Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

Oricine este interesat de viitorul României din 2028 ar fi bine să se uite la Republica Moldova acum

Maia Sandu și Vladimir Putin

"Republica Moldova este transformată într-o bază NATO prin care să fie atacată Rusia" - Maria Zaharova, purtător de cuvânt al Ministerului Afacerilor Externe rus, iulie 2025;

"Baza Mihail Kogălniceanu va fi folosită pentru a conduce o ofensivă majoră împotriva Rusiei" - Călin Geogescu, candidat pro-rus la președinția română, agent al haosului, ianuarie 2025;

Oare externele rusești s-au inspirat din Călin Georgescu sau Călin Georgescu din surse rusești?

Vă aduc aminte că Georgescu comunica în tandem cu Nikolai Patrushev tot în ianuarie 2025, când făcea turul mass-mediei cu misiunea de a destabiliza România, spunând că dacă nu alegem pe cineva care se înțelege cu Rusia, nu va fi bine pentru România, iar la câteva zile după, Nikolai Patrushev declara că "UE nu mai are dreptul să vorbească în numele României" (printre alte țări enumerate).

Tot atunci, în interviul pentru Komsomolskaia Pravda, un tabloid rusesc - deci evident, un interviu cu interesul de a ajunge la popor, că nu l-a dat în presa "quality" de la Kremlin, Patrushev spunea "Nu exclud ca politica agresivă anti-rusească de la Chişinău să ducă fie la apartenența Moldovei la un alt stat, fie la încetarea existenţei sale". 

De ce aduc trecutul și prezentul împreună, pe Zaharova și Georgescu și Patrushev la un loc? România, Rusia și Republica Moldova? Pentru că au legătură.

Asta se numește instrumentalizarea fricii și este un beneficiu secundar al războiului pe care-l duce rusia în Ucraina. Pe scurt: pentru că există acest război, vecinii imediați sunt speriați că ar putea fi atrași în el. Pentru că există această frică, Rusia spune "faceți cum zicem noi, alegeți pe cine punem noi, altfel o să fiți atrași în acest război", iar asta ar însemna toate elementele pe care le folosește propaganda falsă rusească în războiul informațional din România și Republica Moldova: înrolare - ceea ce oamenii nu vor, armată - ceea ce oamenii nu vor, război și moarte - ceea ce, evident, oamenii nu vor.

Este absolut evident cum Rusia instrumentalizează frica în țările vecine Ucrainei și în același timp îi înfierează pe ucraineni pentru că au curajul să se apere și să reziste. Rusia folosește astfel războiul nu doar ca pe o armă politică în Ucraina, ci ca pe o armă politică în vecinătate, în Europa și în SUA. Doar idioții utili, ticăloșii sau agenții de influență ai Kremlinului îmi pot spune după expunerea asta, că "vezi ruși peste tot", folosind o metodă de gaslighting veche.

Pe 28 septembrie 2025 vor avea loc alegeri în Republica Moldova. Pentru oricine este interesat de viitorul României din 2028, ar fi bine să ne uităm la Republica Moldova acum. 

Republica Moldova va fi un câmp de luptă în războiul hibrid pe care Rusia îl va exercita cu o forță ieșită din comun. Prevăd escaladări ale discursului violent la adresa Republicii Moldova și inclusiv violențe fizice, dacă cumva autoritățile de acolo vor fi prinse pe picior greșit.

Următoarea va fi Ungaria, în 2026, unde veți vedea cum rusia va implementa noile unelte AI în dezinformarea prin intermediul rețelelor sociale la o scară pe care o vom considera infinit mai mare decât ceea ce vom fi văzut în Republica Moldova. Pentru că acolo Rusia deja îl are pe Orban, și Peter Magyar îl bate de departe. Tot în 2026, sunt alegerile midterms în SUA, unde vom vedea deployment rusesc la un volum gigantic. Iar în 2027, în Slovacia vom vedea ultima rundă serioasă înainte de România, unde Rusia va exercita o presiune extremă, mai ales dacă vom avea până atunci un armistițiu în Ucraina.

Puneți-vă semne de carte pe aceste alegeri. Toate aceste alegeri au particularitățile lor și toate îi ajută pe rusi pentru România 2028, pentru că au câte un pic din fiecare lucru de care au nevoie ca să ne calce în picioare democrația, statul și odată cu el și pe noi popor.

Pentru asta trebuie să fim pregătiți. La nivel de instituții, la nivel de societate civilă, la nivel de mass-media și la nivel fiecare cetățean. Avem timpul necesar, vom avea uneltele necesare - inclusiv eu pregătesc ceva pentru fiecare dintre voi, întrebarea este dacă avem instituțiile necesare și voința politică necesară pentru a depăși cele mai grele alegeri care vin peste România.

Până atunci, fiți atenți la Republica Moldova. Dacă aveți prieteni din Republică, vorbiți cu ei. Poate nu sunt interesați să meargă la vot. Poate sunt dezamăgiți de PAS (au multe motive), poate sunt dezamăgiți de politică în general - sunt sigur că-i putem cu toții înțelege.

Însă ce trebuie și ei să înțeleagă, este că dacă vor să mai aibă un stat, atunci să știe așa: primul obiectiv electoral al Rusiei în orice democrație este generarea de apatie politică în partida adversară ei. Iar frica este un bun demotivator. Altele sunt dezgustul - față de politică, disprețul - față de politicieni, desconsiderația - față de valoarea votului. Acestea sunt și vor fi alimentate artificial, mincinos, exagerat în zilele și lunile următoare de către rusia.

Mai sunt 72 de zile, iar Republica Moldova, pentru a putea continua pe drumul european, pe drumul prosperității, trebuie să aleagă o majoritate pro-europeană. Cei pe care eu îi pot numi frații noștri - cei cu ajutorul cărora Elena Lasconi a intrat în turul 2 și cei fără a căror implicare Nicușor Dan nu era astăzi președinte, deci România era la rându-i pe drumul spre apusul din est, de nu vor alege o majoritate pro-europeană, vor alege să se uite-n abis. Iar abisul îi va privi înapoi cu rânjetul criminal al lui Vladmir Putin pe față.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • RazvanP check icon
    Interesant că îl menționați pe Patrushev, în 2023 moldovenii încă îi expuneau la loc de cinste sticlele de vin de la Cricova...
    Dacă Republica Moldova nu ar fi încercat să joace la două capete și și-ar fi asumat deschis agenda unionistă din '91 încoace poate ar fi stat altfel lucrurile la Chișinău!
    • Like 0


Îți recomandăm

Maria Drăghici

Maria Drăghici n-a împlinit nici doi ani și are deja trei operații pe cord deschis. Culmea, e un copil vesel, care știe să se bucure de fiecare moment și, mai mult decât orice altceva, e un copil iubit. De fratele ei și de părinții ei, care, de la nașterea copilei, trăiesc cu ochii deschiși un coșmar adevărat.

Citește mai mult

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult