Sari la continut

Spune-ți părerea! Intră alături de noi în comunitatea Republica

Vă invităm să intrați în Comunitatea Republica, grupul de Facebook în care contributorii, cei care își scriu aici ideile, vor sta de vorbă cu tine. Tot ce trebuie să faci este să ceri intrarea în acest spațiu al dialogului.

Olandezul de la Cârlibaba: Salvator, șaman sau șarlatan – au apărut incoerențe în imaginea dlui Georgescu. Pentru mine, există un singur pericol mai mare decât corupția: naționalismul dus spre fascism

Călin Georgescu - telefon - Inquam Photos / Octav Ganea

Foto Inquam Photos / Octav Ganea

Părintele Arsenie Boca, când a fost interogat despre relația lui cu legionarii, a spus: „Le-am dat insistent sfatul de a renunța la pistol, la răzbunare și alte păcate. I-am făcut să înțeleagă că stăpânirile se orânduiesc de sus, iar cei de jos nu au decât să le primească.”

Puteți să vă imaginați un adevărat lider spiritual precum Dalai Lama sau Thich Nhat Hanh venind la un interviu înconjurat de băieți bine antrenați? Când intră în sală ei, se simte căldura – cum zâmbesc cu o privire deschisă, ating oameni cu gesturi blânde, ascultă, răspund chiar cu glume, râd. Ce contrast cu „guru-ul” nostru, dl Georgescu, pe care nimeni nu l-a văzut râzând vreodată! Dl Georgescu e plin de zel, e convins că e alesul – dar, în loc să lase totul pe seama credinței, a mai căutat și un pic de sprijin... de la mercenari...

De altfel, dl Georgescu a câștigat o audiență cu sfaturi despre cum să trăiești o viață mai spirituală, mai conștientă, ascultând apa, alături de o femeie care îl susține, o familie iubitoare. Creștin-ortodox, bineînțeles. Cât de mare e contrastul dintre acest om blând și înțelept și datele care au ieșit la suprafață despre anturajul lui. Încet, prea târziu, am aflat despre ce e vorba – pentru că „operațiunea Georgescu” a fost bine pregătită. S-a prezentat ca un actor total singur, filmând în sufragerie, dar care, în realitate, a lucrat cu o echipă întreagă, sub radar, strategic, ca să creeze un substrat care i-a permis să apară, peste noapte, ca un fenomen politic, cu viteza unei ciuperci – tocmai ca să nu fie detectat la timp. Și restul e istorie: în doar două săptămâni, cu un singur triplu salt din umbră, la putere, dacă nu ar fi intervenit CCR cu anularea votului din primul tur.

Și de aici încep discuțiile – atac la democrație, călcat voința poporului, denigrarea votanților. Despre cum au funcționat serviciile românești doar putem ghici – au fost neglijente sau, mai degrabă, calculate, spre oportunism? Parcă au păstrat, ca de obicei, leverage – loc de șantaj! Problema însă este că supărarea poporului nu a trecut și nici nu trebuie să treacă. Deja scriu câțiva ani despre corupție, nepotism și un stat eșuat. Votul pentru dl Georgescu a fost unul de disperare și îl susțin în parte – doar că, pentru mine, există un singur pericol mai mare decât corupția: naționalismul spre fascism.

Soția mă întreabă dacă nu exagerez un pic – nu putem să scăpăm, prin Georgescu, de sistemul pe care tot l-am criticat? Eu răspund cu grijile mele: un candidat-președinte înconjurat de paramilitari inspirați de Garda de Fier, Zelea Codreanu și marele-maresal îmi dă fiori. Încep să-i explic ce s-a întâmplat în anii ’30 în Germania (îmi permit un pic de mansplaining, după ce am văzut ce succes a avut dl Georgescu folosind metoda asta).

Despre Hitler știm că a ajuns democratic la putere, deși nu a câștigat din start o majoritate. Abia după ce a ajuns în funcție, batalioanele lui de șoc au făcut restul, declanșând imediat o campanie de violență împotriva evreilor și a oponenților politici. Nu vreau să-mi imaginez un alt an 1933, chiar aici, în România, cu un lider carismatic, idolatrizat de o parte din popor, băieți din „legiunea străină” în jurul lui – stil Wagner. În plus, o parte din poporul român este necăjită și, ca urmare, ușor de păcălit. Mândria națională mai apasă la mulți un „buton de activare,” mai ales pentru că dl Georgescu insistă cu jargonul lui, cu îngenuncherea României de către Europa.

Exagerez? Sper din toată inima că exagerez. Mă puteți ridiculiza oricând dacă dl Georgescu va face un guvern moderat! Pentru mine, de-a lungul vieții, decăderea Germaniei în perioada interbelică – dintr-un popor de filosofi, meșteșugari, bresle și toleranță religioasă,  într-unul care a comis atrocități de neimaginat în timpul regimului nazist – mi s-a părut cea mai mare enigmă a epocii noastre. Dar n-aș vrea să ne fie explicat, aici, în România, live, pe viu, pe pielea noastră, cum un popor poate cădea, din necaz, în hazard moral total.

Partidele politice s-au unit, cei care reprezintă sistemul cu cei care au luptat cu ei – e o coaliție neobișnuită. S-a aliat stânga cu dreapta și sistemul cu antisistemul – doar ca să îl învingă pe dușmanul nou-format: „CG-ul” (Che Guevara românesc) – dl Călin Georgescu. Nu prea pot să mă cred pe mine însumi că sunt de partea coaliției care include PSD-PNL, dar îmi permit un sfat: o să fie nevoie să fiți foarte convingători ca să-l opriți pe dl CG să ajungă la putere. Dacă tot ați renunțat la doamna Lasconi, sper că găsiți un candidat comun la președinție, cu profunzimea și elocvența necesare – altfel, nu avem nicio șansă. Luați ascensiunea CG-ului ca un wake-up call și explicați publicului care este drumul propus către o societate mai solidară și corectă, condusă de un guvern integru, implicat și cu compasiune - altfel intram in experimentul Georgescu!

În interbelic, W.B. Yeats scria: „Cei mai buni sunt lipsiți de orice convingere, în timp ce cei mai răi sunt plini de o intensitate pasionată.”

„Turning and turning in the widening gyre

The falcon cannot hear the falconer

Things fall apart – the center cannot hold

Mere anarchy is loosed upon the world

The blood-dimmed tide is loosed, and everywhere,

The ceremony of innocence is drowned,

The best lack all conviction, while the worst,

Are full of passionate intensity.”   (W.B.Yeats, fragment din poemul „The second coming” (A doua venire) – să sperăm că nu va fi cazul cu CG)

(„Învârtindu-se tot mai mult în cercuri largi,

Șoimul nu-l mai aude pe șoimar.

Lucrurile se destramă – centrul nu mai ține.

Anarhia pură este dezlănțuită în lume.

Valul întunecat de sânge se revarsă, și pretutindeni,

Ceremonia inocenței se îneacă.

Cei mai buni sunt lipsiți de orice convingere, în timp ce cei mai răi

Sunt plini de o intensitate pasionată”.)

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Radsub Radsub check icon
    "I-am făcut să înțeleagă că stăpânirile se orânduiesc de sus, iar cei de jos nu au decât să le primească." - banuiesc ca nu e vorba de ccr
    • Like 0
  • Am o intrebare.
    Faptul ca cineva a masluit/dirijat whatnot o campanie pe Internet/TikTok/Facebook nu este un motiv VALABIL pentru a anula niste alegeri, pentru ca NU CONTEAZA.
    VOTUL conteaza, ALA este numarat.
    Are cineva vreo dovada ca ALEGERILE au fost falsificate?
    Ca biletele votantilor NU AU FOST numarate?
    Ca biletele celor contra au fost anulate?
    Ce legatura se face intre "manipulare" si "votare"?
    Si daca e asa, cate alegeri din trecut nu ar fi trebuit sa fie anulate pentru acei candidati care au invitat votantii la "bere si la nici", spunandu-le clar si raspicat sa le dea votul?
    Sau aia e OK, dar asta nu?
    • Like 1
    • @ DinCanada
      mg check icon
      ..corect. Ne facem că uităm..
      "Scopul scuză mijloacele", îi aparține totuși lui Machiavelli..
      Nu e tocmai fraza cu care Făt Frumos, cuprins de remușcări, îi dădea fân calului..
      • Like 1
  • mg check icon
    .."Adevărul e rareori pur și niciodată simplu"(Oscar Wilde)

    Nu știu cum e presa scrisă sau tv-ul în Olanda, dar în România reportajele de bine nu au audiență. Li se pune avant-la-lettre calificativul "boring".

    Trebuie să vii cu ceva exploziv, cu dezvăluiri șocante. Asta au învățat pe-repede-nainte, nou-intrații în jurnalism, majoritatea provenind adesea din meserii câtuși de puțin înrudite.

    Unde mai pui că veneam după "epoca de aur", în care cele 2-3 ziare aservite și cele 2-3 ore de program ale unei televiziuni obediente musteau de laude la adresa tovarășului și a realizărilor..

    Imediat ce-am redobândit libertatea de expresie, pare că ne-am lansat într-o continuă cursă de recuperare a zecilor de ani în care nu am avut voie să criticăm regimul.
    Atâta doar că exagerăm (adesea cu bună știință..), pendulând ca bețivul dintr-un șanț într-altul. Poate ne vom trezi și vom ține drumul drept..

    La asta se adaugă leapșa dintre putere și opoziție. Iar pentru mulți, "tot ce zboară se mănâncă"..
    În plus, 20% dintre tinerii între 15 și 29 de ani din România, nici nu învață, nici nu au un loc de muncă. De aici frustrări și mult timp care trebuie umplut cu ceva..

    Deși economia României, de la aderarea la UE (2007), a avut cea mai mare rată de creștere din regiune a PIB-ului/capita, deși veniturile populației și exporturile s-au triplat, iar investițiile străine s-au dublat, avem eticheta de "stat eșuat"..

    Iar suveraniștii ne promit salvarea, dar uită să ne spună cum și cu ce vor dezvolta ei România..
    Că post și rugăciuni, cum ne îndeamnă evlaviosul Călin Georgescu ?
    Sau ne bazăm pe tolba lui Moș Crăciun.. ?

    Atenție că Moș Crăciun tocmai a fost declarat agent străin în Rusia. Șeful federal pentru securitate i-a scris pe tema asta Procurorului general.. Se prepară deja ceaiul cu novicioc..
    • Like 0
    • @ mg
      Mihai check icon
      Stat eșuat înseamnă mai degrabă sistemul bugetar pentru că economia privată s-a descurcat cât de cât și înainte de integrare.
      • Like 1
    • @ Mihai
      mg check icon
      ..pentru mine, stat eșuat e cel care se îndreaptă spre colaps.
      E ceea ce a "reușit" economia socialistă, care guverna statele satelit ale Moscovei. Spre meritul lui, Gorbaciov a recunoscut primul că așa nu mai merge și a schimbat macazul.

      Revenind, statul român este într-adevăr tras în jos de un sistem bugetar obez. Clientela partidelor aflate la putere se simte ca-n sânul lui Avram, bine înfiptă în tot felul de sinecuri, pe cât de inutile, pe-atât de generos retribuite. Bine cunoscuta pilăraie..

      Soluția logică ar fi ca noua guvernare să aibă curajul de a pune sistemul bugetar la dietă. Nepopular, dar necesar.
      E ca la atletism, vom prinde viteză spre mai-binele visat.
      Alternativa de a părăsi pista și a o lua prin bălării, nu mi se pare aducătoare de beneficii..
      Bine, unii preferă poate ceva adrenalină.. :))
      • Like 1
  • pentru domnu' olandez, sa ii amintim ca miscarea neo-legionara din secolul asta are nucleul in Suceava. Si ca multi inca asteapta pe tatucu Ramses sa vina sa ii salveze din deshertul mintii, sa le dea un serviciu ca ei nu au capacitatea sa isi gaseasca, casa si pensie.
    • Like 4
    • @ Claudia Olteanu
      Fervoarea religioasă și cei peste 100.000 de neoprotestanti din județul Suceava au dus la scoruri electorale extreme dar, totuși minoritare. Nu știam că județul Suceava s-a extins atât de mult încă cuprinde și comuna Izvorani. Și detectez în comentariul dv o undă de reproș la adresa lu' domnu' olandez. S-a stabilit el în județul Suceava, dar nu cred că din vina lui au rezultat aceste scoruri electorale. Cât despre relația dintre ratarea personală a unora și votul dat extremiștilor, aveți dreptate.
      • Like 0
    • @ Vasile Ostaciuc
      deloc, nu e vina lui, nici nu am gandit vreodata. Nu, omul incearca sa faca din rahat bici, zona de nord are multi oameni capabili si muncitori si modesti ( si eu eu eu eu ) , problema sunt fix contrastele astea.
      • Like 3


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult