Foto: Inquam Photos/ Octav Ganea
De la izbucnirea crizei Covid vorbim despre numărul de paturi disponibile în spitale și în secțiile de terapie intensivă. Însă, pentru ca siguranța pacienților să nu fie pusă în pericol, ar trebui să vorbim despre numărul de instalații de oxigen și despre calitatea instalațiilor electrice, spune Oana Gheorghiu, cofondatoarea Dăruiește Viață. 5 pacienți cu Covid și-au pierdut vineri viața într-un incendiu la Institutul Matei Balș, într-un incendiu care amintește de cel petrecut la Spitalul din Piata Neamț nu cu multă vreme în urmă.
„Dacă am fi fost un pic conștienți de ce înseamnă paturi de terapie intensivă am fi putut anticipa aceste situații. De fapt, noi am tot spus că paturi de terapie intensivă nu înseamnă niște paturi înseamnă, în primul rând, niște instalații de gaze medicale și electrice, instalații care dacă nu sunt făcute cum trebuie și sunt improvizate reprezintă un mare pericol.
Dacă noi ținem bolnavi care au nevoie de oxigen pe secții care nu sunt de terapie intensivă, atunci riscurile sunt și mai mari, pentru că, cu siguranță, folosim niște improvizații, nu avem prize suficiente și atunci mai punem niște prelungitoare”, a declarat Oana Gheorghiu pentru Republica.
„Peste 90% din spitale nu au avize ISU”
O altă problemă asupra căreia atrage atenția este personalul de mentenanță insuficient pregătit. „Personalul tehnic din spitalele din țara asta, și o spun cu responsabilitate, este foarte slab pregătit. Pentru că este foarte prost plătit. Oamenii aceia câștigă 2.500-3.000-3.500 de lei pe lună. Ce fel de inginer de top să ai într-un spital care să vină să accepte un astfel de salariu? Câtă vreme nu schimbăm aceste lucruri, vom mai vedea astfel de situații”, avertizează ea.
Câte spitale din această țară sunt, în opinia sa, sigure pentru pacienți? „Mi-e foarte greu să spun asta, dar, dacă știm că peste 90% dintre spitale nu au avize ISU, răspunsul este evident”, subliniază Oana Gheorghiu.
În condițiile în care multe unități sanitare românești sunt vechi de peste 50 de ani, singura soluție este construirea de spitale modulare, care să funcționeze până când vor fi ridicate spitale adevărate. Dăruiește Viață, care a ridicat de la zero primul spital de oncologie pediatrică din România, a construit deja un spital modular la Elias și a demarat un proiect similar la Piatra Neamț, în beneficiul unității sanitare afectate de incendiu.
„Există acești bani europeni, noi, ca ONG, nu avem dreptul să primim acești bani, nu suntem eligibili, deși suntem capabili să construim repede și bine astfel de spitale. Am cerut Ministerului Fondurilor Europene să ne permită să accesăm astfel de fonduri. Am primit un răspuns halucinant, că nu există argumente care să dovedească că avem capacitatea să facem spitale. Sperăm ca noul ministru al Fondurilor Europene să deschidă ochii și să vadă că este nevoie de implicarea societății civile și să permită ONG-urilor să devină eligibile. Dar cred că, pe termen scurt, ministerul, autoritățile locale ar trebui să construiască astfel de spitale, care pot funcționa 5-10 ani, dacă sunt bine făcute, până reușește România să construiască spitale adevărate.
Spitalele modulare sunt ieftine, rapid de făcut și poți să asiguri în ele circuite exact ca în vestul Europei. În plus, trebuie schimbat cu totul felul în care se face mentenanța în spital. Trebuie schimbată paradigma, dacă nu profesionalizăm echipele de mentenanță, vom tot avea astfel de incidente”, a mai spus Oana Gheorghiu.
Ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu, a declarat după incendiul de la Matei Balș că va face o prioritate din construirea unor noi spitale.
„S-au construit mall-uri, clădiri de birouri, nu s-au construit spitale. Asta vom face noi la Ministerul Sănătății. Pe termen scurt putem să ne asigurăm că nu vor mai fi incendii. Clădirile spitalelor sunt un lung șir de improvizații”, a spus Vlad Voiculescu.
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.