Sari la continut

De șase ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Oficiul European de Luptă Antifraudă, despre dosarul lui Liviu Dragnea: Investigațiile OLAF au fost încheiate cu o recomandare pentru recuperarea a 21 de milioane de euro

Liviu Dragnea la DNA -

(Foto: Inquam Photos / Octav Ganea)

Oficiul European de Luptă Antifraudă (OLAF) a anunțat luni într-un comunicat de presădosarul penal în care Liviu Dragnea este cercetat de DNA pentru fraudarea de fonduri europene a pornit de la investigații ale OLAF, adăugând că anchetele au fost încheiate cu o recomandare financiară către Direcția Generală Politică Regională și Urbană pentru recuperarea unei sume de 21 de milioane de euro.

„Contribuția OLAF la această anchetă a fost accentuată de DNA. DNA a explicat că dosarul propriu a venit în urma a două investigații făcute de OLAF cu privire la proiecte finanțate de Fondul European de Dezvoltare Regională privind construcția de drumuri în România, care au fost finalizate în mai și septembrie 2016”, arată OLAF în comunicat.

OLAF a descoperit „dovezi care sugerează existenţa unei înţelegeri între beneficiarul fondurilor, funcţionarii publici şi contractant, inclusiv falsificarea documentelor în timpul procedurii de achiziţie. Unele dintre aceste documente au fost utilizate şi în sprijinul cererii pe care beneficiarul a prezentat-o autorităţii de management, care a dus la plata a 21 de milioane euro din fondurile Uniunii Europene”.

„Investigațiile OLAF au fost încheiate cu o recomandare financiară către Direcția Generală Politică Regională și Urbană pentru recuperarea sumei de 21 de milioane de euro, și cu recomandări judiciare adresate Direcției Naționale Anticorupție din România de a iniția acțiuni judiciare în materie”, se mai arată în comunicatul OLAF.

Președintele PSD Liviu Dragnea a fost audiat luni dimineața la Direcția Națională Anticorupție timp de aproximativ 30 de minute, într-un dosar în care mai sunt urmăriți penal și Marian Fișcuci, Petre Pitiș, precum și pe Florea Neda, reprezentant Tel Drum SA, Florian Ion, reprezentant al unei societăți comerciale, Mugur Bățăuș, Victor Piperea și Marin Predescu, funcționari în cadrul Consiliului Județean Teleorman, la data faptelor și Daniel Neagoe, asociat și administrator al unor societăți comerciale.

„Suspectul Liviu Nicolae Dragnea, președinte al Consiliului Județean Teleorman, a inițiat un grup infracțional organizat care acționează și în prezent și din care au făcut și fac parte funcționari ai instituțiilor din administrația publică și persoane din mediul de afaceri. Grupul inițiat în anul 2001 are ca principal scop obținerea, în mod fraudulos, a unor sume importante din contractele finanțate din fonduri publice (naționale și europene), prin comiterea unor infracțiuni de abuz în serviciu, de fraudare a fondurilor europene, de evaziune fiscală, spălarea banilor și folosirea de informații ce nu sunt destinate publicității ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informații”, se arată într-un comunicat de luni al Direcției Naționale Anticorupție.

Președintele PSD, Liviu Dragnea, a respins luni acuzațiile din cel de-al treilea dosar penal deschis pe numele său, în care procurorii DNA îl învinuiesc de constituire de grup infracțional organizat, abuz în serviciu și folosirea de documente false pentru obținerea de fonduri europene. „Trebuie să recunosc că e o poveste lungă. Resping categoric toate acuzațiile”, a spus Dragnea, care a adăugat că nu a constituit niciodată un grup infracțional organizat.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Casargoz check icon
  Mizda
  Daca...
  Dragnea ar fi Isus Hristos.
  Nu as dori sa trăiesc intr-un stat in care Dragnea rebuie sa-si dovedească nevinovația. Nu ma intreseaza sa lupt pentru Dragnea. E doar cacat de bou.
  As prefera sa trăiesc la Londra si sa ma preocupe ultimul scandal legat de Boris jhonson. Poate sa fie nevinovat pana unde vrea el. Nu ma interesează. Indivizii ca Dragnea merg in camera de detenție a lui catalin Voicu restul nu.,,
  HBO. Camera intimă. Etc...
  O țara întreaga nuanțe alt subiect in afara de Dragnea..
  Nu cred in oameni providențiali ... nu pot...

  • Like 1


Îți recomandăm

Dove cover

De ce au nevoie adolescenții pentru a-și dezvolta o imagine sănătoasă de sine? De mai mulți factori protectori, dintre care cel mai important este relația de încredere și apropiere cu adulții din viața lor, cu precădere părinții.

Citește mai mult

Mădălina Stănescu

„Nu ar trebui să existe business de niciun fel care să nu aibă prezență minimă în online, iar aici mă refer la website în primul rând și apoi la pagini pe rețelele de socializare. Încă mai sunt afaceri care au numai prezență pe Facebook, iar noi le spunem că nu e sănătos să-ți pui tot ce ține de identitatea și brandul tău pe o singură platformă, care, iată, acum ceva săptămâni, a picat 6 ore, nu a mai funcționat deloc”, spune Mădălina Stănescu, fondator Optimized,

Citește mai mult