Sari la continut

De patru ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Republica împlinește patru ani de existență. Vă mulțumim că ne sunteți alături în această călătorie prin care ne poartă bunul simț, nevoia unei dezbateri de calitate și dorința pentru un loc mai bun în care să ne spunem ideile.

Om fără adăpost, bruscat și târât pe ciment de un brancardier și doi infirmieri ai Spitalului Județean de Urgență Reșița

Spitalul de Urgență Reșita

La Spitalul Județean de Urgență din Reșița un om, ce pare a fi fără adăpost, a fost bruscat și târât pe ciment de către un brancardier și doi infirmieri ai Unității de Primiri Urgențe. Într-o filmare făcută publică pe 15 ianuarie se poate vedea cum un angajat al UPU îl amenință și pare că îl lovește cu o mătură pe bărbatul care stă pe o bancă de lemn. Auzim cum coada măturii lovește lemnul, iar angajatul spune: „Ieși afară! Ei, stai că vin eu...”. 

După câteva momente neclare pe filmare, omul este pe jos, cu un angajat al spitalului, în picioare, lângă el și alți doi care se apropie. Apoi aceștia îl târăsc pe ciment pe bărbatul în haine ponosite, spre ieșirea din UPU. Martor la întreaga scenă, bărbatul care filmează comentează: „Uite cum îl bate...”

Este luna ianuarie, când oamenii fără adăpost au de înfruntat, pe lângă multele riscuri ale vieții pe stradă, și pe cel de hipotermie. 

Incidentul a fost confirmat de conducerea spitalului, care spune că cei trei angajați au dat note explicative și vor apărea luni, pe 27 ianuarie, în fața comisiei de disciplină. 

„Incidentul mi-a fost adus la cunoștință în data de 17 ianuarie de către directorul de îngrijiri medicale și am început imediat o anchetă internă. Cei implicați, doi infirmieri și un brancardier de la UPU, vor fi audiați de Comisia de Disciplină lunea aceasta, de la ora 12. Comisia de disciplină, care este total independentă, va propune măsuri către mine și vom lua cele mai drastice măsuri, dacă va fi cazul. Pentru că, din filmare, așa ar părea. Dar eu ca jurist vreau să fie toate lucrurile clare, pentru că eu nu tolerez și nu voi tolera niciodată asemenea gesturi de indisciplină. Până nu se termină această anchetă a Comisiei de Disciplină, nu pot să mă pronunț”, a declarat managerul unității sanitare, Waldemar Murgu. 

Managerul susține însă că angajatul cu mătura în mână nu l-ar fi lovit pe om: „Uitați-vă cu atenție, dau în banca de lângă el, Am stat și eu și m-am uitat de 10 ori. ”

Ce ar fi trebuit să facă angajații UPU în acest caz? „Procedura este următoarea, pentru că aici consider eu că s-a făcut o greșeală. Trebuia anunțată Protecția Socială. În cazul în care acea persoană devenea violentă, agresivă sau ceva de genul trebuiau chemate organele abilitate ale statului”, a spus managerul spitalului. 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • In vara anului 2018 intre orele 14 și 15 m-am prezentat la UPU Reșița cu o problema urgență și dureroasa de rinichi.Eram doar in trecere prin oraș. Mi s-a spus că la acea oră nu au specialist in spital.Am cerut o adresă a vreunui cabinet privat,degeaba. Am îndurat până la Timișoara (100km.) Cred că la UPU Reșița e nevoie de o schimbare URGENTA.
  • Like 0
 • Rusine , oameni fara demnitate târâți un om fara adăpost care a ajuns in mainile voastre murdare , priviți in jurul vostru in ce lume devastata trăim ,,, priviti, va nemultumrile voastre in aceasta tara de kkat ,, sinteti dezamăgiți total , vedem cu toții ,, tratati pe oamenii străzii care au ajuns in Serviciul de urgente mai PRESUS decat pe un ministru ,,,, intr, o zi si voi veti ajunge poate mai rau .....
  • Like 0
  • @ Adela Cristina Muresan
   ”... țară de kkt ....”. Ce are țara ? Concret, cred că te referai la ”unii”, nu la toți și nu la țară ! Cine te ține pe aici ? Ce naiba mai cauți în ”hazna” ? Du-te oriunde, să nu te mai ”auzim” ! După ce te re-”echilibrezi”, poți să revii.
   • Like 1
 • Este întradevăr groaznic ce se întâmplă în spitalele româneşti şi este de-a dreptul execrabil modul în care unii angajaţi ai statului, plătiţi practic din impozitele si taxele plătite de noi, ajung sa se comporte. Vinovaţi sunt şefii lor pentru că o penalizare de 10 % din salar la prima abatere ar aduce niste schimbări radicale atât în atitudinea lor de moment, cât şi în modul de abordare a problemelor la modul general.
  ( Dincolo de cele relatate, am o mare rugăminte: doamna sau domnişoara Raluca, corectaţi, vă rog frumos, atât în titlu cât şi în conţinutul articolului greşeala. Cimentul este un praf de culoare gri obţinut din măcinarea clincherului şi nu cred că se găseşte pe holurile spitalelor, indiferent cât ar fi de prost organizate şi administrate. Am convingerea că doreaţi să spuneţi beton...Iertaţi-mă, dar greşelile gramaticale, mie personal, mi se par mult mai acceptabile, decât greşelile de acest gen.
  • Like 0


Îți recomandăm

articol audio
play icon mic icon Ștefan Briceag

De la externarea din spital, Ștefan Dănuț Briceag a făcut totul ca să poată relua controlul asupra propriei vieți. În februarie 2018, la 6 luni după accident, s-a mutat împreună cu prietena sa, Iulia, care care i-a fost și îi este alături. „Nu știam că există acest gen de femeie. Iar când cunoști o fată ca ea, te întrebi: Chiar există? După un astfel de accident, când te aștepți ca și mama să plece de lângă tine, ea mi-a zis: Plec când vreau eu, nu când vrei tu.” (Foto: Alexandra Pandrea)

Citește mai mult

Am mulţi cunoscuţi, prieteni si multe rude care au emigrat şi au demonstrat că pot fi cei mai buni evoluând în deplasare. Au demonstrat-o prin muncă asiduă, seriozitate şi perseverenţă. (Foto: Ionel Pop Doncilă)

Maradona din Bacău
Citește mai mult