Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de nouă ani Ascultați editorialele audio publicate pe platformă. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

„În trenul spre casă, liniște perfectă. Atunci am știut că toată lumea știa…” Corespondență din Marea Britanie

Stație metrou Marea Britanie

Foto: Profimedia Images

Înainte de a pleca în după-masa asta de la muncă, vorbeam cu colegii englezi despre starea de sănătate a reginei.

La un moment dat, plin de tact, le-am spus că, cel mai probabil, regina deja a murit.

- My queen cannot be dead, mi-a răspuns unul dintre ei, clătinând din cap și privindu-mă crunt.

Acolo s-a terminat discuția. Am plecat către metrou. Am luat, ca de obicei, Northern Line către London Bridge. Nu am auzit pe nimeni vorbind.

În London Bridge, aglomerația obișnuită, desprinsă însă, de această dată, dintr-un film mut. În trenul spre casă, aceeași liniște aproape perfectă.

Atunci am știut că toată lumea știa. Nu apăruse încă anunțul oficial, urma să mai treacă o oră până atunci, dar cu toții știau.

Iar anunțul a venit sec: regina Elisabeta a II-a a încetat din viață. Dintr-o dată, mi s-a părut neverosimil că așa ceva s-ar putea întâmpla. Îmi răsunau în cap cuvintele alea, pe care le-am auzit înainte să plec de la serviciu.

"My queen cannot be dead".

De-abia atunci am înțeles câtă durere ascundeau. Nu doar ale acelui om, care întâmplător mi-e coleg, ci ale unei întregi națiuni care nu acceptă că-și poate pierde mama.

Teribilă zi pentru Marea Britanie. Tristă veste pentru întreaga lume.

Odihniți-vă în pace, Maiestate...

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Toată stima și respectul pentru regina Elisabeta a II-a. A fost la înălțimea demnității sale și un simbol al unității și demnității Marii Britanii. Dar știu că autorul articolului este un membru al diaspora, locuitor al UK și totodată HATER al României și al românismului. E firesc ca în aceste condiții să plângă cu lacrimi de crocodil la moartea reginei UK și să se lipească (chiar forțat) de valorile patriei de adopție cu orice ocazie, în timp ce repudiază valorile fostei sale patrii. Mă întreb dacă a fost la fel de impresionat la moartea marelui simbol al României care a fost Regele Mihai I, care a însemnat mult mai mult pentru istoria și civilizația României decât a reprezentat regina Elisabeta a II-a pentru istoria și civilizația UK.
    • Like 1
    • @ Dan Cojocaru
      Mirea check icon
      Cred că "furi curent" comparând pe Regina Elisabeta cu Regele Mihai.
      Hai să vorbim ca să ne aflăm în treabă...
      • Like 1
    • @ Mirea
      Exact, dar nu cum crezi tu. Ia s-o fi văzut ce făcea Regina in locul Regelui Mihai cînd i s-a pis pistolul în coastă. It's good to be the Queen pe vreme de pace si fără comunisti în jur...
      • Like 1
    • @ Mirea
      Nu vreau în niciun caz să minimalizez personalitatea și impotanța reginei Elisabeta a II-a, fiindcă ea chiar a fost la înălțime din toate punctele de vedere. Dar vreau să restabilesc importanța ultimului nostru rege, Mihai I. Consider că acesta nu a fost cu nimic mai prejos decât regina UK, atât uman cât și ca prestație publică. Numai că, în timp ce regina UK a fost o favorizată a sorții, neconfruntându-se cu nicio provocare majoră pe timpul domniei sale, regele Mihai a avut un destin tragic, viața nemenajându-l deloc. Regina a domnit 70 de ani în pace, așa cum a și murit, în schimb regele Mihai a fost silit să abdice la o vârstă fragedă și a trebuit să trăiască de atunci în exil, neavând asigurat nici traiul de zi cu zi. Întotdeauna eram impresionat când îl vedeam, știind că e o pagină de istorie vie: omul care a fost contemporan cu războiul al doilea mondial și dictatorii vremii (Hitler, Antonescu, Stalin etc) și s-a mișcat demn și cu curaj în acele împrejurări. Iar la bătrânețe îl vedeam tot demn, senin și nobil, nedoborât de viața cumplită pe care a suportat-o.
      Uite că am vorbit ca să mă aflu în treabă. Nu știu dacă am avut cu cine...
      • Like 0
    • @ Dan Cojocaru
      diferenta e ca Regina s-a zbatut toata viata pt regalitate si trait pt asta, pe cand Regele Mihai, un introvert timid pasionat de motoare de masini si avioane, nu a vrut niciodata sa fie rege, nu e nicio declaratie unde sa spuna ca el ar vrea coroana. Nici macar nu si-a dat silinta sa invete romana pe vreuna din fiice! pur si simplu ca a mai vrut deloc.
      Singurul lucru ce l-a cerut public si luptat pentru a fost sa se intoarca la Savarsin, in intimitate si fara tamtam, locul lui de suflet.
      • Like 0
    • @ Dan Cojocaru
      Viața "cumplită" din exil a ex-regelui mihai nu a fost în sărăcie într-o cocioabă din inima Africii, ci a fost în ditamai palatul Versoix din Elveția, deci din inima Europei capitaliste exploatatoare, unde a trăit bine mersi înconjurat de servitori și de tot... era să zic confortul, dar de fapt este vorba de lux și huzur! Nu numai că s-a cărat din România cu un tren încărcat cu de toate, ci a beneficiat și de o rentă viageră de 10.000 $ pe lună de la Statul român, asta în condițiile în care în România există atâția oameni care chiar muncesc, oameni care trudesc ca sclavii din sculare în culcare și nu, nu câstigă 10.000 $, respectiv echivalentul în lei, nici pe an, darămite pe lună! De altfel, monarhia din republica România, respectiv "casa regală", cum își zice acum, are și acum o existență parazitară și a fost mereu și este împotriva muncii și a oamenilor muncii!
      • Like 0
    • @ Ovidiu Jurj
      Casa de Hohenzolern a primit o țară de kaka pe degeaba fiindcă atunci exact atât făcea.
      Și ei au ales să își schimbe numele în De România. Și - au legat numele de noi. Au adăugat la această țară Transilvania. Cadrilaterul. Au readus acasă Basarabia și Bucovina pierdute din lașitatea unui domn român. Au refăcut coroana Țării din oțel de tun. Ne - au redat mândria de a fi român pe care domnii noștri o vânduseră în Fanar.
      Și noi cum le - am mulțumit? Le-am luat înapoi țara pe care o aveau de drept. Orice ar fi luat Maiestatea Sa Mihai I la plecare, nu a luat nimic ce nu era al lui. România întreagă era a lui, cu acte. Nu a celor ce nici nu au așteptat să se răcească tronul pentru a trece la Comunism.
      Peștele de la cap se împute. Cum ar putea iubi Țara un ales care știe că are doar 5 sau 10 ani pentru a se îmbogăți mai mult decât un om care știe că Țara este a lui toată, să o lase moștenire urmașilor. Cum corupi un Rege, îi dai o țară și mai mare?
      Multe din necazurile României de astăzi puteau dispărea dacă redeveneam Monarhie în loc de colonie după 1989.
      • Like 0
  • Eeiii... pentru că toată lumea asta are cei șapte SUTE de ani de=acasă.
    • Like 1


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult