Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Statele Unite și-au trimis un emisar la București: „Protestele sunt o sursă de inspiraţie, de admiraţie, la Washington, o expresie a democraţiei în acţiune”

Proteste București și reacția SUA

Protestele din România sunt o expresie a „democrației în acțiune” și sunt sursă de „inspirație” pentru întreaga lume. Acesta este mesajul oficial de Statelor Unite, transmis miercuri seară, la București, de Hoyt Yee, oficial al Departamentului de Stat al SUA. 

Statele Unite și-au trimis un emisar la București să vorbească cu autoritățile și să ia pulsul societății, după protestele de stradă. Hoyt Yee este asistent al adjunctului secretarului american de stat pentru Europa și cel mai înalt oficial „de legătură” cu România din Departamentul de Stat, după plecarea Victoriei Nuland. Oficialul s-a întâlnit în capitala României cu mai mulți oficiali, printre care procurorul-șef al DNA. 

Hoyt Yee a repetat de mai multe ori că SUA susțin „statul de drept” din România. 

Declarațiile lui Hoyt Yee, pe larg:

  • „Nu am fost surprinşi că românii şi-au demonstrat în număr mare sprijinul faţă de statul de drept şi împotrivirea faţă de orice eforturi percepute ca slăbind statul de drept. Nu a fost surprinzător pentru noi, ci a fost o sursă de inspiraţie, de admiraţie, la Washington şi, sunt sigur, în multe capitale, văzând democraţia în acţiune, văzând oamenii susţinând ideile în care cred şi trimiţând mesaje reprezentanţilor aleşi de ei. Cred că a fost foarte important şi am apreciat faptul că la scurt timp după proteste, prim-ministrul s-a distanţat de iniţiativă, de schimbările la Codul Penal care au fost cauza protestelor. Acest lucru a demonstrat că a reacţionat la motivele protestelor oamenilor. Acest lucru ne oferă încredere că democraţia este puternică în România. Totodată, cred că este o situaţie pe care vrem să continuăm să o urmărim, aşa cum am văzut şi astăzi că există în continuare protestatari în faţa clădirii Guvernului. Cred că acest lucru are o semnificaţie importantă şi reaminteşte, în acelaşi timp, că suntem şi trebuie să fim cu toţii interesaţi de următorii paşi. Suntem încrezători că guvernul va lua măsurile adecvate pentru a-i asigura din nou pe cetăţeni de angajamentul său faţă de statul de drept şi pentru a-şi asigura aliaţii, inclusiv pe Statele Unite, că îşi păstrează angajamentul faţă de această valoare foarte importantă pe care se bazează Parteneriatul Strategic şi NATO”.
  • „SUA şi România au un parteneriat foarte puternic şi strategic şi ne aşteptăm ca el să continue şi să se consolideze. Acesta este obiectivul nostru. De asemenea, România şi Statele Unite ale Americii sunt membri NATO, suntem parteneri NATO, suntem prieteni şi vom colabora în orice mod posibil pentru a consolida cooperarea noastră. Incidentul menţionat (cu OUG 13, n.n.) a fost îndeaproape urmărit de Washington şi de alte capitale europene, pentru că noi credem - şi înţelegem că şi românii cred acest lucru - că în orice democraţie, statul de drept este important. Este important în primul rând pentru acea ţară, este important pentru democraţie; pentru ca o ţară să fie puternică, să reziste, să poată răspunde nevoilor şi dorinţelor cetăţenilor săi, ea trebuie să fie guvernată de statul de drept”.
  • „Probabil aţi văzut săptămâna trecută la Bruxelles şi la Munchen declaraţiile unora dintre liderii americani – vicepreşedintele Mike Pence, secretarul de stat Rex Tillerson -- că noi credem că relaţia dintre Europa şi Statele Unite se bazează pe valorile comune ale democraţiei, libertăţii şi statului de drept. Cu alte cuvinte, obiectivele noastre comune de a promova pacea şi prosperitatea în regiunea transatlantică nu au fost alese la întâmplare, ci se bazează pe o moştenire comună, pe o experienţă comună şi, chiar mai important, pe nişte valori comune. Iar aceste valori sunt importante ca fundament al cooperării noastre. Aşadar, în cazul oricărei ţări, fie că este vorba despre România sau orice altă ţară cu care avem o relaţie strânsă, în special în cazul partenerilor NATO, suntem atenţi la situaţia statului de drept, ca şi la situaţia economică sau situaţia politică a tuturor statelor partenere şi prietene. Acestea sunt importante pentru securitatea şi stabilitatea acelor ţări, dar şi pentru NATO – dacă vorbim despre o ţară membră NATO -- sunt importante pentru SUA. Aşadar, cred că mesajul nostru în acele declaraţii, atât în declaraţia comună a celor şase ambasade, cât şi în cea publicată de Washington în aceeaşi perioadă, accentul se pune pe ataşamentul nostru puternic faţă de statul de drept, pe credinţa că e important pentru relaţie ca toate ţările implicate să demonstreze loialitate faţă de acele valori. Ca în cazul oricărei organizaţii, instituţii, structuri, trebuie să existe un fundament, iar pentru noi acea fundaţie este reprezentată de acele valori. Dacă angajamentul faţă de aceste valori este puternic, dacă acţiunile instituţiilor susţin, consolidează aceste valori, atunci structura organizaţiei va fi puternică. Dacă fundaţia este slăbită, dacă angajamentul faţă de aceste valori este slab, acest lucru afectează inevitabil şi restul structurii. Aşadar, obiectivul nostru să ajutăm la consolidarea statului de drept, la consolidarea angajamentului faţă de acele valori, faţă de toate promisiunile asumate. I-aţi auzit pe liderii noştri vorbind la Munchen şi la Bruxelles despre nevoia ca toţi aliaţii NATO să aloce 2% din PIB pentru apărare. Acesta este un alt exemplu de situaţie în care dorim să-i vedem pe aliaţi îndeplinindu-şi obligaţiile. Îndeplinirea obligaţiilor presupune şi angajament faţă de statul de drept”.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Psd-nul nu a facut nimic bun pentr tara daca vroia ceva pentru tara noastra din 1989 si pana azi au avut timp insa ei au furat in schimb tara si au distrus fabrici si agricultura si ecomomia tari au facuto praf
    • Like 0
  • Niciun articol referitor la cazul Iohanis. Este totusi un subiect important. Sa ignori anumite stiri este de nivelul A3 sau RTV. Pana la urma singurul mod de a te informa corect in Romania ramane Monitorul Oficial. Trista atitudinea presei, stau sa ma gandesc serios daca mai exista macar indivizi dedicati in meseria asta, ca presa pare sa fi murit de mult.
    • Like 0
  • Cri check icon
    Reactia emisarului american al Presedintelui Trump este eleganta, inteligenta si pragmatica. La fel cum s-a intamplat cu PSD in Romania, si Trump a fost confruntat imediat dupa alegeri cu proteste, desi scrutinul electoral a fost, si la ei si la noi, desfasurat cu respectarea legii.
    Intrucat protestatarii din Romania nu s-au dedat la violenta, asa cum s-a intamplat la meetingurile de protest din SUA, este posibil ca, indirect, oficialii de la Washington sa fi vrut sa dea un exemplu prin aprecierea protestelor romanesti.
    Iar faptul ca actualul guvern roman a decis alocarea a 2% din PIB pentru fortele armate are cu siguranta un ecou pozitiv in SUA.
    Insistenta oficialilor SUA pentru consolidarea Statului de drept in Romania este un semn ca prietenii nostri americani nu sunt 100% convinsi de ireversibilitatea democratiei din tara noastra. Din pacate, temerile lor au un suport in realitatea din tara noastra.
    Oficialii americanii au insa posibilitatea sa ne dovedeasca interesul lor pentru Romania: dupa ce vor fi oaspetii lui Victor Orban asa cum se prezinta calendarul lor politic, ei ar putea sa viziteze si tara noastra. Vom vedea.
    • Like 0


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult