Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Olanda va accepta aderarea României şi Croaţiei la spaţiul Schengen, dar va bloca aderarea Bulgariei: „Este simplu: dacă respecţi acordurile şi criteriile, eşti binevenit”. Austria, singurul stat UE care se opune intrării României în Schengen

Wopke Hoekstra

Ministrul olandez de externe Wopke Hoekstra/ Foto: Hollandse Hoogte / Shutterstock Editorial / Profimedia

Olanda va accepta aderarea României şi Croaţiei la spaţiul Schengen, dar va bloca aderarea Bulgariei, întrucât consideră că această ţară nu întruneşte condiţiile necesare, transmite agenţia EFE, citată de Agerpres.

La şedinţa de vineri, guvernul olandez a analizat posibila extindere a spaţiului Schengen inclusă pe agenda reuniunii Consiliului Justiţie şi Afaceri Interne (JAI) din 8 decembrie, analiză în urma căreia a hotărât să-şi dea acordul numai pentru admiterea României şi a Croaţiei.

Ministrul olandez de externe Wopke Hoekstra a declarat presei că „încă este prea devreme” pentru a accepta aderarea Bulgariei la spaţiul Schengen, iar Olanda va face o nouă evaluare în vederea susţinerii acestui pas numai atunci când se va dovedi că Bulgaria este un stat constituţional capabil să combată corupţia şi criminalitatea organizată.

O nouă evaluare va fi efectuată „probabil anul viitor”, a spus premierul olandez Mark Rutte. El a atras atenţia că în prezent sunt în continuare preocupări asupra controlului graniţelor, întrucât „există, teoretic, riscul iniţierii unui flux migrator printr-o ţară” anume, astfel că doreşte ca mai întâi să fie exclusă posibilitatea trecerilor ilegale ale frontierei Schengen în Bulgaria.

La rândul său, secretarul de stat olandez Eric van der Burg a spus că nu ştie dacă ţara sa este singura membră a spaţiului Schengen care va vota împotriva aderării Bulgariei, dar nici nu vede o problemă în asta.

„Dacă toate celelalte persoane sunt de acord cu ceva nu înseamnă că şi noi trebuie să fim la fel. Nu aşa funcţionează lucrurile”, a argumentat oficialul olandez, cu referire la faptul că decizia primirii unei noi ţări în spaţiul Schengen necesită o decizie unanimă a ţărilor deja membre în acest spaţiu european de liberă circulaţie.

„Există persoane în Europa care fac presiuni asupra noastră, dar în acelaşi timp noi putem rezista presiunii. Este simplu: dacă respecţi acordurile şi criteriile, eşti binevenit în Schengen”, a concluzionat Eric van der Burg.

În prezent, Austria a rămas singura țară membră a Uniunii Europene care se opune aderării României la Schengen. 

Aderarea României la Spațiul Schengen va fi stabilită la reuniunea Consiliului Justiţie şi Afaceri Interne (JAI) care va avea loc în data de 8 decembrie.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Îți recomandăm
Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Modificandu-se -oarecum- pt nu stie nimeni cata vreme situatia geopolitico- militara din jurul M Negre,,firesc s-au modificat si o parte din optiunile tarilor interesate de porturile de la m Neagra!Mi se pare firescdin punctut d.v. economic al unora dintre partenerii nostri europeni . Cat despre intentia[sper sa fia doar atat,avand in vedere motivele cu care isi justifica ...optiunea]!] Austriei de a bloca aderarea Romaniei la Sengen ,poate fi doar un gest de ....recurs la istorie si de transfer de opinii intre doi fosti parteneri in jocurile istoriei -o istorie care ca orice istorie ...a ramas istorie! Nu insa ,putem subaprecia [...dar nici aprecia!!] tfel de gesturi facute in virtutea ,,trecutelor vremuri ,in care ca multe alte imperii ,imperiul austriac si-a urmarit in primul rand ,satisfacerea doar a intereselor aliatilor sau partenerilor sai imperiali.Si aceasta in dauna,, partenerilor ''imperiului ,care doar au contribuit ,insa nu prea au folosit nimic din importanta crestere a culturii,economiei si civilizatiei ,,stapanilor inelelor''! Poate ca intrarea in fagasul firesc si natural al politicii europene [U.E!] ar fi de la sine inteles ,a se produce! Adica sa demonstram Lumii ca Uniunea Europeana a devenit o UNIUNE de conceptii si actiuni ,in cadrul careia liberalismul european sa imbrace un aspect unitar comunitar .
    • Like 0


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult