Sari la continut

Spune-ți părerea! Intră alături de noi în comunitatea Republica

Vă invităm să intrați în Comunitatea Republica, grupul de Facebook în care contributorii, cei care își scriu aici ideile, vor sta de vorbă cu tine. Tot ce trebuie să faci este să ceri intrarea în acest spațiu al dialogului.

Oamenii monologului. Marii pierzători ai dezbaterii prezidențiale

dezbatere digi24

Foto:Inquam Photos / Octav Ganea

Dincolo de felul în care s-au prezentat candidații la prezidențiale la dezbaterea organizată luni seara de Digi24, faptul că s-au prezentat este cel dintâi semn de normalitate.

Să nu ieși în fața alegătorilor, alături de contracandidații tăi, pentru a discuta deschis despre viziunea și programul tău, să te eschivezi întrebărilor fie din teama că vor fi prea inconfortabile, fie având impresia că nu ești obligat să oferi explicații cuiva înseamnă fie să fii laș, fie să fii arogant.

Or, postura de laș nu prea te recomandă pentru o funcție de președinte. Iar în cealaltă privință, am avut deja parte de o supradoză în ultimii ani.

Însă mai reprobabil decât a absența de la dezbatere este a sfida acest demers democratic într-o democrație la a cărei cârmă vrei să ajungi. Sau poate democraţia e un cuvânt golit de conţinut pentru unii candidaţi, aşa cum lasă impresia.

Nicolae Ciucă și Marcel Ciolacu au decis să intre în direct prin telefon, la un alt post de televiziune, chiar în timpul dezbaterii prezidențiale, unde să se manifeste fără a fi incomodați. Au arătat, astfel, o absolută lipsă de respect față de contracandidații care au avut bunul simț să vină în fața poporului și să încerce să îi vorbească, fiecare după mintea și strategia proprie. Dar, încă și mai grav, au arătat o lipsă profundă de respect față de cetățenii care își doresc, până la urmă pe bună dreptate, să cunoască oamenii din spatele numelor de pe niște buletine de vot. Ciucă și Ciolacu au încercat indirect să pună ștampila derizoriului pe singura dezbatere electorală din ultimul deceniu.

Pentru Ciucă și Ciolacu aceste alegeri nu sunt despre oameni, despre popor, ci despre ei şi bucla lor bine ermetizată. Ciucă și Ciolacu și-au arătat, în fond, viziunea şi au spus destule prin absenţa de la această dezbatere. Tăcerea lor vorbeşte destul de tare pentru cei care aleg să o audă.

Într-un univers paralel, mi-ar plăcea ca dezbaterea electorală să fie obligatorie în orice țară democratică, o condiţie absolut necesară a eligibilităţii, iar absenții să fie descalificați din cursă.

Există un mare câștigător al acestei dezbateri? Poate că există, poate că nu. Dar sigur există pierzători.

Și dacă am înțelege că nu poți pune ștampila pe numele unui om care sfidează și arată că nu are niciun dram de respect față de cei cărora le cere votul, atunci candidații care au refuzat să participe la dezbatere ar trebui drastic penalizați la vot. Să aibă parte de alegători la fel cum alegătorii au avut parte de ei la dezbatere. Candidații care evită poporul nu merită votul acestuia.

Întrebarea care se ridică este cine ar avea de câștigat din toate acestea.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Îți recomandăm
Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Toate-s vechi și nouă toate! Modelul câștigătorului este modelul lașului și arogantului, aka modelul prostannis. Se știe că prostannis a "câștigat" de două ori: prin neprezentare la dezbateri cu ponta, respectiv prin neprezentare la dezbateri cu dăncilă. E clar că nu era ce să se dezbată, fiindcă deja dinainte era decis "câștigătorul": de la băsescu-petrov încoace, România este un stat-marionetă al Americii imperialiste, în care "alegerile" sunt întotdeauna "câștigate" de candidații susținuți fățiș de sua.

    Prin urmare, nici acum nu are ce să se dezbată, fiindcă și acum va "câștiga" candidatul susținut fățiș de sua. S-a văzut la antena 3 care este acela: cel care i-a avut în sală, printre susținătorii lui și așezați strategic aproape de familia lui, pe doi americani influenți: adrian zuckerman, fost ambasador al sua în România, respectiv james carafano de la heritage foundation, think-tankul republican de maximă importanță pentru... "leadership for america" și cu mare influență în toate domeniile politicii interne și externe a sua. Și, last but not least, ambii sunt apropiați ai proaspătului ales trump. Chiar crede cineva că greii ăstia doi s-au deranjat și au venit tocmai din america la București pentru dezbaterea lui ciucă degeaba???

    În concluzie, nu mai există nicio îndoială că noul președinte al României este ciucă!
    • Like 0
  • Mai penibilă decât absența de la dezbaterea cu candidații, a fost prezența de ieri seară la Digi a peneliștilor "de soi". Pe mine, cel puțin, nu mă mai păcălesc să le dau votul. Gata! Mi-a ajuns cât a luptat PNL la alegerile trecute contra PSD. Trebuie să aibă ceva țigle în minus pe casă cei care le mai suportă încă 4 ani minciunile.
    • Like 0
  • Realitatea în care ne aflăm nu se poate schimba câtă vreme cei aflați în "bucla bine ermetizată"a celor 3 ,deja,"tăcuți"ai țării(ultimii sosiți,cm și cn,fără majuscule)-mare parte dintre bugetari,asistații sociali și de partid-,o duc bine mersi.Până când nu va ajunge "cuțitul la os"celor care pot extrage radical -ul-din suma /procentele celor decisivi acum,rămâne cum am stabilit:nimeni nu pățește ceva,dacă tace(ex-Iohha)/ tăcerea este de (aur-Doamne ferește).Cine va oprit domnule CTP să-i șoptiți lui F Negruțiu(participant la dezbatere)măcar una dintre întrebările nepuse?
    • Like 1
  • mg check icon
    ..acest articol e scris cu o candoare pe care o înțeleg.
    Politicienii sunt însă pragmatici și decid în funcție de interese.

    Donald Trump, după ce s-a văzut pus în inferioritate de Kamala Harris la singura dezbatere față-în-față, a refuzat să mai participe la următoarele. Și se pare că i-a fost de folos..

    La fel și la noi, nu de popor au fugit Ciolacu și Ciucă, ci de contracandidații incomozi. Au vrut să evite bălăcăreala pe care le-o pregăteau G.Simion și nu numai.. Poate fi calificată ca o lipsă de curaj. Contează asta în ochii simpatizanților ?
    În campania americană a fost dezvăluit faptul că Trump s-a fofilat de stagiul militar obligatoriu cu tot felul de scutiri medicale, neavând curajul să meargă în războiul din Vietnam. Și n-a contat în ochii votanților..
    • Like 1
    • @ mg
      Mihai check icon
      Astea sunt povești spuse de CNN și MSNBC, aceleași care o dădeau câștigătoare pe Harris. Când începi o dezbatere înșirând o serie de promisiuni la care primești un răspuns legat de faptul că acestea nu au fost puse în practică în ultimii 3 ani și jumătate, nu cred că poate fi considerat un succes.
      • Like 0
  • Gabriel check icon
    Anda, tot ce spui este valabil doar intr-o lume ideala. Si noi nu traim in asa ceva...
    Ca si tine, fiecare are dreptul la o opinie si daca ma pun un locul absentilor, as fi avut foarte mari rezerve sa ma duc la orice televiziune, avand in vedere ca toti sunt partinitori. Nu sustin ca asta e o scuza, spun doar ca exista rationamente si calcule. cei 2 acolo puteau doar sa piarda pentru ca votantii lor nu sunt la digi. nimeni nu voteaza ciolacu sau ciuca din convingere. ei au votul mecanismului de partid si atat. deci prezenta lor nu le aducea nimic.
    • Like 0
    • @ Gabriel
      E clar ca n-ai inteles ce-a scris doamna. Nu e vorba despre ce-ar fi putut ei castiga sau nu venind la dezbatere. E despre respectul fata de alegatori, asa cum se spune in intreg articolul. Iar cel putin astia 2 au aratat ca nu-l au deloc, restul macar au facut un efort, au mimat unul. Inca o data se confirma ca cei care nu s-au prezentat sunt niste neica nimeni pusi doar pe capatuiala si desfrau bugetar.
      • Like 0
    • @ Daniel00
      Gabriel check icon
      si de unde e clar ca nu am inteles eu asta?
      ca sa va lamuresc, am inteles perfect ce a spus. dar ceea ce a spus Anda si ce spuneti dvs este o asteptare (privit cu obiectivitate). Insa, asa cum sunt, si cei incriminati au asteptari. cum electoratul lor nu este acolo, prezenta nu poate insemna decat pierderi.
      am incercat candva in politica. pentru nimic in lume nu as fi mers la antene de exemplu. motivele sunt mai multe: nu vreau sa le fac audienta. nu cred ca vor fi obiectivi si bine intentionati. nu cred ca electoratul meu priveste la antene. deci, de ce sa merg? sa ma balacareasca ciutacu sau alti imbecili? nu multumesc. ei bine, un astfel de rationament are si ciuca, un astfel de rationament are si ciolacu. si atunci devine logic sa nu participe. in plus, in politica atunci cand esti mic si te bati cu cie mari, cresti ca vizibilitate si notorietate. ori cei 2 nu vor sa ii creasca pe restul, din contra.
      dorinta aia de societate perfecta in care toti candidatii vor sa castige cel mai bun ramane doar un deziderat. nu are corespondent in realitate. cei 2 nu vor niciodata sa castige cel mai bun. si daca e sa fim sinceri, nici noi, noi vrem "al nostru" sa castige pentru ca suntem convinsi ca avem dreptate. dar asta e o alta discutie. numai bine!
      • Like 0
    • @ Gabriel
      Conform logicii pe care o aveti, acesti 2 inepti (C si C) au facut bine ca n-au venit, pentru c-ar fi avut de pierdut. Insa - subliniez inca o data - articolul nu e despre castigul lor electoral, ci despre... respect. Pe care "nu le are"... Iar cei care citesc articolul (buun!) ar trebui inca o data in plus sa-si dea seama de ce nu-i voteaza pe cele 2 nulitati. In rest, e realitatea cruda, ca ei vor fi votati de "masina" de vot a partidului lor, pentru a-si pastra toti slujbele lor de la stat, pe care au ajuns sa le aibe pe cale de influenta politica. Pai altfel cum s-ar putea explica, de ce slujbele de la stat sunt mai bine platite decat la privat sau de ce sunt asa de multi salariati in aparatul de stat (1,3 milioane)? Pentru ca ei conteaza, cand voteaza... Think!
      • Like 1
    • @ Daniel00
      Mihai check icon
      Văd că suntem două persoane cu acelasi prenume la comentarii, asa ca am sa ma semnez Mihai D. Există argumente in favoarea a ceea ce ai scris. Insa exista si in defavoare, fara a conta "care set de argumente este mai pertinent". Am să spun că voi vota Ciucă, nu pentru că-mi place el sau canaliile PNL-iste. Asa cum nici canaliile PSD-iste nu-mi plac. Insă Ciucă intelege mult mai bine ordinele americanilor, pentru ca este militar. Ciolacu ar zice si el '"da" americanilor dintr-o suflare, dar prin spate ar face SI alte lucruri care nu se fac. PSD-ul are o istorie de '
      "rezistenta" in fata americanilor, de la INCĂ marele contemporan Iliescu pana la Dragnea. Cine vrea să viseze ca ne alegem conducatorul după criteriul '"caracter" este liber să o facă. Noi ceilalti stim ca destinul unei tari mici este sa fie colonie a uneia mari. Am fost 45 de ani colonie rusa si am vazut ce " bine" a fost . Acum suntem colonie americană si e mai bine decat ce-a fost. Independentă nu exista. Nici o tara nu este independentă, totul este un entanglement politic, economic, social. Cine nu acceptă acest lucru, il invidiez, pentru că inseamnă că incă mai crede in zâne.. Mihai D.
      • Like 0
    • @ Mihai
      Asigurati-va ca stati de vorba cu mine, pentru ca eu vorbeam - ca si articolul de altfel - despre cu totul altceva. # Respect. Nici Ciuca si nici Ciolacu nu merita sa-i votam pentru ca au demonstrat - inclusiv prin neprezentare - ca pentru ei nu contam. Desprea asta e vorba. Punct.
      • Like 0
    • @ Daniel00
      Gabriel check icon
      dup amine, ceea ce spuneti nu arata ca eu nu as fi inteles ideea articolului asa cum sustineati cand mi-ati raspuns intial.
      sincer, imi arata doar ca interpretati drept lipsa de respect pragmatismul lor. mai mult, e bine sa fiti constient/a ca sunt multi care le apreciaza acest pragmatism si puteti vedea asta chiar aici in comentarii cu indivizi care il voteaza pe Ciuca pentru ca e mai bun pupincurist decat Ciolacu. sau altii care admit ca pragmatismul e o virtute pe care o are si castigatorul american. eu incercam doar sa spun ca ideea Andei (autoarea) pe care o cunosc personal, e ... pentru o lume ideala. un om care nu merge la vot cu sentimente o face pragmatic, gandind cu cine imi poate fi mie personal mai bine. intradevar, unii vad binele pe termen scurt, altii pe termen mai lung. ei bine, cei care asa merg la vot sunt exact cei din paratele de partid, extrem de pragmatici. si aici pierdem noi restul, cei care pun suflet si care merg la vot cu speranta. si am trait atatea dezamagiri, si cu Emil si cu Base si cu KWI si nu pare sa invatam nimic. asa suntem noi, romantici.
      • Like 0
    • @ Daniel00
      Mihai check icon
      Ceea ce este punct pentru tine nu este punct si pentru altii. Respectul pe care-l sustii ca subiect al acestui articol este un non-sens. Ceilalti merita alesi doar pentru ca s-au prezentat la dezbatere ? Nu ma simt deloc ofensat ca nu au venit cei 2 mitici la emisiune, in schimb ma simt total jignit cand vad un rebut emotional numit Simion ca stă "la masă" cu ceilalti prezidentiabili. Să păstrăm proportiile ! Pe mine ma intereseaza solutiile lucrative, nu teorii din spatele tastelor despre cavaleri si domnite.
      • Like 0
    • @ Mihai
      ove check icon
      Ciuca este un general cu patru stele doar in tara asta corupta si "incompetenta" pana in maduva oaselor.Intr-o armata profesionista din vest generalul nostru ar fi spalat latrine.Ce naiba ,omul asta e un analfabet functional in adevaratul sens al cuvantului.
      • Like 0
    • @ ove
      Mihai check icon
      In orice tară care are prezentă minimă spre deloc in teatre de operatiuni, generalii sunt din carton. Câți din generalii Frantei, Marii Britanii, Italiei, Spaniei, Germaniei, etc, au fost literalmente in razboi ca să invetè meserie in transee ? 2% ? 5% ? Restul ? Plimbatori de hartii, rapoarte peste rapoarte si cam atât......asa că: cu ce este Ciucă mai prejos decât ceilalti 95-98% din tarile avansate ?
      • Like 0
    • @ Mihai
      ove check icon
      Am scris mai sus,omul asta nu poate lega doua vorbe .nu intelege ce citeste , este pur si simplu semianalfabet.Chiar crezi ca a scris el cartea aia celebra ?Nu ar fi in stare sa citeasca doua pagini din ea la o prezentare .
      • Like 0
    • @ ove
      Mihai check icon
      Si daca stia sa lege 2 cuvinte, se "califica" in finala presedintilor ? Am avut lideri politici care stiau sa lege 2 cuvinte, si ce au facut ?!?!?! Au furat, au mintit, etc. Asta ar trebui sa conteze, ca nu are darul comunicarii verbale ? Renunt man, gandim prea diferit ca să ne mai batem capul......
      • Like 0
  • Mihai check icon
    Suma votantilor Ciolacu + Ciucă (aprox 40% ?! la primul tur si peste 50% la al 2-lea tur) nu vor fi de acord cu aceste afirmatii. Ce ne facem cu această realitate ?
    • Like 1
  • Foarte la obiect postarea , un bravo sincer pentru o tanara ziarista. Mai ales in conditiile in care marele gazetar CTP are comportamentul unui bebelus cu colici. Trist ... sa-ti sfatuesti chiar si sincer cititorii sa voteze indirect cu Ciolacu si Simion...confirma inca o data ca :" tacerea e de aur".
    Dar vorba doamnei de aici, aici nu este despre nume , este despre respectul pe care-l datoram cetatenilor carora le cerem votul. Absolut adevarat ca celor de la PSD si PNL nu le pasa de cetateni , nici macar cateva ore la patru ani. Indiferent de prezenta is de sarmul personal al lui Kelemen Hunor, nu pot sa nu-mi aduc aminte ca a fost la fiecare guvernare din 1995 incoace si nu si-a pierdut timpul si influenta sa faca ceva nici pentru comunitatea lui nici pentru cauze comune , gen educatie , sanatate samd.
    • Like 0


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult