Sari la continut

De șapte ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

O prevedere exotică din „ordonanța lăcomiei” a lui Vâlcov și Teodorovici: Crescătorii de cămile din România pot angaja zilieri

camila - getty (Foto Guliver/Getty Images)

(Foto Guliver/Getty Images)

Societatea Vinul Ghiurghiuliu SRL este persoană juridică română, înființată conform Legii nr. 31/1990 privind societățile, ce desfășoară activități de producție de vinuri liniștite și vinuri spumante. Societatea are autorizație de antrepozit fiscal de producție. Societatea cultivă strugurii pe mai multe suprafețe agricole. Cu ocazia recoltei strugurilor, dar și periodic, angajează zilieri pentru acele activități ocazionale. Din punct de vedere procedural, ce elemente noi au intervenit în activitatea de angajare a zilierilor, începând cu 01 ianuarie 2019?

Din punct de vedere fiscal, prin excepție de la Codul muncii, în anumite sectoare de activitate, puteau să fie angajați zilieri, iar singura taxă reținută este de 10% impozitul pe venit. Nu se datorează plata contribuției la asigurările sociale pensii sau contribuției la sănătate, existând însă și dezavantajul că munca efectuată ca zilier nu este luată în considerare la vechimea în câmpul muncii pentru sistemul public de pensii, iar persoana fizică nu poate să fie asigurată în sistemul public de sănătate, pe baza indemnizației de zilier.

În ultimii ani, activitățile unde se puteau angaja zilieri au fost destul de multe și am putea spune că legea devenise chiar foarte permisivă, zilierul fiind o alternativă la statutul de salariat.

Acest lucru s-a modificat total, prin adoptarea OUG nr. 114/2018, ce modifică Legea nr. 52/2011 privind zilierii. 

Pentru ce activități mai pot fi angajați zilierii?

Zilierii mai pot fi angajați în următoarele activități:

a) agricultură, vânătoare şi servicii anexe - diviziunea 01;

b) silvicultură, cu excepţia exploatări forestiere - diviziunea 02;

c) pescuit şi acvacultură - diviziunea 03.

Notă: activitățile detaliate și codurile CAEN unde se pot angaja zilieri se pot descărca aici.

Între domeniile de activitate din România unde este permisă în continuare angajarea de zilieri se numără și „creșterea cămilelor și camilidelor”.

Între activitățile unde se pot angaja în continuare zilieri au rămas așadar unele activități considerate amuzante, din perspectiva aclimatizării în România a unor astfel de animale, precum creșterea cămilelor (CAEN 0144 Creșterea cămilelor și a camelidelor) sau a reptilelor (CAEN 0149 Creșterea altor animale). Aceste coduri CAEN figurează în legislație din 2007.

Nu se mai pot efectua angajări de zilieri în următoarele domenii:

d) colectarea, tratarea şi eliminarea deşeurilor nepericuloase - clasa 3821 şi clasa 3811;

e) recuperarea materialelor - grupa 383;

f) comerţ cu ridicata al produselor agricole brute şi al animalelor vii - grupa 462;

g) activităţi de organizare a expoziţiilor, târgurilor şi congreselor - grupa 823;

h) publicitate - grupa 731;

i) activităţi de interpretare artistică - spectacole - clasa 9001, activităţi-suport pentru interpretarea artistică - spectacole - clasa 9002 şi activităţi de gestionare a sălilor de spectacole - clasa 9004;

j) activităţi de cercetare-dezvoltare în biotehnologie - clasa 7211, activităţi de cercetare-dezvoltare în alte ştiinţe naturale şi inginerie - clasa 7219;

k) activităţi de cercetare-dezvoltare în ştiinţe sociale şi umaniste - clasa 7220 (săpături arheologice);

l) activităţi de întreţinere peisagistică - plantarea, îngrijirea şi întreţinerea de parcuri şi grădini, cu excepţia facilităţii de locuit particulare - clasa 8130;

m) creşterea materialului săditor - creşterea plantelor ornamentale, inclusiv gazon pentru transplantare, operaţiuni de îngrijire/curăţare a pomilor, activităţi ale pepinierelor, cu excepţia celor pentru arbori de pădure - clasa 0130;

n) activităţi ale grădinilor zoologice, botanice şi ale rezervaţiilor naturale - clasa 9140;

o) creşterea şi reproducţia animalelor semidomesticite şi a altor animale - clasa 0149;

p) hoteluri şi alte facilităţi de cazare - diviziunea 55; hoteluri şi alte facilităţi de cazare similare - clasa 5510; facilităţi de cazare pentru vacanţe şi perioade de scurtă durată - clasa 5520 - tabere de copii, organizate de Ministerul Tineretului şi Sportului, direct sau prin unităţile din subordinea acestuia;

___________

Litera p) a fost modificată prin punctul 2. din Lege nr. 86/2018 începând cu 13.04.2018.

q) facilităţi de cazare pentru vacanţe şi perioade de scurtă durată - clasa 5520 - cabane;

r) activităţi ale bazelor sportive - clasa 9311;

s) activităţi ale cluburilor sportive - clasa 9312;

ş) activităţi de alimentaţie (catering) pentru evenimente - diviziunea 5621.

t) restaurante - clasa 5610;

___________

Litera t) a fost introdusă prin punctul 3. din Lege nr. 86/2018 începând cu 13.04.2018.

