Sari la continut

Află ce se publică nou în Republica!

În fiecare dimineață, îți scrie unul dintre autorii fondatori ai platformei. Cristian Tudor Popescu, Claudiu Pândaru, Florin Negruțiu și Alex Livadaru sunt cei de la care primești emailul zilnic și cei cărora le poți trimite observațiile, propunerile, ideile tale.

Oierii au luat cu asalt Parlamentul. IMAGINILE ZILEI

Protest cu îmbrânceli la Parlament. Aproximativ 4.000 de ciobani au scandat împotriva parlamentarilor, nemulțumiți de legea care le interzice să țină la stâne câți câini vor și de prevederile care le interzic păşunatul peste iarnă.

Protestul a început pașnic, însă după câteva ore spiritele s-au aprins. Câteva sute de ciobani au forțat cordonul de jandarmi, au ieșit din zona care le era rezervată și au sărit gardul intrând și curtea Senatului.

Președintele Senatului l-a sunat pe premierul Dacian Cioloș pentru a discuta despre modificarea legilor pășunatului și vânătorii, după cum a anunțat purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Suciu.

Premierul i-a transmis șefului Senatului că Guvernul nu poate modifica legislația din domeniu printr-o ordonanță de urgență, așa cum ceruse Călin Popescu Tăriceanu. Purtătorul de cuvânt al Guvernului a arătat că se caută o altă formulă legislativă care să includă revendicările oierilor. 

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Asta-i tot? Mă mir că n-aţi început "articolul" cu BREAKING NEWS. Credeam că voi găsi aici o analiză pertinentă a încrengăturillor de interese care au dus la situaţia de mai sus sau rezultatele cercetărilor efectuate în domeniul coeficientului de inteligenţă al iniţiatorilor modificărilor legislative care au generat revolta. Articolul dumneavoastră ar fi intrat foarte bine pe "burtiera" unei televiziuni cu specific "otevist". Cum rămâne cu "scrie bine și argumentat"? Sau aveţi o rubrică de ştiri pe scurt, iar dvs. vă ocupaţi de ea!? Mda....am verificat articolele dumneavoastră şi cam asta conţin. Diverse ştiri. În cazul acesta, îmi cer scuze pentru tonul ironic de la început. E vina mea. Eu şi aşteptările mele.
  • Like 0
 • Lupi graves...

  O adunatura de parlamentari, care, probabil, nu au vazut o stana decat prin reportajele de la "Viata Satului" si care in mod aproape sigur nu sunt in stare sa deosebeasca "Tigaia" de "Dorper", s-au gandit ca n-ar fi rau sa ii invete ei pe ciobanii care se ocupa cu oieritul de generatii intregi, cum este cu numarul de caini admisi la o stana: unu pentru cei de la ses, doi pentru cei de la deal si trei pentru cei care-si tin turmele la munte.
  Prima ineptie a legii: nu se tine seama de marimea stanii – ca sunt 50 de oi sau 3000 de oi tot acelasi numar de caini este permis...
  A doua: Romania este tara europeana cu cel mai mare numar de ursi si de lupi – in conditiile astea tu parlamentar limitezi numarul de caini pentru o stana de munte la... 3?!? Serioos?!? Ai idee de cati caini este nevoie pentru a opri o ursoaica infometata? Ai idee cam cati membri poate avea o haita de lupi? Nu ?!?
  Povestea cu micsorarea fondului de vanatoare nu prea tine: acum 20 – 30 de ani erau mult mai multe stane, cu mai multi caini iar vanatul era din abundenta. El a fost redus in ultimii ani de catre vanatori, braconieri si restrangerea habitatelor (defrisari, constructii etc).
  Mai e si prostia aia cu interzisul pasunatului intre 6 decembrie si 24 aprilie pe terenuri agricole chiar daca aceste ternuri sunt proprietatea oierului...
  Ar mai fi multe... da-mi bat capu’ de pomana si am c-am obosit...
  • Like 0
 • Cum Dumnezeu s au adunat 4k de ciobani ? Au vreo organizație vreun sindicat ? Sau vreun Miron C ?
  • Like 0
 • Salut ! Este interesant că la lovitura de stat asupra guvernului româniei , tineretul progresiv (atenție ! nu progresist ! ) nu a fost întîmpinat cu gaze lacrimogene , tunuri cu apă și zeci de amenzi , deși pericolul de-a invada instituțiile statului a fost serios și VIZIBIL ! Piromanii care au organizat asaltul asupra Club Colectiv , învitau cu tot dinadinsul pe tineri la asaltul final asupra guvernului Ponta ! Vorba fizicienilor în fizica particulelor : s-a întrunit masa critică agitată și instabilă . Atunci pentru tineri de ce nu au fost luate măsuri de securitate , că doar agitația atomilor era spontană în sinapsele lor , PE CÎND MARȘUL CIOBANILOR A FOST CU APROBARE DE LA AUTORITĂȚI ! Ce este mai important : țiriacul și & măcelarii europeni sau ciobanul și ciomagul cu brînza lui ? Răspuns : decît o bucată de țiriac bogat și bătrîn , mai bine o bucată vie de cioban cu brînză ! Rezolvare : o stînă se poate fragmenta în două mai mici , fiecare cu cîinii aferenți , conform legii . Cîinele nu se socotește per bucată de oaie ci per bucată de zonă geografică ! Dar și la cîmpie , se poate fragmenta o stînă ,în trei mai mici ... TRĂIASCĂ CIOBANUL CU CIOMAGUL PLIN DE BRÎNZĂ , CU TOATE CĂ AVEM DEZLEGARE LA PEȘTE !
  • Like 0
 • Pastoritul este o indeletnicire straveche la romani si inca in urma cu un mileniu si mai bine romanii erau mentionati ca ,, blaki,ad pastores romanorum,, adeca ,,vlahii,pastorii/ciobanii romanilor,,.Descendentii pastorilor ,unii dintre ei , ajungand parlamentari ,avand un evident background genetic pastoral,simt o nevoie,asa,acuta, sa reglementeze sectorul acesta, esential in plan economic,al pastoritului. Aceasta inseamna a pierde vremea ,timpul si hartia format A4 cu fleacuri ,altfel spus ,,tara arde iar noi ne prefacem ca suntem ocupati,,.
  • Like 2
 • "Aproximativ 4.000 de ciobani au scandat împotriva parlamentarilor nemulțumiți de legea care le interzice să țină la stâne câți câini vor și de prevederile care le interzic păşunatul peste iarnă ..." Pai parlamentarii au votat o lege care sa-i nemultumeasca pro fund ? Si de ce au votat parlamentarii o lege care sa-i nemultumeasca chiar pe ei insisi , ca dupa aia sa protesteze in asa hal ? Adica de ce naiba nu ar avea voie ditamai senatorul sa tina 4 caini ? Pe langa celelalte javre, ce mai conteaza 4 caini ? :D Si parlamentarii nostri pasuneaza aici la noi ? Eu ma gandeam ca prin Cazinourile de aiurea , mai ales la vreme de iarna ...
  • Like 1


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult