Sari la continut

Află ce se publică nou în Republica!

În fiecare dimineață, îți scrie unul dintre autorii fondatori ai platformei. Cristian Tudor Popescu, Claudiu Pândaru, Florin Negruțiu și Alex Livadaru sunt cei de la care primești emailul zilnic și cei cărora le poți trimite observațiile, propunerile, ideile tale.

O „mineriadă" americană? Bursele nici n-au clipit...

Capitol Hill - Profimedia

Foto: Saul Loeb/ AFP /Profimedia

Parlamentul din Washington invadat de protestatari mânioși, incitați fiind de la cel mai înalt nivel. Forțe de ordine subdimensionate și aparent nepregătite pentru a face față unor manifestații deja anunțate. Mulțumiri adresate protestatarilor de la cel mai înalt nivel, urmate de invitație de a părăsi zonele ocupate abuziv și prin violență. Politicieni scandalizați și politicieni complice chiar și post factum. Manipulări și presă partizană. 

Toate acestea reprezintă un deja vu pentru mulți români și ne duc cu gândul la mineriadele care au dus la un moment dat la ocuparea parlamentului și la un haos total pe străzi. Iar acest deja vu ar trebui să ne ducă la o serie de concluzii extrem de importante și relevante pentru o democrație tânăra precum cea din România. 

O democrație, indiferent de vechimea ei, trebuie protejată și apărată în față celor care, la un moment dat, pot să o pună în pericol printr-un comportament autocratic. 

Aparent, respectabilitatea și mărimea unui partid, nu reprezintă un obstacol pentru transformarea să într-un "preș" la dispoziția autocraților, oportunismul unei părți din clasa politică fiind gata să susțină trecerea unui partid pe persoană fizică. Interesele personale pot fi pentru unii mult mai importante decât interesul național. 

Rolul opiniei publice și al politicienilor lucizi și moderați, moderația, independența și profesionalismul instituțiilor de forță ale statului sunt esențiale în prevenirea alterării grave a unui regim democratic și liberal. 

Iar dacă toate aceste potențiale slăbiciuni și remedii au fost și rămân valabile atât pentru SUA cât și pentru România, există un element care ne arată că, în pofida unor similitudini șocante, sistemul democratic american este în cu totul altă liga decât cel românesc.

Bursele americane și, ulterior, cele globale nici nu au clipit, în pofida imaginilor șocante distribuite cu generozitate de canalele de televiziune. Reacțiile piețelor au continuat să reflecte victoria democrată în Senat și consfințirea victoriei președintelui Biden prin creșteri ușoare. Nicio clipă investitorii nu au fost îngrijorați, înfricoșați, de faptul că evoluțiile din Washington ar fi putut scapă de sub control. Prețul aurului, barometrul fricii, a rămas neschimbat. Un observator exclusiv al piețelor financiare, fără acces la știrile politice, nu ar fi avut cum să aibă nici cea mai mică bănuiala legată de evoluțiile dramatice din Washington. 

Ceea ce face diferența este consolidarea unui stat democratic puternic cu un sistem credibil de checks and balances care împiedică lideri cu abordări mesianice să captureze o țară. Asta e drumul pe care România încă trebuie să îl parcurgă.

Articol apărut pe blogul autorului

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Parerist check icon
    Într-adevăr, bursele au fost dintotdeauna expresia finala a ratiuni.
    • Like 0
  • profun check icon
    Habar n-aveam de barometrul fricii.

    Dar terminați cu cobitul, fiindcă, dacă e așa, cred că le-a intrat ceva morcov: iată uncia de aur a scăzut acum când mă uit acum (Last Updated: Jan 8, 2021 at 9:48 a.m. EST - adică 16:48 în RO) cu $52 (-2.72%).

    Și ... tot scade în timp
    https://www.marketwatch.com/investing/future/gold
    • Like 2
    • @ profun
      check icon
      Ideea e tocmai aceea că în vremuri tulburi cotația aurului crește!
      Argumentul găsit de dvs lucrează în contrariul a ceea ce pare că vreți să susțineți.
      • Like 0


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult