Sari la continut

De șase ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

O „victorie imensă pentru antreprenori”, scade birocrația la înființarea unei firme. Năsui, USR: Am eliminat acordul vecinilor pentru sediul de firmă fără activitate comercială

small business

 Foto Guliver/Getty Images

Birocrația la înființarea unei firme va scădea. Camera Deputaților a aprobat un proiect de lege, inițiat de USR, prin care este eliminat acordul vecinilor pentru sediul de firmă fără activitate comercială. Proiectul elimină și limitarea antreprenorilor de a avea o singură firmă în care să fie acționari unici.

„Astăzi am obținut o victorie imensă pentru antreprenorii din România. Am eliminat din birocrația pentru înființarea de firme. Primul proiect de lege pe care l-am scris, împreună cu Cristina Prună, tocmai a fost votat și a devenit lege. A trecut de Camera Deputaților și se duce direct spre promulgare”, a anunțat pe Facebook deputatul USR, Claudiu Năsui.

„Proiectul face debirocratizare pură. Ce am reușit să schimbăm concret?

1) Am eliminat două din hârtiile inutile din procesul înregistrării sediului social.

2) Am eliminat acordul vecinilor pentru a avea sediu social într-un apartament în care nu se desfășoară activitate comercială. Acest lucru îi ajută și pe cei cu profesii liberale, care au doar nevoie de o adresă de corespondență oficială ca să poată munci „la alb”.

3) Am eliminat limitarea românilor de a avea o singură firmă în care să fie acționari unici. Și, implicit, toată hârțogăria la care sunt supuși în momentul în care trebuie să mai înființeze o firmă și adăugau fie altă firmă în acționariat, fie o rudă cu 0,001% din acțiuni.

4) Elimină limitarea de a avea o singură firmă per cameră, lucru care a afectat piața imobiliară. Știți atunci când, înainte să închiriem un apartament, eram întrebați de proprietar dacă vrem să facem sediu social acolo? Ne întrebă asta pentru că este un coșmar care durează 3 ani, dacă îl facem, să îl scoată de acolo.

De cele mai multe ori, ce poate face statul pentru a ajuta antreprenorii este să se dea la o parte. Birocrația inutilă descurajază antreprenoriatul și mediul privat, cel care plătește, până la urmă, pentru toate cheltuielile statului”, a mai scris Claudiu Năsui.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Gabi check icon
  România trimite, și pe această cale, un mesaj descurajant şi trist potenţialilor antreprenori-investitori. Mesajul este, „dacă vrei să-ți înfiinţezi o firmă în propriul apartament, poți s-o faci atâta timp cât firma ta NU va avea vreo activitate comercială”.
  În traducere: „poți să devi investitor atâta timp cât NU ai de gând să produci nimic.”
  Asta, pentru că, după 30 de ani, România încă se mai teme de investitori = capitalism.

  Eu aş pune problema altfel. Le-aşi spune vecinilor-pensionari, sau celor care doresc alocaţie pentru copii din bloc, „puteți locui acolo atâta timp cât NU doriţi nicio pensie sau ajutoare de stat”. De ce? Păi, e cam același lucru: dacă îmi iei mie, antreprenor, dreptul meu să produc bani pentru a supraviețui (dreptul meu fundamental la existență), atunci ia și dreptul acelor care beneficiază din taxele și impozitele pe care firma mea le-ar fi plătit la stat. Că, dacă tot e socialism, să fie pentru toată lumea - nu doar pentru „capitaliştii veroşi” care „deranjează” cu investiţiile lor.
  Ce dacă ați fi putut să vă tundeţi la frizeria de la parterul blocului cu 10 lei? Păi, acum o să vă tundeţi la Mall cu 50 de lei. Dar, o să vă puteți uita toată ziua, în liniște la Antena 3 și România TV.
  Așadar, în legătura cu aceasta limitare vădită pusă antreprenorilor, dați-mi voie să acuz actuala legislaţie și ipocrizie din România, care DOAR MIMEAZĂ că ar vrea îmbunătăţire și dezvoltare economică.
  • Like 2
  • @ Gabi
   Adi check icon
   gabi,,,iti inteleg revolta,,,si sunt intru totul de acord cu ce spui!! INSA, deocamdata doar atata poate sa faca USR-ul. gandeste-te ca, daca proiectul lor ar fi permis functionarea de firme cu activitate si fara acordul vecinilor,,,atunci proiectul lor nu ar fi avut nici o sansa sa treaca,,,nu ar fi fost votat!! deci, pana la urma, e vorba despre ceilalti si despre electoratul lor! mai mult decat atat,,,PNL-ul,,care ar fi trebuit sa fie primul si cel mai indreptatit partid sa ia o astfel de initiativa,,ei nu a facut nimic in aceasta privinta de atatia ani!!!
   • Like 2
  • @ Adi
   Gabi check icon
   @Adi: n-am nimic împotriva iniţiativei partidului pe care tu îl susţi – USR. E un început bun, însă în practică, această iniţiativă nu este îndeajuns de lucrativă. Vezi tu, dacă vrei să procreezi copii nu este suficient să speri într-o „Barză Providenţială" care-ţi va aduce copii orice-ai face. Trebuie să faci sex fără prezervativ. În plus, oricât de mult ți-ai pune speranţele în Barză...ea nu aduce copii şi homosexualilor.
   Este exact la fel şi în cazul economiei, a firmelor. Oricât de mult ai spera, firmele (și implicit economia) nu vor începe să producă până când nu le vei da voie! Nu te poți aștepta la o revenire economică sănătoasă dacă încă ai legi care limitează acceptul de funcționare doar (exclusiv) pentru firmele care NU vor avea activitate economică comercială. Este ca și cum insişti să faci sex cu prezervativ...apoi te plângi că nu vine Barza :)
   • Like 2
  • @ Gabi
   Adi check icon
   gabi, da,,,in regula,,,si atunci,,cine nu impiedica PNL-ul sa invoce o Exceptie de Constitutionalitate?
   Presedintele Iohannis ar trebui sa trimita inapoi acest proiect de lege inițiat de USR - pe motiv ca acest proiect -in forma propusa- discrimineaza antreprenorii in asi procura propria existenta,,,intrucat acestia vor depinde in continuare de cheremul, bunavointa, si acceptului arbitrar al vecinilor! Prin aceasta lege, in forma propusa, s-ar ataca dreptul oricarui cetatean, fie el si un investitor - care este un drept fundamental si garantat in Constitutie!
   Daca nici presedintele Iohannis, si nici CCR, nu vor interveni - atunci e clar ca ceea ce ai scris mai sus este perfect adevarat!
   In orice caz, faza cu obligatia de a obtine acordul vecinilor pentru a infinta o firma cu activitate economica NU va convinge romanii din diaspora a se intoarce inapoi in tara pentru a lua-o de la inceput in Romania! probabil ca de fapt asta se si doreste??
   • Like 2
 • Dragul meu, esti un bou. DAca maine vine la tine pe scara sa faca un sediu de firma, fara acordul tau, dupa o luna aceasta se va muta si in spatiul nou creat va veni o alta firma care va functiona fara acordul tau si care va desfasura activitate comerciala. Nu ai reusit decat sa ii faci perdanti pe cei care locuiesc si care vor fi afectati de noua activitate, nu te impauna degeaba este un regres si nu un progres. Tipic USR.
  • Like 0
  • @ Florin Jescu
   Gabi check icon
   Cu ce te-ar deranja un programator care produce software, sau un traducător care lucrează în propriul apartament? Sau, un birou de avocatură, un notar public sau birou de contabilitate, la parterul blocului?
   Tu ai auzit de Legea care incriminează „Abuzul de Drept”? Dreptul tău la liniște se termină acolo unde începe dreptul meu de a-mi procura propria existență. Au existat cazuri în care instanţele de judecată au suplinit un dezacord al vecinului - acord de funcţionare neacordat în mod nefondat și abuziv.
   • Like 2
 • Si taxele aberante dle Nasui ,de la Registru comertului,zis UNIC,cand se desfinteaza pt.ca nu ti se face nici un serviciu in afara de o scriptologie de inregistrare a firmei,actionarul merge cu un brat de documente intocmite de el insusi NU pt.ca asa cere Registru,nu findca vreau eu ca actionar sa pornesc o afacere,o munca privata ca sa nu mai cer de la stat de munca.
  • Like 2
 • Cand se va intocmi o firma online dle Nasui atunci sa faci anuntul,ca s a debirocratizat Romania.
  • Like 2
 • E proiect de lege, aveț puțintică răbdare.
  • Like 0
 • Bun, erau aberații, e un mic pas în față dar nu ,, o victorie imensă". O victorie imensă ar fi un program de dezvoltare și de finanțare a companiilor autohtone după modelul polonez dar e bun și păsulețul asta. Bogdaproste !
  • Like 4
  • @ Adrian Ionescu
   Nume check icon
   Corect. Totusi, cam mult sa denumesti o victorie imensa. Vad ca si dreapta incepe, ca si stanga comunista, sa promoveze un triumfalism populist de parca ar fi inventat roata, si parca am fi primi din lume care au redus birocratia la infiintarea unei firme. Ce mai, suntem cei mai disrputivi din lume... Sunt pasi inainte spre o societate normala, iar cel mai simplu lucru pentru noi este sa facem un copy-paste a lucrurilor bune care functionaza in vest. Si acest lucru trebuie facut cu bun simt, decenta si fara fanfaronada populista. Ne-am saturat de acest lucru.
   • Like 3
  • @ Nume
   În România nu există vreun partid de dreapta ci doar partide de stânga începând cu PNL-ul care e în realitate de centru - stânga și e normal, partidele liberale în toată lumea sunt de stânga, PSD-ul e un partid clasic de stânga iar la extremă avem partidele progresiste, astea sunt neomarxiste dar doar la noi ei cred că sunt de dreapta.
   • Like 2


Îți recomandăm

Stinge lumina!

Consumerismul nostru a lucrat în compensare. Ne-am cumpărat frigidere mari și le-am burdușit cu mâncare. Ne-am vârfuit cărucioarele la supermarket, cumpărând produse la ofertă de care nu aveam nevoie și care ni s-au stricat în cămară. Ne-am construit clădiri de sticlă pe care le-am luminat feeric, așteptându-ne ca factura la curent s-o plătească sfântul CEO. (Foto: Profimedia Images)

Citește mai mult

Carlos Moreno

„Logica e simplă de fapt - cu cât se construiesc mai multe drumuri pentru mașini, cu atât vom avea mai multe mașini, iar cu cât vom construi mai multe piste pentru biciclete, cu atât vom avea mai multe biciclete, de asemenea, cu cât vom face mai multe spații pentru oameni, cu atât va veni mai multă lume să facă activități”, spune Carlos Moreno. (Foto: ARCEN)

Citește mai mult

UNStudio 1

UNStudio este unul dintre cele mai cunoscute și apreciate birouri de arhitectură din lume, cu filiale în Amsterdam, Frankfurt, Shanghai, Hong Kong, Dubai și Melbourne. are în portofoliu peste 120 de proiecte internaționale, precum clădiri de birouri, rezidențiale, muzee, poduri, dar și masterplanuri urbane. Printre cele mai cunoscute lucrări - Podul Erasmus din Rotterdam, Mercedes-Benz Museum din Stuttgart, Arnhem Central Station, Designul Doha Metro Station.

Citește mai mult

Marius Sava

„La mine pacienții nu vin niciodată singuri, vin cu partenerul”, spune medicul specialist pneumolog Marius Sava, cu competențe în somnologie, de la Rețeaua Privată de Sănătate Regina Maria, despre cei care ajung la ușa cabinetului cu simptome de apnee în somn.

Citește mai mult