Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

Olanda va accepta aderarea României şi Croaţiei la spaţiul Schengen, dar va bloca aderarea Bulgariei: „Este simplu: dacă respecţi acordurile şi criteriile, eşti binevenit”. Austria, singurul stat UE care se opune intrării României în Schengen

Wopke Hoekstra

Ministrul olandez de externe Wopke Hoekstra/ Foto: Hollandse Hoogte / Shutterstock Editorial / Profimedia

Olanda va accepta aderarea României şi Croaţiei la spaţiul Schengen, dar va bloca aderarea Bulgariei, întrucât consideră că această ţară nu întruneşte condiţiile necesare, transmite agenţia EFE, citată de Agerpres.

La şedinţa de vineri, guvernul olandez a analizat posibila extindere a spaţiului Schengen inclusă pe agenda reuniunii Consiliului Justiţie şi Afaceri Interne (JAI) din 8 decembrie, analiză în urma căreia a hotărât să-şi dea acordul numai pentru admiterea României şi a Croaţiei.

Ministrul olandez de externe Wopke Hoekstra a declarat presei că „încă este prea devreme” pentru a accepta aderarea Bulgariei la spaţiul Schengen, iar Olanda va face o nouă evaluare în vederea susţinerii acestui pas numai atunci când se va dovedi că Bulgaria este un stat constituţional capabil să combată corupţia şi criminalitatea organizată.

O nouă evaluare va fi efectuată „probabil anul viitor”, a spus premierul olandez Mark Rutte. El a atras atenţia că în prezent sunt în continuare preocupări asupra controlului graniţelor, întrucât „există, teoretic, riscul iniţierii unui flux migrator printr-o ţară” anume, astfel că doreşte ca mai întâi să fie exclusă posibilitatea trecerilor ilegale ale frontierei Schengen în Bulgaria.

La rândul său, secretarul de stat olandez Eric van der Burg a spus că nu ştie dacă ţara sa este singura membră a spaţiului Schengen care va vota împotriva aderării Bulgariei, dar nici nu vede o problemă în asta.

„Dacă toate celelalte persoane sunt de acord cu ceva nu înseamnă că şi noi trebuie să fim la fel. Nu aşa funcţionează lucrurile”, a argumentat oficialul olandez, cu referire la faptul că decizia primirii unei noi ţări în spaţiul Schengen necesită o decizie unanimă a ţărilor deja membre în acest spaţiu european de liberă circulaţie.

„Există persoane în Europa care fac presiuni asupra noastră, dar în acelaşi timp noi putem rezista presiunii. Este simplu: dacă respecţi acordurile şi criteriile, eşti binevenit în Schengen”, a concluzionat Eric van der Burg.

În prezent, Austria a rămas singura țară membră a Uniunii Europene care se opune aderării României la Schengen. 

Aderarea României la Spațiul Schengen va fi stabilită la reuniunea Consiliului Justiţie şi Afaceri Interne (JAI) care va avea loc în data de 8 decembrie.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Îți recomandăm
Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Modificandu-se -oarecum- pt nu stie nimeni cata vreme situatia geopolitico- militara din jurul M Negre,,firesc s-au modificat si o parte din optiunile tarilor interesate de porturile de la m Neagra!Mi se pare firescdin punctut d.v. economic al unora dintre partenerii nostri europeni . Cat despre intentia[sper sa fia doar atat,avand in vedere motivele cu care isi justifica ...optiunea]!] Austriei de a bloca aderarea Romaniei la Sengen ,poate fi doar un gest de ....recurs la istorie si de transfer de opinii intre doi fosti parteneri in jocurile istoriei -o istorie care ca orice istorie ...a ramas istorie! Nu insa ,putem subaprecia [...dar nici aprecia!!] tfel de gesturi facute in virtutea ,,trecutelor vremuri ,in care ca multe alte imperii ,imperiul austriac si-a urmarit in primul rand ,satisfacerea doar a intereselor aliatilor sau partenerilor sai imperiali.Si aceasta in dauna,, partenerilor ''imperiului ,care doar au contribuit ,insa nu prea au folosit nimic din importanta crestere a culturii,economiei si civilizatiei ,,stapanilor inelelor''! Poate ca intrarea in fagasul firesc si natural al politicii europene [U.E!] ar fi de la sine inteles ,a se produce! Adica sa demonstram Lumii ca Uniunea Europeana a devenit o UNIUNE de conceptii si actiuni ,in cadrul careia liberalismul european sa imbrace un aspect unitar comunitar .
    • Like 0


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult