Foto:Inquam Photos / Octav Ganea
Dincolo de felul în care s-au prezentat candidații la prezidențiale la dezbaterea organizată luni seara de Digi24, faptul că s-au prezentat este cel dintâi semn de normalitate.
Să nu ieși în fața alegătorilor, alături de contracandidații tăi, pentru a discuta deschis despre viziunea și programul tău, să te eschivezi întrebărilor fie din teama că vor fi prea inconfortabile, fie având impresia că nu ești obligat să oferi explicații cuiva înseamnă fie să fii laș, fie să fii arogant.
Or, postura de laș nu prea te recomandă pentru o funcție de președinte. Iar în cealaltă privință, am avut deja parte de o supradoză în ultimii ani.
Însă mai reprobabil decât a absența de la dezbatere este a sfida acest demers democratic într-o democrație la a cărei cârmă vrei să ajungi. Sau poate democraţia e un cuvânt golit de conţinut pentru unii candidaţi, aşa cum lasă impresia.
Nicolae Ciucă și Marcel Ciolacu au decis să intre în direct prin telefon, la un alt post de televiziune, chiar în timpul dezbaterii prezidențiale, unde să se manifeste fără a fi incomodați. Au arătat, astfel, o absolută lipsă de respect față de contracandidații care au avut bunul simț să vină în fața poporului și să încerce să îi vorbească, fiecare după mintea și strategia proprie. Dar, încă și mai grav, au arătat o lipsă profundă de respect față de cetățenii care își doresc, până la urmă pe bună dreptate, să cunoască oamenii din spatele numelor de pe niște buletine de vot. Ciucă și Ciolacu au încercat indirect să pună ștampila derizoriului pe singura dezbatere electorală din ultimul deceniu.
Pentru Ciucă și Ciolacu aceste alegeri nu sunt despre oameni, despre popor, ci despre ei şi bucla lor bine ermetizată. Ciucă și Ciolacu și-au arătat, în fond, viziunea şi au spus destule prin absenţa de la această dezbatere. Tăcerea lor vorbeşte destul de tare pentru cei care aleg să o audă.
Într-un univers paralel, mi-ar plăcea ca dezbaterea electorală să fie obligatorie în orice țară democratică, o condiţie absolut necesară a eligibilităţii, iar absenții să fie descalificați din cursă.
Există un mare câștigător al acestei dezbateri? Poate că există, poate că nu. Dar sigur există pierzători.
Și dacă am înțelege că nu poți pune ștampila pe numele unui om care sfidează și arată că nu are niciun dram de respect față de cei cărora le cere votul, atunci candidații care au refuzat să participe la dezbatere ar trebui drastic penalizați la vot. Să aibă parte de alegători la fel cum alegătorii au avut parte de ei la dezbatere. Candidații care evită poporul nu merită votul acestuia.
Întrebarea care se ridică este cine ar avea de câștigat din toate acestea.
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.
Prin urmare, nici acum nu are ce să se dezbată, fiindcă și acum va "câștiga" candidatul susținut fățiș de sua. S-a văzut la antena 3 care este acela: cel care i-a avut în sală, printre susținătorii lui și așezați strategic aproape de familia lui, pe doi americani influenți: adrian zuckerman, fost ambasador al sua în România, respectiv james carafano de la heritage foundation, think-tankul republican de maximă importanță pentru... "leadership for america" și cu mare influență în toate domeniile politicii interne și externe a sua. Și, last but not least, ambii sunt apropiați ai proaspătului ales trump. Chiar crede cineva că greii ăstia doi s-au deranjat și au venit tocmai din america la București pentru dezbaterea lui ciucă degeaba???
În concluzie, nu mai există nicio îndoială că noul președinte al României este ciucă!
Politicienii sunt însă pragmatici și decid în funcție de interese.
Donald Trump, după ce s-a văzut pus în inferioritate de Kamala Harris la singura dezbatere față-în-față, a refuzat să mai participe la următoarele. Și se pare că i-a fost de folos..
La fel și la noi, nu de popor au fugit Ciolacu și Ciucă, ci de contracandidații incomozi. Au vrut să evite bălăcăreala pe care le-o pregăteau G.Simion și nu numai.. Poate fi calificată ca o lipsă de curaj. Contează asta în ochii simpatizanților ?
În campania americană a fost dezvăluit faptul că Trump s-a fofilat de stagiul militar obligatoriu cu tot felul de scutiri medicale, neavând curajul să meargă în războiul din Vietnam. Și n-a contat în ochii votanților..
Ca si tine, fiecare are dreptul la o opinie si daca ma pun un locul absentilor, as fi avut foarte mari rezerve sa ma duc la orice televiziune, avand in vedere ca toti sunt partinitori. Nu sustin ca asta e o scuza, spun doar ca exista rationamente si calcule. cei 2 acolo puteau doar sa piarda pentru ca votantii lor nu sunt la digi. nimeni nu voteaza ciolacu sau ciuca din convingere. ei au votul mecanismului de partid si atat. deci prezenta lor nu le aducea nimic.
ca sa va lamuresc, am inteles perfect ce a spus. dar ceea ce a spus Anda si ce spuneti dvs este o asteptare (privit cu obiectivitate). Insa, asa cum sunt, si cei incriminati au asteptari. cum electoratul lor nu este acolo, prezenta nu poate insemna decat pierderi.
am incercat candva in politica. pentru nimic in lume nu as fi mers la antene de exemplu. motivele sunt mai multe: nu vreau sa le fac audienta. nu cred ca vor fi obiectivi si bine intentionati. nu cred ca electoratul meu priveste la antene. deci, de ce sa merg? sa ma balacareasca ciutacu sau alti imbecili? nu multumesc. ei bine, un astfel de rationament are si ciuca, un astfel de rationament are si ciolacu. si atunci devine logic sa nu participe. in plus, in politica atunci cand esti mic si te bati cu cie mari, cresti ca vizibilitate si notorietate. ori cei 2 nu vor sa ii creasca pe restul, din contra.
dorinta aia de societate perfecta in care toti candidatii vor sa castige cel mai bun ramane doar un deziderat. nu are corespondent in realitate. cei 2 nu vor niciodata sa castige cel mai bun. si daca e sa fim sinceri, nici noi, noi vrem "al nostru" sa castige pentru ca suntem convinsi ca avem dreptate. dar asta e o alta discutie. numai bine!
"rezistenta" in fata americanilor, de la INCĂ marele contemporan Iliescu pana la Dragnea. Cine vrea să viseze ca ne alegem conducatorul după criteriul '"caracter" este liber să o facă. Noi ceilalti stim ca destinul unei tari mici este sa fie colonie a uneia mari. Am fost 45 de ani colonie rusa si am vazut ce " bine" a fost . Acum suntem colonie americană si e mai bine decat ce-a fost. Independentă nu exista. Nici o tara nu este independentă, totul este un entanglement politic, economic, social. Cine nu acceptă acest lucru, il invidiez, pentru că inseamnă că incă mai crede in zâne.. Mihai D.
sincer, imi arata doar ca interpretati drept lipsa de respect pragmatismul lor. mai mult, e bine sa fiti constient/a ca sunt multi care le apreciaza acest pragmatism si puteti vedea asta chiar aici in comentarii cu indivizi care il voteaza pe Ciuca pentru ca e mai bun pupincurist decat Ciolacu. sau altii care admit ca pragmatismul e o virtute pe care o are si castigatorul american. eu incercam doar sa spun ca ideea Andei (autoarea) pe care o cunosc personal, e ... pentru o lume ideala. un om care nu merge la vot cu sentimente o face pragmatic, gandind cu cine imi poate fi mie personal mai bine. intradevar, unii vad binele pe termen scurt, altii pe termen mai lung. ei bine, cei care asa merg la vot sunt exact cei din paratele de partid, extrem de pragmatici. si aici pierdem noi restul, cei care pun suflet si care merg la vot cu speranta. si am trait atatea dezamagiri, si cu Emil si cu Base si cu KWI si nu pare sa invatam nimic. asa suntem noi, romantici.
Dar vorba doamnei de aici, aici nu este despre nume , este despre respectul pe care-l datoram cetatenilor carora le cerem votul. Absolut adevarat ca celor de la PSD si PNL nu le pasa de cetateni , nici macar cateva ore la patru ani. Indiferent de prezenta is de sarmul personal al lui Kelemen Hunor, nu pot sa nu-mi aduc aminte ca a fost la fiecare guvernare din 1995 incoace si nu si-a pierdut timpul si influenta sa faca ceva nici pentru comunitatea lui nici pentru cauze comune , gen educatie , sanatate samd.