Sari la continut
Republica
Prevenție

Oana Moraru, Școala Helikon: ChatGPT este foarte bun pentru copii. „Ți-a dat ChatGPT șapte studii? Verifică-le, nu toate studiile sunt reale, nu le cita pe toate”

ChatGPT este „foarte bun” pentru copii, iar universități și programe de renume precum Bacalaureatul Internațional acceptă folosirea acestui instrument în anumite condiții, spune Oana Moraru, fondator Helikon Educational Hub for Romania. Invitată de jurnalistul Claudiu Pândaru la podcastul Business Sănătos, Oana Moraru a vorbit despre experiența sa cu ChatGPT, mărturisind că fiica ei, studentă la o facultate din străinătate, i-a arătat cum să îl folosească eficient și să verifice informațiile furnizate de Inteligența Artificială.

Pentru copii ChatGPT e un lucru bun sau rău? a fost întrebată Oana Moraru.

„Foarte bun este. Asta am învățat de la fiica mea. Ne uităm ce au făcut universitățile din lume sau ce au făcut la IB (Bacalaureatul Internațional) care e cel mai bun program. Bacalaureatul Internațional – cel mai greu bac din lume - le dă voie să folosească ChatGPT, dar să își spună foarte bine resursele. Profesorii au spus: Nu o să putem opri asta. Hai să lucrăm cu acest instrument, hai să le folosească copiilor, nu să ne luptăm cu el. Și au creat niște proceduri după care da, îți poți face eseul de acolo, dar trebuie să ai atâtea trimiteri bibliografice, să știi să argumentezi atât de bine. Sigur că ChatGPT dă formatul. Dar știi că e diferență uriașă între copilul care știe de la prima întrebare la a 15-a întrebare să îi ceară acestei inteligențe artificiale să își nuanțeze răspunsurile. Îți trebuie multă inteligență - ai văzut, pui o întrebare, ChatGPT îți dă o chestie rudimentară la prima mână, ca un robot. Dacă știi să pui întrebări secunde, pe materialul acela, ajungi să șlefuiești ca un sculptor un conținut, dar numai în funcție de abilitatea ta de a pune întrebări și inteligența ta critică. Și rezultatul e unic.”

„Fiica mea m-a învățat asta. Și a zis: stai puțin, să îți arăt cum funcționează. Ia tu ce vrei, ce te interesează pe tine și pune. Ia finisează, ia pune întrebarea asta, ia cere acum să verifice răspunsul ăsta. Ia cere cine sunt cei care au afirmat asta sau ce studii există în spate. Ți-a dat ChatGPT șapte studii? Verifică-le, că inteligența asta a înghițit de pe internet totul, dar nu toate studiile sunt reale, nu le cita. Fie-mea spunea: du-te la studii, să vezi că ori nu există, ori sunt într-o revistuță aiurea, nerecunoscută. Cine a învățat-o pe fie-mea asta? Bacul Internațional, primul an de facultate în afară - că e privilegiată, pot să îi asigur viitorul universitar în afară. Profesorii lor imediat s-au repliat și i-au învățat aceste trucuri. Asta înseamnă că mintea ei a crescut, hârjonindu-se cu o inteligență artificială mult mai mare decât o am eu sau oricare altă școală din lume”, a spus Oana Moraru la podcastul Business Sănătos.

„Prima mare lege în afaceri este să o faci să stea pe cont propriu, să nu fie dependentă de tine”

Fondatoarea Școlii Helikon a vorbit și despre ce face ca business-ul său să rămână unul sănătos, învățând să delege și păstrând permanent legătura cu părinții.

„Am învățat și încă învăț să deleg și să creez independența școlii față de mine. Încă nu știu să fac asta la toate nivelurile. Deci prima mare lege în afaceri e să o faci să stea pe cont propriu. Să nu fie dependentă de tine. Asta e primul lucru - să-ți formezi oameni și să formezi formatorii, oameni care pot sta pe partea de planning, de metodică, pe partea de relații ale școlii cu alte școli. Asta e dezideratul și al doilea lucru este permanenta discuție cu părinții. Ei trebuie să crească odată cu copiii lor. Și nu se întâmplă asta. Ca și în orice alt business, partea de marketing, de conectare cu clientul partea de culegere de informații, cine e persoana, ce face, cum gândește, ce reacție are față de copiii proprii - asta e o informație pe care dacă nu mi-o iau foarte atent de la părinți, nu reușești să rămâi în viață. Pentru că trebuie să înțelegi ce parteneri ai, cu cine, până unde întinzi lucrurile. Eu m-aș duce mai repede și mai revoluționar înainte, dar nu îți permit partenerii”, a mai spus Oana Moraru.

Ascultă discuția dintre Oana Moraru, fondator Helikon Educational Hub for Romania, și jurnalistul Claudiu Pândaru în podcastul Business Sănătos atașat acestui articol. 

Rețeaua Privată de Sănătate Regina Maria este o organizație preocupată să susțină sănătatea oamenilor, a organizațiilor și a societății.

Descoperă gama de abonamente Partener, creată special pentru companiile mici și mijlocii și ajută-ți angajații să economisească accesând servicii medicale premium #peabonament.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Valentin check icon
    Clișeul infailibilității inteligenței artificiale vine din literatura Sience Fiction. AI are anumite capabilități remarcabile - viteză de procesare colosală, memorie pe măsură - dar asta nu o lipsește de erori. La fel ca un om, greșește. Ceea ce pare un punct slab este în definitiv unul fantastic: greșește. Greșește ca un om. E umană, nu infailibilă. Acel ERRARE HUMANUM EST i se potrivește de minune. Probabil că în viitor va căpăta și conștiință. Deja vorbim în cazul animalelor de conceptul persoanelor nonumane. Probabil că vom trăi fenomene similiare și cu AI.
    • Like 0
  • O mare tâmpenie să crezi că inteliganța artificială e ”buricul pământului”. Sigur că în anumite cazuri, de aplicabilitate limitată, poate fi cumva, utilă. Dar dacă de la scoaterea pe piață a ChatGPT (doar) acum doar câteva luni (!!!!) ajungem să ne ”închinăm” la el și să facem teoria chibritului în ce-l privește, în toate domeniiile posibile și imposibile, atunci ne-am dilit de tot ca societate. Și de fapt asta nu mă miră deloc.
    • Like 2


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult
Podcast „Business sănătos” cu Claudiu Pândaru/ Invitată: Oana Moraru, fondator Helikon Educational Hub for Romania
sound-bars icon