Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

O predicție-surpriză despre piața imobiliară: o analiză a cererii și ofertei de azi arată ce se va întâmpla cu prețurile apartamentelor la anul

imobiliare - getty

Locuințele s-ar putea ieftini. Fenomenul de emigrare, plafonarea gradului de îndatorare și dobânzile ridicate contribuie la diminuarea cererii pe piața rezidențială, iar pentru că oferta este în creștere, prețul pe metrul pătrat s-ar putea reduce cu 20-25% până la sfârșitul anului viitor, consideră analistul economic Iancu Guda.

Invitat la emisiunea „În fața ta” de la Digi24, Iancu Guda a explicat că, în opinia lui, nu este un moment bun pentru cumpărarea unui apartament, pentru că prețurile sunt în prezent supraevaluate.

„De exemplu în București prețul mediu este de 1.450 de euro/mp, la chiria care e de 6-7 euro/mp te duci cu recuperarea banilor în vreo 25 de ani, pentru că ai și cheltuieli de întreținere a imobilului, nu ai grad de ocupare 100%. Cererea scade.  ANCPI, Agenția Națională de Cadastru și Publicitate Imobiliară, arată că din iulie 2018 până în iunie 2019, 12 luni consecutive, numărul de tranzacții, vânzare-cumpărare, a scăzut cu 23%. Oferta crește cu 12%. Orice carte de economie pe care am citit-o spune că dacă cererea scade cu 23% și oferta crește cu 12%, prețul o să scadă. Cu cât? Având în vedere că este supraevaluat cam 25%, ar trebui să îți recuperezi banii în 15, maximum 20 de ani. Pui și o componentă emoțională - nu toți investesc în imobiliare ca să scoată bani, unii cumpără pentru că au nevoie să stea - cam cu 20-25% (va scădea) până la sfârșitul anului următor”, a spus Iancu Guda

Analistul a arătat că între motivele pentru care cererea de locuințe este în scădere se numără fenomenul de emigrare, plafonarea gradului de îndatorare și dobânzile ridicate.

În Cluj, prețurile locuințelor au cescut accelerat în ultimii 4 ani. 

„Media în România este o scumpire de 42% în ultimii 4 ani, cea mai mare din Europa”, a precizat analistul economic.

Guda consideră că justificările dezvoltatorilor pentru scumpirile locuințelor în ultimii ani, pe motiv că au crescut salariile în domeniu și s-a scumpit materia primă, nu stau în picioare. Doar jumătate din scumpirea de 42% poate fi explicată prin aceste motive, crede Guda. 

„Diferenta vine din profit”, a punctat analistul economic.

Calculele făcute de acesta arată că marja de profit a dezvoltatorilor este de 50%.

„Eu am calculat tot profitul tuturor dezvoltatorilor imobiliari si companiilor de lucrări de construcții rezidențiale și am demonstrat că marja brută este 50%. Ca să înțeleagă lumea ce înseamnă asta: se construiește cu un leu se vinde cu 2 lei și dacă ai luat pe credit plătești 4 lei, timp de 30 de ani. E corect?”, spune Iancu Guda.

Emisiunea „În fața ta” de la Digi24, moderată de Claudiu Pândaru și Florin Negruțiu, poate fi urmărită sămbăta și duminica, de la ora 14:05.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Motive pentru scaderea preturilor:
    1. Au de unde sa scada, sunt foarte mari raportat la veniturile romanilor, raportati valoarea ceruta/mp la salariul mediu brut in euro si va iese 1,35 mp in Bucuresti. In Madrid sau Barcelona e mai putin.
    2. Volumul creditelor neperformante la banci creste constant, oamenii isi platesc din ce in ce mai greu ratele.
    3. Cererea e in franare, datorita:
    a. regulilor BNR pentru acordarea de credite (pragul de indatorare)
    b. emigratia, tot mai multi pleaca de pe meleaguri
    c. demografia, buncii proprietari lasa mosteniri nepotilor care nu mai cumpara,
    d. incertitudini cu privire la nivelul veniturilor, bugetarii de rand nu vor mai prea avea de unde sa cumpere, in curand, stie EOT.

    Dar si oferta e in franare, proiectele noi au fost amanate, acum se finalizeaza cele incepute.
    Cred si eu ca vor scadea, nu atat de drastic, dar undeva la 10 - 15% tot se va simti. Poate mai mult in orasele mai mici.
    Adaosul dezvoltatorilor e gretos de mare. Poate ca sunt intelegeri intre marii jucatori de pe piata imobiliara, sau poate e doar lipsa de educatie economica a romanilor. Fapt e ca nimeni nu baga mana in buzunarul cumparatorului cu forta.
    Ceea ce e mai neplacut insa e ca la preturile astea te-ai astepta sa ai calitate sub toate aspectele. Nimeni nu protejeaza interesele consumatorilor, in raport cu banca (contractele) si nici cu dezvoltatorii (respectarea proiectelor, calitatea lucrarilor, garantii, etc.). Nimeni nu se mai uita la PUG si PUZ. Se contruieste in draci fara autorizatii iar apoi asteapta toti sa intre in legalitate. Stiu strazi intregi construite asa. Bransate la utilitati pe organizare de santier, case vandute naivilor, pe bani grei, iar apoi... La fel, apartamente in subsol, acolo unde in proiect erau garaje, sau chiar etaje ale blocurilor care nu apar in proiect sau autorizatie. Fara drumuri de acces, fara respectarea limitelor intre proprietati, samd. In felul orasele vor deveni ghetouri.
    Subiectul este foarte interesant si ar merita o analiza in profunzime si eventual o petitie pentru a cere reglementarea mai buna a activitatii de constructii.
    • Like 0
  • Ionel check icon
    Ramane sa treaca anul si sa vedem dacapredictia este ok sau nu. Parerea mea este ca nu se va verifica in piata, doar daca nu se va intra intr-o noua criza economica. La o crestere a salariului mediu brut pe economie la 5 mii si...de lei, o scadere de 25 % este putin probabila. Asi fi curios sa vad parerea unui constructor legat de marja de profit de 50 % precizata de analist.
    • Like 0
  • Analiza e buna dar eu nu inteleg ce-i cu darile alea de parere pe partea de profit? Cum adica nu se justifica cresterile de preturi? La orice produs sau serviciu, cand ai o cerere mai mare decat oferta preturile cresc si, cel mai probabil, creste si profitul. E adevarat, preturile sunt crescute artificial dar asta se intampla datorita interventiei statului in economie. In primul rand e programul Prima Casa care a umflat preturile (pe banii prostimii care contribuie la bugetul statului). Insa radacina problemei e monetara: dobanzile reduse artificial si masa monetara in exces aruncata in piata face inflatie!
    • Like 3


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult