Sari la continut

Află ce se publică nou în Republica!

În fiecare dimineață, îți scrie unul dintre autorii fondatori ai platformei. Cristian Tudor Popescu, Claudiu Pândaru, Florin Negruțiu și Alex Livadaru sunt cei de la care primești emailul zilnic și cei cărora le poți trimite observațiile, propunerile, ideile tale.

O poveste adevărată cu oameni și roboți în sala de operație. Sau despre cum inteligența umană și inteligența artificială ajută pacienții să se nască a doua oară

„Când mă gândesc la lucrurile peste care am trecut, mă simt mult mai puternică acum (...) Am rămas însărcinată anul trecut și datorită analizelor care se fac la sarcină am aflat că am HPV. Am aflat de domnul profesor Brătilă, iar din momentul acela, lucrurile s-au stabilit din punctul meu de vedere. Știam că sunt pe mâini bune, știam că mai bine decât atât nu am unde să găsesc- să fiu operată cu ajutorul unui robot, adică la milimetru- știam că o să fiu bine, că o să rămân cu uterul, cu ovarele. Am aflat că recuperarea este mult mai ușoară, că voi avea cinci cicatrici mici în loc de una mare de sus până jos. Eram conștientă de faptul că domnul profesor îmi poate salva ce e înăuntru și că mai pot face copii. Asta a fost prima mea bucurie”, își amintește cu vocea tremurândă Ana Maria.

Ana Maria admite că întreaga experiență a fost una care a marcat-o din toate punctele de vedere. Dar înțelege că a avut șansa să fie operată cu ajutorul chirurgiei robotice, considerat cel mai modern tratament oferit în prezent în întreaga lume pentru numeroase afecțiuni medicale. Pe Ana Maria au operat-o prof. univ. dr. Petre Brătilă, cu ajutorul unui robot ce poartă numele unui geniu al Renașterii: DA VINCI.

Acest articol a fost realizat cu sprijinul spitalului Euroclinic și face parte dintr-un proiect special derulat în parteneriat cu Rețeaua Privată de Sănătate REGINA MARIA. La începutul acestui material, puteți urmări povestea Anei Maria și interviuri cu membrii echipei spitalului Euroclinic, în format video, apăsând butonul play pe laptop sau smartphone.

„Operația pe care i-am efectuat-o doamnei Dănilă a fost o operație pentru un cancer de col uterin, o operație conservatoare. Este singurul loc din România în care se face acest tip de intervenție; se numește trachelectomie radicală vaginală asistată robotic, în care partea laparoscopică, de identificare a ganglionilor santinelă, de pregătire a intervenției care se face în timpul doi pe cale vaginală a decurs asistată robotic în condiții foarte bune. Doamna ar putea să înceapă să conceapă o sarcină, spune prof. univ. dr. Petre Brătilă, șeful secției de Ginecologie, Chirurg de Excelență și Directorul Medical al Spitalului Euroclinic.

„Este o achiziție a tehnologiei moderne, este o îmbinare de inteligență artificială și de cooperare umană, care aduce beneficii atât pacientelor, cât și medicilor. Un robot chirurgical într-un spital cu profil chirurgical și oncologic este absolut necesar. Satisfacția a fost cu atât mai mare cu cât, chiar de la debutul activității chirurgicale pe robot, am înregistrat o serie de succese și un număr record de intervenții”, completează prof. univ. dr. Petre Brătilă. 

„Chirurgia modernă presupune chirurgie minim invazivă, laparoscopică și astăzi și chirurgie robotică, chirurgie ce aduce niște beneficii majore atât pentru pacient cât și pentru chirurgul operator. Utilizarea platformei robotice în practica noastră de zi cu zi presupune în primul rând o cunoaștere foarte bună a propriei profesii, indiferent că e vorba de chirurgie generală, ginecologie, urologie sau chirurgie toracică. O experiență bogată în intervențiile chirurgicale pe care urmează să le faci cu această platformă robotică este absolut necesară pentru a putea utiliza acest gen de tehnologie. Tehnologia trebuie să vină ca o continuare firească a tehnicilor chirurgicale deja însușite. Nu poți să faci chirurgie robotică fără să cunoști foarte bine chirurgia deschisă, chirurgia laparoscopică în prealabil”, spune Dr Bogdan Șerban, medic primar Chirurgie Generală.

Peste 200 de intervenții robotice au realizat echipele chirurgicale din Spitalul Euroclinic, tehnologia DA VINCI Xi permițând efectuarea operațiilor complexe, cu riscuri reduse, recuperare mai rapidă și mai ușoară pentru pacient.

„Noi abordăm foarte mult chirurgia oncologică, iar cancerele de colon și de rect sunt foarte frecvente în practica noastră. Trebuie să vă imaginați că în chirurgia robotică chirurgul care stă la consola aflată lângă masa de operație efectuează anumite gesturi care sunt translatate și efectuate identic de către robotul care stă deasupra pacientului, prin intermediul unor instrumente extrem de speciale care imită perfect articulația umană. Aceste mișcări sunt efectuate identic intra-abdominal. Trebuie să ne imaginăm că există o cameră care mărește imaginea de 10, chiar de 20 de ori și atunci toată gestica noastră chirurgicală este una deosebită, robotul ne facilitează accesul în zone foarte înguste ale abdomenului”, explică Dr. Bogdan Barta, medic primar Chirurgie Generală, șeful secției Chirurgie Generală a Spitalului Euroclinic. 

„Această identificare facilă a anatomiei, identificarea unor detalii de mare finețe anatomice, ne permite să evităm lezarea unor structuri nervoase, vasculare, să evităm complicații vasculare, complicații urinare, sexuale. Altfel spus, ne permite să facem o operație oncologică cu viză deosebită și pentru pacient. Desigur, vorbim despre o operație care îi oferă șanse de vindecare și un risc de recidivă foarte redus (...) Să ne imaginăm că totul se întâmplă prin incizii foarte mici, de opt-zece milimetri, deci dincolo de integritatea aceasta corporală care se păstrează, vorbim de o reușită a intervenției, dar și de o recuperare post operatorie foarte rapidă”, completează Dr. Bogdan Barta, care punctează că „mulți dintre pacienții oncologici, după intervenția chirurgicală, urmează și un tratament de întărire a acestui tratament chirurgical: tratamentul oncologic, fie că vorbim de chimio sau de radioterapie. Este extrem de important ca ei să inițieze acest tratament cât mai repede. Chirurgia robotică le permite o recuperare foarte rapidă- pacienții să câștige un timp important în lupta contra cronometru cu această boală extrem de agresivă”.

„În cele mai multe cazuri, pacienții pleacă într-un interval de 48 de ore și 72 de ore de la intervenție. Practic, se înjumătățește perioada de internare a pacientului, dar în același timp îi oferă un confort mult mai mare post operator. Este mult mai autonom, nu are dureri abdominale, nu are o incizie mare, care de obicei creează un disconfort pe o perioadă mai prelungită postoperator (...) Am avut pacienți, în special pacienții tineri- activi în câmpul muncii- care din a treia zi și-au reluat munca, la biroul virtual de acasă. Ba unii dintre ei au avut curajul să meargă și până la birou”, dezvăluie dr. Gheorghe Plugaru, medic primar urolog la Spitalul Euroclinic.

„Din punctul de vedere al oncologului, marele avantaj al operației cu robotul este faptul că pacientul se recuperează mult mai repede. De ce este un avantaj asta? Pentru că pacientul poate să-și înceapă tratamentul post operator, tratamentul oncologic adjuvant mult mai curând”, spune dr. Cristian Gal, medic primar Oncologie Medicală, în cadrul Spitalului Euroclinic. 

„Practic, recuperarea pacientului după operația robotică este mult mai rapidă, astfel încât noi reușim să începem un tratament oncologic în urma intervenției chirurgicale în medie cu o săptămână mai devreme față de un pacient operat clasic. Asta poate fi un lucru foarte important din punctul de vedere al eficienței tratamentului”, detaliază dr. Cristian Gal.

Chirurgia robotică este cel mai modern tratament oferit în prezent în întreaga lume pentru numeroase afecțiuni medicale. Regina Maria este rețeaua de sănătate din România care dispune de 4 roboți chirurgicali, din care 2 roboți DA VINCI Xi - cel mai performant sistem chirurgical existent la ora actuală.

14 din cei 40 de chirurgi activi acreditați în chirurgie robotică în România operează în 3 spitale Regina Maria: Spitalul Euroclinic, Ponderas Academic Hospital și Spitalul Regina Maria Cluj.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Apreciez ca, foarte bun,acest articol cu o tema de mare actualitate .
    --Cunosc personal un exemplu de mare reusita ,de viata redata unui om din familia noastra !
    -- Interventia chirurgicala a fast facuta ptr ,adenocarcinom de prostata cu robotul Da Vinci , la o renumita Clinica din Cluj Napoca , de catre renumitul si eminentul Conf Dr Crisan Nicolaie , Mentionez ca ,acest mare Om ,a salvat din ghiarele satanei cancer,, multe vieti omenesti ,
    ---Cred ca ,aici in acest domeniu ar trebui facute investitii si extinse in toate domeniile medicinii , In acest sens ma ,intriga o intrebare utila ?
    --- Oare de ce se investesc ,milioane si milioane de euro in fotbalistii si activitatile conexe ?
    --- Daca un procent mic din acele sume fabuloase ,se vor directiona catre acest domeniu al sanatatii Oamenilor ,poate ca omenirea ar trai mult mai bine ,
    Dar cui -i pasa ?
    --Apoi despre viata pensionarilor ,care nu au bani ,sa-si plateasca lucrarile de stomatologie si traiesc asa fara dinti ! Vad zilnic ,multi varstnici ,fara dantura completa ,dar printre ei sunt si mai tineri !
    • Like 0


Îți recomandăm

Testat e Hot

Vreau să vă arăt azi un program inedit de educație la firul ierbii: el începe chiar pe pajiștea a două festivaluri care atrag în fiecare an zeci de mii de tineri și își propune să fie un fel de curs introductiv într-o materie pe care școala românească se jenează să o predea.

Citește mai mult

BT Go

Într-o eră în care tehnologia avansează rapid, IMM-urile sunt nevoite să adopte rapid inovații digitale pentru a rămâne competitive și a profita de oportunitățile de pe piață. Serviciile care simplifică birocrația permit antreprenorilor să se concentreze pe inovație și dezvoltarea afacerilor lor.

Citește mai mult

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult