Sari la continut

Un singur om poate să schimbe cu mintea lui o țară

De cinci ani, peste 500 de contributori își scriu ideile pe această platformă, construiesc împreună cu noi o comunitate, un spațiu al celor care știu că România poate să arate altfel. Te invităm să scrii și tu!

O Regină care n-a dat niciodată cu paltonul de pământ

Regina Elisabeta, Regele Charles

Foto: Profimedia Images

Regii și reginele nu mor, ci intră direct în istorie.

Marți Regina era la muncă în slujba țării. Cu mâinile învinețite de la perfuzii, sprijinită în baston, cu zâmbetul de bunicuță a tuturor englezilor, dacă nu a lumii, a semnat numirea prim-ministrului țării. Întâi țara și apoi boala sau durerea ei... Deci marți la muncă și joi a plecat de la Balmoral direct în istorie.

Dacă Diana a fost prințesa inimilor și a rămas așa și după moarte, Regina Elisabeta a fost regina țării sale până în ultima clipă și va rămâne așa și în veșnicie.

70 de ani de domnie... și nu a auzit-o nimeni ridicând tonul, fiind nervoasă, făcând vreun gest nepotrivit, sau aruncând paltonul că nu a avut vreo slugă în preajmă să îl ia repede. Noblețea îi curgea prin sânge. 

Când generații întregi vor rosti de azi înainte cuvântul „Regina” fără niciun alt cuvânt adăugat, cred că nu există om care să nu știe la cine s-a referit. Imediat vor asocia cuvântul cu acea ființă plăpândă care a avut ca religie pe pământ să-și slujească țara.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Cu tot respectul pentru monarhia britanica, cand ma gandesc ca sunt miliardari si nu au nici o functie alta decat decorativa ,ma apuca pandaliile.
  • Like 0
  • @ Mike Hector
   Diana check icon
   Regina a fost șeful statului, al bisericii, al armatei. A parcurs zilnic (!!), timp de 70 de ani, documentele referitoare la cele mai importante decizii din stat sau documente secrete, s-a comportat, a acționat și a vorbit în așa fel încât și-a câștigat respectul a milioane de oameni și a sute de lideri din lumea întreagă și și-a menținut neutralitatea astfel încât să fie liderul tuturor (nu ca la noi unde nu exista categorie să nu fie întoarsă împotriva celeilalte). Incercati va rog sa vă gândiți cum e să fiți impecabil (îmbrăcat, in comportament, in vorbire), zilnic, timp de o viață, să nu fie om care sa se fi simțit jignit de cum ați vorbit sau cum v-ați comportat, cum e să aveți întâlniri de ore întregi cu oameni din medii și culturi diferite astfel încât să plece toți cu sentimentul că au fost respectați, cum e să vi se aducă zilnic la cunoștință informații asupra cărora să fiți total discret, indiferent cat de mare a fost criza sau impulsul de a lua partea cuiva sau de a face abuz de pozitie. Regina, o viață, in afara de ultimul an, nu am auzit niciodată să fi spus că nu participă la o întâlnire pt că se simte rău (in afara de momentele când a născut) sau că pur și simplu are chef să stea în pijamale in ziua respectiva (timp de 70 de ani). Din ce s-a vehiculat online (poate e adevărat, poate nu), probleme osoase, de mobilitate, indicau cancer. Însa e clar că in ultimele doua zile de viata, s-a ridicat din perfuzii sa investească noul prim ministru, atat de "decorativa" a fost. Mă pot gândi însă la alti oameni politici sau bogați ai lumii, ai țării, care într-adevăr sunt decorativi, daca nu chiar nocivi de-a dreptul.
   • Like 1
 • Emotionant, bravo alde Luminita Aldea. Ce memorie domle, si-a amintit ca un NErege a dat cu paltonul de pamant, ma rog de asfalt. Apropos de palton si pamant, stie autoarea articolului o alta regina care a dat cu paltonul..........?? Din titlul articolului eu am inteles ca ar fi fost REGINE care au procedat asa. Gresesc???
  • Like 1
 • Vremea regilor a trecut de mult, in Europa cei ce -au mai ramas sunt doar de decor. Totul a inceput in 1789 si s-a terminat in 1918. De altfel si presedintii sunt de decor. Doar presedintii catorva state mai au ceva rol decizional. In Rusia, Franta, SUA, Belarus, Romania numele presedintilor sunt cunoscute, in Ungaria, Germania, Bulgaria, Austria, Italia... habar n-avem cum ii cheama deoarece au rol decorativ.
  Apropo de palton... amintiti-va mana intinsa a lui Basescu spre presedintele Frantei. Dupa 1989 SUA ne-a pus in mana Frantei. Acum suntem in
  mana Austro-Germaniei incepand cu 1999.
  • Like 1
 • Da, NOBLEȚEA, aceasta este principala calitate a celor cu sânge albastru, a membrilor caselor regale de oriunde în lume. Iar regina Elisabeta a II-a a dovedit-o din plin. Peste tot în lume, chiar în societățile de înapoiați și ”nespălați”, la figurat vorbind, o monarhie aduce un pic de ”săpun”, suficient pentru a ridica moral acea societate. Dar eu zic că asta nu e suficient. În societatea modernă, monarhia, în ciuda câștigului de imagine și, poate, moralitate, este DESUETĂ. Mă mir că are atâția susținători superficiali printre adepții modernității, respectiv ai progresismului. Oamenii (neomarxiști) care militează la modul furibund pentru egalitatea cetățenilor în fața legii și a rigorilor sociale, ”de la vlădică la opincă”, par, ciudat, foarte permisivi cu privilegiile familiilor regale. Deci regele UK nu are nevoie de pașaport și permis de conducere. În plus e proprietarul lebedelor și al sturionilor din întreg regatul. Asta încă n-ar fi nimic, dar ce se întâmplă dacă avem un rege o idee mai dezaxat, care ”trage puțin pe nas”, se urcă la volan și face un accident? Credeți că răspunde în vreun fel penal? Hai să fim serioși! TOȚI cei din casa regală au o imunitate tacită, nimeni nu-i va întreba vreodată de sănătate, în nicio circumstanță. Și pentru ce toate astea? Doar pentru imaginea de noblețe pe care o oferă țării? Eu cred că acum ar trebui să depășim stadiul poveștilor cu regi, regine, prinți și prințese și să construim o lume mai realistă și conformă cu cerințele zilelor de azi. Și nu mă refer la ideile neomarxiste / progresiste / ecologiste demente din prezent, cu care nu sunt de acord absolut deloc, ci la ideile de bun simț care să reziste trecerii timpului și să păstreze în societate echilibrul dintre pragmatism și moralitate / spiritualitate, echilibru atât de necesar în prezent și întotdeauna.
  • Like 1
  • @ Dan Cojocaru
   Mirea check icon
   *Printre atâtea vorbe bune se strecoară și din cele mai puțin bune...
   • Like 0
  • @ Dan Cojocaru
   Prietene, se vede ca esti total pe dinafara in ceea ce priveste regalitatea si principiile sale.
   Nu e ca si cum ai lua un om de pe strada, l-ai investi rege si apoi te-ai minuna ca "trage pe nas" si face accidente de circulatie.
   Asta se intampla in democratiile prost intelese, in care mincinosii sunt votati de prosti!.
   In sistemele regaliste, ca si in democratiile cu traditie, exista mai multe mecanisme de "checks and balances". Daca nu stii ce inseamna cuvintele astea, exista dictionare online.
   Nu compara monarhia britanica cu democratia damboviteana!
   • Like 0
  • @ Mirea
   Asta e. Eu am fost sincer.
   • Like 1
  • @ Dan Cojocaru
   Mirea check icon
   Oi fi fost, dar *printre are r.
   • Like 0
  • @ Ovidiu Grigore
   Nu e nevoie să fii arogant și să mă trimiți la dicționare on line. Nu sunt nici eu născut ieri (chiar nu sunt). Știu despre echilibrul puterilor în stat și mecanismele de reglare (ce frumos sună teoretic ”checks and balances”). Mai știu că până să ajungă un rege să își impună voința este educat / cenzurat în primul rând de apropiații din casa regală. Iar dacă lucrurile degenerează poate fi repudiat / exclus (vezi cazul principelui Nicolae al nostru) Dar nici tu nu idealiza lucrurile și nu mai crede cu naivitate că ”tot ce zboară se manâncă”. E foarte posibil ca un rege, oricare, să facă oricând o nefăcută. Se poate întâmpla oricărui om decent și educat, nu neapărat dezaxat, numai că regele nu prea răspunde pentru greșelile penale, care vor fi, mai mult ca sigur, mușamalizate. Și oricum nu am comparat nicio secundă educația și bunul simț al unui membru al casei regale cu o beizadea ordinară a unui parvenit oarecare. Te iei de formă și nu de idei.
   Ca un paradox, România e mult în urmă față de UK economic, cultural, educațonal, ca civilizație etc etc. dar social și istoric este, culmea, înaintea Marii Britanii, întrucât în ordinea evoluției istorice, republica este ulterioară monarhiei, fiind deci un sistem mai avansat în principiu. Chiar dacă duce, ca efecte secundare, la mizerii așa cum vedem în prezent și la noi și la alte state.
   Și nu în ultimul rând să nu uităm că noi aici postăm pe o platformă care se numește republica.ro, NU monarhia.ro.
   • Like 3
  • @ Mirea
   N-am înțeles exprimarea, sorry.
   • Like 2
  • @ Dan Cojocaru
   Mirea check icon
   "Mă mir că are atâția susținători superficiali pintre adepții modernității".
   Îți atrăgeam atenția că ai scris "pintre" în loc de printre!
   Nu știu dacă e o simplă greșeală de tastare sau așa consideri tu că e corect!
   Ai înțeles acum?
   • Like 0
  • @ Mirea
   Tu ce crezi? Sunt mai școlit sau mai neșcolit de felul meu? Cum par? Oricum, mulțumesc pentru corectură. De regulă citesc textul încă o dată după ce-l scriu și îl corectez, dar mai îmi scapă și mie...
   • Like 3
  • @ Dan Cojocaru
   Mirea check icon
   Dar *îmi mai scapă și mie ar spune/scrie un om mai "școlit".
   Părerea mea.
   • Like 0
  • @ Mirea
   Deși varianta ta sună mai firesc după ”simțul limbii”, nici varianta mea nu e greșită gramatical.
   Oricum, bine că ne-am lămurit: sunt un prostovan neșcolit, ăsta-i adevărul. Poate chiar un analfabet funcțional. Și nu e nevoie să-mi răspunzi cu: ”tu ai spus-o nu eu”. Important e că acum tu dormi mai liniștit noaptea după ce, fiind în baie, întrebi: oglindă-oglinjoară cine e cel mai bun, frumos, deștept și modest din țară?
   • Like 1
  • @ Dan Cojocaru
   Mirea check icon
   Nu-s bănățean.
   • Like 0
  • @ Mirea
   :-) :-)
   Foarte bine, nici eu. Eu sunt chiar dimpotrivă, oltean. Na, că ”mă dădui” de gol.
   • Like 0


Îți recomandăm

Stinge lumina!

Consumerismul nostru a lucrat în compensare. Ne-am cumpărat frigidere mari și le-am burdușit cu mâncare. Ne-am vârfuit cărucioarele la supermarket, cumpărând produse la ofertă de care nu aveam nevoie și care ni s-au stricat în cămară. Ne-am construit clădiri de sticlă pe care le-am luminat feeric, așteptându-ne ca factura la curent s-o plătească sfântul CEO. (Foto: Profimedia Images)

Citește mai mult

Carlos Moreno

„Logica e simplă de fapt - cu cât se construiesc mai multe drumuri pentru mașini, cu atât vom avea mai multe mașini, iar cu cât vom construi mai multe piste pentru biciclete, cu atât vom avea mai multe biciclete, de asemenea, cu cât vom face mai multe spații pentru oameni, cu atât va veni mai multă lume să facă activități”, spune Carlos Moreno. (Foto: ARCEN)

Citește mai mult

UNStudio 1

UNStudio este unul dintre cele mai cunoscute și apreciate birouri de arhitectură din lume, cu filiale în Amsterdam, Frankfurt, Shanghai, Hong Kong, Dubai și Melbourne. are în portofoliu peste 120 de proiecte internaționale, precum clădiri de birouri, rezidențiale, muzee, poduri, dar și masterplanuri urbane. Printre cele mai cunoscute lucrări - Podul Erasmus din Rotterdam, Mercedes-Benz Museum din Stuttgart, Arnhem Central Station, Designul Doha Metro Station.

Citește mai mult

Marius Sava

„La mine pacienții nu vin niciodată singuri, vin cu partenerul”, spune medicul specialist pneumolog Marius Sava, cu competențe în somnologie, de la Rețeaua Privată de Sănătate Regina Maria, despre cei care ajung la ușa cabinetului cu simptome de apnee în somn.

Citește mai mult