ţ) alte activităţi de alimentaţie n.c.a. - 5629;

___________

Litera ţ) a fost introdusă prin punctul 3. din Lege nr. 86/2018 începând cu 13.04.2018.

u) baruri şi alte activităţi de servire a băuturilor - clasa 5630.

___________

Litera u) a fost introdusă prin punctul 3. din Lege nr. 86/2018 începând cu 13.04.2018.

Tot ca element de noutate, legiuitorul a stabilit faptul că o persoană nu poate presta activităţi în regim zilier mai mult de 120 de zile în decursul unui an calendaristic, indiferent de numărul de beneficiari, cu excepţia zilierilor care prestează activităţi în domeniul creşterii animalelor în sistem extensiv prin păşunatul sezonier al ovinelor, bovinelor, cabalinelor, activităţi sezoniere în cadrul grădinilor botanice aflate în subordinea universităţilor acreditate, precum şi în domeniul viticol, pentru care perioada poate fi de 180 de zile în decursul unui an calendaristic.

Beneficiarul nu poate utiliza o persoana mai mult de 25 de zile calendaristice în mod continuu în activităţile de tip zilier.

Din analiza temeiului normativ, observăm așadar că persoanele fizice primesc o limitare a dreptului de a desfășura activități ca zilier la maxim 120 de zile într-un an, indiferent de numărul de beneficiari la care desfășoară activitate. Se păstrează restricția ca un angajator să beneficieze de activitatea aceluiași zilier maxim 90 de zile într-un an și suplimentar apare restricția de a înceta activitatea cu caracter continuu a zilierului după 25 de zile.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • "Creșterea cămilelor și a camelidelor"(?!), știut fiind că dacii țineau dintotdeauna pe lângă casă aceste animale blânde, pentru ouă și lână.
    Herodot povestește că, de obicei, cuibarul cămilelor era ceva mai departe de saivanul focilor, să nu se încaiere de la mâncare.

    În concluzie, "Dagă Allah nu dai la tine gamil, mulțumejti la el gă boți iubejti la oaie!" - Abdulah, păstor cu ziua.
    • Like 1


Îți recomandăm

Stinge lumina!

Consumerismul nostru a lucrat în compensare. Ne-am cumpărat frigidere mari și le-am burdușit cu mâncare. Ne-am vârfuit cărucioarele la supermarket, cumpărând produse la ofertă de care nu aveam nevoie și care ni s-au stricat în cămară. Ne-am construit clădiri de sticlă pe care le-am luminat feeric, așteptându-ne ca factura la curent s-o plătească sfântul CEO. (Foto: Profimedia Images)

Citește mai mult

Carlos Moreno

„Logica e simplă de fapt - cu cât se construiesc mai multe drumuri pentru mașini, cu atât vom avea mai multe mașini, iar cu cât vom construi mai multe piste pentru biciclete, cu atât vom avea mai multe biciclete, de asemenea, cu cât vom face mai multe spații pentru oameni, cu atât va veni mai multă lume să facă activități”, spune Carlos Moreno. (Foto: ARCEN)

Citește mai mult

UNStudio 1

UNStudio este unul dintre cele mai cunoscute și apreciate birouri de arhitectură din lume, cu filiale în Amsterdam, Frankfurt, Shanghai, Hong Kong, Dubai și Melbourne. are în portofoliu peste 120 de proiecte internaționale, precum clădiri de birouri, rezidențiale, muzee, poduri, dar și masterplanuri urbane. Printre cele mai cunoscute lucrări - Podul Erasmus din Rotterdam, Mercedes-Benz Museum din Stuttgart, Arnhem Central Station, Designul Doha Metro Station.

Citește mai mult

Marius Sava

„La mine pacienții nu vin niciodată singuri, vin cu partenerul”, spune medicul specialist pneumolog Marius Sava, cu competențe în somnologie, de la Rețeaua Privată de Sănătate Regina Maria, despre cei care ajung la ușa cabinetului cu simptome de apnee în somn.

Citește mai mult