Sari la continut

Află ce se publică nou în Republica!

În fiecare dimineață, îți scrie unul dintre autorii fondatori ai platformei. Cristian Tudor Popescu, Claudiu Pândaru, Florin Negruțiu și Alex Livadaru sunt cei de la care primești emailul zilnic și cei cărora le poți trimite observațiile, propunerile, ideile tale.

Oficial american, avertisment la București: „Ţările cu instituţii slabe tind să fie mai puţin capabile să reziste influenţei maligne a Rusiei”

Vladimir Putin

Foto: Guliver Getty Images

Statele Unite sunt îngrijorate de ofensiva mediatică a Rusiei, în țările europene, inclusiv în România, dar și peste Ocean, a declarat miercuri seara, la București, Hoyt Yee, oficial în Departamentul de stat american. Întrebat dacă Rusia are vreo implicare în „deciziile Guvernului român”, oficialul american a răspuns că nu are „o dovadă” în acest sens. „La Washington suntem însă îngrijoraţi de ceea ce numim influenţa malignă a Rusiei; de răspândirea de informaţii false, de zvonuri, prin publicaţii şi canale susţinute de Rusia sau care simpatizează cu Rusia sau de către anumiţi politicieni ruşi”, a explicat Hoyt Yee.

Statele Unite și-au trimis un emisar la București să vorbească cu autoritățile și să ia pulsul societății, după protestele de stradă. Hoyt Yee este asistent al adjunctului secretarului american de stat pentru Europa și cel mai înalt oficial „de legătură” cu România din Departamentul de Stat, după plecarea Victoriei Nuland. Hoyt Yee s-a întâlnit cu reprezentanți ai Președinției, ai MAE, dar și cu procurorul șef al DNA.

Declarațiile lui Hoyt Yee, pe larg:

  • „Nu am vreo dovadă că Rusia a avut vreun rol în deciziile guvernului. În ce priveşte implicarea Rusiei în presă, cred că sunteţi mai bine informaţi decât mine în privinţa activităţilor mediatice ale Rusiei. La Washington suntem însă îngrijoraţi de ceea ce numim „influenţa malignă a Rusiei”; de răspândirea de informaţii false, de zvonuri, prin publicaţii şi canale susţinute de Rusia sau care simpatizează cu Rusia sau de către anumiţi politicieni ruşi nu doar în această parte a Europei, ci într-o zonă mai amplă, chiar şi în ţara mea. De aceea credem că este foarte important să sprijinim o presă independentă, liberă şi profesionistă, libertatea de exprimare; să sprijinim de asemenea societatea civilă, nu o societatea civilă cu o orientare sau alta, sau de un anumit tip, ci una vibrantă, activă, care poate acţiona liber, fără teamă de represalii”.
  • „Credem că este de asemenea foarte important ca statele să aibă în general instituţii judiciare, executive şi legislative puternice. Ţările cu instituţii slabe tind să fie mai puţin capabile să reziste influenţei maligne a Rusiei sau a oricărei alte forţe externe. Acesta este un alt motiv pentru care credem că este important ca statul de drept să fie puternic”.
  • „În ţările cu un stat de drept puternic, cu o presă independentă puternică, cu instituţii puternice, propaganda rusă, influenţa malignă rusă are mai puţin succes. Şi din punct de vedere al creşterii economice în vremuri dificile pentru Europa, în acele ţări care au stat de drept, care au un sistem judiciar şi legislativ funcţional, există în general un mediu de afaceri mai bun. Companiile, fie ele americane sau europene, preferă să meargă în ţări cu un stat de drept puternic. Este un alt motiv pentru care sperăm foarte mult că statul de drept va rămâne puternic în România”.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • României ii trebuie in primul rând seriozitate
    Ii lipsesc oameni puternici de stat , ce lipsește cu desăvârșire .
    Nu are patrioți naționaliști
    Nu are o clasa politica și-una diplomatica.
    Când o sa întrunească toate acestea , atunci putem fi partenerii de încredere și respectați in lume .
    Cel mai greu este ca nu este speranța.
    • Like 0


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult