Foto Guliver/Getty Images
Birocrația la înființarea unei firme va scădea. Camera Deputaților a aprobat un proiect de lege, inițiat de USR, prin care este eliminat acordul vecinilor pentru sediul de firmă fără activitate comercială. Proiectul elimină și limitarea antreprenorilor de a avea o singură firmă în care să fie acționari unici.
„Astăzi am obținut o victorie imensă pentru antreprenorii din România. Am eliminat din birocrația pentru înființarea de firme. Primul proiect de lege pe care l-am scris, împreună cu Cristina Prună, tocmai a fost votat și a devenit lege. A trecut de Camera Deputaților și se duce direct spre promulgare”, a anunțat pe Facebook deputatul USR, Claudiu Năsui.
„Proiectul face debirocratizare pură. Ce am reușit să schimbăm concret?
1) Am eliminat două din hârtiile inutile din procesul înregistrării sediului social.
2) Am eliminat acordul vecinilor pentru a avea sediu social într-un apartament în care nu se desfășoară activitate comercială. Acest lucru îi ajută și pe cei cu profesii liberale, care au doar nevoie de o adresă de corespondență oficială ca să poată munci „la alb”.
3) Am eliminat limitarea românilor de a avea o singură firmă în care să fie acționari unici. Și, implicit, toată hârțogăria la care sunt supuși în momentul în care trebuie să mai înființeze o firmă și adăugau fie altă firmă în acționariat, fie o rudă cu 0,001% din acțiuni.
4) Elimină limitarea de a avea o singură firmă per cameră, lucru care a afectat piața imobiliară. Știți atunci când, înainte să închiriem un apartament, eram întrebați de proprietar dacă vrem să facem sediu social acolo? Ne întrebă asta pentru că este un coșmar care durează 3 ani, dacă îl facem, să îl scoată de acolo.
De cele mai multe ori, ce poate face statul pentru a ajuta antreprenorii este să se dea la o parte. Birocrația inutilă descurajază antreprenoriatul și mediul privat, cel care plătește, până la urmă, pentru toate cheltuielile statului”, a mai scris Claudiu Năsui.
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.
În traducere: „poți să devi investitor atâta timp cât NU ai de gând să produci nimic.”
Asta, pentru că, după 30 de ani, România încă se mai teme de investitori = capitalism.
Eu aş pune problema altfel. Le-aşi spune vecinilor-pensionari, sau celor care doresc alocaţie pentru copii din bloc, „puteți locui acolo atâta timp cât NU doriţi nicio pensie sau ajutoare de stat”. De ce? Păi, e cam același lucru: dacă îmi iei mie, antreprenor, dreptul meu să produc bani pentru a supraviețui (dreptul meu fundamental la existență), atunci ia și dreptul acelor care beneficiază din taxele și impozitele pe care firma mea le-ar fi plătit la stat. Că, dacă tot e socialism, să fie pentru toată lumea - nu doar pentru „capitaliştii veroşi” care „deranjează” cu investiţiile lor.
Ce dacă ați fi putut să vă tundeţi la frizeria de la parterul blocului cu 10 lei? Păi, acum o să vă tundeţi la Mall cu 50 de lei. Dar, o să vă puteți uita toată ziua, în liniște la Antena 3 și România TV.
Așadar, în legătura cu aceasta limitare vădită pusă antreprenorilor, dați-mi voie să acuz actuala legislaţie și ipocrizie din România, care DOAR MIMEAZĂ că ar vrea îmbunătăţire și dezvoltare economică.
Este exact la fel şi în cazul economiei, a firmelor. Oricât de mult ai spera, firmele (și implicit economia) nu vor începe să producă până când nu le vei da voie! Nu te poți aștepta la o revenire economică sănătoasă dacă încă ai legi care limitează acceptul de funcționare doar (exclusiv) pentru firmele care NU vor avea activitate economică comercială. Este ca și cum insişti să faci sex cu prezervativ...apoi te plângi că nu vine Barza :)
Presedintele Iohannis ar trebui sa trimita inapoi acest proiect de lege inițiat de USR - pe motiv ca acest proiect -in forma propusa- discrimineaza antreprenorii in asi procura propria existenta,,,intrucat acestia vor depinde in continuare de cheremul, bunavointa, si acceptului arbitrar al vecinilor! Prin aceasta lege, in forma propusa, s-ar ataca dreptul oricarui cetatean, fie el si un investitor - care este un drept fundamental si garantat in Constitutie!
Daca nici presedintele Iohannis, si nici CCR, nu vor interveni - atunci e clar ca ceea ce ai scris mai sus este perfect adevarat!
In orice caz, faza cu obligatia de a obtine acordul vecinilor pentru a infinta o firma cu activitate economica NU va convinge romanii din diaspora a se intoarce inapoi in tara pentru a lua-o de la inceput in Romania! probabil ca de fapt asta se si doreste??
Tu ai auzit de Legea care incriminează „Abuzul de Drept”? Dreptul tău la liniște se termină acolo unde începe dreptul meu de a-mi procura propria existență. Au existat cazuri în care instanţele de judecată au suplinit un dezacord al vecinului - acord de funcţionare neacordat în mod nefondat și abuziv.