ChatGPT este „foarte bun” pentru copii, iar universități și programe de renume precum Bacalaureatul Internațional acceptă folosirea acestui instrument în anumite condiții, spune Oana Moraru, fondator Helikon Educational Hub for Romania. Invitată de jurnalistul Claudiu Pândaru la podcastul Business Sănătos, Oana Moraru a vorbit despre experiența sa cu ChatGPT, mărturisind că fiica ei, studentă la o facultate din străinătate, i-a arătat cum să îl folosească eficient și să verifice informațiile furnizate de Inteligența Artificială.
Pentru copii ChatGPT e un lucru bun sau rău? a fost întrebată Oana Moraru.
„Foarte bun este. Asta am învățat de la fiica mea. Ne uităm ce au făcut universitățile din lume sau ce au făcut la IB (Bacalaureatul Internațional) care e cel mai bun program. Bacalaureatul Internațional – cel mai greu bac din lume - le dă voie să folosească ChatGPT, dar să își spună foarte bine resursele. Profesorii au spus: Nu o să putem opri asta. Hai să lucrăm cu acest instrument, hai să le folosească copiilor, nu să ne luptăm cu el. Și au creat niște proceduri după care da, îți poți face eseul de acolo, dar trebuie să ai atâtea trimiteri bibliografice, să știi să argumentezi atât de bine. Sigur că ChatGPT dă formatul. Dar știi că e diferență uriașă între copilul care știe de la prima întrebare la a 15-a întrebare să îi ceară acestei inteligențe artificiale să își nuanțeze răspunsurile. Îți trebuie multă inteligență - ai văzut, pui o întrebare, ChatGPT îți dă o chestie rudimentară la prima mână, ca un robot. Dacă știi să pui întrebări secunde, pe materialul acela, ajungi să șlefuiești ca un sculptor un conținut, dar numai în funcție de abilitatea ta de a pune întrebări și inteligența ta critică. Și rezultatul e unic.”
„Fiica mea m-a învățat asta. Și a zis: stai puțin, să îți arăt cum funcționează. Ia tu ce vrei, ce te interesează pe tine și pune. Ia finisează, ia pune întrebarea asta, ia cere acum să verifice răspunsul ăsta. Ia cere cine sunt cei care au afirmat asta sau ce studii există în spate. Ți-a dat ChatGPT șapte studii? Verifică-le, că inteligența asta a înghițit de pe internet totul, dar nu toate studiile sunt reale, nu le cita. Fie-mea spunea: du-te la studii, să vezi că ori nu există, ori sunt într-o revistuță aiurea, nerecunoscută. Cine a învățat-o pe fie-mea asta? Bacul Internațional, primul an de facultate în afară - că e privilegiată, pot să îi asigur viitorul universitar în afară. Profesorii lor imediat s-au repliat și i-au învățat aceste trucuri. Asta înseamnă că mintea ei a crescut, hârjonindu-se cu o inteligență artificială mult mai mare decât o am eu sau oricare altă școală din lume”, a spus Oana Moraru la podcastul Business Sănătos.
„Prima mare lege în afaceri este să o faci să stea pe cont propriu, să nu fie dependentă de tine”
Fondatoarea Școlii Helikon a vorbit și despre ce face ca business-ul său să rămână unul sănătos, învățând să delege și păstrând permanent legătura cu părinții.
„Am învățat și încă învăț să deleg și să creez independența școlii față de mine. Încă nu știu să fac asta la toate nivelurile. Deci prima mare lege în afaceri e să o faci să stea pe cont propriu. Să nu fie dependentă de tine. Asta e primul lucru - să-ți formezi oameni și să formezi formatorii, oameni care pot sta pe partea de planning, de metodică, pe partea de relații ale școlii cu alte școli. Asta e dezideratul și al doilea lucru este permanenta discuție cu părinții. Ei trebuie să crească odată cu copiii lor. Și nu se întâmplă asta. Ca și în orice alt business, partea de marketing, de conectare cu clientul partea de culegere de informații, cine e persoana, ce face, cum gândește, ce reacție are față de copiii proprii - asta e o informație pe care dacă nu mi-o iau foarte atent de la părinți, nu reușești să rămâi în viață. Pentru că trebuie să înțelegi ce parteneri ai, cu cine, până unde întinzi lucrurile. Eu m-aș duce mai repede și mai revoluționar înainte, dar nu îți permit partenerii”, a mai spus Oana Moraru.
Ascultă discuția dintre Oana Moraru, fondator Helikon Educational Hub for Romania, și jurnalistul Claudiu Pândaru în podcastul Business Sănătos atașat acestui articol.
Rețeaua Privată de Sănătate Regina Maria este o organizație preocupată să susțină sănătatea oamenilor, a organizațiilor și a societății.
Descoperă gama de abonamente Partener, creată special pentru companiile mici și mijlocii și ajută-ți angajații să economisească accesând servicii medicale premium #peabonament.
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.