Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

Umilința Schengen: Olandezul și maidanezul

Mark Rutte în România

Foto: Alex Nicodim/ Inquam Photos

Europa ne refuză intrarea încă o dată în spațiul Schengen. E drept că nu Europa în ansamblul ei. Ba, chiar o mică minoritate  europeană, dar suficient să ne blocheze aderarea la Schengen, în condițiile în care o astfel de aderare are nevoie de un vot în unanimitate. Totul s-a blocat în calculele politice ale premierului olandez Mark Rutte și ale partidului acestuia, care se pregătesc pentru alegeri în martie anul viitor. 

Ca niște profesori severi, olandezii ne trimit să ne facem temele. Nu suntem pregătiți, spun ei. Dacă în urmă cu douăzeci de ani aș fi crezut în onestitatea lor, astăzi nu mai cred. 

E încă o umilință colectivă pe care o suportăm din partea unor politicieni mici din Occidentul cel mare.

Se vorbește despre corupție, despre nerespectarea MCV-ul și alte scuze nerezonabile. În calitate de cetățean al României și implicit al Europei, mă simt umilit. 

Am călătorit foarte mult în țările europene occidentale și vă pot spune categoric că nu e vina noastră, în marea lor majoritate românii sunt europeni civilizați. Însă comoditatea mentală și dorința de a-și găsi un cal de bătaie îi face pe unii „vestici” să ne trateze drept europeni de mâna a doua.

Respingerea asta are un efect asupra fiecărui român. Neprimirea în Schengen ar putea avea o simbolistică importantă. 

E ca atunci când într-o multinațională europene angajații români ar fi discriminați, n-ar avansa, n-ar fi retribuiți precum colegii lor vestici, iar dacă greșesc ar fi sancționați mult mai drastic. E ca atunci când România ar fi privită ca o țară primitivă, de lumea treia. 

Nici măcar în raport cu țările est-europene, Cehia, Polonia, Ungaria etc, nu suntem pe picior de egalitate. Uitați-vă la Ungaria lui Viktor Orban, câte lucruri și-a permis până acum față de UE, inclusiv o alianță pe față cu Putin.Ungaria e în Schengen, iar noi nu. Dacă noi am fi îndrăznit doar să ne gândim la ceea ce au făcut ungurii, cum ar fi reacționat scrobiții politicieni din Vest?

Există bineînțeles și conaționalii care înțeleg din acest refuz că trebuie să punem capul în pământ și să ne uităm la corupția noastră, la legile justiției, la plagiate etc. Avem probleme cu toate acestea, niciodată nu trebuie să ne oprim din combaterea corupției, cel mai mare inamic al bunăstării noastre. Putem face asta și fiind membri ai spațiului Schengen, așa cum fac toate celelalte țări membre, țări care nu duc lipsă de corupție, ba chiar sunt mult mai bogate în așa ceva. Nu e nevoie să fim veșnic puși la colț pe coji de nucă pentru că „noi suntem români”. În timp ce la noi corupția se referă la mită pentru polițiști în trafic, o ciocolată pentru medic, strângerea de bani pentru fondului clasei, comisioane din contracte cu guvernul, în Occident vorbim de paradisuri fiscale de unde se finanțează crima organizată, traficul internațional de droguri, spălarea de bani. Corupția noastră ne afectează doar pe noi, în timp ce corupția lor afectează toată planeta, țări și continente întregi. Să fim serioși, nu despre asta e vorba în refuzul lor, dacă erau așa de preocupați de corupție, o rezolvau mai întâi la ei în țară.

Se mai vorbește de imaginea proastă pe care ne-o fac compatrioții noștri în străinătate, de cerșetori, de hoți, de prostituate. Pe lângă faptul că e un produs al sărăciei, nici occidentalii nu duc lipsa de așa ceva. Dacă am intra în Schengen și dacă am continua să ne dezvoltăm, sărăcia ar fi diminuată, încât ar dispărea cerșetorii, hoții și prostituatele.

Bunicii și străbunicii mei s-au născut în Transilvania pe când era parte a imperiului austro-ungar. Cu toate că erau acolo din moși-strămoși, aveau statut de națiune tolerată. În mod ciudat, de parcă timpul n-ar fi trecut deloc, eu astăzi mă simt ca fiind un cetățean tolerat în UE.

Noi suntem în Europa de la nașterea noastră ca națiune. Nimeni nu poate să ne dea afară de-aici. Trebuie să ridicăm capul din pământ și să ne cerem drepturile legitime. Să ridicăm glasul, nu e cazul să ne mai lăsăm umiliți. Noi nu suntem niște tolerați în Europa.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Atata timp cat iei pozitia ghiocelului vei fi luat de prost si vei fi tratat ca atare ! Iată contraexemplu Ungariei ! Ca si in viata, si in politica trebuie sa ai atitudine ! Insa politicienii nostri nu sunt pe posturi pentru a-si face datoria fata de tara, ci pentru interesele personale !
    • Like 0
  • Am citit cu atentie articolul de mai sus . Am simtit din partea autorului o frustrare evidenta - in legatura cu refuzul intrarii Romaniei in Schengen .
    Oare merita Romania sa intre ? Nu vorbesc de sentimente , de romanisme , de balcanism , de traditii si altele . Vorbesc de impozite , de coruptie,de logica , de acceptare a evolutiei societatii in care traim . Biserica ortodoxa si rolul ei ? De societatea romaneasca ( romanii de rand ce mine ca voi ) care acceptam micul aranjament , dar nu marile schimbari . Olanda este un capitalism rece si necrutator . impozitele sunt foarte mari , oamenii traiesc bine dar nu foarte bine . Banul este rege in Olanda , este respectat este dorit este ravnit . Acolo nu conteaza functia - poti sa mori de foame daca esti doctor si esti un doctor prost . Deci recitind articolul plin de suparare si amaraciune , Romania nu este demna sa intre in Schengen . Probelemele sociale , criminalitatea , incultura si slaba pregatire profesionala , traditiile greoaie si invechite , mentalitatea romaneasca plina de falsitate si supusa permanent compromisului.Sunt inca mii si mii de probleme nerezolvate in Romania . Culmea este ca noi Romanii ne revoltam la toate criticile aduse , fara sa vrem de fapt sa schimbam ceva in tara noastra . Tin minte prin anii 2000 cand Euro era deja moneda oficiala in majoritatea tarilor occidentale , In Romania se faceau schimburile cu dolarii ,noi fiind americanii" Europei LOL ; Hai sa va dau un exemplu scurt dar edificator - eram in Olanda cu un amic din Bucuresti -Chitila , mergeam la Jumbo sa cumparam alimente . Pe usa la magazin scria mare: fiecare client trebuie sa-si ia carut pentru cumparaturi . ( era perioada de covid) . Eu iau carutul sa fac cumparaturile el nu - lasa mai ca pun la tine ; cand i-am spus ca asa este regula fiecare cu carutul lui a inceput sa-i injure pe olandezi cu regulile lor de nebuni . Intrand in magazin bineinteles ca vigilul de la usa l-a intrebat pe amicul meu de ce nu are carut si romanul la misto i-a zis ca nu are moneda - imediat i-au dat un jeton si a fost obligat sa se supuna regulilor . . Noi romanii avem tendinta sa respingem orice reguli . Avem probleme de autoritate ? Avem probleme de civilizatie? Avem probleme de post comunism ? Nu pot spune ce probleme avem - DAR LE AVEM !
    • Like 0
  • Si pentru ca in comentarii este o dezbatere aprinsa asupra coruptiei, iata un fapt ce s-a petrecut in zilele astea, azi:
    Romania e o tara a interlopilor. Individul agresiv, care si-a batut joc de politie este unul din cei care bantuie zona. Masina lui inconfundabila e mereu in zona Tineretului, Dimitrie Cantemir. Am remarcat-o pentru ca nu poti sa nu "vezi" o asemenea masina. Imediat dupa ridicarea restrictiilor legate de pandemie traficul cu droguri si prostitutia la vedere au inflorit. Au cumparat/ inchiriat apartemente si au impanzit zona. E o colcaiala. Toata vara au facut ce au vrut. Picior de politist nu a existat in zona. Politia probabil ca asteapta ca cetatenii obisnuiti sa se ia de gat cu lumea interlopa. Ii aresteza pe o usa si pe cealalta li se da drumul . Pentru ca acel individ are in spate o ierarhie, care se incheie la varf cu cineva important, foarte important care tine toata reteaua in spate. O retea are zeci poate sute de indivizi care se ocupa cu prostititia, traficul de droguri, cu contrabanda, cu interlopii romani din alte tari, cu adapostirea celor fugiti din strainatate, a celor cautati prin tarile Europei. Daca noi, niste simpli cetateni, stim si vedem o gramada de lucruri, atunci politia ar trebui sa stie un milion de lucruri. Dar politia este o parte a problemei. La fel si justitia. De ce un astfel de individ este eliberat.? Am inteles ca a mai fost arestat. Si acum ar fi fost lasat in pace, dar a fost totul la vedere si nu au mai putut ascunde lucrurile.
    Romania se minte singura in legatura cu statul de drept, cu aplicarea legii.
    Nici pe acest site nu se scrie despre problemele uriase ale Romaniei. La DIGI era la jurnalul de la ora 13 o discutie despre cum jocurile video afecteaza si influenteaza comportamentul, pe fondul intamplarilor de ieri seara.
    Poftim? Pai, credeti ca individul ala era afectat de jocuri? Nu. Individul ala face parte din lumea interlopa si se p__a pe politie cu bolta. De ce? Pentru ca politia cu justitia si cu politicul s-au balacit 32 de ani in coruptie, incompetenta si mizerie. Cand vine unul si zice: politia, la noi toata lumea rade de se tine de burta.
    In fiecare zi citesc aici tot felul de articolase pe tot felul de teme. Cum sa ne facem casa din canepa, cum sa stingem becul de la frigider si sa scoatem televizorul din priza cand nu functioneaza. Si multe alte subiecte marunte care ar trebui sa fie intr-o rubrica separata. Subiectele mari, grele sunt trecute sub tacere.
    Chiar acum ala de a fost arestat intr-un final, agresivul care si-a batut joc de mareata politie, e plimbat de colo-colo urmarit de o hoarda de jurnalisti.
    In acest moment e subiectul principal alaturi de Schengen, sa nu uitam de Schengen. Va fi asa inca o zi, doua si apoi va fi tacere. Va fi eliberat pe usa din spate pentru ca afacerea trebuie sa mearga mai departe.
    Anul asta am stat in Romania, a fost un an sabatic, am avut ceva timp liber si am observat lucrurile din jur. Nimeni nu zice nimic, nimeni nu vede, nimeni nu aude. Am avut o discutie cu politia, pe mai multe teme, insa nimeni nu vrea sa-si bata capul cu problemele. Ele raman, se complica si se amplifica.
    Acum tanarul e prezentat la TV ca un tanar teribilist, probabil speriat de politie si care a fugit de la locul faptei pentru ca i-a fost frica. Si gata.
    Politia nu merge mai departe in ancheta, Nimeni nu intreaba din ce traieste, cum de are o masina asa de scumpa si in genere cum se desfasoara viata lui? De ce sa intrebe cand stiu raspunsul de care fug ca dracu de tamaie.
    Retelele astea impanzesc tara si sunt conduse de oamenii celor de la putere, unii chiar ocupand la un moment dat diverse functii. Stiu ce spun si am si exemplu concret.
    De aceea anul urmator daca nu ne cade vreo bomba in cap, vom pleca din nou din tara.
    P.S. Chiar in momentul in care ma pregateam sa transmit comentariul, tanarul inocent a fost eliberat pentru ca in seara aceea a fugit, ghiciti de ce? Exact cum am spus: a fugit de frica. S-a pierdut si nu a mai stiut ce face.
    Romania, trezeste-te! Desigur, e doar un indem in vant. Romania, condusa si dirijata intr-o anumita directie, nu se mai trezeste. Nu are cine sa o mai trezeasca.
    • Like 5
  • Scrieti:
    "Nu e nevoie să fim veșnic puși la colț pe coji de nucă pentru că „noi suntem români”. În timp ce la noi corupția se referă la mită pentru polițiști în trafic, o ciocolată pentru medic, strângerea de bani pentru fondului clasei, comisioane din contracte cu guvernul, în Occident vorbim de paradisuri fiscale de unde se finanțează crima organizată, traficul internațional de droguri, spălarea de bani. Corupția noastră ne afectează doar pe noi, în timp ce corupția lor afectează toată planeta, țări și continente întregi. Să fim serioși, nu despre asta e vorba în refuzul lor, dacă erau așa de preocupați de corupție, o rezolvau mai întâi la ei în țară."

    Doamne, imi venea sa ma ridic in picioare si sa aplaud si sa ovationez asa cum am vazut ca se facea la al XIV-lea Congres al PCR. Sa minimalizati in asa hal coruptia din Romania... mai rar.
    Dvs. ati fost prin Occident, noi am locuit si muncit in Olanda aproape toata perioada 2013-2021. Anul acesta am stat in Romania, un fel de an sabatic, iar de la anul ne vom intoarce acolo. Nu a avut nimeni nimic cu noi. Da, nu sunt nici cei mai prietenosi, nici cei mai afectuosi, dar sunt corecti si directi.
    Insa subiectul imigratie cred ca e clar pentru toata lumea si e marea greseala a U.E.
    Am fost in septembrie la Paris. A fost un soc. Ca sa ajungi la vestitul turn trebuie sa treci printre tarabe cu mancare (urasc mancarea de strada), vanzatori ambulanti si multa mizerie. Graffiti pe ziduri si multa atentie la portofele. Ne-am plimbat printre gratare cu fum intens, porumb fiert, clatite si suveniruri vandute insistent. Mult kitsch. In spatele tuturor tarabelor erau imigranti: Asia, Africa. Celebrii artisti de pe cheiurile Senei nu prea mai sunt francezi. Pai, daca pe mine m-au deranjat, cum sa se simta francezii cand vad toate astea? Si pe urma ne minunam cum castiga alegerile o Giorgia Meloni sau Marine Le Pen.
    In Olanda erau discutii si proteste in anumite localitati pentru ca li se impunea sa accepte un anumit numar de imigranti. Marea Britanie de asta a iesit din uniune. Desigur, U.E. si-a aratat neintelegerea fata de problema, i-a plesnit pentru decizia lor si in mod normal economia conectata la cea europeana a intrat in criza cand i s-au modificat radical legaturile cu restul uniunii.
    Poate U.E. ar trebui sa reflecte mai bine asupra acestei probleme majore.
    P.S. Am vazut nu demult un documentar pe ARTE - Trois villes à la conquête du monde : Amsterdam, Londres, New York, iar povestea in 4 parti pleaca din 1585 si ajunge in 2017. Vazandu-l, desigur, nu e singurul documentar pe aceasta tema, intelegi maretia, dezvoltarea, economia, cultura, oamenii, simplii locuitori care si-au adus contributia de-a lungul celor 432 de ani la progresul lor si la propulsarea acestora in primele orase ale lumii.
    Si atunci realizezi ca oamenii prezentului, mostenitorii acestor metropole, urasc ceea ce li se intampla acum.
    Asa ca eu inteleg reticenta lor si stiu ca nu eram nici macar unde suntem azi daca nu erau ei. U.E. ne-a tras mereu de maneca si ne-a tinut cat de cat pe un drum. Dar politicienii impreuna cu mentalitatile noastre balcanice sunt marele balast.
    Mass-media ar trebui sa vorbeasca permanent despre lucrurile grave care se petrec in Romania si felul in care pas cu pas tara asta aluneca in nepasare, coruptie si mizerie. Chiar pe acest site subiectele importante sunt ocolite.
    Romania a depasit nivelul de 50% la analfabetismul functional. Suntem primii in Europa si probabil ca situatia va continua sa se deterioreze. Lucrul asta va incepe din ce in ce sa se vada si sa conteze. Sunt afectati in special copiii si tinerii. Cred ca asta se doreste. Asa ca ce sa mai vorbim de lupta impotriva crimei organizate? Cine sa mai lupte?
    P.S.2 Toata lumea are probleme. Nimeni nu a reusit sa eradicheze lumea interlopa. Retelele strabat lumea, continentele, tarile, se intind ca o plaga. Natura umana face ca aceasta lume interlopa sa existe si va exista atata timp cat va fi omul pe Terra, de aceea trebuie luptat permanent impotriva acestui flagel, dar nu-mi place cand nu vedem barna din ochiul nostru si cautam paiele din ochii altora.
    Si stati linistit, nu ne da nimeni afara din Europa, ne punem noi singuri la periferie.
    Si nu-mi mai dati exemplu Ungaria si Viktor Orban. Ce naiba!
    • Like 2
  • Eu as vrea ca acest UE sa fie ca USA, deci sa fie o singura țară, Statele Unite aleEuropei, fiecare având propriile lor organizări, legi, etc, dar având o constituție unică, exact ca în America.Fiecare fostă țară să aibă un guvernator, o capitala deja au, iar țara, adica SUE , sa aibă o singura capitală, ca Washingtonul, nu știu care va fi aceea,deci toate exact ca în USA. Sa se circule liber în marea țară, ca de ex din California în Ohio, fără restricții, dar cu respectarea legilor federale și respectarea legilor statale specifice.Astfel, am termina cu derapajele, sa zicem, ale Ungariei, cu alte chestii care fac ca UE sa nu mai fie UE... Sunt destule țări în UE, Schengen, NATO,care nu ar merita sa fie acolo, din varii sau diferite motive. Subiectul e de discutat, ffin f vast. Oricum, mai e ceva, la noi corupția nu se reduce numai la cele enumerate de dvs,poate ca în ale țări care sunt deja acolo, iar la noi, hai sa fim serioși și sinceri, modul de a ne comporta cam nu e cel normal,nu ma refer la noi toți, mai sunt educația,nivelul intelectual, nivelul de cultura, etc. Vezi wc-urile publice, vezi spatiile comune, vezi gunoaiele lăsate după diferite chestii, vezi multe, mizerii în general, în multe locuri, nu zic ca în afară ar fi perfect.... Nu știu, am multe de spus, sau de scris, despre noi, și despre alții, care sunt deja în acest Schengen. Eu va mulțumesc ca am fost citit și aștept comentarii, sau răspunsuri. Numai bine tuturor.
    • Like 0
  • Adrain D check icon
    Incurajarea de la sfarsit e pentru cine? Unde ar trebui sa ridic capul si glasul? Si ca sa zic ce? Cat de umilit sunt de niste politicieni straini meschini cand eu si Nucu Morar si multi altii suntem europeni civilizati?

    Pai cum de am ajuns la mana lor? Prin incompetenta si nemernicia politicienilor locali, care sunt alesi democratic sa ne reprezinte interesele. Haideti sa ridicam glasul acolo. Datoria lor era sa asigure intrarea in Schengen. Ridicati glasul si cereti-le demisia. Ridicati glasul sa propuneti oameni care sa reprezinte interesele colectivului in mod demn si competent.

    Nu am o problema ca ceva tampit comunitar crede ca e superior. Am o problema cu faptul ca cei care ma reprezinta sunt intr-adevar niste netrebnici.
    • Like 2
  • Adrain D check icon
    Incurajarea de la sfarsit e pentru cine? Unde ar trebui sa ridic capul si glasul? Si ca sa zic ce? Cat de umilit sunt de niste politicieni straini meschini cand eu si Nucu Morar si multi altii suntem europeni civilizati?

    Pai cum de am ajuns la mana lor? Prin incompetenta si nemernicia politicienilor locali, care sunt alesi democratic sa ne reprezinte interesele. Haideti sa ridicam glasul acolo. Datoria lor era sa asigure intrarea in Schengen. Ridicati glasul si cereti-le demisia. Ridicati glasul sa propuneti oameni care sa reprezinte interesele colectivului in mod demn si competent.

    Nu am o problema ca ceva tampit comunitar crede ca e superior. Am o problema cu faptul ca cei care ma reprezinta sunt intr-adevar niste netrebnici.
    • Like 1
  • adrian check icon
    Ce-or avea toti cu noi ? Am avut si avem numai dusmani . Turcii , arbitrii , comisiile antidoping , olandezii...Nu pot sa cred totusi ca poza e reala ! Se vede ca e photoshopata ...
    • Like 1
  • ADEVĂRUL GOL-GOLUȚ !!! Stimă si respect pentru articolul dumneavoastră. !!!
    Mass media din România are oameni care au curajul sa prezinte realitatea pe înțelesul tuturor. Păcat ca sunteți prea puțini. Nu credeam ca o sa vad un așa articol !!!
    Sunteți una dintre pârghiile importante care pot trezi aceasta nație din starea de euforie in care a rămas ancorată dupa "Revoluție".
    Subiectul care l-ati prezentat sper sa fie doar începutul procesului de trezire din anestezie a a acestei nații si sa continuare
    • Like 0
  • Excelentă analiză și 100% corectă. Pus punctul pe i fără a se ascunde după deget. Felicitări autorului!
    • Like 1


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult