
Locuințele s-ar putea ieftini. Fenomenul de emigrare, plafonarea gradului de îndatorare și dobânzile ridicate contribuie la diminuarea cererii pe piața rezidențială, iar pentru că oferta este în creștere, prețul pe metrul pătrat s-ar putea reduce cu 20-25% până la sfârșitul anului viitor, consideră analistul economic Iancu Guda.
Invitat la emisiunea „În fața ta” de la Digi24, Iancu Guda a explicat că, în opinia lui, nu este un moment bun pentru cumpărarea unui apartament, pentru că prețurile sunt în prezent supraevaluate.
„De exemplu în București prețul mediu este de 1.450 de euro/mp, la chiria care e de 6-7 euro/mp te duci cu recuperarea banilor în vreo 25 de ani, pentru că ai și cheltuieli de întreținere a imobilului, nu ai grad de ocupare 100%. Cererea scade. ANCPI, Agenția Națională de Cadastru și Publicitate Imobiliară, arată că din iulie 2018 până în iunie 2019, 12 luni consecutive, numărul de tranzacții, vânzare-cumpărare, a scăzut cu 23%. Oferta crește cu 12%. Orice carte de economie pe care am citit-o spune că dacă cererea scade cu 23% și oferta crește cu 12%, prețul o să scadă. Cu cât? Având în vedere că este supraevaluat cam 25%, ar trebui să îți recuperezi banii în 15, maximum 20 de ani. Pui și o componentă emoțională - nu toți investesc în imobiliare ca să scoată bani, unii cumpără pentru că au nevoie să stea - cam cu 20-25% (va scădea) până la sfârșitul anului următor”, a spus Iancu Guda
Analistul a arătat că între motivele pentru care cererea de locuințe este în scădere se numără fenomenul de emigrare, plafonarea gradului de îndatorare și dobânzile ridicate.
În Cluj, prețurile locuințelor au cescut accelerat în ultimii 4 ani.
„Media în România este o scumpire de 42% în ultimii 4 ani, cea mai mare din Europa”, a precizat analistul economic.
Guda consideră că justificările dezvoltatorilor pentru scumpirile locuințelor în ultimii ani, pe motiv că au crescut salariile în domeniu și s-a scumpit materia primă, nu stau în picioare. Doar jumătate din scumpirea de 42% poate fi explicată prin aceste motive, crede Guda.
„Diferenta vine din profit”, a punctat analistul economic.
Calculele făcute de acesta arată că marja de profit a dezvoltatorilor este de 50%.
„Eu am calculat tot profitul tuturor dezvoltatorilor imobiliari si companiilor de lucrări de construcții rezidențiale și am demonstrat că marja brută este 50%. Ca să înțeleagă lumea ce înseamnă asta: se construiește cu un leu se vinde cu 2 lei și dacă ai luat pe credit plătești 4 lei, timp de 30 de ani. E corect?”, spune Iancu Guda.
Emisiunea „În fața ta” de la Digi24, moderată de Claudiu Pândaru și Florin Negruțiu, poate fi urmărită sămbăta și duminica, de la ora 14:05.
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.
1. Au de unde sa scada, sunt foarte mari raportat la veniturile romanilor, raportati valoarea ceruta/mp la salariul mediu brut in euro si va iese 1,35 mp in Bucuresti. In Madrid sau Barcelona e mai putin.
2. Volumul creditelor neperformante la banci creste constant, oamenii isi platesc din ce in ce mai greu ratele.
3. Cererea e in franare, datorita:
a. regulilor BNR pentru acordarea de credite (pragul de indatorare)
b. emigratia, tot mai multi pleaca de pe meleaguri
c. demografia, buncii proprietari lasa mosteniri nepotilor care nu mai cumpara,
d. incertitudini cu privire la nivelul veniturilor, bugetarii de rand nu vor mai prea avea de unde sa cumpere, in curand, stie EOT.
Dar si oferta e in franare, proiectele noi au fost amanate, acum se finalizeaza cele incepute.
Cred si eu ca vor scadea, nu atat de drastic, dar undeva la 10 - 15% tot se va simti. Poate mai mult in orasele mai mici.
Adaosul dezvoltatorilor e gretos de mare. Poate ca sunt intelegeri intre marii jucatori de pe piata imobiliara, sau poate e doar lipsa de educatie economica a romanilor. Fapt e ca nimeni nu baga mana in buzunarul cumparatorului cu forta.
Ceea ce e mai neplacut insa e ca la preturile astea te-ai astepta sa ai calitate sub toate aspectele. Nimeni nu protejeaza interesele consumatorilor, in raport cu banca (contractele) si nici cu dezvoltatorii (respectarea proiectelor, calitatea lucrarilor, garantii, etc.). Nimeni nu se mai uita la PUG si PUZ. Se contruieste in draci fara autorizatii iar apoi asteapta toti sa intre in legalitate. Stiu strazi intregi construite asa. Bransate la utilitati pe organizare de santier, case vandute naivilor, pe bani grei, iar apoi... La fel, apartamente in subsol, acolo unde in proiect erau garaje, sau chiar etaje ale blocurilor care nu apar in proiect sau autorizatie. Fara drumuri de acces, fara respectarea limitelor intre proprietati, samd. In felul orasele vor deveni ghetouri.
Subiectul este foarte interesant si ar merita o analiza in profunzime si eventual o petitie pentru a cere reglementarea mai buna a activitatii de constructii.