Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de șapte ani. Ascultați editorialele audio publicate pe platformă. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

O universitate din Londra vrea să înființeze un campus în România. Implicațiile în domeniul TVA

Absolvenți de facultate

Foto Getty Images

Universitatea din Londra este persoană impozabilă, înregistrată în scopuri de TVA în Marea Britanie. Aceasta este o instituție de învățământ superior, acreditată pe teritoriul Marii Britanii. Universitatea intenționează să înființeze un campus în România, unde se pot pregăti studenți din România, conform bibliografiei Universității din Marea Britanie. Ce analiză efectuăm din perspectiva TVA pentru cursurile facturate posibililor studenți?

Ca regulă generală, serviciile de învățământ sunt scutite de TVA fără drept de deducere conform art. 292 alin. (1) lit. f) din Codul fiscal, cu condiția ca respectiva instituție să fie autorizată prin Legea educației naționale nr. 1/2011.

În cauza C-612/2020 - Happy Education - prin care o simplă societate din România a încercat să factureze servicii de învățământ scutite de TVA, Curtea de Justiție a UE a recunoscut că serviciile educaționale sunt scutite de TVA, însă tot condiționată de recunoașterea utilității acestor servicii educaționale de către o entitate de drept public.

Cu alte cuvinte, ca să nu se factureze cu TVA trebuie să obțină de la o autoritate publică din România o autorizare/recunoaștere a respectivelor cursuri.

România recunoaște universitățile de prestigiu din alte state și există o listă a universităților cunoscute, ce se actualizează la 3 ani. Ultimul act normativ de actualizare a acestei liste de Ordinul Ministerului Educației nr. 4002 din 12 martie 2024, iar dacă această universitate se regăsește în această listă, serviciile de educație se facturează în regim de scutire de TVA.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult

Testat e Hot

Vreau să vă arăt azi un program inedit de educație la firul ierbii: el începe chiar pe pajiștea a două festivaluri care atrag în fiecare an zeci de mii de tineri și își propune să fie un fel de curs introductiv într-o materie pe care școala românească se jenează să o predea.

Citește mai mult

BT Go

Într-o eră în care tehnologia avansează rapid, IMM-urile sunt nevoite să adopte rapid inovații digitale pentru a rămâne competitive și a profita de oportunitățile de pe piață. Serviciile care simplifică birocrația permit antreprenorilor să se concentreze pe inovație și dezvoltarea afacerilor lor.

Citește mai mult
sound-bars icon