapa complest acestui control (si se poate foarte usor, trebuie numai sa vrea) ori, daca nu, al treilea.
    • Like 1
    • @ Anton Beton
      check icon
      "o palma e mai grava decat o crima" este o deviza corecta. palma este un act de umilire si in general nu este pedepsita, crima este un act la limita gandirii umane, dar daca pedepsim injuria, palma si imbranceala (injuria si atingerea persoanei) cu 10 ani de puscarie, rata criminalitatii va scadea cu 80%. dupa initierea unei altercatii nu stim care va fi victima si care va fi criminalul, ele pot fi 1 sau o multitudine de indivizi :). daca "o palma e mai grava decat o crima" sigur cineva va opri altercatia inainte de a se ajunge la crima ! postarea dumneavoastra-mi aduce aminte de gluma in care un cioban este intrebat de un orasean ratacit la tara : - ... si cum gasiti o oaie in lanul acesta de porumb inalt de 2,5m ? rapunsul ciobanului : acceptabila ! adica pt dumneavoastra o palma reprezinta un gest de incurajare :) ceva acceptabil :) ca un viol in grup :)
      • Like 0
    • @
      check icon
      077035
      • Like 1
    • @
      check icon
      you mean 1. NDA 077035 CITALOPRAM HYDROBROMIDE ? 2. Prelungirea Garii Catelu, București 077035 ? 3. Postal Code 077035 City Cernica ?
      • Like 0
  • Narcis check icon
    Amu...ce sa zic, dar omul are dreptate cel putin 95%, chiar daca imi place sa o recunosc sau nu.E suficient sa vezi care este tipul de starleta care se invart in jurul unor astfel de oameni si concluzia vine singura.De la Marilyn Monroe si pana la Paris Hilton femeile din jurul milionarilor nu au stat sa joace septica cu ei ci si-au oferit trupul pentru o viata mai buna si poate pentru o casatorie asa cum a reusit doamna Trump sau Anne Nichole Smith si exemplele sunt prea numeroase pentru a mai continua.
    La fel se intampla si cu femeile foarte bogate care au in jurul lor barbati dispusi la fel de fel de favoruri pentru bani...
    Partea urata e ca o astfel de declaratie o auzim din partea unui candidat la presedintie care trebuie sa fie un pic mai delicat in astfel de declaratii, dar ceea ce a spus nu il consider un neadevar.
    • Like 4


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult