Sari la continut

Încearcă noul modul de căutare din Republica

Folosește noul modul inteligent de căutare din Republica. Primești rezultate în timp ce tastezi și descoperi ceea ce te interesează filtrat pe trei categorii: texte publicate, contributori și subiecte. Încearcă-l și spune-ne cum funcționează, părerea ta ne ajută.

Închiderea școlilor și surogatul „școlii online” lasă asupra copiilor sechele de nevindecat. Oana Moraru: „Sunt ca niște lupi în cușcă… Eu mă simt absolut depășită”

Copil online

Foto: Getty Images

Ratei ridicate a analfabetismului funcțional din România i se va adăuga, după închiderea școlilor, analfabetismul social. Este cea mai gravă consecință a pandemiei asupra sistemului de educație, crede Oana Moraru, consultant educațional și fondator al școlii Helikon. „Nu există lucru mai grav din punct de vedere social și emoțional decât lipsa de interacțiune în curtea școlii, decât jocul negociativ, tranzacțional”, a explicat ea în emisiunea „În fața ta” de la Digi24.

Din cauza crizei sanitare, mulți dintre copiii care au început în urmă cu doi ani grupa mică au pierdut aproape un an și jumătate de învățământ preșcolar și, odată cu el, achiziții importante. 

„Sunt ca niște lupi în cușcă. I-am văzut revenind în grădinițe, am văzut copii din familii foarte responsabile. E atât de evident că nu au lucrat în anii preșcolarității pe atenție voluntară, pe limbaj, că eu mă simt absolut depășită, deși profesional știu ce trebuie făcut, să pot să recuperez la grupa mare ce s-a pierdut în doi ani. Există niște ferestre de oportunitate între 0-6 ani. După, copilul poate fi ajutat, dar doar remedial. Are nevoie de un profesor atât de luminat, încât să lucreze și pe problemele lui din spate”, a declarat Oana Moraru.

Statul în casă poate duce la probleme de echilibru, care apoi se pot traduce în dificultăți de citire și transcriere de pe tablă. Timpul excesiv în fața ecranelor accentuează deficitul de atenție. Auzul fonematic, care se educă în clasa pregătitoare, nu poate fi dezvoltat așa cum trebuie în zgomotul de fond al lecțiilor de pe Zoom. 

„Nu mai vorbesc de gimnaziu când ar trebui să se formeze capacitatea copilului de a pune raționamente în vorbire, mai mult de două-trei raționamente”, a spus Oana Moraru. 

„Copilul din mediul rural este, în medie, cu un an și jumătate în urmă față de copilul din mediul urban”

Cel mai mult au pierdut copiii din mediile dezavantajate. „Sunt studii care arată că copilul din mediul rural este, în medie, cu un an și jumătate în urmă față de copilul din mediul urban. Peste acest copil s-a mai adăugat un an jumate, e cu trei ani în urmă. Psihologia spune că, dacă un copil are o întârziere de mai mulț de doi ani, el dă în tulburare de comportament. Dacă decalajul dintre vârsta mentală și vârsta cronologică ajunge la 2 ani lui îi trebuie terapie. Oricum aveam nevoie să recuperăm mulți copii din România. Noi nu avem cum să avem învățământ remedial, nu cred că ne imaginăm cât de sumbră e realitatea”, a atras atenția Oana Moraru.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult