În limba română, America e de genul feminin: o Americă, două Americi. Metodele machiste de a cuceri America (în toate sensurile) au funcționat decenii de-a rândul pentru Donald Trump. A clădit un imperiu financiar folosindu-se de carismă, capacitatea de a risca până la limita falimentului, arta cinică a negocierii bazate pe manipulare și lipsă de scrupule, plus milioanele tatălui său, Fred Trump.
Foarte bine, vor zice unii, bravo lui. A construit hoteluri, a cumpărat terenuri, clădiri și cazinouri, ba chiar și concursul Miss Univers. A vrut mai mult, și mai mult, a ajuns star de televiziune, devenind faimos în întreaga țară datorită unui reality show în care judeca și concedia oameni: The Apprentice.
Iar, bravo lui, vor zice aceiași. A obținut celebritatea dorită. Unde mai putea să urce de aici: la președinția Americii. Să-l cunoască o lume întreagă. Pare o poveste tapetată cu hubrisul tragediilor grecești. Urmează episodul cu decăderea și înfrângerea.
În această campanie electorală unică, Trump a coborât standardele discursului public spre limitele de jos ale mârlăniei și agresivității verbale. Mulți oameni au reacționat prompt la jignirile pe care bilionarul le-a adus imigranților, mexicanilor, musulmanilor, femeilor, veteranilor, persoanelor cu dizabilități, dar și colegilor republicani cu care s-a luptat să obțină nominalizarea.
Alții însă au fost încântați că cineva „spune lucrurilor pe nume” și expune limitele corectitudinii politice. Obosiți de probleme economice și financiare, peticind zilnic visul american al realizării prin muncă, și-au investit frustrările și speranțele în Trump, un actor versat în a proiecta imaginea învingătorului și a bogăției. Acesta le-a dat ceea ce aveau nevoie: iluzii, justificări și dușmani - ținte și țevi de eșapament pentru o durere/furie mocnită ce aștepta să răbufnească. N-aveți locuri de muncă pentru că vi le iau imigranții, refugiații, străinii, discriminații pozitiv, etc. Eu o sa fac America great (mare și tare) din nou. Etc, etc. Demagogie de manual. Divide et impera.
Pe acest fond de susținere absolută pentru idolul lor în tabăra hardcore Trump, apare înregistrarea de la Access Hollywood, în care miliardarul vorbește despre femei ca de niște obiecte de vitrină, menite să fie apreciate, manipulate, atinse, sărutate, sexualizate, valorizate, notate de domnia sa, marele mogul. E uimitoare și periculoasă convingerea pe care o are că toate femeile nu-și doresc decât să-și desfacă picioarele pentru el, pentru că este bogat și celebru.
Și-a cerut scuze, din motive electorale, pentru că era pe punctul că piardă totul - liderii republicani discutau posibilitatea de a-l înlocui cu Mike Pence, candidatul la vicepreședinție sau să găsească alte soluții să-l oprească pe Trump. De data aceasta, vulgaritatea expusă public n-a mai mers. Cuvintele lui au atins coarda cea mai sensibilă a poporului american: familia. Democrații și republicanii s-au gândit la soțiile, fiicele, mamele, surorile lor, și nu l-au putut ierta pe Trump (cu excepția celor care îi iartă orice, chiar și crima, după cum afirma chiar domnia sa).
Trump e convins că nu e mare lucru ce s-a întâmplat. A explicat că au fost doar „vorbe de vestiar”, de mult expirate, de acum un deceniu (când era un june imperb de 59 de ani). Adică așa vorbesc băieții între ei, să-i înțelegem, toată lumea o face.
Nu, nu toți bărbații se comportă așa. Asta-i surpriza din octombrie pentru dl Trump: există milioane de reprezentanți ai genului masculin care respectă femeile și nu le obiectizează, nu se laudă că pot să apuce orice doamnă de p--ardon de expresie, nu consideră că picioarele, sânii, părțile genitale ale femeilor sunt la cheremul lor pentru că sunt bogați sau pentru că sunt bărbați.
Mitul masculului faimos și puternic care poate avea orice femeie vrea mușchii lui e pe ducă în era internetului și a milenariștilor. Nu mai este un model de invidiat și urmat ca în secolele trecute. Tinerii nu mai gândesc și nu mai acționează așa, relaționările se petrec în termeni mult mai echitabili. Vremea machismului fără frontiere a apus, Mr Trump. Felul în care vorbeați cu Howard Stern la radio (vezi aici) aparține trecutului dumneavoastră „glorios”. Nu, nu mai puteți nota aspectul fizic al femeilor după cum aveți chef și nu mai puteți fi admirat pentru asta. Nu, femeile din alte țări nu "say hello with vagina", după cum zice, parodiind accentul străin, Dl Stern. We say good bye, Mr Trump. Zicem la revedere și știm că măcar aceste alegeri vă vor da o palmă (mică, de femeie, dar mare pentru omenire) peste acel obraz îngroșat de putere și privilegii.
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.
Poate ca-s oamenii lu' Trump. Nu stiu. Dar cred ca e prematur pentru a declara un castigator.
Zi-ne si despre "dorinta de libertate" ...explica-ne cum e cu aia, si cum e cu Snowden ( poate ai auzit de el) si despre libertatea lui de a sta ascuns unde "vrea muschii lui" din dorinta de a nu se intalni cu dronele madamei ex-State Secretary..
Sau poate , ca sa discutam despre xenofobie, cum ai primi tu cu bratele deschise ( si i-ai alimenta- macar cu 600 de euro/luna, daca nu poti mai mult) pe fratii tai din Siria sau Egipt sau, de c enu, din Turcia;
E simpu si usor de vorbit din fata tastaturii, d emulte ori nestiind nici macar "unde vine aia pe harta";
Dar daca te-ai intalni cu xenofobia pe strada...ai recunoaste-o cu siguranta; Si cu misoginismul, mai ales daca te-ai afla pe langa studiourile televiziunilor, prin cluburile de distractii, pe langa echipele de fotbal sau pe langa cabinetele politicienilor;
Atat de simplu e;
Am si eu o vorba ( nu americaneasca) : daca e...e; Daca nu e...nu e; Asta E!
La fel se intampla si cu femeile foarte bogate care au in jurul lor barbati dispusi la fel de fel de favoruri pentru bani...
Partea urata e ca o astfel de declaratie o auzim din partea unui candidat la presedintie care trebuie sa fie un pic mai delicat in astfel de declaratii, dar ceea ce a spus nu il consider un neadevar.