Sari la continut

Află ce se publică nou în Republica!

În fiecare dimineață, îți scrie unul dintre autorii fondatori ai platformei. Cristian Tudor Popescu, Claudiu Pândaru, Florin Negruțiu și Alex Livadaru sunt cei de la care primești emailul zilnic și cei cărora le poți trimite observațiile, propunerile, ideile tale.

Oficial al Departamentului de stat, reacție la acuzațiile PSD că multinaționalele și miliardarul american George Soroș sunt în spatele protestelor din România

Protestatar - steagul SUA

Foto: Guliver Getty Images

Nu există nicio dovadă că multinaționalele sau omul de afaceri George Soroș s-ar afla în spatele protestelor din România, a declarat, miercuri, la București, Hoyt Yee, oficial al Departamentului de Stat al SUA. Diplomatul american infirmă, astfel, teoria PSD potrivit căreia corporațiile internaționale și cele naționale ar fi susținut financiar protestele și i-ar fi mobilizat pe angajați să meargă la manifestații. 

Diplomatul american a atras atenția că „există o legătură directă între statul de drept şi atractivitatea unei ţări ca destinaţie pentru investiţii şi comerţ”. „Aşadar cred că companiile au fost alarmate de schimbările la Codul Penal şi de semnalul transmis de acestea cu privire la angajamentul guvernului faţă de statul de drept”, a subliniat Hoyt Yee.

Statele Unite și-au trimis un emisar la București să vorbească cu autoritățile și să ia pulsul societății, după protestele de stradă. Hoyt Yee este asistent al adjunctului secretarului american de stat pentru Europa și cel mai înalt oficial „de legătură” cu România din Departamentul de Stat, după plecarea Victoriei Nuland. Hoyt Yee s-a întâlnit cu reprezentanți ai Președinției, ai MAE, dar și cu procurorul șef al DNA.

Declarațiile lui Hoyt Yee, pe larg:

  • „Cred că aţi văzut probabil declaraţia Camerei de Comerţ Americane de la începutul lunii februarie, în aceeaşi perioadă cu scrisoarea celor şase ambasade şi declaraţia de la Washington. Evident, există multă îngrijorare, există o legătură directă între statul de drept şi atractivitatea unei ţări ca destinaţie pentru investiţii şi comerţ. Aşadar cred că companiile au fost alarmate de schimbările la Codul Penal şi de semnalul transmis de acestea cu privire la angajamentul guvernului faţă de statul de drept. În acelaşi timp, companiile au fost uşurate, cred eu, să vadă guvernul renunţând la aceste măsuri. Companii care au fost mulţumite, care au avut succes în România, au sperat că statul de drept va continua să existe că va exista în continuare interes din partea guvernului, a instituţiilor din România faţă de menţinerea unui mediu de afaceri atractiv care să continue să primească investiţii străine directe şi de care vor fi interesate mai multe companii din întreaga lume.

Hoyt Yee (dreapta), asistent al adjunctului secretarului american de stat pentru Europa (Foto: Guliver Getty Images)

  • (Despre acuzațiile că multinaționalele sunt în spatele protestelor) „Nu am văzut vreo dovadă că există vreo complicitate, vreun rol al corporaţiilor, al companiilor americane sau din alte ţări, în proteste. De fapt, în ce priveşte companiile americane, cred că este foarte improbabilă o implicare, nu este o acţiune pe care companiile americane ar putea-o justifica în faţa acţionarilor. Probabil ar fi ilegală participarea netransparentă într-un proces politic, aşadar cred că este foarte improbabil. Ceea ce am putut vedea eu este că sutele de mii de oameni care au protestat paşnic – subliniez, paşnic – în România au fost sincer îngrijorate, şi-au dorit sincer să transmită un mesaj guvernului. Nu cred că a fost ceva fabricat sau susţinut cumva de corporaţii”.
  • „În ce priveşte implicarea lui George Soros, din nou, nu am văzut vreo dovadă, vreun fapt care să susţină că vreun ONG, inclusiv Fundaţia Soros sau Fundaţia pentru o Societate Deschisă se află în spatele acestor proteste sau al vreuneia dintre demonstraţiile din România sau din Europa. În multe alte ţări unde există proteste, unde există activităţi ale societăţii civile care se opun guvernului, vedem aceleaşi acuzaţii, că domnul Soros sau Guvernul SUA, ori Uniunea Europeană se află în spatele acestora. Cred că guvernele vor începe să înţeleagă că cetăţenii nu au nevoie de o astfel de încurajare, sau de un vreun de sprijin financiar pentru a-şi apăra drepturile, că cetăţenii înşişi îşi doresc puternic stat de drept, un viitor mai bun, locuri de muncă şi un nivel de trai mai ridicat şi nimeni nu trebuie să-i mituiască pentru ca ei să ia atitudine cu privire la aceste lucruri”.

Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a reluat, duminică, la România TV, acuzaţiile potrivit cărora corporaţiile multinaţionale, şi chiar naţionale, şi-au „stimulat" şi îndemnat angajaţii să protesteze, comentând că aşteaptă de la şeful Comisiei SRI din Parlament, Adrian Ţuţuianu, informaţii suplimentare pe această temă.„Mie personal mi s-a părut ciudat cum un şef de bancă cu capital străin protestează împotriva Guvernului. Am auzit tot felul de zvonuri la televiziune cum corporaţii multinaţionale, şi chiar şi naţionale, au finanţat şi au stimulat şi au îndemnat proprii angajaţi să iasă la aceste manifestaţii".

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Nu pot sa spun mai mult decat ca sufera de scenarita .Cred ca e o boala a tuturor conducatorilor unici ,si, daca v-ati nascut inainte de '89, va reamintesc ca si Ceausescu considera vinovate " agenturili, " adica vedea paiul din ochiul altuia nu parul din ochiul propriu.
    • Like 0


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult